Top 10 meest gezond verklaarde ongezonde producten in de supermarkt

“….geen toegevoegde suiker!”  “…rijk aan vezels!” “…100% natuurlijk!”  “…bevat geen gluten!”  “…lactosevrij!”

Zomaar een greep uit de miljoenen claims en kreten die we iedere dag tegenkomen op de verpakkingen in supermarkten. Stel je eens voor: wat als al deze claims en kreten kloppen? Wat zouden we dan met zijn allen op deze wereld een blakend gezond volkje zijn. In de kern kloppen er een aantal, want de wet heeft bepaald dat een fabrikant niet zomaar alles op zijn verpakking mag zetten. Maar 95% is opgeklopt, uit zijn verband getrokken en kloppen niet. De meeste claims en kreten vallen onder, zoals ik ze zelf benoemen, de “ om-de-tuin-leiders”. Om een snel voorbeeld te geven, we lezen tegenwoordig zowat op iedere verpakking dat het 100% natuurlijk is. Wettelijk is dit toegestaan, als iets is gemaakt van natuurlijke oorsprong. Een suikerbiet bijvoorbeeld, daar maken we suiker van. Maar van die natuurlijke suikerbiet blijft na raffinage/bewerking niets meer over, niets meer dan lege calorieën. 

IMG_1349

MISLEIDEND

Ben je een gemiddelde consument, die verder geen opleidingen heeft genoten op gebied van voeding, dan zijn al deze producten ontzettend misleidend. Als we alles moeten geloven wat er op verpakkingen staat, dan is alles gezond, voedzaam, en rijk aan zo’n beetje alles wat we dagelijks nodig hebben om goed te kunnen blijven functioneren. Dit staat altijd op plekken waar ons oog goed op valt, er worden grote en opvallende lettertypes, kleuren en zelfs geuren gebruikt om ons om de tuin te leiden. Zo kan ontbijtkoek plotseling gezond zijn, terwijl het propvol suiker zit. Fabrikanten zorgen ervoor, dat de verplichte informatie zeer onopvallend, klein en ergens weggedrukt in een hoekje op een verpakking staat, zodat dit absoluut niet meteen in het oog van een consument springt. Daarnaast wordt er al het mogelijke gedaan, om deze verplichte ingrediënten en voedingswaarde lijstjes zo onbegrijpelijk en ingewikkeld mogelijk te maken. Ik, en waarschijnlijk ook jij ( als lezer van dit artikel) weten wel zo’n beetje wat E621 is, of wat propyleenglycol is. Mijn moeder van bijna 70 jaar weet dit niet. En met haar miljoenen andere Nederlanders, jong en oud. Al die ingewikkelde woorden zorgen ervoor dat een consument erg snel afhaakt, het wel gelooft, en het artikel in zijn kar of mandje legt. Want er staat immers groot op dat het 100% natuurlijk is, of vrij van suiker. Net als in een contract, kunnen er kleine lettertjes over het hoofd worden gezien en tekenen we voor meuk terwijl we ons daarvan niet bewust zijn. Het komt ook vrij vaak voor, dat product informatie die verplicht zijn gesteld, zoals allergie-informatie, niet correct is. Ik heb meldingen gehad van mensen die een glutenvrij brood kochten die was gemaakt van spelt en tarwe. Ik heb zeer recent nog aandacht besteed aan een risicovolle foutieve informatie in een voedingswaarde betreft suiker. Dit kan uiteraard gebeuren want niemand is perfect en overal kunnen fouten worden gemaakt. Maar dit zijn wel erg risicovolle fouten, die koste wat kost voorkomen zouden moeten worden. 

MAG DAT DAN WETTELIJK ALLEMAAL ZOMAAR?

Je kunt je afvragen waarom deze misleiding gewoon lijkt toegestaan. Dat vraag ik mij eerlijk gezegd ook altijd weer af. Steeds als ik weer zo’n misleidende verpakking tegenkom, vraag ik mij af waarom wet en regelgevingen dit gewoon toestaan. Daar kun je erg veel verklaringen voor vinden. Om te beginnen moet de voedselindustrie blijven draaien. De wet en regelgevingen zijn daarom behoorlijk versoepeld. Neem weer even ons eerste voorbeeld, de claim “ 100% natuurlijk”. Veel producten zijn natuurlijk helemaal niet natuurlijk, maar omdat het is gemaakt uit iets wat uit de natuur komt vind de wet dit goed. Op deze manier kan er veel meer worden verkocht, meer omzet worden gemaakt waardoor ook de vele organisaties hun kachel kunnen blijven opstoken. Het Voedingscentrum wordt bijvoorbeeld ook gesponsord door grote spelers uit de voedselindustrie, zoals Unilever. De wet en regelgevingen zijn daarom heel erg uit te rekken. Ik heb er eerder een artikel over geschreven, klik hier om naar het artikel te gaan.Er worden ook erg veel afhankelijke ( wetenschappelijke) onderzoeken gedaan die worden bekostigd door grote speles op de markt als Unilever, Coca Cola enz. Deze onderzoeken wijzen altijd zeer positief naar de producten van deze grote jongens. Het is een rad, wat blijft draaien. 

Natuurlijk mag ook weer niet ALLES. Maar daar hebben enorm veel fabrikanten geen boodschap aan. En mochten ze dan op de vingers worden getikt, dan weegt zo’n boete die ze opgelegd krijgen niet op tegen de winst die ze met hun misleidende producten hebben opgestreken. Eigenlijk betalen ze deze boetes lachend en gaan vrolijk door met geld verdienen.  En is alles gezond, 100% natuurlijk, vrij van suikers, en vol vezels. Wij kopen deze producten graag, omdat we erg graag vezelrijk, suikervrij, en 100% natuurlijk willen eten. Zeker, als dit ook lekker , snel, kant-en-klaar en goedkoop kan. Het heeft dan niet veel nodig om een consument te overtuigen. 

IS DAN GEEN ENKELE VERPAKKING MEER TE VERTROUWEN?

Het wordt inderdaad ontzettend lastig om nog iets van waardevolle informatie terug te vinden op verpakkingen. Ook kun je nooit meer 100% blind uit gaan van de info die we kunnen aflezen, omdat er ook veel niet klopt. Er wordt wel netjes binnen de lijntjes van de wet getekend, maar erg veel zodanig uitgemolken dat het zeer misleidend is en de consument daar zonder blikken of blozen voor zwicht. 

Wat je als consument kunt doen, is ENKEL VOOR DE ECHT BRUIKBARE INFORMATIE TE GAAN. En dat zijn: ingrediënten en voedingswaarden, plus allergie-informatie. . De rest is vaak onzin, wat je over kunt slaan. Als je gerichter af gaat op wat enkel belangrijk is, bespaart het je net zoveel tijd als klakkeloos aan te nemen wat een fabrikant uit zijn nek kletst. Het loont ook absoluut de moeite, om je wat te gaan verdiepen in E nummers. Als je enige kennis hebt vergaard, is het ontcijferen van ingrediënten lijsten en voedingswaarden ook eenvoudiger. 

TOP 10 MEEST MISLEIDENDE ONGEZONDE PRODUCTEN

We hebben bomvolle supermarkten, die het ons iedere dag knap lastig kunnen maken. Want tja….we willen graag gezond eten en drinken, maar wat kunnen we nu geloven? En wat niet? Als je bijvoorbeeld koemelk wilt mijden, zijn de plantaardige varianten dan een goed idee? Ik zette een top 10 in elkaar van meest misleidende producten die zeggen knettergezond te zijn maar dit inhoudelijk helemaal niet zijn, sterker, ongezond zijn.

IMG_1593

1) MELKVERVANGERS

Over melkvervangers heb ik inmiddels talloze artikelen geschreven. En in allen probeer ik te verduidelijken, dat 99% van al die melkvervangers, ook in de biowinkel, bestaan uit water, suiker en toegevoegde synthetische vitaminen en mineralen. De bedoeling van al die melkvervangers is, dat het koemelk vervangt. In koemelk zitten voor ons waardevolle voedingsstoffen zoals calcium en eiwitten. Dit wordt in melkvervangers synthetisch toegevoegd. Naast dat het altijd een veel beter idee is om deze uit andere verse, pure, natuurlijke voeding te halen ( groente bv) is het negen van de tien keer erg ongezond, omdat er vrij veel suiker of een alias suiker als maltodextrine, dextrose, agave, en honing wordt toegevoegd. We kunnen tegenwoordig allerlei soorten kopen, van notenmelk tot rijstemelk. In amandelmelk vinden we bijvoorbeeld op een liter maar 2% amandelen, dit is wettelijk zo geregeld. Voor minder mag de drank geen amandelmelk worden genoemd en zorgen fabrikanten er dus voor, dat ze precies netjes op dat randje balanceren maar verder niet erg veel productiekosten hebben. De rest is water, suiker en allerlei hulpstoffen. Ongezoet lijkt ook gezonder, en tuurlijk, daar zit geen suiker in, maar je betaalt wel erg veel geld voor een pak water. Wil je echt een melkvervanger? Kies dan voor soja of havermelk. Daar zit tenminste dan nog IETS van waardevolle voedingsstoffen in, maar ook hier geldt dat het rijk is aan water en suiker. Maak je eigen havermelk, en voeg hieraan eventueel zelf wat natuurlijk voedingssupplementen aan toe zoals een melkzuurbacterie of vitaminen. Dit is naast veel voordeliger veel voedzamer. 

IMG_1594

2) BIOLOGISCHE ALTERNATIEVEN

Afgelopen jaren willen we vooral duurzaam, biologisch, gezond en “ groen” zijn/eten. Daar springt de voedselindustrie maar wat graag op in. We kunnen opeens naast gewoon wc papier biologisch wc papier kopen. Of biologische pasta, rijst, chocoladepasta, pindakaas, jam, soep, groente, fruit, vlees/vleeswaren, kaas, brood, zuivel….

Biologisch heeft een gezond imago. En dit imago wordt misbruikt. Biologisch wordt gepresenteerd als gezonder, beter, groener, duurzamer. Maar in de kern blijft alles gewoon wat het is. En is biologische pindakaas niet gezonder dan niet biologische pindakaas, biologische pasta niet gezonder dan niet-biologische pasta, volkoren bio-boterhammen niet gezonder dan niet bio-volkoren boterhammen. Sterker: in veel gevallen is biologisch zelfs ongezonder. In biologische producten mag o.a niet worden gewerkt met kunstmatige en synthetische hulpstoffen. Deze moeten dus worden vervangen. Geraffineerde suiker wordt opeens rietsuiker, agave, honing of dadelstroop. Industrieel zout wordt opeens zeezout. Alles leuk en aardig bedacht, maar erg veel van deze biologische hulpstoffen bevatten nog meer meuk dan de synthetische. Rietsuiker klinkt gezonder, maar is ook gewoon net zo keihard suiker als witte tafelsuiker. Omdat biologische producten veel kleur/geur/smaakstoffen moet missen worden zaken als rietsuiker en zeezout in grotere hoeveelheden gebruikt om alles op smaak te brengen/te conserveren. Dit resulteert in meer suikers en zout in veel biologische producten en ben je dus helemaal niet zo gezond bezig. In de kern blijft alles dus gewoon hetzelfde als niet-biologisch en kan het soms zelfs ongezonder zijn. Etiketten lezen! 

IMG_0409-1024x768

3) VEGANISTISCH

De voedselindustrie lift ook graag mee op de vele voedselstromingen. Want dat brengt veel geld in het laatje. Daarop wordt het meeste verdiend. Willen we bijvoorbeeld plotseling veganistisch eten? Geen probleem, daar worden miljoenen producten op aangepast. Wat is veganistisch? Klik hier om er alles over te lezen. De supermarkten liggen intussen propvol met zogenaamde veganistische producten. Dit lijkt voor de vegans onder ons de hemel op aarde, maar in werkelijkheid barsten deze producten uit hun voegen van de meuk. Daarnaast gaat het negen van de tien keer om pure marketing, omdat erg veel producten van nature vegan zijn. Net zoiets als 0% vet op een lolly zetten. Of 0% vet op een pak magere yoghurt. Producten die normaal wel dierlijke ingrediënten bevatten worden gecompenseerd met tal van hulpstoffen om iets een vlees-smaak, vlees-bite of kleur, geur en smaak te geven. Daar is soms veel voor nodig en praten we over E nummer-cocktails. De producten zijn danwel veganistisch, maar absoluut niet gezond of gezonder. Ook kan het zijn, dat onder deze E nummers toch dierlijke basisgrondstoffen zijn gebruikt, verpakt in een E nummer. Dit is voor een veganistische consument niet te controleren. Anders gezegd kunnen 100% vegan verklaarde producten toch stiekempjes verpakte dierlijke ingrediënten bevatten. 

IMG_5511

4) VLEES VERVANGERS

Alhoewel recent naar buiten kwam, dat de vleesvervangers beter worden van kwaliteit, is en blijft het vaak een regelrechte ongezonde calorie-bom. Om een vleesvervanger smakelijk en houdbaar te maken worden er enorm veel hulpstoffen gebruikt. Daarnaast worden de meeste vleesvervangers ( vooral in supermarkten) voorbewerkt. Dit houdt meestal voorbakken en frituren in. Dit maakt zo’n vegetarische burger meteen 10 x vetter. De burgers worden bijvoorbeeld vaak gemaakt van soja. Deze zuigen enorm veel vet op, en worden het in onze koekenpannen een soort sponsjes. Dit levert onnodig veel extra vet op. Er worden ook vaak alias suikers gebruikt om alles smaak te geven. In veel gevallen kun je beter voor een stukje biologisch vlees kiezen bij de biologische slager. 

Gelukkig is er kaf van het koren te scheiden. Kies voor echte vervangers als tempeh of lupine. Dit kun je kopen in de biowinkel. Je kunt hier zelf je vegetarische vleesvervangers van maken, zelf alles op smaak brengen en de complete regie houden over wat je eet. Lees meer over de belangrijke punten in dit artikel.

IMG_1592

5) GLUTENVRIJ

Nog zo’n hippe trend is glutenvrij. Dankzij boeken als “ broodbuik” zijn we plotseling bang voor gluten geworden. Mensen met Coeliakie, een heftige intolerantie/allergie voor maar een kruimel gluten, ervaren deze hippe golf zowel positief als negatief Het is natuurlijk fijn, dat er nu ontzettend veel producten op de markt zijn die het leven wat aangenamer kan maken. Anderzijds worden deze patiënten vrijwel nergens echt serieus meer genomen ( “ heb je weer zo’n gezonde freak!” ) en de producten zijn verre van gezond. Gluten kun je een beetje zien als lijm in tal van producten. Je begrijpt dat als dit wegvalt, dit moet worden opgevangen met tal van andere hulpstoffen om dezelfde textuur, elasticiteit, en smaak en kleur en geur te verkrijgen. Dit zorgt voor producten bomvol suiker, vetten, kunstmatige hulpstoffen en smaakversterkers. Ook hier moeten we net als bij veganistisch en andere allergie-informatie opletten of de info ook klopt. Het gebeurt, dat een product een keurmerk van glutenvrij draagt maar er toch ( sporen) van gluten aanwezig zijn. Dit is voor iemand die gluten mijdt vanwege de geruchten niet gevaarlijk, maar voor mensen met Coeliakie kan dit vreselijke gevolgen hebben. Gelukkig wordt op allergie-informatie strenger toegezien, maar vanwege de enorme hypes worden er ook veel producten uit het buitenland gehaald waar wet en regelgevingen anders kunnen zijn en minder op wordt toegezien. Het blijft dus altijd opletten. Maak liever al je glutenvrije producten zelf. Dat kost niet meer tijd dan je kwijt bent aan uitpuzzelen, etiketten lezen, rondmailen/bellen naar fabrikanten om erachter te komen waar nu wel/geen gluten in zit. Plus: je bent 100% zeker van je zaak, en gezonder af. En oh ja…GOEDKOPER! Want vergis je niet, al deze hippe producten kosten ook een vermogen. 

IMG_1591

6) SUPERFOOD

Begrijp me niet verkeerd, ik vind superfoods geweldig. Ze kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl. Waar ik alleen niet over te spreken ben, zijn de opgeklopte verhalen rondom superfoods. Alsof gojibessen wonderbessen zijn en helpen tegen allerlei kwalen. Alsof Quinoa het enige echte super ( speudo) graan ter wereld is wat ons knettergezond maakt. Superfoods zijn afgelopen jaren een soort van eigen leven gaan leiden, ook in de supermarkt. We vinden opeens tussen de rollen beschuit en babyvoeding een schap vol met superfoods. Noten, lijnzaad,gedroogde zuidvruchten, kokosolie, hippe energie repen, super healthy pure chocolade, het kan niet gekker. Alles heeft opeens een super-werking gekregen. Producten die we al eeuwenlang eten, kunnen vinden onderaan de schappen in supermarkten, zijn opeens superfoods en kosten superveel. Ik herinner mij bijvoorbeeld dat ik in de jaren negentig een zakje lijnzaad kocht voor nog geen gulden. Nu koop je een zak supersonische lijnzaad voor 4/5 euro per 500 gram. Redicilous! Want we spreken hier gewoon over dezelfde lijnzaad. 

Veel mensen kopen hun superfoods in een dierenwinkel. Daar wordt inderdaad vaak hetzelfde aangeboden als vogelzaad, maar dan 10 x goedkoper. Al kan dit in productie uiteraard anders gaan ( diervoeder) in de kern komt het inderdaad gewoon neer op dezelfde inhoud. Er worden ook superfoods aangeboden in discount winkels. Dit is feitelijk hetzelfde verhaal. Het productieproces vertelt alles over de uiteindelijke prijs. En of er onder een private labeling wordt gewerkt. Er is mij vorig jaar ooit in mijn oor gefluisterd, dat veel zaden en pitten die we in de supermarkt kunnen kopen, in één zelfde fabriek wordt gemaakt als vogelzaad voor vogels……..Het is stof tot nadenken, waar jij je goede geld aan uitgeeft. 

Ik geef mijn geld liever uit aan ander echt superfood, die geen superfood-stempel op zijn kont heeft gedrukt. Ik heb het over verse groente en fruit. Supergoedkoop, supervol belangrijke en essentiële voedingsstoffen, super-bomvol vezels. En super-goedkoop, als je het neerzet naast zo’n superfood. Net zo supergoed. 

IMG_1590

7) ONTBIJT-PRODUCTEN

Als we de verpakkingen mogen geloven, kunnen we iedere morgen knettergezond de dag starten met repen, shakes, ontbijt-drankjes, voorgekauwde granen, en tal van andere gesuikerde meuk. Alles lijkt mooi. Maar wat zeggen ze ook alweer over iets wat te mooi lijkt om waar te zijn? Juist, dat geldt absoluut voor ontbijt-producten. Ontbijtproducten zijn bedacht door de voedselindustrie. We hebben al die complete waanzin niet nodig om onze dag gezond op te starten. Ook als je weinig tijd hebt in de morgen, kun je zelf een bordje havermoutpap, een kom havermout met yoghurt en vers fruit, een bordje verse gestoomde groenten, een heerlijke omelet, een paar boekweit-pannenkoekjes, een paar havermoutwafels bakken. Dit alles is gezonder, goedkoper en volwaardiger. Vrijwel alle ontbijtproducten bevatten suiker, suiker en nog eens suiker. Daar krijg je inderdaad zo op de nuchtere maag na een gemiddelde nachtrust en ruststofwisseling in de morgen een energie stoot van. Maar niet lang daarna komt de dip. Ook gezond verklaarde smoothies hebben dit zelfde effect als deze uit fruit bestaan. Beter zijn complexe koolhydraten, die geleidelijk energie afgeven. En je een vol gevoel geven. Goede combinaties tussen vetten, koolhydraten en eiwitten zijn o.a havermout met yoghurt en vers zomerfruit met lage fruitsuikers. Eventueel een erwtje kokosolie erdoor geroerd maakt dit een volwaardig ontbijtje waar je een ochtend lang op kunt teren. Dat gaat je minder goed lukken als je je dag opstart met een kom suiker-cruesli of geanola, een glas ontbijt drank, of een smoothie. Skip de ontbijt-producten waanzin, loop dit schap snel voorbij. Het kost je veel geld en uiteindelijk je gezondheid.

IMG_9002-768x1024

8) MET VEZELS VERRIJKTE PRODUCTEN

Als we de verpakkingen mogen geloven heeft alles een bron van vezels, is het rijk aan vezels, of zit het zelfs bomvol vezels. Die vezels, dat is de laatste tijd een gezellig onderwerp geworden. We eten ze te weinig, al jarenlang. De ADH aanbeveling ligt tussen de 30-40 gram per dag. Dat is aardig wat, en zelfs al zou je iedere dag een heel volkorenbrood en een kilo groente eten, dan nog haal je dit niet erg snel. Fabrikanten bedachten daarom om die vezels te gaan toevoegen aan producten. An sich lijkt dat een erg goed verhaal natuurlijk, want hoe meer vezels we binnen krijgen, hoe beter. Vezels zijn enorm belangrijk voor vele processen in ons lichaam. Het zorgt voor een optimale stoelgang, het verlaagt risico’s op hart en vaatziekten, het zorgt voor een optimale darmpassage en onderhoud, en het vermindert het risico op diabetes type 2. Helaas geldt dit vooral voor vezels uit echt natuurlijk vezelrijk voedsel, zoals volkoren granen, peulvruchten, ( vooral groene blad) groente, en intact vers fruit ( met schil). Wat fabrikanten toevoegen zijn veelal “ losse” vezels, en synthetische vezels. Deze synthetische nep-vezels werken niet hetzelfde als natuurlijke vezels. Het gaat vaak om kunstmatige vezels die worden gemaakt uit de inuline van niet-eetbare planten, bloemen en bomen ( bomschors en stam) Groot voordeel voor de fabrikanten is dat deze kunstmatige vezels net zo goedkoop zijn als suiker, zout en transvet. Een fabrikant kan op zijn verpakking RIJK AAN VEZELS of EEN BRON VAN VEZELS zetten. De claim “ bron van vezels” mag worden gemaakt, als het product voor tenminste 3 gram per 100 gram uit vezels bestaat. Een fabrikant mag “ rijk aan vezels” claimen als het product voor tenminste 6 gram per 100 gram vezels bestaat.  Vaak gaat “ bron van vezels” om pure marketing, omdat veel producten deze marge gemakkelijk halen ( denk bv aan ontbijtgranen) en deze claim helemaal niet zo bijzonder is. Daarnaast gaat het dus vaak om kunstmatig toegevoegde vezels  ( of geïsoleerde vezels) die lang niet zo effectief werken als “ echte” vezels uit natuurlijke producten.

En dat is nog niet eens alles, want naast dat er veel met “ nep-vezels” wordt gewerkt, kloppen veel van de gemaakte claims niet. Ik heb eerder al vele zogenaamde vezelrijke producten besproken in mijn reviews ( zie website “ reviews”) De claims maken de werkelijke hoeveelheden niet waar, of ze worden vreselijk uit hun verband gerukt. Bottom line: skip de zogenaamde verrijkte vezelproducten, kies voor natuurlijke bronnen van vezels als volkoren granen, peulvruchten, groente, fruit en noten. 

IMG_1547

9) ZUIVELPRODUCTEN

Voordat je vraagtekens zet bij de kop, zuivelproducten zijn in de kern niet ongezond. Ze leveren een goede bijdrage aan onze gezondheid. Maar daar moeten veel kanttekeningen bij worden gezet. Als we spreken van “ gezonde zuivel” dan spreken we over biodynamische naturel-producten, dus producten waaraan niets is toegevoegd. Daar zit namelijk de grote adder en waarom zowat alle zuivelproducten die we in de supermarkt kunnen kopen niet zo gezond is te noemen. We kunnen nu langs een gangpad gekoelde zuivelproducten wandelen en kiezen uit honderden soorten. Het probleem zit hem vooral in de toevoeging van suikers. Erg veel zuivelproducten bevatten toegevoegde suikers, bovenop de  van nature aanwezige melksuikers ( lactose) kan zo’n zuivelproduct dan een behoorlijke suikerbom worden. Daarnaast is de meeste zuivel vloeibaar. Dit geeft een minder goed verzadigingsgevoel en we drinken/lepelen onbewust veel meer naar binnen dan goed voor ons is. We drinken tegenwoordig bijvoorbeeld liters hippe yoghurtdrankjes. Per glas van 250 ml levert dit al zo’m vijf/acht suikerklontjes op. Denk ook niet dat je met suikervrije alternatieven beter af bent. Naast de kunstmatige zoetstoffen tik je per glas gemiddeld alsnog zo’n twee suikerklontjes weg. Resumerend: zuivel uit de supermarkt is negen van de tien keer een ongezonde keuze, Als je toch koopt in de supermarkt, kies dan voor biologische varianten en voor pure en naturel varianten, lees de verpakkingen ook hier goed. Je bent het beste af in de biowinkel, waar je naturel biodynamische producten kunt kopen, maar in veel gevallen ook rauwe verse melk. Nog een interessant weetje: wist jij dat zuivelproducten de meeste suikers bevatten van alle productgroepen in een supermarkt? Het verslaat zelfs het frisdranken en snoep-schap!

IMG_1347

10) SUIKERVRIJ SNOEP

Het lijkt een sprookje: snoepen zonder schuldgevoel. Suikervrij snoep lijkt regelrecht uit een sprookjesboek te zijn gewandeld de schappen in. Vooral suikervrij drop doet het erg goed. We zijn tenslotte echte Hollanders die van drop houden. En als dat ook nog eens suikervrij en dus gezond kan? Ja, dan ligt zo’n zakje drop zo in het mandje of het winkelwagentje. Enkele jaren geleden schreef ik er al eens eerder over. Suikervrij drop wordt gezoet met kunstmatige zoetstoffen. Meest gebruikte kunstmatige zoetstof is maltitol. Dit chemische goedje wordt wel uit natuurlijke bronnen gemaakt ( en wordt daarom ook vaak als “ natuurlijke zoetstof) aangeschreven) en kan bij maar één dropje teveel zeer akelige bijwerkingen geven. Lees de vele reacties onder mijn review er maar eens op na……dit zegt genoeg. Maltitol kan vooral een zeer laxerende werking hebben wat resulteert in rommelende darmen en uren op de wc zitten. Wil je dus echt persé een dropje? Eet dan een gewoon biologisch dropje uit de biowinkel en hou het bij een dropje per dag. Dit is een veel gezonder idee dan zo’n suikervrij dropje. 

TOT SLOT ENKELE HANDIGE TIPS:

– Lees op een verpakking alleen de zaken die belangrijk zijn. Dit zijn DE INGREDIËNTEN, DE VOEDINGSWAARDEN EN DE ALLERGIE-INFORMATIE

– Vergaar enige kennis in E nummers. Je hoeft daarvoor echt de studieboeken niet in, of een ware studiebol te zijn, op internet vind je duizenden artikelen die je wat kennis geeft zodat je in de supermarkt ook betere keuzes kunt maken. 

– Kies voor betrouwbare fabrikanten. In vele discounters vinden we tegenwoordig ook veel levensmiddelen. Dit tegen supergoedkope prijzen. Bedenk je, dat het vaak gaat om AFGEKEURDE partijen die zowel uit het buitenland als binnenland komen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een foutje in de tekst op de etiketering, maar ook om grove fouten in voedingswaarde en ingrediënten. Of het kan gaan om productiefouten. Echter stelt de wet dat er geen onveilig voedsel mag worden verkocht, dus is het risico dat we onveilig voedsel inkopen zeer klein. Toch is er enige oplettendheid geboden.

– Wil je erg graag biologisch inkopen? Dan is de beste gang naar een echte biologische winkel. Deze winkels moeten zich aan veel strengere regels en wetgevingen houden dan bijvoorbeeld supermarkten. Veel biowinkels gaan een stap verder, en kiezen bijvoorbeeld enkel voor producten uit Nederland, en uit de streek. Biologische supermarkt producten mogen veel meer hulpstoffen gebruiken. Echt bio koop je dus eigenlijk alleen in biowinkels. 

13 Reacties op “Top 10 meest gezond verklaarde ongezonde producten in de supermarkt

 1. Heerlijk artikel weer Monique!
  Super hoe jij Nederland wakker schudt en idd schandálig hoe de commercie ons wil vergiftigen. Ook complimenten voor je lekkere vlotte schrijfstijl.

 2. Wat een bullshit allemaal. Eeer een teken dat mensen.in nederland te veel tijd.hebben.om.met geneuzel bezig te zijn

  • Dag Theo, fijn, dat jij ook net zoveel tijd hebt om dit geneuzel te tikken 😉 Warme groet!

 3. Hoi monique een leuke tegenhanger zou zijn welke dingen we juist wél of meer zouden moeten eten.
  Daar zou ik graag een stuk over zien:)

 4. Inderdaad een fijne reactie van die Theo, waar we allemaal wat aan hebben.
  Monique, ga alsjeblieft door met je kritische onderzoeken en als je tijd hebt, besteed dan eens aandacht aan de zeer omstreden toevoeging E621, die schuilgaat onder vele namen (MSG, VéTsin, natuurlijke smaakversterker, natuurlijk aroma, gistextract enz.) Mensen die er gevoelig/allergisch voor zijn, kunnen een reeks van nare klachten (“Chinees restaurant syndroom”) oplopen door het eten of drinken van producten met deze toevoeging.

 5. Helemaal mee eens. Het enige dat io tegenwoordig nog doe is vóóral de verpakkingen lezen en vergelijken. Due claims boeien me helemaal niet.

 6. Weer super goed artikel Monique.. ben fan van je onderzoeken en schrijfstijl.
  In 1 van mijn cursussen leer ik dd cursisten etiketten lezen.. en dat is zo,n eye-opener voor ze
  Ik laat ze een product mee nemen wat ze veel gebruiken en dat bespreken we dan met elkaar.. er verdwijnt na zo,n avond veel in de prullenmand..
  Dank voor je leuke in informatieve artikelen..

 7. Monique, ik ben een fan van jou en zeker van je goed geschreven artikelen. Toch stoort me in dit artikel de zin,” mijn moeder van 7o weet dit niet”.
  Ikzelf ben 75 en zeer geïnteresseerd en ik denk dat er veel leeftijdsgenoten mee genieten van jouw artikelen.

 8. Wat een super goed artikel weer! Super bedankt!

  Even een tip over al die E nummers, bij Healthwatch kon je gratis E-books downloaden en 1 daarvan gaat helemaal over E-nummers en staan ze allemaal op een rij

  • Dank je wel May! Helaas vind ik Healthwatch geen betrouwbare bron, en ik heb ook een mooi artikel geschreven over E nummers;) Warme groet!

 9. Wat een bullshit! Duidelijk promo voor dierlijke producten. ” (Vleesvervangers) In veel gevallen kun je beter voor een stukje biologisch vlees kiezen bij de biologische slager. ” Bah,wat ben jij een naar mens! Mensen die voor vleesvervangers kiezen willen juist geen dier op hun bord!

 10. “Maak je glutenvrije eten zelf”??? Hoe maak ik glutenvrije macaroni? Volgens mij is dat onmogelijk.. voor een normaal mens. Goed bedoeld hoor, maar ik eet maar gewoon zo gezond mogelijk, dit wordt me te ingewikkeld. Natuurlijk is bewustwording wél goed!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *