Rozemarijn olie in je haren smeren voor haargroei?

Het is een ware hype op dit moment van schrijven ( 2022/ 2023 ) : rozemarijn olie in je haren smeren. Het schijnt goed te werken tegen haaruitval, het zou een vollere haarbos geven en het zou hoofdhuidklachten als roos en jeuk kunnen voorkomen. Nu is het geen echt geheim, dat rozemarijnolie inderdaad vrij fijne eigenschappen heeft voor onze huid en haren. Afgelopen jaren werd al beweerd dat rozemarijnolie de haargroei stimuleert en sommige studies stellen vast dat het haarverlies kan voorkomen. We zijn massaal aan de rozemarijnolie gegaan, als we alle social-media-platforms moeten geloven. Vooral op Tiktok gaat het virale en lijkt de fabrikanten goede zaken te doen. Ook mij wordt regelmatig gevraagd, of we dit nu allemaal echt kunnen geloven. Ik ben er daarom eens in gedoken.

 

WAT IS ROZEMARIJN OLIE ?

Te beginnen bij het begin: wat is rozemarijn olie precies ? Het behoort tot één van de bekendste en meest populairste etherische oliën ter wereld. De olie is afkomstig van de rozemarijnplant “ ROSMARINUS OFFICINALIS” welke behoort tot de lipbloemigen. Deze groeien meest in landen als Spanje, Frankrijk, Italië, Marokko, Egypte, Tunesië en andere landen rondom de Middellandse Zee. Het is er in een vrij grote verscheidenheid. Zo blijken hoogten en groeiplekken veel invloed te hebben op de uiteindelijke samenstelling van essentiele rozemarijn oliën. De etherische rozemarijn oliën worden verkregen via waterdampdestilatie van de verse bloemen. Rozemarijn olie kan echter ook worden getrokken uit de blaadjes van de rozemarijnplant, die dan bijvoorbeeld in olijfolie wordt geweekt en getrokken. De etherische oliën worden echter meest gebruikt, en wordt o.a vermengd met andere oliën om de werking te versterken. Het wordt dus ook vrij vaak toegepast aan shampoo’s + conditioners om de werking te versterken in de dagelijkse haarverzorging.
Alhoewel de werking van rozemarijnolie m.b.t het haar vrij veel is bestudeerd, zijn de meeste studies niet honkvast en zijn er kanttekeningen, of moet er meer studies naar worden gedaan. Wel heeft een recente studie uitgewezen, dat het gebruik van rozemarijnolie in combinatie met cederolie de haargroei duidelijk bevorderd. Maar ook hier worden nog voorzichtige uitspraken gedaan.
Daarnaast moet goed worden gekeken naar het gehele plaatje. Er zijn bijvoorbeeld erg veel varianten op haarverlies, en rozemarijn olie werkt niet altijd zo effectief bij alle vormen. Zo is wel meer dan eens aangetoond, dat rozemarijnolie inderdaad effectief lijkt bij ALOPECIA AREATA ( plaatselijke kaalheid ) , maar bij juist de meest voorkomende vorm “ ALOPECIA ANDROGENETICA “ ( ook wel mannelijke kaalheid ) zijn veel onderzoekers het nog niet eens. Veel vormen van haarverlies gaan gepaard met ( langdurige ) ontstekingen en oxidatie , zegt arts en onderzoeker Hans van Monfort. Zijn laboratorium werkt nauw samen met de Nederlandse Haarstichting.
Hij vertelt in een artikel in de media dat rozemarijn olie een goede antioxidant is met ontstekingsremmende werkingen, eigenlijk net zoals met vele andere etherische oliën het geval is. Rozemarijnolie is bovendien bewezen effectief bij verbetering van de doorbloeding.
Het probleem schuilt ook in de vele verschillende soorten rozemarijnolie. Er zijn meer dan vijftig moleculen en de hamvraag blijft welk molecuul de beste resultaten geven. Wat in elk geval duidelijk is, is dat het wel IETS doet en bewezen effecten heeft.  Daar zijn zowel specialisten als wetenschappers het eens. Maar er is nog een lange weg te gaan om veel te onderstrepen. Wil je meer lezen over haar uitval ? KLIK DAN HIER 

GEEN WONDERMIDDEL

Goed, je kunt denken “ baat het niet, schaadt het niet” en rozemarijnolie gaan gebruiken in je haren. Maar zo eenvoudig is het niet. Allereerst moeten we niet uitgaan van een wondermiddel, hoe mooi sommige recensies online ook zijn. Want zoals eerder geschreven werkt het voor persoon één wel, voor persoon twee niet. Ook moet je een lange adem hebben, want de eerste resultaten zul je niet na drie x gebruiken zien. Je moet dus consequent blijven, en dat geeft meteen ook nadelen, omdat oliën in het haar op ten duur ook weer averechts effect kunnen geven. De allerbeste manier om dit te gaan doen, is combineren. En daarmee bedoel ik dat je niet alleen maar de rozemarijn olie in je haar smeert en weer uitspoelt, maar ook shampoo + conditioners gebruikt waar rozemarijn olie aan is toegevoegd. Dit kun je in vloeibare vorm zelf toevoegen, maar ook zijn er shampoo + conditioner bars die deze olie als ingrediënt hebben. Door te spelen met diverse bronnen hou je het haar ook meer vrij van oliën, wat het haar mogelijk kan verzwaren, en verslappen en vet maken.
Naast dat je geen wonderen mag verwachten, hangt er ook erg veel af van bepaalde factoren. Zo heeft het soort rozemarijn olie invloed, of de olie waarmee je de etherische rozemarijn olie in verwerkt. Ook speelt de KWALITEIT van rozemarijn olie een belangrijke rol, want je snapt vast wel, dat een gemengde / synthetische etherische olie niet zo werkzaam en effectief is als een 100% pure en biologisch gecertificeerde etherische olie. Let daar sowieso altijd goed op.
Ook spelen zaken als je haarconditie en het herstelvermogen van je haren en hoofdhuid een belangrijke rol.
Wat nu ook vrij vaak wordt gemeld door de hype rondom rozemarijn olie, zijn huidirritaties. De verleiding is immers vrij groot om teveel en te vaak achter elkaar te willen gebruiken voor een sneller resultaat. Maar dit werkt niet zo, en je kunt dus beter kiezen voor hooguit 2 x per week een “ olie-behandeling”. Afhankelijk van de condities van je haar. Omdat je haren erg olie-achtig zijn na het intrekken, willen we onze haren meteen wassen. Gebruik dan altijd een 100% natuurlijke shampoo die vrij is van agressieve stoffen als SLS , SLES en siliconen. Mijn voorkeur voor vloeibare shampoo is MAS NEWEN. Wil je daar alles over lezen? KLIK DAN HIER.
Gebruik nooit 100% pure rozemarijn ( etherische ) olie, verdun het altijd met een zeer fijne olie als Castor olie, Marula olie,of zoete amandelolie. Ga uit van vijf druppels op een volle eetlepel draag-olie. Ik ben zelf groot fan van Marula olie omdat deze olie ook bewezen erg gunstig werkt op ons haar en hoofdhuid. Wil je daar iets meer over lezen? KLIK DAN HIER. Wil je marula olie bestellen? KLIK DAN HIER Castor olie vind ik persoonlijk een zeer goede tweede draagolie. Wil je castorolie bestellen? KLIK DAN HIER. Ga je toch liever voor zoete amandelolie ? KLIK DAN HIER

DE GOEDE ROZEMARIJN OLIE

Er zijn dankzij de hype ontzettend veel kant en klare rozemarijn oliën verkrijgbaar. Het gaat dan in de meeste gevallen om een flesje olie van het één of ander ( voornamelijk olijfolie  of zonnebloemolie) waaraan hooguit 1% etherische rozemarijn olie aan is toegevoegd. Het wordt bovendien voor vet geld verkocht, wat logisch is, omdat het nu zo extreem gewild is. Ik adviseer je om het lekker gewoon zelf te maken. Dat scheelt een heleboel geld en bovendien hou je de complete regie. Veel kant en klare rozemarijn oliën bevatten bovendien veel overbodige extra additieven als parfumstoffen. Let daar goed op, als je toch liever een kant en klaar flesje koopt.
Zelf maken biedt erg veel mogelijkheden, en het is in regel dus ook goedkoper. Je hebt er eigenlijk niet veel meer voor nodig dan een 100% pure biologisch gecertificeerde etherische rozemarijn olie, en een draagolie, zoals ik eerder aangaf. Je kunt er uiteraard zelf nog wat aan toevoegen, zoals vitamine E, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig.
Wat echt onwijs belangrijk is, is om voor echt zuivere, pure, biologisch gecertificeerde etherische olie te kiezen. Er zijn, ook weer vanwege de enorme toename aan populariteit, ontzettend veel “ blends” en onzuivere varianten verkrijgbaar. KLIK HIER om daar meer over te lezen. De meeste ( in regel goedkopere ) etherische oliën worden bijvoorbeeld gemengd, of bevatten alcoholen en andere synthetische geurstoffen. Dat heeft helemaal NIETS met etherische olie te maken. Zorg dus voor een 100% betrouwbaar merk.
Mijn rozemarijn olie haal ik uiteraard dicht bij huis, 😊, bij VAN TOEN REMEDIES. Zij hebben een prachtige etherische rozemarijn olie in het assortiment, die aan al mijn eisen voldoet, maar ook nog eens één van de voordeligste op de markt is. Wil je meer lezen over de etherische oliën van VAN TOEN ? KLIK DAN HIER
Wil je de rozemarijn olie bestellen? KLIK DAN HIER

HOE MAAK JE HET ? EN WERKT HET ? IK GA HET TESTEN!

Alhoewel ik nog gezegend ben met een aardige haarbos op mijn 53 ste, wilde ik het toch eens gaan proberen. Voor dit artikel, maar ook voor mijzelf, want het heeft mijn nieuwsgierigheid zeker wel gewekt. Het haar bovenop mijn hoofd is wel aardig aan het uitdunnen en dus zie ik hierin de uitgesproken kans, om dit eens voor twee maanden te gaan testen. Wat ga ik doen?
Ik ga twee maanden lang ( tot eind Februari 2023 ) deze olie 2 x per week in mijn haar smeren ( recept volgt ) Ik laat iedere behandeling 60 minuten intrekken. Daarna was ik het uit met de shampoo van MAS NEWEN. Buiten de behandelingen om was en verzorg ik mijn haren met de shampoo + conditioner bar van BON SENS, daarover verderop meer.
Ik ga een geringe hoeveelheid per keer gebruiken, zodat mijn fijne haar niet verzwaart. En voornamelijk op mijn hoofd, waar het haar dunner is. Na deze twee-maanden-test zal ik in dit artikel de resultaten aanvullen. Dit is de start-foto :
Na de twee maanden zal ik een update plaatsen. Okay, en dan nu over naar mijn recept!
Ik heb gekozen voor de MARULA OLIE van Suit Matters. Ik heb per flinke eetlepel in plaats van de aanbevolen vijf druppels etherische rozemarijn olie, vier druppels gebruikt. Ik heb zo het flesje gevuld. Ik schud het flesje steeds goed voor ieder gebruik, en bewaar het op een donkere en koele plek. Tip: gebruik liefst een donker glazen flesje, zoals het flesje waar de draagolie in komt. Dit houdt de kwaliteit van de olie meest goed.

Ook rozemarijn olie maken???

Als je dit artikel hebt gelezen, zou je misschien net als ik dit ook eens willen gaan proberen / testen. Wil je dezelfde formule rozemarijnolie maken? Bij deze het recept. Wat je nodig hebt is een flesje MARULA OLIE ( Suit Matters ) en een flesje etherische ROZEMARIJN olie ( VanToenRemedies ) Je kunt ook kiezen voor CASTOR OLIE als draagolie ( HarMonie ) Zowel marula olie als Castor olie zijn bewezen effectief voor het haar en de hoofdhuid. Het maakt dus echt niets uit welke draagolie je kiest. Ik had zelf nog een flesje Marula olie staan, vandaar ik voor deze heb gekozen.
Gebruik het flesje waar de draagolie in zit , en voeg per 10 ml draagolie vier druppels etherische rozemarijn olie toe. Per flesje van 100 ml draagolie voeg je dus circa 20 druppels etherische rozemarijn olie toe. Schud goed. En doe dit ook steeds even opnieuw voor gebruik.

HOE GEBRUIK JE HET ?

Afhankelijk van je haarlengte en conditie van je haren, kun je gemiddeld genomen 1 tot 2 x per week je haren “ in de olie “ zetten. 🥹 Ga als volgt te werk:
– breng de olie aan op droog haar, verdeel de olie over het gehele haar, door het met de handen in het haar in te masseren. Masseer daarbij meteen je hoofdhuid goed mee. Gebruik nooit teveel olie in één keer, het is niet meer werkzaam, om je haren als een frituurpan te laten glimmen van de olie. Wees matig met de hoeveelheden en ga een beetje op je gevoel af, fijner haar heeft bijvoorbeeld veel minder olie nodig dan dikker haar. 
kam de olie met je vingers door, en laat dit 60 minuten intrekken. Vind je het vettige haar los wat te vervelend, kun je het ook even met een haarclip vastzetten. 
– was de olie na de inwerk-tijd zorgvuldig uit. Was met een 100% NATUURLIJKE SHAMPOO, in elk geval een shampoo of shampoo bar waar geen agressieve schuimmiddelen en stoffen in voorkomen als SLS, SLES en siliconen. Mijn voorkeur gaat uit naar de shampoo van MAS NEWEN. 
– Laat je haar aan de lucht drogen, en laat het liefst verder lekker met rust. Geen styling, geen hete apparaten gebruiken. 

WIL JE DE BENODIGHEDEN BESTELLEN?

Voor de Marula olie KLIK JE HIER ( let op : nog zeer weinig voorraad beschikbaar )
Voor de Castor olie KLIK JE HIER
Voor de etherische rozemarijn olie KLIK JE HIER
Voor de Mas Newen shampoo KLIK JE HIER
Ik zou het erg leuk vinden, om jullie ervaringen en resultaten te lezen! Laat het mij graag weten! Succes!

SHAMPOO + CONDITIONERS MET ROZEMARIJN EXTRACT

Als ik mijn haar behandel met de olie, gebruik ik de vloeibare MAS NEWEN shampoo, waarom? Wel, omdat deze shampoo eigenlijk totaal geen hulpstoffen heeft, die mogelijk wisselwerkingen op mijn haar kunnen hebben. Buiten de behandelingen was ik mijn haar verder met de shampoo en conditioner bars van BON SENS, die ik sinds DE LANCERING onlangs helemaal heb ontdekt. Ik was er sindsdien mijn haren mee, en tot grote tevredenheid.
Het bijkomende voordeel is, dat deze bars rozemarijn extracten bevatten, ( JARDIN DES HERBES ) wat het haar dus ook meteen een extra ondersteuning geeft. Deze bars zijn handig en prettig in gebruik, en zijn zeer duurzaam en uiteraard plasticvrij. Wil je deze shampoo bar bestellen? KLIK HIER. Wil je de conditioner bar bestellen? KLIK HIER 
Ik hou jullie op de hoogte!

UPDATE :

ik zou nog even een update geven……ik heb het twee maanden trouw gebruikt. En…er gebeurde totaal NIETS. Echt niets, geen verschil, het maakte mijn haar enkel iets vetter. Dus helaas….wat mij betreft heeft het geen enkel effect, maar wellicht dat het voor jouw haar wel werkt….

5 Reacties op “Rozemarijn olie in je haren smeren voor haargroei?

  1. Hoi Monique,

    Ik was even benieuwd hoe de olie behandeling is bevallen na 2 maanden?

  2. Hi Monique,

    Did you obtain any results? I am interested in trying it out!

    Thank you for the blog 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *