papaya

Alhoewel papaya afgelopen tijd toch aardig wat extra populariteit heeft weten te behalen, wil de heerlijke exotische vrucht bij het grote publiek toch niet echt aanslaan. Zonde, want papaya is naast erg lekker ook mega gezond!

wat is papaya?

Papaya, of papaja,is een echte tropische vrucht die vooral groeit in Azië en Midden Amerika,maar ook in Zuid en Midden Afrika. Wij kennen papaya vooral qua smaak: het wordt erg veel verwerkt in ingeblikt fruit op sap/suikerwater. Papaya vruchten hebben een lange ,ovale vorm,en hebben een groen/gele schil. Het vruchtvlees is licht oranje tot créme wit.  Qua smaak neigen ze nog het meest naar meloen, maar ze geuren vrijwel net zoals abrikozen.  Dat de smaak nog het meest neigt naar meloen is ook niet zo gek: de bomen waaraan papaya’s groeien worden ook wel meloenbomen genoemd. Als je de vrucht door midden snijdt ( wat bij exotisch fruit toch altijd een verrassing blijft) zie je in het midden een verzameling van zwart/donkerbruine zaadjes . Daaromheen huist het boterzachte vruchtvlees. De zaadjes kun je overigens drogen, en als peperkorrels gebruiken. Ze zijn erg pittig van smaak.

IMG_1037

gezonde vrucht

Papaya bestaat zelfs als voedingssupplement, om de spijsvertering te bevorderen. Papaya bevat erg veel vezels en enzymen wat de vrucht een ideaal middel maakt tegen verstopping ( constipatie) Vooral de geruime aanwezigheid van vezels zorgen voor een betere spijsvertering. De vrucht heeft nog veel meer in zijn schilletje:

  • veel antioxidanten
  • foliumzuur
  • vitamine C
  • Vitamine A en E
  • béta caroteen

IMG_1049

Alles bij elkaar genomen zorgen al deze stoffen ook voor een mogelijke bescherming tegen darmkanker. Het bevat ook erg veel lycopeen. Deze antioxidant beschermt onze cellen tegen beschadigingen. Papaya bevat ruim honderd keer zoveel meer lycopeen dan andere fruitsoorten! Alleen in tomaat en watermeloen vind je meer lycopeen.

Papaya kun je niet zo goed verwerken door desserts met gelatine. Het is net als bijvoorbeeld  ananas,niet bruikbaar om pudding of bavarois mee te maken. Wil je echt pudding of bavarois maken met papaya,kun je de vrucht wel even kort blancheren. Verder zijn ze overal inzetbaar, heerlijk door smoothies en uit het vuistje. Bewaar papaya niet in de koelkast, dit verstoort het rijpingsproces. Laat onrijpe vruchten gewoon op kamertemperatuur rijpen. Als je al reeds een rijpe papaya hebt, kun je deze op een koele plaats nog enkele dagen bewaren. Let er bij aanschaf op dat de schil mooi gaaf en stevig aanvoelt. Als de vrucht lekker ruikt en licht afgeeft bij een vingerafdruk bij de aanzet, is hij rijp. Let op dat de schil niet verschrompeld is. Halveer de vrucht en verwijder de zaadlijsten.Als je de vrucht in vier parten snijdt kun je de zaadlijsten gemakkelijker verwijderen.

IMG_1048

PITJES NIET WEGGOOIEN!

Velen gooien de pitten van de papaya weg. ZONDE! Want je kunt ze perfect gebruiken als…peperkorrels! Ze zijn namelijk bijzonder pittig en scherp van smaak. Wist je dat papaya-pitjes/zaden zelfs knettergezond zijn en medicinale werkingen hebben? Het werkt o.a zeer goed voor ingewanden die met de spijsvertering te maken hebben. Er zitten bepaalde enzymen in die onze spijsvertering helpen. In Hawaii worden de gedroogde zaden zelfs als medicijn verkocht. Het wordt erg veel gebruikt om de lever te reinigen.

De pitten smaken scherp en pittig. Het is peperkorrel-achtig, mar velen associeren het ook met de scherpe smaak van mierikswortel of radijs. Je kunt ze drogen en verwerken als peperkorrels. Vermalen als poeder of in een pepermolen doen en tal van gerechten op smaak brengen. Het is lekker over salades, en je kunt er een heerlijke dressing van maken door wat zaad, olijfolie en azijn te vermengen. Je kunt de pitten op een stukje bakpapier op de verwarming laten drogen. Daarna kun je ze vermalen in de hoge snelheidsblender, vijzelen in een vijzel of in een pepermolentje doen.

25591610_1590259861035204_5964834023978560220_n

Haal zoveel mogelijk los vruchtvlees uit de pitten. Zo drogen de pitten veel sneller. Je kunt ze ook drogen in een voedseldroger of in de oven. Zet de oven op 80 graden en laat de pitten ongeveer anderhalf uur in de oven drogen, blijf tussentijds controleren.

IMG_1073

Eet nooit teveel papayapitten, het heeft een laxerende werking. Maar omdat ze zo vreselijk pittig zijn is de kans zeer klein dat je overdoseert.

 

5 Reacties op “papaya

  1. zeer goede uitleg van de papaja . Mijn zoon heeft mij gezegd dat het goed is voor de darmen en ik ga het proberen .

  2. Sinds kort worden papayas ook,wel onregelmatig,in supermarkten aangeboden (Lidl en AH). De beste komen uit Brazilie.
    Ze worden vaak erg onrijp vervoerd. Begrijpelijk want een rijpe,gele papaya is maar heel kort houdbaar.
    Mijn ervaring met die erg onrijpe harde en groene papayas is niet echt gunstig. Vaak worden ze zelfs na veel geduld nooit goed en smakelijk rijp.
    Best wel een lastige vrucht.

  3. Hallo, ik wil zeker weten of de papaya pitjes niet giftig zijn. Hoe kan je mij die garantie geven? Ik wil ze ook even in de oven droogmaken zodat ze b eter te bewaren zijn
    Het is goed tegen darm problemen en voor je nieren?
    Ik wacht eerst op je antwoord voordat ik het ga gebruiken.
    Groetjes! Carla Wust-Cramer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *