Lidl goes sojayoghurt en een SKYR variant van PUR NATUR nader bekeken

De zuivel industrie staat net als de levensmiddelen industrie nooit stil. We vinden steeds meer producten in het koelschap. Sommige producten worden een hype, sommige verdwijnen net zo snel als dat ze kwamen uit het koelschap. Afgelopen drie jaar heeft de SKYR yoghurt een grote opmars gemaakt in Nederland. Enkele jaren geleden introduceerde het zuivelmerk ARLA de Skyr in de Nederlandse zuivelmarkt en alhoewel het maar langzaam op gang kwam, zijn we nu “ hooked” aan SKYR yoghurt. Wat SKYR precies is, kun je HIER lezen.

In mijn uitgebreide artikel over SKYR kun je o.a lezen, dat de meeste varianten niet erg berusten op ECHTE Skyr. Het gaat in de meeste gevallen om een “ IJslandse stijl” net zoals het geval is met veel Griekse en Bulgaarse yoghurts. Daarnaast is SKYR niet goedkoop. Het gaat in principe gewoon om een iets aangezuurde yoghurt, waar veel wordt geclaimd meer eiwitten te bevatten. Dit klopt, omdat er verschillende  ( eiwit-rijke ) poedertjes aan wordt toegevoegd, om de boel aan te zuren en om te zetten. Soms wordt het ook gewoon extra toegevoegd.  Maar erg veel meer eiwitten t.o.v bijvoorbeeld kwark heeft het niet om handen. Skyr is lekker, en dat zou de grootste reden zijn, waarom je het zou willen kopen. Onthoud echter dat het een duur betaalde yoghurt variant betreft. En je het voor je eiwitten niet hoeft te kopen.

SKYR IN DE SUPERMARKT

We kunnen in de supermarkt inmiddels vele varianten op Skyr vinden. Arla heeft het zelfs aangevuld met enkele SKYR varianten waaraan zaden en pitten zijn toegevoegd. Onzin, want dat kunnen we thuis uiteraard zelf ook toevoegen als we dat wensen. Het toont, dat SKYR wordt uitgemolken in zijn populariteit. Er wordt allerlei gekkigheid bedacht om Skyr beter te verkopen. Laat het duidelijk zijn, dat als je SKYR wilt gaan consumeren, je enkel de NATUREL varianten kiest en als het enigszins mogelijk is, biologisch uit een biowinkel ( bijvoorbeeld WEERRIBBEN ) Zelden wordt er ECHTE Skyr massaal geproduceerd, het gaat veelal om een “ Ijslandse stijl”. Skyr wordt duur verkocht. Ook dat is de consument een poot uitdraaien omdat het inhoudelijk niet veel beter is dan bijvoorbeeld kwark. Omdat SKYR nu hip is, worden er ook hippe prijzen gerekend. In productie kost SKYR, zeker “ Ijslandse stijl” maar een fractie van de verkoopprijs. Het is dus vooral betalen voor veel luxe en de hype.
Wil je er toch voor gaan, dan zou je wat kritischer kunnen kijken naar de SKYR. Er zijn ook bedrijven die 100% biologisch en milieuvriendelijk te werk gaan. Alhoewel dit ook breed moet worden uitgemeten, heeft het wel de beste papieren. Linksom of rechtsom hou je meest rekening met mens, dier en milieu.Supermarkten springen in op de biologische markt, die mega-groot is geworden. En daarom kunnen we niet alleen in de biowinkel biologische SKYR kopen, maar ook gewoon in de supermarkt. ARLA begon er zo’n beetje mee, maar of dit nu echt gaat om biologisch…..KLIK HIER om dat uit te vinden.
Inmiddels vinden we meer biologische SKYR varianten, waaronder eentje van het merk PUR NATUR.  Dit bedrijf produceert behoorlijk Europees. Ze hebben fabrieken in o.a Engeland en België. De producten die we in Nederland kunnen kopen zijn vanuit BE geëxporteerd. De producent produceert ook onder andere merknamen als MIK, Marybelle en Rochefort.
Het bedrijf werkt gecertificeerd. Op de officiële website is er een mogelijkheid deze te downloaden en in te zien, wat ik persoonlijk zeer netjes vind. Verder is er een bacteriologie opvraagbaar. ( in een PDF bestand) Dit geeft de gebruikte “ culturen” weer. PUR NATUR claimt niet “ ECHT” te zijn met hun SKYR, maar dat het gaat om “ Ijslandse stijl”. Er zijn schimmels en gisten gebruikt en een enterobacteriaceae. Anders gezegd gaat het om een biologische magere yoghurt waaraan schimmels, gisten en enterobacteriaceae is toegevoegd. Deze maken de yoghurt romiger en meer zuur.
Op de pot staat het aangegeven als “ Skyr-cultuur”. Maar natuurlijk is het inhoudelijk niets meer of minder dan biologische magere yoghurt die wat romiger  is en meer is aangezuurd.
Een pot bevat 400 gram, en kost je, schrik niet € 2,25. Dat is belachelijk duur. Okay, het bevat meer eiwitten ( gestandaardiseerd naar 11 gram eiwitten per 100 gram om de claim te mogen maken) maar je bent nét zo goed bezig met een liter biologische yoghurt van nog geen euro. Je kunt zelfs voor twee euro bio-dynamische yoghurt kopen in een literpak. Kwark ( ook biologisch, zelfs bio-dynamisch )  is nog hoger in zijn eiwitten, en is zeker 2-3 x goedkoper dan Skyr. Wil je het dus puur en alleen om de extra eiwitten gaan consumeren, dan kan dit uiteraard een goede bron zijn, maar wel een enorm duur betaalde bron. Kwark levert ook veel eiwitten. Ik persoonlijk vind € 2,25 betalen voor 400 gram ronduit schandalig duur.
Anderzijds besteedt PUR NATUR wel veel aandacht aan het milieu Zo zijn hun etiketten en potten 100% recyclebaar. Wel gebruiken ze een plastic deksel, wat mij betreft een overbodige plastic luxe is op veel potten zuivel. Het biologische / dynamische merk ZUIVER ZUIVEL ( waar ik mijn kwark en YOMIO vandaan haal ) heeft deze deksels onlangs afgeschaft. Ik mis niets, dus ik hoop dat meer fabrikanten het goede voorbeeld gaan volgen. De PUR NATUR pot is op de goede weg, maar kan nog veel verbeteren.

HOE SMAAKT HET?

Ik heb de SKYR uiteraard getest. Ik vind het vrij zuur. De dikte en textuur vond ik wel prettig, ik hou daar wel van. Verder vond ik het niet bijzonder. Bijvoorbeeld niet méér bijzonder dan de naturel SKYR van LIDL waar ik € 79 ct voor betaal voor 350 gram. Sterker: ik vind deze SKYR lekkerder. Minder zuur en een stuk dikker van textuur. Voor € 1,78 krijg ik 700 gram SKYR die lekkerder is en ….  Ook per 100 gram 11 gram eiwitten bevat. Wel jammer is, dat de LIDL wat betreft milieu minder rekening houdt met het milieu. Een bio-afbreekbare en recyclebare verpakking , zonder overbodig plastic ( want ja, ook hier een deksel ) zou meest ideaal zijn. Maar helaas leven we niet in een ideale wereld.
Zou ik deze PUR NATUR opnieuw kopen? Nee, absoluut niet, omdat ik mij geen poot uit laat draaien. Ik koop eigenlijk nooit SKYR. Ik eet alleen kwark en Yomio yoghurt uit de biowinkel.Daar voel ik mij meest senang bij en het is bovendien hete-lekker. Ik kom zo ook wel aan mijn eiwitten als intensief sporter 😀😀

LIDL GOES SOJA

Naast de hypes in het zuivelschap heeft veel ruim baan moeten maken voor de zogenoemde zuivel-vervangers. Daar valt namelijk het gouden geld mee te verdienen. We lijken met zijn allen zuivel te boycotten, omdat het slecht voor ons zou zijn. Daarnaast is er een sterke opkomst in het veganisme wat een nieuwe, winstgevende markt heeft gebracht voor de levensmiddelenindustrie. Of die zuivelvervangers nu wel zo’n goed idee zijn voor ons welzijn en gezondheid, lees je door HIER TE KLIKKEN. 
“ Vroeger “ ( lees: voor alle hypes en trends ) vonden we hooguit één of twee zuivelvervangers in het koelschap. Deze waren algemeen gezien altijd op basis van soja. ALPRO bekleedt nog altijd een groot aandeel in deze markt. Zij startten min of meer met gekoelde zuivelvervangers. Daarvoor konden we voornamelijk gepasteuriseerde zuivel-vervangers kopen die buiten de koeling houdbaar waren. De levensmiddelen industrie zou gek zijn, om deze mooie kans te laten liggen, en we kunnen daarom inmiddels een half koelschap vol vinden in de meeste supermarkten. Biologische winkels doen uiteraard ook mee, maar daar vinden we veel alternatieven die bijvoorbeeld worden gemaakt met amandelen en / of haver. Ook kunnen we daar bijzondere soja en kokos-alternatieven vinden, bijvoorbeeld soja yoghurt op basis van echte gefermenteerde sojabonen. Daarnaast zijn deze soja producten niet genetisch gemanipuleerd.
De meeste zuivelvrije alternatieven die we in de supermarkt kunnen kopen zijn op basis van genetisch gemanipuleerde soja en kokosmelk. Zowel kokosmelk als soja zijn vrij goedkope grondstoffen, je begrijpt dan ook hoeveel winst erop kan worden behaald. Daarnaast zijn al deze alternatieven SCHRIKBAREND DUUR. Als we dachten, dat SKYR prijzig is, dan moet je voor de grap eens de verkoop-prijzen gaan checken van al deze zuivelvrije alternatieven. € 3 euro voor een potje van nog geen 125 gram is heel gewoon. Gewoon absurd, zeker als je dit inhoudelijk bekijkt. Ook hier betalen we mee aan een trend, een hype en aan dure prikkelende verpakkingen die slecht zijn voor het milieu.
Even terug naar de soja alternatieven. Dit gaat meestal om een yoghurt, wat is aangezuurd met een paar bacteriën en er wordt veelal een synthetische vitamine aan toegevoegd ( o.a vitamine D en vitamine B12 ) Dit wordt ook toegepast aan de melk-alternatieven. Dit wordt gedaan om mensen die zuivel mijden toch hun belangrijke vitaminen binnen te laten krijgen.  Net als de melk-alternatieven, bestaan de meeste soja yoghurts voornamelijk uit water ( de basis ) Hieraan worden sojabonen, aroma’s, tal van hulpstoffen om te conserveren, in het ergste geval suiker, en bepaalde vegetarische / veganistische bacteriën ( op waterbasis ) en vitaminen toegevoegd. Alles bij elkaar kost het om te produceren nog geen fractie van de verkoop-prijzen. We betalen gemiddeld voor een pot van 500 gram tussen de € 1,50- 2,00 euro. De luxere varianten rijzen de pan uit betreft verkoop prijzen.
Supermarkt LIDL heeft sinds kort ook een zuivelvrij alternatief op yoghurt in huis gehaald. Onder hun eigen zuivel-huismerk MILBONA brengen ze een naturel soja-yoghurt op de markt. De pot van 500 gram is in ieder geval een stuk vriendelijker geprijsd: € 1,29. Wat zit erin?
WATER: de basis
14% SOJABONEN:  dat is relatief veel te noemen, als we het gaan vergelijken met andere soja yoghurts, die veelal 9% sojabonen bezitten
SUIKER: AUW! Wat een misser, zonde
MAISZETMEEL: verdikkingsmiddel
CALCIUM FOSFATEN: mineraal
CITROENZUUR: zuurteregelaar ( KLIK HIER )
NATUURLIJK AROMA: KLIK HIER om meer over natuurlijk aroma te lezen
YOGHURT CULTUREN ( S.thermophilus, L.bulgaricus ) : meest industrieel gebruikte bacteriën
VITAMINE B12 : synthetisch toegevoegd
CARROTEEN : kleurstof
Als we inhoudelijk gaan kijken dan is de € 1,29 een goede prijs. Maar wat een MEUK zit er in deze pot. Ongekend veel suiker ( derde plek ) en zetmeel. Dit maakt deze sojayoghurt dik en zoet. De caroteen geeft de soja yoghurt een licht oranje-achtige kleur, wat ik vrij ongewoonlijk vind voor een sojayoghurt. Geen flauw idee, waarom hiervoor is gekozen. Wel vind ik het soja aandeel erg goed. Zeker gezien de prijs. Het soja-aandeel in de meeste soja yoghurts liggen tussen de 7-9 %, dus is 14% wel aardig. Maar wat onwijs jammer dat Lidl de plank zo mis slaat in voedingswaarden en additieven. De suiker is zo-niet-nodig. Ook kon het wat mij betreft wat minder met het zetmeel ( vierde plek )
Qua milieuvriendelijkheid doet Lidl het beter dan andere fabrikanten, ook hier wordt net als bij PUR NATUR gebruik gemaakt van een afneembare etikettering om apart af te voeren.De beker is gemaakt van polypropeen ( PP, code 5 ) wat als veilig en betrouwbaar wordt beschouwd, en 100% recyclebaar is.

HOE SMAAKT HET?

Tja….de smaak….ik neem het woord “ vies” niet meteen in de mond, maar erg dichtbij komt mijn benadering wel. Ik persoonlijk kan dit niet lekker vinden. Erg eigenaarde smaak, en een beetje ranzige nasmaak. Ik sla over, maar dat deed ik sowieso al vanwege de suiker. Erg zoet smaakt de soja yoghurt echter niet. Maar de suiker proef je wel degelijk, zeker als je geen suiker eet.

EINDOORDEEL:

Zowel de SKYR als de soja yoghurt van de Lidl zijn tegenvallend. De SKYR is erg duur betaald voor weinig tot niets spannends. De soja yoghurt bevat suiker, wat erg jammer is. Ik hou het nog altijd lekker op mijn kwark en yoghurt uit de biowinkel….

8 Reacties op “Lidl goes sojayoghurt en een SKYR variant van PUR NATUR nader bekeken

 1. Smaken verschil. Ik vind het een redelijk alternatief voor yoghurt.
  Suiker hoeft van mij ook niet maar qua hoeveelheid suikers zit er nauwelijks meer in dan volle yoghurt (magere yoghurt is minder smakelijk. Of eigenlijk was want vanwege lactose intolerantie geen zuivel meer voor mij. Dit komt met de stenigende leeftijd).

 2. Hi Monique,
  Je zegt “De meeste zuivelvrije alternatieven die we in de supermarkt kunnen kopen zijn op basis van genetisch gemanipuleerde soja en kokosmelk.”
  Volgens Europese wetgeving moet het etiket aangeven als er genetisch gemanipuleerde sojabonen zijn gebruikt. Dit staat niet op de etiketten van de sojamelk van Aldi, Lidl, Jumbo en AH. Ik heb deze supers eens de vraag gesteld, maar geen antwoord gekregen. Weet jij hoe het zit?
  Groet,
  Frans

  • Ik vind er niks mis mee. Prima alternatief als een vegan yoghurt/kwark achtig iets zoekt. Maar over wat je wel/niet lekker vind valt niet te twisten, dat is persoonlijk.
   Zoveel suiker zit er niet in mijn inziens. 3.1gr per 100gr, is nou niet echt veel te noemen. Jij beschrijft het alsof er 25gr suiker in zit.
   Zoveel MEUK zoals je het zelf noemt, zit er ook niet in, suiker en zetmeel komen ook voor in oa aardappelen ed… gewoon een natuurlijk iets.

   Doorslaan in wat slecht voor is, is ook een vak…

   En de prijzen van producten? Als je die skyr al zo duur vindt, wat kost die yoghurt van je dan wel niet in de bio winkel? Waarschijnlijk het 3 dubbele…. want laten we eerlijk wezen, zodra je een bio winkel inloopt kun je je portemonnee trekken

  • Heidy…ik run mijn website ALLEEN, en gratis. Ik heb maar 24 uur in een etmaal waar ik ook erg graag wat wil rusten / slapen. Ik kan daarom niet alles beantwoorden .

 3. Wat een leuk artikel.
  Ja ik vind het ook jammer het ten eerste een erg duur product is. ten tweede in de huismerken vaak suiker of andere onnodige producten inzitten.
  Ja ik was dus zelf laatst ook bij bio-winkel maar de prijzen vind ik toch wel jammer. Nu heb ik volgens mij het allergoedkoopste product van de markt. Die van de Coop, Melkan 1.03.

  Heb jij zelf een sojayoghurt van gefermenteerde soja? Daar ben ik wel benieuwd naar welke je aanraadt.

 4. Je zou je beter met dingen bezighouden waar je iets vanaf weet.Ten eerst is Skyer IJslands ,weet niet waar je de trem IJslandse stijl uithaalt ,
  Marja iedereen kan heden ten dage een site maken en onzin verkopen,en ja de brave goedgelovige mens slikt dit.Sommigen toch.

  • hey eddy, probeer eens het volgende : kijk verder dan je neus lang is, op mijn website lees je alle info over IJslandse stijl en andere stijlen. En probeer dan eerst even een cursus begrijpend schrijven te volgen, want van deze reactie kan ik geen kaas maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *