Suikervrije limonadesiropen…..hoe zit dat nu precies?

Hoe we het ook wenden en keren, limonadesiropen blijven ongekend populair. Al sinds de jaren zestig is limonadesiroop niet meer weg te denken in het frisdrankenschap in supermarkten. Er valt anno 2023 veel te kiezen. We kunnen van mierzoet naar suikervrij, en van puur naar aan te lengen siropen. Limonadesiroop is een andere naam voor ranja, of “ zoete drank”.  Er zijn vele andere benamingen voor deze zoete drank. In België wordt limonadesiroop onder de verzamelnaam “ limonade” gebruikt, waar ook alle andere koolzuurhoudende vruchtendranken onder vallen.

Limonadesiropen kun je welgeteld onder twee categorieën plaatsen:
– Siropen gemaakt van geconcentreerd gezoet vruchtensap. Dit wordt ook veel voor frisdrank/limonade drank gebruikt. Vruchtenlimonades moeten tenminste 10% vruchtensappen bevatten. 
– Siropen bestaande uit water, suiker, en ( kunstmatige) zoetstoffen, aroma’s, kleurstoffen, stabilisatoren en conserveringsmiddelen. Dit gaat dan meestal om “ suikervrije” varianten.
De gangbare limonadesiropen bevatten erg veel suiker. Ook al wordt dit aangelengd ( verdund gebruikt) met water, de dranken kunnen een gigantisch hoog suikergehalte hebben. Per glas kun je gemiddeld zo’n 5-8 suikerklontjes binnen krijgen. Om het suikergebruik in deze dranken wat te reduceren, zijn er afgelopen jaren talloze “ suikervrije” varianten op de markt verschenen. Deze worden gezoet met kunstmatige zoetstoffen, of steviaglycosiden. Wat ook vaak voorkomt, is dat een limonadesiroop wordt gezoet én met gewone suiker, én met kunstmatige zoetstoffen. Ook worden er vrij veel ( synthetische) additieven aan toegevoegd zoals smaakstoffen, kleurstoffen en vitaminen. Limonadesiropen kunnen we dan ook niet scharen onder gezond, verantwoord en / of de betere keuze. Of toch wel?

SUIKERVRIJ

Afgelopen jaren zagen we de limonadesiropen schappen explosief groeien in suikervrije alternatieven, of varianten die zoveel procent minder suikers bevatten. Eén van de koplopers is het merk Carvan Cevitam. Dit merk domineert nog altijd de vele limonadesiropen-schappen in supermarkten. Er zijn echter vrij veel huismerken bij gekomen, die iets goedkoper zijn maar echt VEEL goedkoper , dat ook weer niet. Ook kunnen we grote vraagtekens zetten bij de samenstellingen. In vrij veel gevallen spreken we wellicht over iets minder suikers, maar toch nog echt HEEL VEEL suikers. Echt gezonde limonadesiropen die ook eerlijk zijn over hun producties heb ik tenminste nog niet kunnen vinden. Er wordt erg veel geclaimd op de flessen. Uiteraard lezen we alleen de positieve punten in een ingrediënten lijst groot op een fles, de minder gezonde kanten worden nooit belicht, of uitgelicht. Eigenlijk zouden we gewoonweg geen limonadesiropen moeten kopen / consumeren, het is gewoonweg niet gezond. Maar ja……🥺 ….limonadesiropen staan op nummer twee van best verkochte ( fris) dranken in Nederland. Cola wint wat dat betreft nog steeds. Waarom zijn we er toch zo’n groot fan van?
Dat is simpel te verklaren. Het is om te beginnen heel erg zoet en daarom heel erg lekker. Het is een drankje wat iedereen lust, jong en oud. Alhoewel limonadesiropen aanvankelijk voornamelijk door kinderen worden geconsumeerd, zien we afgelopen jaren grote kantelingen in het gebruik. Ook volwassenen schijnen limonadesiropen heerlijk te vinden. Een andere goede verklaring is de prijs. Limonadesiroop is een vrij goedkope drank., en je doet er langer mee dan bijvoorbeeld een fles cola. Je hebt al een liter onverdunde siroop voor € 70 eurocent. Als je weinig te besteden hebt is de keuze dan erg snel gemaakt. Ook wordt het gezondheidseffect sterk onderschat. Limonadesiropen worden niet zo erg als boosdoeners gezien, terwijl ze wellicht één van de aller aller ALLER-ongezondste levensmiddelen zijn die er bestaan. Het is niets meer of minder dan suikerwater, waaraan kleur/geur/ en smaakstoffen en conserveermiddelen worden toegevoegd. Het heeft totaal geen enkele voedingswaarde. Jij of je kind ( eren ) krijgen wel in één keer ontzettend veel suikers binnen. Naast dat dit echt heel erg ongezond is voor je lijf, zijn je tanden en kiezen daar ook verre van blij mee. In de jaren 70 / 80 waren er veel kinderen die zogenoemde “ siroop en diksap-gebitjes” ontwikkelden. Dit waren kindergebitten die vreselijk waren aangetast door het drinken van limonadesiropen en diksappen. Dit heeft gevolgen voor het volwassen gebit. Kortom: heel veel consumenten genieten van limonadesiroop in de veronderstelling dat het vrij onschuldig is, maar de werkelijkheid is anders. Het is lekker, goedkoop en iedereen lust het. Hele generaties zijn opgegroeid met “ ranja” ook ik. Ik kreeg vroeger ( begin jaren 70) ook gewoon aangelengde limonadesiroop omdat dit erg goedkope drank was. Het grote verschil met vroeger en nu is echter dat de samenstellingen sterk zijn veranderd, en we de hele dag door drinken. Ik kreeg vroeger per dag hooguit twee kleine kinderglaasjes ranja,( ik herinner mij mijn glaasje nog zo goed, met afbeeldingen van olifantjes 😊)  onze overige dorst moesten we lessen met melk thee, vers fruit en water. Nu krijgen kinderen een groot glas siroop als ze daarom vragen, of pakken het zelf.
Maar hoe zit het dan met de suikervrije varianten? Zijn die nu net zo ongezond? Ja en nee. Om te beginnen scheelt het natuurlijk al-tijd wel iets als we het tegenover conventionele limonadesiropen zetten. Als een fabrikant claimt dat hij minder ( vrije, toegevoegde ) suikers heeft gebruikt dan moet dit wettelijk gezien ook kloppen. En mogen we ervan uitgaan dat er tenminste zoveel % minder suikers aanwezig zijn. Toch zegt het vrij weinig over het algehele plaatje. Limonadesiropen met zoveel % minder suikers bevatten nog steeds SUIKERS. En in heel veel gevallen zet de zoveel-%-vermindering geen zoden aan de dijk. En klok je per glas alsnog 4-5 suikerklontjes weg, terwijl je kunt denken veel beter bezig te zijn. De levensmiddelenindustrie is slim, en weet ons continu om de tuin te leiden. Voor hen maakt een kilootje meer of minder suiker in hun product geen ene fluit uit, zolang wij het maar kopen. Minder suikers toegevoegd heeft in wezen eigenlijk vrij weinig zin. Maar hoe zit het dan met de claim suikervrij?
Ook dat moet wettelijk gezien kloppen, en mag een fabrikant dit niet zomaar op zijn fles toeteren. Daarom moet je als consument erg goed opletten of er “ O% TOEGEVOEGD SUIKER of 0% SUIKER TOEGEVOEGD”  op staat, of “ 0% SUIKER “ Want daarin zitten grote verschillen. Ik zal hieronder drie verschillende merken bespreken, om het wat duidelijker te schetsen.  Drie merken die meest verkocht worden in supermarkten: KARVAN CEVITAM, SLIMPIE en TEISSEIRE.
Ik begin met SLIMPIE, dit is tevens meteen de goedkoopste van deze drie.
Op de fles lezen we dat het “ 0% suiker én calorieën bevat. Als we naar de ingrediënten en voedingswaarden gaan kijken dan zien we dat deze claim klopt. SLIMPIE heeft het “ slim” aangepakt door zeer weinig vruchtensap-concentraten te gebruiken, waardoor het ( van nature aanwezige) suikergehalte ook relatief lager is dan andere siropen. Voor de smaak worden er kunstmatige zoetstoffen aan toegevoegd en aroma’s. Er zijn ook kleurstoffen en conserveermiddelen aan toegevoegd. Omdat deze siroop bestaat uit water en zoetstoffen in de basis, zal het suikergehalte ook niet hoog oplopen. Ook de calorieën en koolhydraten / suikers per glas genomen stelt zo weinig voor dat het niet noemenswaardig is te noemen en SLIMPIE dit ook mag claimen.
Op de fles van KARVAN CEVITAM lezen we iets anders : 0% SUIKER TOEGEVOEGD”. Dit houdt in, dat de fabrikant niets aan vrije suikers heeft toegevoegd in de vorm van kristalsuiker / sucrose. Maar dit zegt verder NIETS over het suikergehalte in deze siroop. Zoals je tevens kunt aflezen op de fles bestaat de siroop uit “ 75% fruit” wat geen fruit is, maar goedkope vruchtensap-concentraat. Dit levert gewoon suikers ( fructose ) op. Verder wordt er hier ook nog eens zoetstoffen aan toegevoegd als Sucralose en stevia. Daarnaast vinden we aroma’s , conserveermiddelen, en verdikkingsmiddelen. KARVAN CEVITAM voegt bovendien synthetische vitaminen toe. Als we een glas aangelengde siroop zouden drinken van 200 ml, dan tikken we alsnog bijna 2 gram suikers mee. En is deze limonadesiroop helemaal niet zo vrij van suikers als het wellicht lijkt.
De limonadesiropen van TEISSEIRE liggen een beetje tussen SLIMPIE en KARVAN CEVITAM in. Ze claimen “ 0% SUIKER en dat mag, wettelijk gezien, omdat ze onder de aannemelijke grens zijn gebleven betreft vruchtensap-concentraten. Zij houden het maar op zo’n luttele 15%, wat voor een enorme suiker-reductie zorgt als we het tegenover KC zetten. Maar SLIMPIE blijft wat betreft suikervrij de koning. 200 ml aangelegd kost een glas TEISSEIRE je bijna 1 gram suiker wat zeer redelijk is. Maar goed…ook hier wordt flink gestrooid met kunstmatige zoetstoffen…….
Als ik zou MOETEN ( met de nadruk op moeten ) kiezen, dan kies ik voor SLIMPIE. Zij gebruiken de minste meuk, al blijft het wel meuk. Ook is de limonadesiroop van SLIMPIE iets tandvriendelijker dan de andere twee vanwege de hoeveelheden aan vruchten concentraten. Wat je jezelf af zou moeten vragen is wat al die additieven in ons lichaam met ons doet. Als we zo nu en dan eens een glaasje van deze limonadesiropen drinken, dan kan ons lichaam dat prima opruimen. En spoel je je mond na het drinken van limonadesiroop met water na, dan kunnen je tanden en kiezen daar ook wel tegen. Het wordt echt anders als we deze dranken dagelijks en in grote hoeveelheden drinken. Dan kunnen we ons serieus gaan afvragen of dat nu allemaal wel zo gezond is. Maar is dat niet een beetje met alles zo? Mijn oordeel is dan ook, dat deze limonadesiropen voor nu en dan gerust kunnen, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van en hou het matig. Geef je kind bijvoorbeeld niet meer dan een glaasje per dag. Wil je meer lezen over zoetstoffen? KLIK DAN HIER.

AANVULLING:

Op dit artikel kwamen erg veel reacties. Velen lazen het artikel niet goed of volledig, zodat er totaal andere conclusies werden getrokken. Zo werd gedacht dat het om een test ging, of dat ik een ” goede” en ” slechte” variant aanwees / adviseerde. Ook waren erg veel vragen omtrent Cool Bear limonadesiropen. Er werd afgevraagd waarom ik deze varianten niet behandeld had en er negens wat over schreef. Ik vul bij deze dit artikel aan om alles helder en duidelijk te krijgen.

Om te beginnen gaat dit artikel over de verschillen tussen zogenoemde suikervrije limonadesiropen. Ook leg ik kort uit wat limonadesiropen zijn en waarom het zo immens populair is. Het is bedoeld, om mensen te informeren wat nu wat betekent als er bijvoorbeeld ” 0% suiker” op een fles staat. Het gaat dus niet om een test, of welke ik ” beter” of ” slechter” vond, het is puur INFORMATIEF bedoeld. Ik adviseer in dit artikel geen limonadesiropen aan, sterker nog, ik raad ze af, of deze met mate te consumeren. Limonadesiropen, in welke vorm ook, leveren totaal geen enkele voedingswaarde en passen dan ook niet in een gezond eetpatroon. Het levert NIETS op, het voegt NIETS toe. Om mijn punt te verduidelijken, heb ik drie verschillende flessen limonadesiropen gekocht die suikervrij worden verklaard. Ik leg hierboven uit wat de verschillen zijn. Ik zeg dus NIET, dat ik SLIMPIE geweldig vind. Ik zeg dat Slimpie van de drie beoordeelde flessen limonadesiropen er als beste uit zou komen, als ik zou MOETEN kiezen. Dit gebaseerd op de ingrediënten. In de TEISSERE en de KARVAN CEVITAM zit veel meer meuk, maar ook Slimpie behoudt een meuk-formule. Het ontloopt elkaar dus niet en ook heeft het ene merk niet veel meer meerwaarde aan voedingsstoffen dan de ander. En is daarom ook niet ” gezonder”.  De boodschap is en blijft dus: liever niet, maar wil je dan echt limonadesiropen drinken, hou het dan zeer matig.

 

Betreft de Cool Bear limonadesiropen verwijs ik je door naar dit artikel. Ik hoop, dat alles zo wat duidelijker is.

….Maar wat dan wel?

Betreft limonadesiropen valt er tegenwoordig erg veel te kiezen. Suikerrijk, suikervrij, met stevia, met kunstmatige zoetstoffen……het kan allemaal..  Welke je ook kiest, het is en blijft geen drank wat iets toevoegt aan de gezondheid. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen geeft limonadesiroop nauwelijks tot geen voedingswaarde en drinken we het voornamelijk ” voor-de-lekker” en omdat het zo lekker zoet is. Er wordt in de meeste gevallen naast suiker en water gebruik gemaakt van vruchtenconcentraten, iets waaraan een gezond imago aan wordt gehangen maar het in werkelijkheid niet is. Zelfs verre-van-gezond. Ht gaat om sterk geconcentreerd vruchtensap, waar zo goed als alle vitaminen, mineralen, en vezels die in vers en vers gepureerd fruit voorkomen, uit zijn gefilterd. Wat overblijft zijn de vruchtensuikers ( fructose) in bewerkte vorm. Naast dat dit gewoon suiker betreft is het bovendien enorm schadelijk voor ons tandglazuur . Limonadesiropen zijn dan ook helemaal geen gezond idee voor het ( kinder ) gebit.

Maar ja……je wilt toch je kind ( eren ) erg graag een lekkere limonadesiroop aanbieden. In de winkels kun je dan maar moeilijk terecht voor een ECHT verantwoorde limonadesiroop. Het grappige is dat we moeilijk denkren terwijl het zo makkelijk is. Want de grootste grap is dat we het thuis zeer eenvoudig zelf kunnen maken op de meest gezondste manier mogelijk. Alles wat je nodig hebt is een goede blender, water , zuivere stevia en vers zacht intact fruit met lage fruitsuikers als bessen, aardbeien, frambozen , watermeloen en bramen. Door het fruitsuiker-gehalte zo laag mogelijk te houden verminder je de suikers aanzienlijk plus dat je minder zuuraanvallen creëert voor het tandglazuur. In vrijwel alle limonadesiropen ( ook suikervrije ) zit iets van een zuur om de boel geconserveerd te houden. Het zorgt er o.a voor dat alles niet gaat schiften, of naar de bodem zakt. Deze zuren ( meest gebruikt is citroenzuur) lijkt onschuldig maar kan een ware aanval zijn op ons tandglazuur zeker gecombineerd met vruchtensappen. Als je alles gewoon zeer eenvoudig zelf pureert en mengt krijg je een perfecte basis om aanleng-limonade te maken. Ik geef hier een zeer simpel receptje.

 

NODIG:

  • 100 gram bramen
  • zes aardbeien
  • vijf stukjes watermeloen
  • 4-6 druppels stevia naturel of met een smaakje

Dit alles pureer je in de blender tot een dikke brij. Schenk de concentraat over in een goed afsluitbare fles en bewaar in de koelkast. Gebruik per liter limonadesiroop ongeveer 100 ml concentraat, meng dit met koud water. Je kunt eventueel, als je iets zoeter wenst wat extra toevoegen.

Het concentraat kun je ook invriezen. Schud en roer voor ieder gebruik goed.

 

26 Reacties op “Suikervrije limonadesiropen…..hoe zit dat nu precies?

  1. Ik herinner me dat jij zelf een tijdje geleden heel wat reclame maakte voor Coolbear siroop. Is dat reclamecontract afgelopen? Waarom zit deze niet meer in de lijstje? Ik herinner met dit ook vruchtensap en stevia was. Waarom werd dit vroeger dan zo de hemel en geprezen en nu is dit plots ook slecht?

  2. Ik heb de bovenstaande berichten gelezen en probeer voor mezelf en mijn kinderen helder te krijgen wat ik nu het beste aan siroop in huis kan halen. Klopt mijn conclusie dat Slimpie een minder ongezonde keuze is dan Cool Bear?

      • Hi Monique,
        Ik volg je site en ben het volledig met je eens dat er veel te veel zooi is.
        Ik ben Nicole, oprichter van Soof. Heb het zelf ontwikkeld, omdat ik behoefte had aan een siroop van alleen fruit, groenten en kruiden. Dus mijn dagelijkse juice (wortel/appel/gember) ingekookt en weer water erbij gedaan. Super lekker en puur. Zonder enige toevoeging, ook geen stevia.
        Ik ben van mening dat als je een gezonde levensstijl hebt (veel beweegt, veel verse groente en ook fruit eet), er altijd op let dat je geen onnodige toevoegingen neemt en dus goed op het etiket kijkt, je zeker Soof kunt drinken.
        We moeten mensen bewust maken van wat ze eten, daar gaat het mis.
        Kijk eens naar het etiket van de dranken die men drinkt, nergens zitten er meer alleen ingrediënten in die we kennen. En dat is ook een taak voor de voedselindustrie. Vandaar onze missie.

        Leuk om je een keer te spreken, en hier verder over te praten.
        Groetjes Nicole

  3. Met alcohol gestopt en suikers en koolhydraten mijdend zoek ik het internet af naar suiker-arme siropen. Ingredienten nauwkeurig doornemend. Er wordt in de niche heel wat gemaakt op dit gebied. Ik noem even de Roze Bunker, Mr.Fitzpatrick, Rieme, Belvoir, Monin suikervrij, Agroposta, GIMBER etc.
    Vallen deze ook op de grote suikerhoop of valt hier nog wel wat te ontdekken?

  4. Er is ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar zoetstoffen en het veilig gebruik daar van. Dat onafhankelijke organisaties zoals het Voedingscentrum en het FDA (U.S. Food and Drug Administration) het gebruik van voedingsstoffen goedkeuren zegt genoeg. Producten met zoetstoffen zijn een veel gezondere keuze dan suikerrijke producten. Het gebruik is meermaals veilig verklaard en het is, in mijn ogen, stuitend dat zoetstoffen constant als een giftig stofje weggezet worden. In Nederland heeft momenteel 52% van de bevolking overgewicht, met alle gevolgen voor chronische ziekten van dien. Er is een veilige variant beschikbaar om in ieder geval al die zwaar calorische drankjes te kunnen vervangen en zo enigszins dat overgewicht te kunnen voorkomen/beperken. Lieve mensen, maak daar toch alsjeblieft gebruik van. Het is niet schadelijk. Juist al die suikerrijke dranken zijn schadelijk.

  5. Omdat ik veel moet drinken en nooit dorst heb, is voor mij de oplossing, weinig Slimpie in een glas water.koffie en thee krijg ik maagpijn van.
    Doe dit al jaren en drink 2 glazen der dag van Simpie.
    Bevalt mij goed, ben ondertussen bijna 90 jaar !

  6. Lees allen nog eens goed wat M aanbeveelt.
    Het best is gewoon water,en eigen gemaakte siroop zonder suiker. Ik gebruik voor siroop rabarber sap met stevia druppels.
    Ik heb jaren cool bear gedronken..
    Drink weinig limo,en sta ik mezelf toe af en toe een slechte variant te kiezen..

  7. Wat een fjjn uitgebreid artikel. Conclusie; ga voor ouderwets water of thee en af en toe iets lekker.

    Wat Marte beschrijft is overigens onjuist. Het voedingscentrum is niet onafhankelijk en zoetstoffen kunnen wel degelijk kwaad gezien ze voor een insuline resistentie zorgen.

    Terug naar een natuurlijke basis is het beste advies.

  8. heb je ook naar het suikergehalte gekeken? En ken je de basis van het fenomeen ” vruchtensap “? Verdiep je daar eens in.Zeker als je zelf siropen verkoopt. Een goede basis kennis van voedingswaarden zou ik persoonlijk dan wel gepast vinden. Warme groet.

  9. Welke siroop is beter? Slimpie of zero sugar van Raak.
    Ik drink beide maar vind Raak net iets lekkerder.

  10. Mooi artikel, prettig te lezen. Valt mij op dat vele maar oppervlakkig lezen. Ik ben zelf suiker patiënt en nierpatiënt ik moet daardoor erg goed opletten wat ik eet zo wel met suiker als met zouten tussen haakjes natrium. Ik experimenteer al een tijdje met stevia en heb Ontdekt dat er vaak veel te veel wordt gebruikt. Je proeft de stee via boven de zoete smaak uit. Ik had ergens een tip gelezen dat de minimale hoeveelheid Stevia al voldoende is w ontdekt dat er vaak veel te veel wordt gebruikt. Je proeft de stevia boven de zoete smaak uit. Ik had ergens een tip gelezen dat de minimale hoeveelheid Stefania al voldoende is . Het blijkt dat voor bijvoorbeeld een kop thee het al voldoende is om een droge theelepeltje in stee via poeder te dopen alles wat aan de lepel blijft hangen is vaak al voldoende om een kop thee te zoeten. Ik ben van mening dat fabrikanten heel vaak Teveel stevia gebruiken. Bedankt voor je fijne artikel en succes met je strijd tegen suiker
    Vriendelijke groet,
    Carwel eilers

  11. Tip mbt je concentraat: vries het concentraat in in een ijsblokjestray. Als het bevroren is, haal je de blokjes eruit en doe je ze in een afsluitbaar zakje. Wil je dan limonade, dan haal je een ijsblokje uit het zakje en doe je dat in water. Op die manier koelt het het water en geeft het smaak. Twee vliegen in een klap.

    Groetjes!

    • Ik vind alle fabrieksmatig geproduceerde producten te zoet , vruchten dranken , toetjes , brood smeersels , pizzabodem pasta’s etc.etc. Ben het allemaal zelf gaan maken.
      Kost me hoogstens een paar keer per maand een paar uur werk en maak zoveel dat het voor weken in de vriezer kan. Omdat ik ook plastic wil vermijden gaat alles in hele kleine glazen bakjes , altijd genoeg voor 1 portie. Bij het vruchten concentraat met hele zoete vruchten hoeft ook geen Stevia toegevoegd te worden , bij de wat bittere vruchten hoogstens 1 drupje.
      Ik heb mijn lichamelijke behoefte aan suiker helemaal afgebouwd, Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat het lichaam bij suikerinname om steeds meer suiker gaat vragen. De industrie gaat hier natuurlijk dankbaar op in. In een test met Muesli werden de producten zonder suiker laag gewaardeerd maar Dr. Oetker met heel veel toegevoegde suiker maar verder met dezelfde producten kreeg de meeste waardering. En zo worden vooral kinderen steeds afhankelijker in hun smaak , naar suiker en nog meer suiker. Ik krijg de suiker die mijn lichaam nodig heeft wel binnen met verse groente en fruit. En , het is ook nog een stuk goedkoper als je alles zelf maakt.

  12. Op Scientias.nl wetenschappelijke artikelen, staat een nieuw onderzoek naar de zoetstof Sucralose wat veel gebruikt wordt. Het blijkt DNA schade en darmschade te kunnen veroorzaken. Het is een chloorverbinding en dat doet bij mij al de alarmbellen afgaan.

  13. Beste Monique, wat ben ik blij met al je tips. Zie soms door de bomen het bos niet meer, en in de supermarkt is het soms beste verwarrend dat ik echt begin te twijfelen wat wel en niet goed is. Je tips om het zelf te maken, bedankt daarvoor. Dit ga ik zeker proberen. Ik maakte altijd ranje met een paar druppels karvan cevitam, op advies van een verpleegkundige gebruik ik nu al een poos een heel klein beetje dubbel fris aangevuld met water. Is dit wel een goed advies geweest, of zit dubbel fris ook vol met ongezonde ingrediënten?

    • DAG Froukje, zelfs nog meer suiker……gebruik liever iets van zuivere stevia druppels. Warme groet!

      • Hoe kan ik dat zien op de etiket dat er meer suiker in zit naast de voedingswaarde? Bij koolhydraten waarvan suikers staat bij de karvan 56gr bij de dubbelfris 7,1gr. Dan is dat toch veel gunstiger? Hoe kan ik zien wat er nog meer slecht is. Zit er ook suiker in stevia?

  14. Nu hebben ze de 0% cassis van carvitam veranderd naar zero. Niet te zuipen helaas. Zit daar dan heel weinig suiker in?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *