Meukvrije ” Kapsalon!” Het bekende Rotterdamse gerecht! VEGAN!

Als echte Rotterdamse heb ik natuurlijk ook ooit eens een “ kapsalon” geproefd. Dat was jaren geleden en ik herinner mij dit nog goed, omdat ik het super-lekker vond, maar niet veel later op de wc zat en ik hondsberoerd was geworden….Ik nam dit “ risico” omdat het TE lekker was, terwijl ik weet dat té vet voedsel een enorm effect heeft/geeft op mijn spijsvertering. Ik vergeet dus nooit hoe een kapsalon smaakt….maar eerlijk =eerlijk, het was het waard. Een “ one-time-event” .

Ben je geen Rotterdammer en kom je niet uit de streek, dan zul je nu vast je wenkbrauwen optrekken. Een WAT? Een kapsalon? Daarom leg ik in dit artikel uit, wat een kapsalon uit Rotterdam is. Maar dat is nog niet alles. Ik heb een 100% meukvrije variant bedacht! Dit is een primeur, omdat er inmiddels vele varianten zijn, die allen toch nog goed zijn voor zo’n 1800 á 2000 kcal per portie……
Kapsalon_Amstelveen

WAT IS EEN KAPSALON?

“….een winkel waar je je haar kunt knippen…” zul je nu waarschijnlijk antwoorden 😉 Dat klopt. Maar in Rotterdam betekent een kapsalon iets heel anders. In Rotterdam betekent het een gerecht, wat inmiddels in erg veel snackbars verkrijgbaar is.
Het gerecht is ontstaan in 2005, toen Nataniël Gomes, de eigenaar van een kapsalon aan de Rotterdamse Schiedamseweg, bij de even verderop gelegen shoarmazaak El Aviva een lunchschotel liet samenstellen, met daarin al zijn grote favorieten. Dit werd een zeer regelmatig terugkerende bestelling, die niet veel later de aanduiding “ kapsalon” kreeg.
360px-Shoarmazaak_El-Aviva_Schiedamseweg-22A_Rotterdam_Delfshaven
Het personeel van de snackbar wist dan wat hen te maken stond als er weer een “ kapsalon-bestelling” binnen kwam. Nataniël besloot niet veel later om dit recept in zijn snackbar aan te gaan bieden, en toen is het balletje gaan rollen. Binnen onafzienbare tijd werd het gerecht onder jongeren razend populair, en werd landelijk bekend, zelfs ook buiten Nederland in België. Ook in Duitsland is het gerecht populair. Het gerecht was in 2017 een ware hype onder de elite van de Nepalese Kathmandu. Een kok, die Nederland had bezocht, introduceerde hem daar.  Kapsalon wordt thuis ook vaak nagemaakt. Er zijn op internet talloze recepten te vinden om zelf kapsalon te maken, maar ook deze zijn extreem rijk aan vetten en snelle koolhydraten.
Een kapsalon bestaat uit patat, bedekt met shoarma of döner, afgetopt met ( Goudse) kaas.en knoflooksaus. Dit wordt kort onder de grill gezet zodat de kaas smelt. Bovenop komt nog wat salade met knoflooksaus. en sambal. Er wordt ook meestal tomaat en komkommer aan toegevoegd. Er zijn inmiddels talloze varianten. In plaats van shoarma wordt kapsalon ook klaargemaakt met gyros, döner, kebab kip of falafel.
Sinds 2011 wordt jaarlijks “ de gouden kapsalon” uitgereikt voor de beste kapsalon in Rotterdam.

CALORIE-BOM

Er zit helaas een vervelend kantje aan kapsalon. Het bevat duizelingwekkend veel verzadigd vet, zout en suiker. Dit ondervond ik jaren geleden zelf. Ik kan erg slecht verzadigde vetten verteren. Daar heb ik van kinds af al last van. Na een paar happen kapsalon voelde ik hem al aardig liggen in mijn maag. En ik kon voorspellen dat ik de rest van de dag op de wc en in bed door zou brengen, wat ook uitkwam. Terwijl mijn grens toch aardig flexibel is. Het toont hoeveel verzadigd vet zo’n kapsalon bevat.
Er worden vaak standaard porties geserveerd. Dit is vaak een groot aluminium bakje vol. Het wordt in een aluminium bak gedaan, omdat alles onder de grill moet. Sommige snackbars gebruiken kleine bakjes of geven de klant de gelegenheid te kiezen tussen small/ medium/ large. Maar vrijwel altijd worden de grote standaard bakken uitgeserveerd.
Een portie kan behoorlijk oplopen in vetten en koolhydraten. Met name de sauzen en volvette kaas zijn echte boosdoeners. Een portie kan zo oplopen naar maar liefst 1800 tot 2000 kcal. Ter vergelijking, dat is de ADH van energie voor een vrouw. Kapsalon is dan ook het meest calorie-rijke gerecht in fastfood.

 IMG_1587

VEGAN VARIANT!!!!!!!!!

Ik ben er onlangs eens goed voor gaan zitten, en heb een 100% meukvrije variant weten te bedenken !!!!!!!  Het is niet alleen meukvrij, maar ook nog eens geschikt voor veganisten. Ik vervang de kaas met een zelf bedacht mengsel, die een enorm lekkere kaassmaak geeft. Je kunt uiteraard ook voor biologische geitenkaas kiezen, als je niet veganistisch eet. Ik maak natuurlijk ALLES ZELF. Dus ook patat, de saus….en het veganistische “ vlees” Dit heb ik gemaakt van tempeh. Ik heb een blok tempeh in zeer dunne reepjes gesneden en deze gemarineerd en kort om-en-om in een klein erwtje kokosolie gebakken. Ook de knoflooksaus heb ik “ from scratch” zelf gemaakt, dus ook de mayonaise. Ik zal zo duidelijk mogelijk proberen het recept te weergeven. Het lijkt misschien wat werk, maar je zult merken, dat het echt reuze meevalt.
Ik gebruik geen aluminium bak. Omdat er vrij veel zure ingrediënten in gaan vind ik dit geen goed idee. ( meer lezen? KLIK HIER) Ik gebruik gewoon een stenen ovenschaal. Maar je kunt ook kiezen voor een glazen ovenschaal. Of een groot vuurvast bord. Het recept kun je direct maken, maar je kunt ook voorbereidend werk vooraf doen, zoals de knoflooksaus maken en de patat vooraf bakken. Je zult nu vast denken “ maar dan worden het toch slappe frieten?”  Dat klopt, maar in dit gerecht maakt dat niets uit. De patat wordt sowieso zachter en slapper door de ingrediënten die eraan worden toegevoegd Ik kan je ook aanraden, om de knoflooksaus vooraf te maken. Dit zorgt ervoor dat de smaken langer de tijd krijgen zich te ontwikkelen wat een saus alleen maar lekkerder maakt.  Ik neem het recept stap voor stap met je door. SUCCES!
IMG_1605
DE SAUS
Knoflooksaus bestaat in basis uit mayonaise. Die gaan we dus eerst maken.Eet je veganistisch, dan moet je dit volgende recept aanhouden:
  • 25 ml sojamelk of amandelmelk
  • vijf volle eetlepels olijfolie
  • een eetlepel appelcider-azijn
  • een volle eetlepel mosterd
  • een eetlepel Xantaangom

IMG_1602

Roer de mosterd, azijn en Xantaangom door de melk en zet de staafmixer erop, voeg druppelsgewijs de olie toe terwijl je mixt.
Je kunt ook niet veganistische mayonaise maken. KLIK HIER om naar het recept te gaan.
Als de mayonaise gereed is, voeg je het volgende aan de mayonaise toe:
  • anderhalve eetlepel knoflookpoeder
  • takjes verse bieslook, fijn geknipt
  • twee druppels citroensap
Roer dit goed door elkaar. Eet je niet veganistisch? Dan kun je ook twee eetlepels yoghurt toevoegen. Je saus is klaar! Zet op een koele plaats.
 IMG_1585
DE PATAT/FRIET
Ik heb gekozen voor mijn grote favoriet: zoete aardappelen. Maar je kunt ook kiezen voor koolraap, pastinaak, of knolselderij om frieten van te bakken. Was twee middelgrote zoete aardappelen en droog ze. Laat ze in de schil. Snij er frieten van en doe ze in een grote kom. Voeg een flinke scheut AMINOS of tamari of sojasaus toe en twee flinke eetlepels kerrie masala kruiden of andere lekkere kruiden naar keuze. Hussel ze goed door zodat de frieten goed zijn gemarineerd.
Ik heb de patat supersnel gebakken in mijn airfryer, maar je kunt ze uiteraard ook gewoon in de oven bakken. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de patat over de plaat en bak ze in het midden van de oven 10 minuten. Draai ze vervolgens om en bak opnieuw 10 minuten.  Het maakt dus niet uit, of ze slap zijn. Ze worden slap als het door het gerecht gaat.
IMG_1590
HET “ VLEES”
Ik heb ( rijst) tempeh gebruikt ter vervanging voor het vlees. Dit kun je overal kopen in biowinkels ( in het koelvak) Ik gebruik  het graag van het merk YAKSO,. Snij het blok eerst overdwars door en vervolgens in reepjes, halveer de reepjes. Doe in een kom en voeg een scheutje AMINOS of tamari of sojasaus toe met twee eetlepels ras el hanout kruiden of kruiden naar keuze. Hussel de reepjes goed door. Laat een erwtje kokosolie in een koekenpan smelten en bak de reepjes kort aan. Ze moeten goudbruin zijn verkleurd.
DE KAAS-VERVANGING
Ik heb een heerlijk mengsel bedacht om de kaas in de kapsalon te vervangen. Dat maak je ontzettend simpel. Je hebt ervoor nodig:
  • twee koffiekopjes edelgist
  • 100 gram ongezouten, ongebrande cashewnoten
  • drie eetlepels water
Maal de noten met het water en één kopje edelgist in de blender tot een fijne massa. Roer het andere kopje edelgist erdoor.
Eet je niet veganistisch? Dan kun je ook kiezen voor biologische geitenkaas.
DE OVERIGE INGREDIËENTEN
Verder heb je nodig:
  • een krop sla, of een zakje biologische sla-mix ( is leuker om te presenteren) in reepjes gesneden
  • optioneel sambal Oelek
IMG_1589

ZO MAAK JE JE KAPSALON

Goed. We hebben alles nu gereed. We kunnen de kapsalon gaan samenstellen.
IMG_1585
1) Begin met een laag patat.
IMG_1586
2) Schep daarop een laag shoarmavlees, en schep er twee flinke eetlepels knoflooksaus op en twee eetlepels kaasspread
IMG_1588
3) Daarop een laagje sla. Herhaal deze stappen opnieuw en druk stevig aan. Zet de oven op de hoogste grillstand en zet het enkele minuten onder de grill.

EET SMAKELIJK!

 IMG_1592

Een reactie op “Meukvrije ” Kapsalon!” Het bekende Rotterdamse gerecht! VEGAN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *