Mesquite poeder…gezonde suikervervanging of niet?

Enkele jaren geleden vroeg iemand mij iets over mesquite poeder, en of dat ook een gezonde vervanger is voor suiker. Ik had eerder gehoord van het bestaan van deze soort, maar ik noest mij meer gaan verdiepen om erachter te komen wat het precies inhield. Omdat ik de laatste tijd weer aardig wat vragen kreeg over mesquite, heb ik besloten om er een verhelderend artikel over te schrijven. Wat is het precies? En, is het een gezonde vervanging voor tafelsuiker?

WAT IS HET?

Mesquite is een boomsoort, die heel erg veel in de droge gebieden van Zuid Amerika voorkomt. Ze komen tevens veel voor in het Zuidwesten van de Verenigde Staten.  De bomen zijn familie van de Acaciaboom. Aan deze bomen groeien peulen, die worden gedroogd en verpoederd. Dit wordt in de landen van afkomst het meest gebruikt als meel,De peulen vallen onder de peulvruchten.  Vrijwel ALLES van de mesquiteboom kan worden gebruikt, net zoals moringa. De boom zelf groeit explosief snel, omdat het zeer goed tegen droogte kan. Het voedt de grond, en voorkomt erosie. Dit is ontzettend gunstig voor de omgeving waar deze bomen groeien, en geeft erg veel vruchtbaarheid. 

Het hout van de boom wordt in de landen van afkomst gebruikt voor talloze doeleinden. Zo wordt het vaak gebruikt onder een vuur ( BBQ) om het bereide voedsel boven het vuur meer smaak te geven. 

De peulen worden al van oudsher gebruikt om voedsel te zoeten. Er zijn zelfs aanwijzingen, dat de peulen vroeger werden ingezet als ruilmiddel, vanwege de zoete smaak. Nog steeds worden de peulen ( meel) dagelijks genuttigd door de lokale bevolking. Het heeft een licht karamelachtige smaak. De peulen zijn ook aardig rijk in voedingwaarden in rauwe staat. Zo is het erg rijk aan mineralen,  ( oplosbare) vezels en eiwitten. Daarnaast bevat het een suikergehalte per 100 gram: tussen de 50-60 gram.De samenstelling van de suikers is niet geheel duidelijk,, maar waarschijnlijk is het grootste deel sucrose.  Mesquite wordt nogal eens geprezen om zijn hoge waarden aan mineralen als calcium en ijzer. Daar moet je niet teveel van voorstellen, want om dit alles in perspectief te zetten bevat mesquite per theelepel hooguit 2% van de ADH ijzer en calcium. Wel heeft het een vrij lage glychemische index. En dus best weinig suikers t.o.v andere zogenaamde natuurlijke suikervervangers als palm en kokosbloesemsuiker. 

Mesquite is in de Westerse landen alleen verkrijgbaar in poedervorm. In de landen van herkomst gebruikt de plaatselijke bevolking het als meel. Je kunt het poeder dus ook 1:1 vervangen voor gewone meel. Maar aangezien mesquite ontzettend duur is, lijkt me dat een dure grap. Het geeft je baksels een heerlijk zoete smaak. Maar tja, een gemiddeld potje van 190 gram kost 6,19 ( rauwe poeder) Dat worden dan wel heel dure cakejes! Er is geen ADH bekend voor het gebruik van mesquite, maar veiligheidshalve adviseer ik om dagelijks niet meer dan 15-20 gram te gebruiken. Het is overigens vrij van gluten. En dankzij de relatief lage suikers kan het mogelijk geschikt zijn voor diabetes al ben ik daar persoonlijk wat voorzichtig mee om te beweren. Voorzichtigheid geboden dus. 

SAM_1315

VERVANGT HET SUIKER?

Qua smaak hangt het een beetje tussen karamel en vanille in. Het heeft een aangename zoete geur en  nootachtige nasmaak. Maar echt mierzoet als gewone suiker? Nee. Verwacht dus geen gewone suikersmaak. Maar verder is het een prima vervanging voor zoet. Als je ermee gaat bakken ( als meel) heb je geen enkele andere zoetstof nodig en geeft het een vrij stevige textuur. Mesquite is in rauwe vorm een beter alternatief voor bijvoorbeeld agave, honing, ahorn, kokosbloesemsuiker, palmsuiker en dadels/dadelstropen. Let goed op, dat je een RAUWE variant koopt. Sommige merken verhitten de poeders om meer zoete smaak aan het poeder te geven. Daarmee gaan uiteraard voedingswaarden verloren. Zonde! Een goed en betrouwbaar merk is lifefood, waar ik ook deze pot van kreeg toegestuurd, om te reviewen. Ik vind deze variant enorm hoog in kwaliteit, goed van smaak en het is 100% gegarandeerd rauw. 

SAM_1318

WAT KUN JE ERMEE?

Je kunt mesquite als zoetmiddel gebruiken in smoothies, baksels en waar je ook maar wat zoets in wilt. Ook lekker als garnering over taart en gebak, over en in toetjes of over poffertjes en pannenkoeken! 

SAM_1320

Deze heerlijke pure chocolade bonbons zijn binnen no-time klaar, en heerlijk als snack! Gebruik 99% pure chocolade zonder toevoegingen. Of maak je chocolade zelf! 

DIT HEB JE NODIG: 

  • een kleine banaan, of halve banaan, fijn geprakt
  • 40 gram rauwe hennepzaad
  • 30 gram havermout ( droog)
  • 15 gram mesquite poeder
  • een reep biologische pure chocolade 99% ( zonder toevoegingen) au bain marie gesmolten of maak zelf chocolade

ZO MAAK JE HET:

Kneed in een kom alle ingrediënten tot een stevige massa. Je kunt het beste een malletje gebruiken maar dat hoeft niet. Maak iedere gewenste vorm van de massa, bijvoorbeeld balletjes of staafjes.Overgiet deze royaal met de gesmolten chocolade en laat enige tijd hard worden. 

SAM_1319

Noticifactie: Het product is gratis toegestuurd. Er zijn verder geen inkomsten mee gemoeid. Het review is onafhankelijk geschreven. 

2 Reacties op “Mesquite poeder…gezonde suikervervanging of niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *