Chiffon pandan-cake

Al eerder heb ik enkele pogingen ondernomen, om de beroemde chiffon pandan cake meukvrij na te maken. Dit deed ik o.a met spirulina poeder in plaats van de ( letterlijk en figuurlijk!) gifgroene pandan extracten, die je overal kunt kopen. Helaas werkte dit niet zo goed en ook kreeg je de bekende smaak daar natuurlijk niet van in de cake. Ik heb pas geleden een lief klein petit Indisch dametje leren kennen, die al tegen de 80 aanloopt. Nog kwiek, helder in het brein, en zeer actief. Van haar kreeg ik een traditioneel familie recept voor een chiffon-pandancake. Wat een eer! Haar moeder had dit recept aan haar door gegeven en haar moeder had het weer van haar moeder gekregen. Ik ben flink gaan puzzelen om het recept meukvrij, maar nog wel zo origineel mogelijk te houden. SAM_2592

Ik ben op zoek gegaan naar vers pandan-blad. Nu is dit in een multi-culti stad als Rotterdam niet zo’n probleem. Het wemelt er van de toko’s. Toch kon ik enkel pandan blad uit de diepvries vinden. Dit wordt waarschijnlijk zo aangeboden in Nederland omdat de bladeren zeer snel bederven/rotten. Dus nou ja, dan maar diepvries. 😉

SAM_2599

 

Ik heb van de Indische mevrouw ook geleerd hoe je van pandan blad een extract maakt. Dit is niet moeilijk. Als je het pandan blad uit de diepvries hebt gekocht, net als ik, laat het dan eerst goed ontdooien. Er is wel vers pandan blad verkrijgbaar, maar dat vind je zeer moeilijk, hooguit op vers-markten. Was en droog de bladeren. Snij de bladeren vervolgens in stukken. Doe ze in een blender of keukenmachine, samen met 150/200 ml water. Laat draaien tot de bladeren volledig fijn zijn vermalen tot pulp. Zet een kom klaar met een zeef. Laat de massa hierin uitlekken en druk met een lepel het vocht er extra uit. Je hebt nu je extract ! Met het pulp van het blad kun je helaas niets meer doen. Het wordt niet gegeten.

 

Nu aan de slag voor de cake!

Dit heb je nodig:

  • vijf eidooiers ( bewaar de eiwitten bijvoorbeeld voor dit verrukkelijke eiwit-rijke toetje! )
  • 130 gram volkoren boekweitmeel
  • anderhalve eetlepel biologische maïzena ( een flinke eetlepel met een kop erop)
  • een eetlepel wijnsteen bakpoeder
  • twee flinke eetlepels erythritol suikervervanger + een flinke eetlepel stevia sweet Xtra
  • 165 ml biologische volle kokosmelk
  • vijf flinke eetlepels kokosvet, gesmolten tot olie
  • een eetlepel vanille bourbon
  • anderhalf kopje vers pandanblad-extract ( zie hierboven hoe je dit extract maakt)

Zo maak je het:

Gebruik liefst een stalen tulbandvorm ( kleine maat) voor het beste resultaat. Uiteraard kun je ieder gewenste vorm gebruiken. Vet de tulbandvorm ZEER GOED in met kokosvet. Dit voorkomt straks plakken. Verwarm de oven voor op 190 graden.

SAM_2595

Voeg alle ingrediënten samen in een kom, en roer dit met een pollepel stevig door elkaar. Zorg, dat alles zeer goed is opgenomen. Als het beslag mooi glad is geroerd, de massa in de vorm gieten. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat de cake enige tijd afkoelen.

SAM_2597

Haal de cake voorzichtig uit de tulbandvorm, en zet op een bord. Bestrooi tot slot met stevia poedersuiker.

SAM_2598

 

Waar vind ik vers pandan blad?

Nu heb ik het grote geluk, dat ik aan de rand van Rotterdam woon en het daardoor niet moeilijk is om een toko te vinden die pandan blad verkoopt. Ik ben voor jullie gaan zoeken op internet, want we wonen immers niet allemaal in Rotterdam 😉  Ik kwam tot mijn blijde verbazing tot de ontdekking dat AH ook pandan blad verkoopt! Je kunt het via deze link bestellen:  AH pandagblad bestellen Zeer prettig, nietwaar?

 

Ik heb uiteraard de lieve Indische dame mijn meukvrije variant laten proeven en keuren, en ze kon mij geen groter compliment geven: ze werkte achter elkaar drie stukken naar binnen!!!  😉   Ze kon nauwelijks geloven dat dit geen suiker en andere meuk bevatte, en zei dat het ” fantastisch lekker” was . Ik ben een blij ei 😉  En moet inderdaad echt zeggen dat ik nog  nooit zo’n heerlijke spons-cake heb geproefd. Het ” geheim” zat hem dus vooral in het gebruik van het verse extract van de pandan bladeren. Je kunt uiteraard ook andere groene kleurtjes gebruiken ( tarwegras, spirulina, moringa) maar dit haalt het gewoonweg niet bij ” the real thing”. Ik heb er vrees ik een nieuwe verslaving bij! Ik ben even niet bereikbaar…ik sta in de keuken om weer een chiffon pandan cake te bakken 😉 Jullie ook?

 

PS: maak ook eens deze verrukkelijke variant op deze chiffon-cake: de spons cake! 

 

Een reactie op “Chiffon pandan-cake

  1. Sorry ik zie nu staan hoe je het extract maakt! ???? Nu rest nog mijn vraag over de honing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *