Speltbrood

Ik ben gezegend met darmen die tegen gluten kunnen. Ik eet daarom gewoon spelt en kamut. Andere gluten laat ik wel achterwege. Maar omdat ik zowel ( biologisch/dynamisch) spelt als kamut ontzettend lekker vind, staan er bij mij geregeld spelt/kamutbroden in de oven. Dit recept voelt een beetje als vreemdgaan, omdat ik glutenvrij werk.:-) Maar dit superlekkere en vooral ontzettend makkelijk te maken brood is gewoonweg té verrukkelijk om niet te delen onder andere geluksvogels met gluten-bestendige darmen. In dit recept maak ik gebruik van spelt koffie ( surrogaat) Dit geeft dit brood een verrassende extra smaaknoot. Je kunt spelt koffie vinden in de biowinkel. Je kunt ook cichorei koffiesurrogaat gebruiken.

spelt koffie

IMG_6325

 

 

Dit heb je nodig:

  • 300 gram biologisch speltmeel
  • drie eetlepels spelt koffie
  • anderhalve eetlepel wijnsteen bakpoeder
  • drie eieren
  • 250 ml havermelk

Om te garneren:

spelt koffie

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak een prop van een vel bakpapier, en haal de prop weer uit elkaar. Bekleed een bakblik ( middelmaat) met het gekreukte bakpapier. Roer alle ingrediënten goed door elkaar in een kom, zorg dat alle meel goed is opgenomen. Stort de massa uit in de vorm. Bestrooi royaal met de spelt koffie. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 25-30 minuten, controleer tussentijds. Laat goed afkoelen op een rooster.

IMG_6322

IMG_6324

 

33 Reacties op “Speltbrood

  1. ik heb een vraag; smaakt spelt koffie naar koffie? Want ik lust nl. geen koffie!

    • Nee hoor, er zit geen koffie smaak aan! Je kunt ook cichorei koffie gebruiken. Warme groet!

  2. Ooooh wat een makkelijk recept en het brood ziet er lekker luchtig uit! Bedankt Monique, ik ga het dit weekend proberen :D. Kan ook wel met gewone melk neem ik aan toch?

  3. De drie eetl. Spelt koffie gaan die door t beslag of is dit voor de garnering?

    • Zoals het er staat. Dus door het beslag en ook op het brood ter garnering.

  4. Weet jij toevallig hoeveel koolhydraten er per snee of per brood in zitten?

    • Dit heb ik niet berekend. Maar als je het zelf maakt kun je dit ook zelf berekenen met de ingrediënten die je zelf gebruikt. Succes!

  5. Hoi Monique, zou ik het speltmeel wel kunnen vervangen door glutenvrij meel? Groetjes hanneke

    • Dat kan, maar gebruik dan wel psyllium. Ook zal het brood nie zo mooi rijzen als spelt. Succes

  6. Kun je de koffie ook helemaal weglaten? Of vervangen door iets dat meestal wel in huis is?
    Groetjes!

    • Kun je ook gewoon weglaten of gebruik cichorei koffie surrogaat, overal verkrijgbaar of gewone oploskoffie Succes!

    • Dat kan, maar gebruik dan ook anderhalve eetlepel psyllium voor de stevigheid. Succes

  7. Ik heb gewone oploskoffie gebruikt, ik vond het gewoon vies! Er staat nu een nieuwe in de oven, met een klein beetje mineralenzout en zonder koffie. Hoop dat deze beter smaakt.

  8. Geprobeerd en hij ruikt vies, maar smaakt super! Blijft lekker vers en goede structuur. Vraag mij alleen nog even af hoe ik het brood hoger kan krijgen. Iemand een goed idee?

  9. brood is wel gelukt maar ik vond de buitenkant erg hard en het brood mist iets..zout?
    Wel ideaal om zo snel en zo gemakkelijk zelf brood te kunnen bakken.
    Maar het brood mist iets..zout? Wij vonden het een erg flauwe smaak hebben. En de korst was erg hard. Kan ik dat voorkomen?

    • Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Als je het op smaak wilt brengen voeg je een snuf keltisch zout toe, of zaden en pitten. Wat je wilt! Warme groet

  10. Pingback: Speltbrood

  11. Geweldig recept! De havermelk heb ik vanwege mijn krappe budget zelf gemaakt. Fluitje van een cent en smaakt heerlijk.

  12. ik wil deze recept wel eens proberen…
    wat is het nut van de bakpapier?
    ik heb geen speltkoffie in huis waar kan je dit kopen ik heb ook geen cichorei koffie wat is het nut van deze producten misschien kan ik dit vervangen door iets anders

    • Het bakpapier voorkomt plakken. Je kunt de koffie weglaten of idd vervangen voor iets anders, zoals noten/pitten/zaden.Succes!

      • Ik vind het bakpapier zo voorgekreukt ook een erg leuk effect geven aan de structuur van de buitenkant van het brood!

  13. Ooh, dit ga ik proberen, lekker! Kun je spelt altijd gewoon vervangen door kamut?

    • Geen idee, ik gebruik geen broodmachine. Valt altijd te proberen! Succes!

      • Heeft iemand goede ervaring met speltbrood uit de broodbakmachine met wijnsteenbakpoeder of baking soda?
        Ik heb begrepen dat dit erg lastig is.

  14. Leuk hoor. Ik bak al een poosje speltbrood.
    Onlangs was ik in Zoutelanden en daar aan de praat met de bakker..ook heerlijk brood maar met zuurdesem. Ik bak altijd met wijnsteenzuur,pitten en zaden en een snuf zout. Bolletjes van maken.
    Leuk de tip van speltkoffie..wel benieuwd hierna.
    Ga het dus zeker een x proberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *