Pandan tulband cake

Ik ben dol op pandan. Het heeft een heerlijke geur en smaak. Klik hier, om alles over pandan te weten te komen. En klik hier, om naar het recept te gaan voor een traditionele cake en hoe je het extract maakt. Vorige week werd ik verwend met vers pandanblad. Ik heb het meteen verwerkt, en potten vol extract gemaakt. Daar heb ik o.a deze onweerstaanbare tulband cake van gemaakt. Ik heb in basis hetzelfde traditionele recept gebruikt die ik eerder kreeg van een oude Indische dame. Het is een recept die bij haar in de familie al jarenlang wordt gebruikt, Ik heb er een twist aan gegeven, en daar is deze heerlijk smeuïge cake uit ontstaan.  Je kunt verse pandan-blad moeilijk vinden. Het bederft ontzettend snel waardoor uitbaters deze niet graag inkopen Ze zijn vooral diepgevroren verkrijgbaar in vele toko’s en sommige supermarkten. Lees hier hoe je eenvoudig extract kunt maken.  Je kunt het blad zelf niet eten. Ik gebruik het overgebleven pulp vaak nog als marinade, de smaak van pandan is overheerlijk!  Deze cake is mijn grote favoriet geworden!

SAM_1232

De cake is heerlijk smeuïg. Het heeft, zoals je op de foto’s kunt zien, geen ” bekende” gifgroene kleur. Dit komt, omdat in de gangbare Pandan-Chiffoncakes kunstmatige kleurstoffen worden gebruikt. Deze flesjes kun je ook kopen bij de toko.

e3f0c9af8c4b968af8878cfd6ba0bdca5f64d28c

Needless to say, deze meuk is niet bepaald samengesteld uit gezonde ingrediënten. Omdat pandancake gifgroen moet zien en moet smaken naar pandan, worden deze kleur en smaakstoffen toegevoegd. Maar volgens mijn Indische vriendin heeft dit helemaal niets met ECHTE pandan-chiffoncake te maken. Want die behoort eruit te zien en te smaken zoals de cake op de foto.

SAM_1235

Mijn cake heeft hooguit een lichte groene kleur. Ik heb de cake laten keuren door mijn Indische vriendin, en zij vond hem smaken naar de cake van haar moeder. De vrouw zelf is inmiddels 81 jaar oud 😉 Een groter compliment kon ik niet krijgen!

Dit heb je nodig:

  • vijf eidooiers ( gebruik de eiwitten bijvoorbeeld voor schuimpjes te maken! )
  • 150 gram volkoren boekweitmeel
  • 50 gram lupinemeel
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra en twee eetlepels greensweet-stevia erythritol suiker
  • 200 ml biologische kokosmelk
  • drie eetlepels arrowroot
  • twee flinke eetlepels kokosolie/vet, op kamertemperatuur
  • 175 ml pandan extract ( zie toelichting hierboven)
  • een theelepel vanille bourbon

SAM_1234

Zo maak je het:

Vet een middelgrote tulbandvorm GOED in met kokosolie. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alle ingrediënten in een grote kom en roer dit zeer stevig door elkaar. Zorg ervoor dat er geen klontjes achterblijven. Stort het beslag in de tulbandvorm, en verdeel. Tik de vorm enkele keren stevig aan op het aanrecht. Bak de tulband in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat de cake goed afkoelen. Tik voorzichtig uit de vorm en bestrooi eventueel met Greensweet Icing poedersuiker.

SAM_1233

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *