Naan brood ( met gluten uit spelt)
Al een tijdje probeer ik een goed alternatief te bedenken op de bekende naan broden. Dit zijn platte broden die in vele buitenlandse keukens veel worden gebakken en gegeten. Ik heb reeds eerder een glutenvrije variant gemaakt, maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat deze niet echt een succes was. Erg droog, niet mals, en alles viel erg uit elkaar. Ondanks meerdere pogingen bleven deze minpunten aanwezig. Dan maar weer een uitstapje maken naar biologisch dynamisch speltmeel. Dit betekent dat dit recept niet glutenvrij is, wat jullie van mij gewend zijn. Maar dit naanbrood is zo ” stunning” lekker dat ik hem jullie niet wilde onthouden!
Dit heb je nodig:
- 500 gram biologisch dynamisch volkoren speltmeel ( biowinkel, gewoon volkoren speltmeel kan ook)
- een zakje biologische droge gist ( 11 gram)
- een klein theelepeltje wijnsteen bakpoeder
- drie eetlepels ery-pure erythritol suiker + een theelepel stevia kristal sweet Xtra
- 150 ml warm water
- 150 ml haver of andere melk ( vervanging)
- twee tenen verse rauwe knoflook, uitgeperst
- twee eetlepels gedroogde verse bieslook
Om te garneren:
- gedroogde oregano
Zo maak je het:
Vet een kom in met kokosolie en doe in een andere kom alle ingrediënten. Roer dit goed door tot een kleverige smeuïge massa. Schep over in de ingevette kom en dek de kom af met een stukje plastic huishoudfolie. Dek af met een doek en zet de kom op een warme plek te rijzen, ongeveer 60 minuten.
Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer het gerezen deeg door en schep twee hopen op de bakplaat. Bevochtig je handen licht en vorm er twee ronde platte broden van. Bestrooi met de oregano en druk dit licht in de broden. Bak de broden in het midden van de oven gaar in ongeveer 25-30 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.
Vanochtend dit brood gebakken aangezien de mijne weer op was. Ruikt heeeerlijk maar het is niet echt gerezen in de oven, waardoor hij erg hard is geworden. Ach, vast heerlijk bij een bakkie soep 🙂