Mellow cakes

Mijn grote verslaving als kind waren de (toen nog bekend als negerzoenen) chocolade zoenen uit de bekende gele doos. Als er getrakteerd mocht worden in huize van der Vloed, werden er chocolade zoenen ingekocht. Dit was voor mijn ouders de meest goedkoopste oplossing om toch iets te kunnen vieren, en mijn moeder maakte van een chocolade zoen de meest leukste traktaties. In mijn basiskookboek vind je een lekkere variant op deze chocolade zoen. Inmiddels zijn er vele varianten op de chocoladezoen verschenen, waarvan de Mellow cakes meest bekend zijn geworden Na heel wat misbaksels is het mij eindelijk gelukt een verrukkelijke meukvrije variant op de Mellow cake te bedenken!

Dit heb je nodig:

Voor de koekjes:

  • 100 gram fijn gemalen pecannoten
  • 100 gram rijstemeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 25 gram fijn gemalen hazelnoten ( hazelnootmeel)
  • anderhalve eetlepel psyllium
  • vijf eetlepels stevia poedersuiker of SukrinMelis poedersuiker
  • drie eidooiers
  • vijf eetlepels kokosolie/vet op kamertemperatuur

Voor de vulling:

  • drie eetlepels erythritol suikervervanging
  • drie eiwitten
  • een flinke eetlepel biologische maizena ( biowinkel)

Voor de topping:

  • twee reepjes ( 100 gram samen) rauwe chocolade ( liefst gezoet met stevia, anders met kokosbloesemsuiker, bijvoorbeeld de reepjes van lovechock)

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden, en bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor het koekje met een lepel stevig door elkaar tot het punt dat het handmatig kan worden overgenomen van de lepel. Kneed goed door tot een droge deegbal. Stort het deeg op de bakplaat en druk plat. Bekleed het deeg met twee vellen plastic huishoudfolie, en rol met een deegroller tot een platte vierkante plak van ongeveer een halve centimeter dikte. Steek met een ronde koekjesuitsteker met kartelrandjes koekjes uit het deeg, laat het restant deeg er omheen zitten. Schuif met de uitsteker voorzicht wat heen en weer zodat ieder koekje wat losser komt te liggen. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 15-18 minuten, blijf tussentijds controleren. Als de koekjes mooi goudbruin zijn verkleurd, zijn ze gaar. Laat goed afkoelen.

SAMSUNG CSC

Maak de vulling: klop in een vetvrij gemaakte kom de eiwitten, suiker en maïzena goed stijf. Vul een spuitzak met brede mond met de vulling. Haal voorzichtig de koekjes uit de plak, eet de restanten lekker op! 😉  Leg de koekjes op een rooster met daaronder wat vellen keukenpapier. Spuit op ieder koekje een toef crème. Breek de chocoladerepen in stukjes en laat dit au bain marie onder 40 graden langzaam smelten. Je kunt enkele koekjes zo laten, en enkele met een laag chocolade bekleden. Zet een koekje voorzichtig op een grote lepel of iets anders waar hij stabiel op blijft staan. Gvergiet het koekje met een andere lepel met de gesmolten chocolade en zet dit voorzichtig terug op het rooster. Laat dit enige tijd drogen.

SAMSUNG CSC

Bestrooi de koekjes zonder chocolade coating royaal met rauwe of magere cacaopoeder.

SAMSUNG CSC

Zonder chocolade coating ook verrukkelijk!

SAMSUNG CSC

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *