Vegan ” boterkoek”
Ik vind roomboterkoek het lekkerste wat er is. Omdat ik wel biolkogisch/dynamische zuivel geniet zo nu en dan, eet ik ook biologisch/dynamische roomboter. Zo twee x per jaar verwen ik mezelf met een onvervalste roomboterkoek. SMULLEN! Ik maak er een luxe delicatesse van. Eet je veganistisch, dan vervalt deze roomboterkoek. Heel veel vegans zeggen dit erg te missen. Ik bedacht daarom een heerlijke variant!
Ik heb kokosolie gebruikt, in plaats van roomboter, en banaan als heerlijke topping in plaats van ei. Het levert een zeer verrassend resultaat op! Ik wil graag melden, dat kokosolie, net als roomboter, rijk is aan vetten. Eet dan ook niet meer dan een puntje boterkoek per dag en hou daarbij rekening met de rest van je vet-inname op een dag. Ik adviseer je ook, om zuivere kokosolie/vet te gebruiken. Meer info : klik hier.
Dit heb je nodig:
- 100 gram zuivere kokosolie/vet op kamertemperatuur
- twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra + een eetlepel greensweet-stevia erythritol suiker
- 170 gram amandelmeel
- 2 gram psyllium
- een halve banaan, gepureerd
- twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra + een eetlepel erythritol suiker
Voor de topping:
- anderhalve banaan, gepureerd
- 20 ml water
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een platte ronde boterkoekvorm met bakpapier. Pureer alles voor de koek in de keukenmachine tot een egale romige massa. Stort in de vorm en druk aan tot een platte koek. Pureer de banaan en water in de keukenmachine en schenk dit over de koek. Bak de koek in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds controleren. LET OP: laat de koek minimaal vier uur afkoelen om hard te worden!