plantaardige kwark? Dat maak je toch zeker zelf!

Onlangs kwam ik in het zuivelschap in de supermarkt een nieuw product tegen: “ Go on” van het bekende supermarkt-merk Alpro. Het vertegenwoordigt een plantaardige variant op kwark. Aangezien ik een zeer groot fan ben van kwark trok dit product meteen mijn aandacht. Ik ben gezegend met lactose bestendige darmen, en ik eet daarom dagelijks biologisch/dynamische kwark om aan voldoende eiwitten te komen ( ik ben fanatiek sporter en vegetariër) Dit nieuwe product maakte mij dus enorm nieuwsgierig. Een review! 

WAT IS HET?

Volgens de website van Alpro is “ Go on” HET plantaardige alternatief op kwark. Het wordt gemaakt met sojabonen wat wordt gefermenteerd in diverse yoghurtculturen. De kwark verkrijgt hierdoor “ hoogwaardige soja eiwitten”, Daarbij heeft het een zachte dikke textuur,en een “ frisse smaak”. De kwark kun je ter vervanging voor “ koemelk-kwark” gebruiken en dus net zo veelzijdig inzetten. Denk aan taart, gebak, desserts en ontbijtjes. 

WAT ZIT ERIN?

WATER: hoofdbestanddeel

GEPELDE SOJABONEN 16,9%) Industriële bonen, niet gefermenteerd, volgens Alpro zelf wel GMO vrij verklaard

SUIKER: jammer dat dit er weer in moet, maar logisch om de culturen te activeren

TRICALCIUMCITRAAT: ( E333) calciumzuur van citroenzuur, veel gebruikt in zuivelproducten

STABILISATOR ( PECTINE) natuurlijke stof die voorkomt in o.a appels, kweepeer en citrusvruchten, valt onder de polysacharide

ZUURTEREGELAARS: ( NATRIUMCITRAAT, CITROENZUUR) geen commentaar, benaming zegt voldoende

NATUURLIJK AROMA: zie mijn artikel over aroma’s

ZEEZOUT: ook wel gewoon industriële zouten

ANTIOXIDANTEN: ( TOCOFEROL RIJKE EXTRACTEN, VETZUUR ESTERS VAN ASCORBINEZUUR) Tocoferol rijke extracten zijn extracten gemaakt uit rijke plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie. Het wordt echter ook vaak synthetisch vervaardigd. Vetzuur esters zijn organische zuren die ontstaan door reactie van een zuur ( in dit geval ascorbinezuur) met een alcohol of sacharide wat een klasse van organische verbindingen vormt. 

VITAMINEN: B12 en D2: synthetisch toegevoegde vitaminen

YOGHURTCULTUREN/FERMENTEN : S THERMOPHILUS, L BULGARICUS

Een kommetje kwark van 250 ml geeft 7,5 gram suiker, gemiddeld 8,8 gram vet waarvan gemiddeld 1,5 gram verzadigd, en gemiddeld 15,5 gram ( soja) eiwitten. 

De suiker in dit product is nodig om de yoghurtculturen om te zetten, maar ondanks deze fermentatie vind ik het suikergehalte vrij hoog. De vetten hadden wat mij betreft, zeker gezien de kwark wordt aanbevolen voor dagelijks gebruik, ook wat lager gehouden kunnen worden. Ik vind er aardig wat meuk in zitten. Flink wat synthetische ellende. 

SAM_0221

DE SMAAK?

De structuur lijkt inderdaad zeer sterk op kwark. De geur is net als kwark heel licht zurig, maar ik vond het vooral erg zoet ruiken. De kleur is crème-achtig, bijna geel, wat mij nu niet direct een associatie geeft met kwark.

SAM_0223

 De smaak vind ik ontzettend romig. Je merkt direct dat er veel is gewerkt met diverse synthetische stofjes,  Ik vind de kwark  aardig zoet. Dit ben ik ook niet gewend bij mijn bio/dynamische kwark, waar ik louter de zoete smaak van melksuiker proef.

SAM_0222

Maar al met al op zich absoluut geen verkeerde pot plantaardige kwark. Ik zou het zelf niet opnieuw kopen omdat ik het te zoet vind en er zit teveel synthetische meuk in naar mijn zin. Maar qua romigheid is hij best lekker. Ik vind het weinig weg hebben van gewone kwark. Ik zou het meer een lobbige yoghurt willen noemen. 

WAT VIND IK ERVAN?

Niet onaardig. Voor mensen die absoluut niet tegen lactose/koemelk kunnen is dit best een aardige vervanging. Ik persoonlijk zou het niet kopen, omdat ik van mening ben dat er teveel synthetische ellende in zit en teveel suiker. Zeker als je dit product dagelijks wil gaan gebruiken raad ik het af omdat het toch aardig wat vetten bevat. Voor af en toe is het een prima vervanging voor kwark, al vind ik het woord “ kwark” een beetje overtrokken. Dat hoort in mijn beleving toch net even een beetje steviger te zijn. En wit van kleur. Niet gelig. 

O.a bij AH verkrijgbaar voor 1,89 per 400 gram. 

SAM_0229

ZELF KWARK MAKEN! 

Je kunt ook zeer eenvoudig zelf je zuivelvrije kwark maken. Ik bedacht een zeer gemakkelijk recept, die ik heb aangezuurd met “ PRO DARM” waterkefir melkzuur bacteriën. Je kunt alles over deze bijzondere melkzuurbacteriën lezen, door hier te klikken. Je kunt alle melkvervangers gebruiken die je wenst. Van havermelk tot amandelmelk, van sojamelk tot rijstemelk Ik prefereer 100% glutenvrije havermelk. Dit basisrecept geeft een liter kwark! 

SAM_0230

Naast Pro Darm en melk heb je enkel en alleen nog Johannes Broodpitmeel nodig. Dit kun je kopen in de biowinkel van het merk ” Tammi”.

Dit heb je nodig:

 • een liter haver of andere melkvervanging
 • anderhalve eetlepel Johannes broodpitmeel
 • een dopje Pro Darm waterkefir

Zo maak je het:

Doe  de melk en johannes broodpitmeelin een ( liefst gietijzeren) pan en breng onder voortdurend kloppen met een garde aan de kook. Zodra de massa kookt, ongeveer 5 minuten onder voortdurend roeren door laten koken. Schenk over in een goed afsluitbare beker en laat afkoelen. Roer de Pro Darm erdoor en laat verder afkoelen. Bewaar na volledige afkoeling in de koelkast.

De PRO darm is vrij hittebestendig, maar als je liever het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je de PRO DARM ook na afkoeling toevoegen, en goed door roeren.

SAM_0228

Blijven er klontjes achter? Maal de massa dan na volledige afkoeling nog eens goed door in de ( HS) blender. De structuur wordt dan net zo glad als de pot Alpro meuk van hierboven 😉 Zoet de kwark met enkele druppels Greensweet-stevia druppels! Zo simpel is het dus! Eet smakelijk!

 

15 Reacties op “plantaardige kwark? Dat maak je toch zeker zelf!

 1. Monique, als je de Pro Darm waterkefir kookt, maak je de bacteriën toch stuk? Moet dit niet toegevoegd worden als het afgekoeld is?

 2. Ik heb het zojuist gemaakt. Ben benieuwd!! Is er ook een mogelijkheid om zelf plantaardige magere kwark te maken?

 3. Dag Monique, ben erg blij dit recept gevonden te hebben. Ben erg benieuwd. Kun je dit ook maken met bijvoorbeeld cashew en amandelmelk? En ook eventueel zelfgemaakte melk (cashew, amandel, haver). Maak sinds mijn nieuwe hogesnelheidsblender graag zelf. Ben benieuwd of ik dan ook de kwarkstructuur kan krijgen? Hoor graag van je. Alvast bedankt! Vriendelijke groet, Marleen

   • Dank voor de reactie. Heb je zelf al ervaring met zelfgemaakte melk? Wordt het net als de Alpro ‘kwark’ wel een beetje stevig/romig (en blijft het dus niet waterig?!)

    Zie hierboven ook nog de bovenstaande vraag openstaan over het koken van de Pro Darm waterkefir en het stukmaken van de bacteriën? Hier ben ik ook nieuwsgierig naar. Wil het graag op de juiste/gezondste manier maken; kan je de Pro Darm waterkefir voor de zekerheid ook toevoegen nadat het is afgekoeld?

    Hoor graag van je. Alvast bedankt!

    • De kefir (pro darm) wordt pas aan de kwark toegevoegd na het koken en deels afgekoeld. Wanneer Kefir boven de 40 graden komt gaat het dood, dus voeg het toe beneden de 40 graden.

     Het is jammer dat deze cruciale informatie niet wordt vermeld.

     Ik vraag mij ook af hoe lang moet het mengsel blijven staan voordat het dezelfde consistentie krijgt als de Alpro Go On?

     • Ben ik ook benieuwd naar… En de ProDarm moet toch gaan fermenteren wil je het zure smaakje krijgen? In mijn beleving fermenteert het niet als het in zo’n koude koelkast staat… Kunt u, Monique, iets laten weten hierover?

 4. Heb gedaan wat hierboven in het recept staat. De consistentie is vla achtig en zo smaakt het ook:( Wat kan ik doen om de zurige en stevige structuur van kwark erin te krijgen?

 5. @Monique van der Vloed
  Er is ook een suikervrije variant van alpro kwark de
  Alpro Plantaardige kwark (zonder suikers)

 6. Hoi, ik maak yogurt met biologische ongezoete soyamelk en het komt er heel goed uit. Daarna laten uitlekken in een zeef met een doek erin in de koelkast en je krijgt een hele dikke consistentie. De bacteriën gebruiken de suikers van de soyaboon, dus je hoeft geen suiker toe te voegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *