Mr.Bean broodjes ( Vegan)

Heerlijke, stevige knapperige broodjes! Ze leggen een flinke bodem op de maag zodat je voorlopig even vooruit kunt, en geven zeer veel voedingsstoffen. Daarnaast bevatten ze groenten. De basis is gemaakt van geweekte / gekookte bruine bonen. Een heerlijk broodje om te eten als ontbijt, als lunch of tegen de hongerklap tussendoor.

Je kunt de broodjes zo makkelijk mogelijk masken als je wenst. Ze zijn in nog geen 50 minuten gemaakt. En zijn bovendien zeer budgetvriendelijk. Je kunt kiezen voor gedroogde bruine bonen ( waar de voorkeur naar uit gaat) maar wil je de broodjes echt heel snel maken, dan kun je ook kiezen voor biologische bruine bonen uit een pot. Let wel: daaraan zijn toevoegingen gedaan, zoals zout, conserveermiddelen en in de meeste gevallen suiker. Gedroogde bruine bonen kun je tegenwoordig gewoon in supermarkten kopen. Het kost niet veel extra werk, als je de bonen bijvoorbeeld de dag voordat je de broodjes wilt gaan maken laat weken. Het koken neemt ongeveer een klein uurtje in beslag. Gedroogde bruine bonen zijn goedkoper en gezonder dan bonen uit pot.

De broodjes zijn half hard en daardoor zeer knapperig. Ik heb gebruik gemaakt van biologische fijn gesneden soepgroenten. Maar je kunt ook kiezen voor andere ( bijvoorbeeld restjes) soorten groenten.

Dit heb je nodig:

  • 500 gram havermout
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder
  • een ui, in stukken gesneden
  • 400 gram geweekte / gekookte bruine bonen
  • 300 gram fijn gesneden biologische soepgroenten
  • twee eetlepels ras el hanout kruiden of andere kruiden ( mixen) naar keuze
  • een eetlepel bieslook
  • een klein scheutje tamari of Aminos of sojasaus
  • indien nodig: warm water

Om te bestrooien:

  • zwart of wit sesamzaad

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 195 C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal in de HS blender of keukenmachine de bonen, groente, ui en de kruiden tot een smeuïge massa. Voeg de rest van de ingrediënten toe aan de massa en roer dit goed door elkaar tot het punt dat je het handmatig van de lepel kunt overnemen. Mocht de massa te loskorrelig blijven, voeg dan een klein beetje water toe. Draai bollen uit de massa en leg deze op de bakplaat. Bestrooi royaal met het sesamzaad en druk dit licht in. Bak de broodjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

De broodjes smaken verrukkelijk met een likje roomboter of als je veganistisch bent, een lekkere spread. Bewaar de broodjes in een BPA vrije plastic zak.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *