refried beans

SAM_2335

Ik heb begin jaren negentig ruim een jaar gestudeerd in Scottsdale, in Arizona. Dit ligt tegen de grens aan van Mexico en de invloeden van Mexico zijn dan ook merkbaar in AZ. Zo zien we levensgrote cactussen langs de wegen, en zijn er erg veel ¬†Mexicaanse eettentjes ( waaronder de bekende TACO BELL) Ik woonde bij een lief gastgezin en zij hadden een brede vriendenkring, waaronder ontzettend veel Mexicanen. Ik werd in die periode ontzettend vaak uitgenodigd, Mexicanen zijn enorm gastvrij. Daar leerde ik dan ook de ECHTE Mexicaanse keuken kennen, want die vind je uiteraard niet bij Taco Bell ūüėČ

Refried beans werden al direct mijn grote favoriet. Dit zijn gebakken bonen, meestal pinto bonen of bruine bonen. Inmiddels zijn er talloze varianten op het traditionele recept. Ik heb na mijn studiejaar in Amerika in NL meteen het traditionele recept in mijn eigen meukvrije variant ontwikkeld en eet dit sindsdien regelmatig. Het is ontzettend lekker en voedzaam. We kunnen in de supermarkten ook blikken refried beans kopen, maar dat lijkt meer op een blik hondenvoer dan op refried beans. ¬†Bovendien zijn hieraan erg veel additieven toegevoegd. ( smaakversterkers) Je kunt het zo ontzettend simpel zelf maken! Refried beans wordt in de Mexicaanse keuken voornamelijk gebruikt als vulling voor wraps en taco’s en taco-schelpen. Het wordt ook veel gebruikt als dipsaus.

SAM_2340

Je kunt zowel pinto bonen als bruine bonen gebruiken. Ik gebruik altijd bruine bonen. Gebruik liefst gedroogde bruine bonen, koop liever geen blik en pot voer. Dit zit vol met zout, suiker en andere conserveer middelen. Week de bonen en kook ze, laat ze uitlekken.

SAM_2327

Voor dit recept heb je een zoet-zure saus nodig. Klik hier om naar het recept te gaan. Maak eerst deze saus alvorens je begint met dit recept.

DIT HEB JE NODIG:

  • 350 gram bruine bonen, geweekt en gekookt, uitgelekt
  • vijf flinke eetlepels homemade zoet-zure saus
  • twee eetlepels Mexicaanse kruiden
  • een snufje cayenne peper
  • een snufje keltisch zeezout

Om in te bakken:

ZO MAAK JE HET:

Laat een scheutje avocado olie in de koekenpan heet worden op middelhoog vuur. Voeg de bruinen bonen en de zoet-zure saus en kruiden toe. Blijf bewegen tot de massa mooi goudgeel is verkleurd, en goed is gebakken. Stort in een kom, en pureer de massa met de staafmixer.

SAM_2336

Je kunt er nog allerlei lekkere smaakmakers aan toevoegen zoals kruiden en specerijen, Aminos, tamarisaus, teriYaki saus enz.

SAM_2334

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *