Teff

Het is er alweer een poosje, maar heeft het niet echt gehaald. TEFFMEEL. Velen kennen het, of hebben er wel eens over gelezen, of wat van gehoord, maar daar blijft het bij. En dat is vreselijk jammer. Want teff is naast erg gezond, ook zeer voedzaam. Het bevat onwijs veel essentiële voedngsstoffen en is zeer rijk aan vezels, wat je kan helpen aan een gezonde stoelgang. Ook is teffmeel glutenvrij. Hoogste tijd, om eens ECHT kennis te maken met dit bijzondere meel! 

WAT IS TEFF?

Teff is een graansoort die afstamt van een grassoort, de eragrostis. Teff heeft een zeer kleine korrel (150 korrels teff evenaren de grootte van één korrel tarwe!) en is vooral ontzettend voedzaam. Het vond zijn oorsprong in Ethiopië. Het is echter pas sinds enkele jaren bekend, dat teff van nature glutenvrij is. Teff is echt wat je noemt “een superfood-graan” wat al erg lang veel gegeten/gebruikt wordt door de Ethiopiërs. Zij weten al decennia ‘s lang dat teff een ware bom is van tal van zeer belangrijke voedingsstoffen. Teff wordt in deze landen dan ook gezien als een zeer voedzaam voedsel.

Het is erg rijk aan proteïne, complexe koolhydraten (maar liefst 80%) en is een erg grote bron van belangrijke aminozuren. Vooral het essentiële lysine. Dit aminozuur is in ons industriële voeding (wat vol tarwe zit) vaak ontoereikend. Teff is verder erg rijk aan vezels en ijzer, calcium, kalium en magnesium. Het meest bijzondere is wel dat Teff een zeer hoge vezelinhoud heeft. Door zijn kleine korrelgrootte kan de kiem niet worden gescheiden van de endosperm en de zemelen (het jasje van een graan). Hierdoor worden erg weinig tot geen bijproducten geproduceerd. Dit is voor bijvoorbeeld diabetespatiënten voor hun bloedsuiker niveau ideaal. Daarnaast zijn de vezels erg nuttig voor een goede stoelgang.

Er zijn nogal wat soorten teff. Het wordt vaak onderscheiden onder witte, rode en bruine teff soorten. Ieder teffsoort heeft zo weer zijn eigen gezonde en minder/meer gezonde eigenschappen, maar welke teffsoort je ook kiest: het is en blijft een zeer gezond alternatief voor gewone melen met gluten, tarwe en zelfs spelt. Mijn voorkeur gaat uit naar bruine teff. Deze  soort geeft een wat diepere, grondse smaak.

Teff kun je vrij goed verwerken in tal van baksels. Het laat zich redelijk goed verwerken. Net als bij andere glutenvrije meelsoorten kan het wel wat droger en korreliger zijn dan een baksel gemaakt van een meelsoort met gluten. Teff is vreselijk in opkomst, en wordt hierdoor gelukkig op steeds meer plaatsen verkrijgbaar. Vooralsnog vooral verkrijgbaar in de bio winkel en bij sommige molens. Teff heeft een zeer milde smaak, bijna zoet. Zeker in baksels een zeer aanwezige en opvallende smaakmaker! Ook heerlijk als toetje!

Waar kan ik het kopen?

Teff kun je tegenwoordig goed vinden in de meeste biologische / gezondheidswinkels en on line. Het is verkrijgbaar in allerlei levensmiddelen als pasta’s, meel, graan en talloze koekjes en brood. Puur & Fit heeft een biologische bruine teff ( graan) in het assortiment, KLIK HIER om te bestellen. Ook verkopen zij een teff meel, KLIK HIER om te bestellen.

 

Maak deze heerlijke teff-jamkoekjes eens! Heerlijk knapperig en vol van smaak!

SAM_0497

Dit heb je nodig:

  • 250 gram bruine teffmeel
  • een grote banaan, fijn geprakt
  • twee eetlepels stevia sweet Xtra
  • 100 gram havermout ( droog)
  • 275 ml water

Voor de garnering:

  • homemade aardbeienjam of 100% pure aardbeienjam zonder toevoegingen
  •  erythritol suiker

SAM_0501

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de koekjes stevig door elkaar. Als de massa iets te droog blijft, ietsje meer water toevoegen maar let op dat je het niet te nat maakt. Alles moet nog stevig en opschepbaar zijn.

SAM_0499

Schep bergjes op de bakplaat en mak er platte ronde koeken van. Maak in het midden met de bolle kant van je lepel een kuil. Schep de kuilen vol met jam. Bestrooi tot slot met wat erythritol suiker. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

 

3 Reacties op “Teff

  1. Mijn Ethiopische vriendin maakt altijd Injerra van teffmeel, een soort licht-zurige pannenkoeken van gefermenteerd teff-beslag. Die dienen als basis voor groenten en vlees met lekker pittige sauzen.

  2. Hoi Femmie,
    Zou ik dat recept vd injerra van teffmeel mogen hebben, die als basis dienen voor groenten en vlees met lekkere pittige sauzen.
    Gebruikt zij bruine teffmeel?

    Groetjes en alvast dank,
    Karin

  3. ik ben zelf Ethiopisch. het is niet makkelijk om enjera te maken, maar je kan wel proberen. je kan de recept zoeken op youtube.
    “how to make enjera”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *