spelt stol

Ik werk geheel glutenvrij. Echter hebben sommige recepten echt een beetje gluten nodig, om tot een resultaat te komen. Goede voorbeelden zijn bladerdeeg, soezendeeg, en ook wordt brood simpelweg altijd beter en steviger. Ik maak alle recepten glutenvrij, maar gebruik , om een mooi resultaat te verkrijgen, op hoge uitzonderingen ook wel spelt en kamut. Dit vermeld ik altijd bij een recept. Ook geef ik een glutenvrije optie, voor de mensen die toch graag voor glutenvrij kiezen. Dit geeft altijd wel een veel minder goed resultaat.  Deze spelt stol is verrukkelijk tijdens, maar ook na de feestdagen!

dit heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 200 gram speltmeel of spelt bloem
  • zes flinke eetlepels kokosolie/vet, op kamertemperatuur (zacht)
  • 100 ml ijswater *
  • een eetlepel stevia  sweet Xtra

glutenvrij:

  • 100 gram rijstemeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • twee eetlepels psyllium
  • zes flinke eetlepels kokosolie/vet op kamertemperatuur ( zacht)
  • 100 ml ijswater *
  • een eetlepel stevia sweet Xtra
  • ( * zet het water 10 minuten van tevoren in de vriezer)

Voor de vulling:

  • een mango, in kleine blokjes gesneden
  • het rasp van twee biologische citroenschillen
  • een stukje verse gemberwortel, geraspt
  • vier eetlepels ceylon kaneelpoeder
  • een kopje geweekte rozijnen

zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 195 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Voeg het meel, stevia en kokosolie in een kom en roer het ijswater er in één keer door, kneed dit tot een deegbal. Wikkel het deeg in plastic folie en laat op een warm plekje kort rusten.  Maak ondertussen de vulling. Roer alle ingrediënten door elkaar en laat dit even trekken. Wil je echt profiteren van de smaken, maak de vulling dan enkele uren tevoren, zodat de smaken goed kunnen trekken. Bestuif een werkplek met wat meel, en rol met een deegroller het deeg uit tot een vierkante dunne plak. Leg de plak voorzichtig op de bakplaat. Vul de plak met de vulling, hou wat vulling achterwege voor de garnering. Klap het deeg dicht over de vulling en vorm een mooie stol van het geheel. Garneer met de rest van de vulling over de stol. Bak de stol in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten, controleer tussentijds. De bovenkant moet licht goudbtuin zijn verkleurd. Laat kort afkoelen.

 

IMG_6004

 

 

 

 

 

 

2 Reacties op “spelt stol

  1. Je stol ziet er heerlijk uit! Ik stoor me echter aan het volgende: je schrijft: ‘ik werk geheel glutenvrij’, om vervolgens te melden: ‘maar sommige dingen hebben echt gluten nodig…’. Dan werk je toch niet ‘geheel glutenvrij’???
    En de zin ‘voor de mensen die toch graag glutenvrij eten’…. Alsif het zo’n modedieet is waar je voor de leukigheud voor kunt kiezen..! Ik heb geen keus! Ik ‘eet niet graag glutenvrij’, ik MOET glutenvrij eten omdat ik intolerant ben (coeliakie) en ik doodziek word van gluten eten.

    • Allereerst vraag ik me af waarom alles zo negatief wordt gelezen. Als je de woorden gewoon juist leest, lees je dat ik schrijf dat sommige recepten gluten nodig hebben om tot het recept te kunnen komen. En dat de glutenvrije varianten beduidend mindere kwaliteit leveren. Soezendeeg rijst nooit zo goed uit als dat je gluten gebruikt. DIT ( en niets anders!) leg ik uit in mijn stukje. Ik werk zelf geheel glutenvrij, maar mocht ik gluten gebruiken, dan gebruik ik spelt en/of kamut en zal ik dit AL-TIJD ( nogmaals ALTIJD!) netjes vermelden. Ik heb in mijn nabije omgeving veel te maken met zeer heftige Coeliakie dus ik weet hoe belangrijk dit is. Maar ik schrijf ook bak/kookboeken voor een zeer groot en breed publiek, en ik wil ook deze groep mensen graag van dienst kunnen zijn. Maar wel op de zeer hoge uitzonderingen. Vandaar ik ook bij dit recept een glutenvrije variant heb geplaatst. Dit is wat er staat, en wat het is, niets meer of minder en ik ben zeer stellig van mening dat dit totaal niet zo verwarrend is. Het is vooral hoe je iets leest, en hoe heftig je dingen oppikt. Nogmaals: ik wil met flinke nadruk zeggen dat ik weet hoe voorzichtig mensen met Coeliakie moeten zijn. Ik zelf kan bijvoorbeeld ook niet tegen tarwe. En inderdaad, dan krijg ik ook al last van een kruimel. Dus ik weet hoe voorzichtig mensen daarmee moeten zijn en hoe gevoelig dit ligt. Daarom ben ik heel vrijgelaten in mijn recepten. Als iedereen er ietsje meer ontspannen mee omgaat, dan kun je er net zo prima mee leven. Het is echt hoe iemand ermee omgaat. Ik zorg ervoor dat mijn recepten die ik NIET vermeld met enig gebruik van gluten ( 99.9% van mijn recepten dus) niet 100, maar 1000% glutenvrij zijn. Mijn glutenvrije suggestie bij dit recept is ook 100% glutenvrij en kun je dus gerust maken. Hopelijk is alles zo wat duidelijker. Warme groet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *