Monique’s bobotie

Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen met een ei, melk- en een kurkumalaag. Er zijn heel veel varianten op bobotie, steeds weer met verschillende kruiden en specerijen. Bobotie wordt meestal in een zoet/ kruidige variant gemaakt. Daarin gaat veel, HEEL veel suiker. Ik bedacht een heerlijke variant, wat direct tot één van mijn aller grootste favorieten behoort! Het is niet zo ingewikkeld om te maken. En je kunt zelf bepalen wat je toevoegt!

sam_9405

In traditionele recepten wordt er naast suiker ook brood gebruikt. Ik heb deze vervangen met homemade jam ( in dit recept abrikozenjam, maar het maakt niet uit welke smaak) en de nacho cheese tortilla chips. ( klik hier om naar het recept te gaan)  Je kunt natuurlijk ook een sneetje homemade brood gebruiken, of glutenvrij brood. Dit recept is goed voor twee personen.

Dit heb je nodig:

Voor de bobotie:

  • twee kopjes zilvervliesrijst
  • drie flinke eetlepels biologische sultana rozijnen, geweekt en uitgelekt
  • een grote ui, fijn gesnipperd
  • twee tenen verse rauwe knoflook, fijn gesnipperd
  • twee eetlepels 07 veggie kruiden of drie eetlepels kerriepoeder
  • een eetlepel kurkuma
  • 200 gram tempeh, los gemalen in de keukenmachine
  • een granny smith appel, gewassen en in de schil, in kleine stukjes gesneden
  • vier flinke eetlepels homemade jam ( ik heb abrikozenjam gebruikt) of 100% pure jam zonder toevoegingen
  • twee laurier blaadjes fijn vermalen
  • een kopje amandelschaafsel

Voor de garnering:

drie eieren

  • 150 ml haver of andere melkvervanging
  • een snufje keltisch zeezout
  • een snufje zwarte peper

sam_9402

Zo maak je het:

Kook de zilvervliesrijst samen met de rozijnen gaar, en laat uitlekken. Laat een klontje echte kokosolie of een scheutje avocado olie smelt in een wok, en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg het tempeh rul-gehakt toe en bak ongeveer 4 minuten onder voortdurend roeren. Voeg de rest van de ingrediënten voor de bobotie toe en roerbak ongeveer 10-15 minuten door tot alles goed is gegaard. Schep de massa over in een met bakpapier bekleden ovenschaal. Druk de massa goed aan.

sam_9403

Verwarm de oven voor op 195 graden. Klop de eieren, peper en zout en de melk los en schenk over de massa in de schaal, Roer het eimengsel voorzichtig door de bobotie. Bak de schotel in het midden van de oven gaar in ongeveer 30 minuten. Serveer de bobotie met de rijst.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *