Vegan gehaktbrood

Ik ben al ruim 30 jaar vegetariër. Wat ik voor mijn vegetarisme wel graag at, waren de gehaktballen van mijn moeder. Zij kon ze klaarmaken als geen ander. Ik heb haar recept gewoon overgenomen en tempeh voor het gehakt verruild. HEERLIJK! Dit gehaktbrood is al jarenlang één van mijn grote favorieten. Ik heb besloten om hem met jullie te gaan delen!

SAM_0287

Het gehaktbrood is 100% meukvrij en geschikt voor veganisten. Verder vrij van gluten, koemelk, kunstmatige ellende en ” shit” suiker.

Dit heb je nodig:

  • 200 gram lupinemeel ( dit kun je vinden in de biowinkel. Als je dit niet kunt vinden is amandelmeel ook goed)
  • 100 gram volkoren boekweitmeel
  • 20 gram psyllium
  • twee eetlepels avocado olie of gesmolten kokosolie
  • 200 gram havermout ( droog)
  • een banaan
  • een snufje keltisch zeezout
  • 300 ml water
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder

Voor de vulling:

  • 225 gram tempeh in stukken gesneden
  • een eetlepel bieslook
  • een eetlepel Italiaanse kruiden
  • een eetlepel rozemarijn
  • twee eetlepels kerrie masala
  • een snufje keltisch zeezout
  • een eetlepel paprikapoeder

SAM_0284

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Vet een vierkante ovenschaal of bakblik in met avocado olie of kokosolie. Bekleed met bakpapier. Pureer de banaan. Doe alle ingrediënten voor het brood in een kom en roer tot het punt dat je het handmatig kunt overnemen van de lepel, kneed stevig door. Halveer het deeg en stort de helft in de vorm. Druk het deeg naar buiten zodat er een opstaande rand ontstaat en een kuil in het midden.

SAM_0288

Maal de tempeh kort in de keukenmachine tot een fijne massa. Bak de tempeh in een gietijzeren pan zonder bakvet aan, voeg de kruiden toe. Roerbak kort. Stort de massa in de vorm in de kuil en verdeel. Dicht het brood met de rest van het deeg. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *