Winterhanden en voeten….wat is het en hoe kom je ervan af?

Ik heb er ieder jaar wel last van: wintervoeten. Het ene jaar heb ik er meer last van dan een ander jaar. Maar ieder jaar is het wel weer raak. Bij mij ontpopt het zich in zwelling, roodheid en pijn. Wat is het eigenlijk, wintervoeten en ook winterhanden? En kun je er op een meest natuurlijke wijze wat tegen doen? Ik zocht het uit.

WAT ZIJN WINTERHANDEN EN VOETEN?

 Winterhanden, wintertenen of wintervoeten treden op tijdens koude en vochtige periodes, dus vooral in het najaar en de winter. De medische term voor wintervoeten en handen is perniones.  De winterkou maakt dat de bloedvaten vernauwen en extremiteiten minder goed doorbloed worden. De aandoening komt dan ook vooral voor aan de vingers en tenen, maar ook voeten, benen, neus, ogen, kin en andere plekken kunnen door de aandoening getroffen worden. Door een verminderde doorbloeding worden de bepaalde lichaamsdelen koud. Het extra bloed dat wordt aangevoerd om het lichaamsdeel te verwarmen stroomt niet gemakkelijk door de vernauwde bloedvaten en kan zich ophopen. Hierdoor kunnen de bloedvaten en het omliggende weefsel beschadigd raken, met de rode zwellingen en bijbehorende klachten als gevolg. Vrouwen zijn gevoeliger dan mannen voor deze aandoening. Niet alleen kou en vochtigheid kunnen winterhanden en -voeten veroorzaken. Ook sommige geneesmiddelen als bètablokkers (tegen hoge bloeddruk) kunnen een oorzaak zijn.
Het hart pompt het bloed door ons lichaam. Dankzij een goede doorbloeding krijgen alle cellen in ons lichaam zuurstof aangevoerd en kunnen ze koolstof afgeven. Ook alle belangrijke voedingsstoffen worden via de doorbloeding naar alle cellen in het lichaam gepompt. In de bloedbaan en in ons lichaam zitten in de haarvaten allemaal grote-en kleine bloedvaatjes. Vanuit het hart bekeken zijn de handen en de voeten de uiteinden van ons lichaam. Deze uiteinden zijn voor het hart het moeilijkst van vers bloed en zuurstof te voorzien. Diverse redenen kunnen er de oorzaak van zijn dat klein een grote bloedvaatjes verzwakken. Door de conditionele verzwakking van de bloedvaatjes zijn ze niet meer in staat om vers bloed op te nemen en stagneert de doorbloeding daar. De druk vanuit het hart is in de uiteinden het zwakst en dat zijn dan ook de eerste punten in het lichaam waar een verzwakte doorbloeding tot uiting komt.

WAT ZIJN DE SYMPTONEN?

De symptomen kunnen zeer divers zijn.  Het komt allemaal van binnenuit en het is aan te pakken door van binnenuit de doorbloeding te stimuleren, de vaatwanden te versterken en de kleine-en grote bloedvaten soepel te houden. De meest voorkomende symptomen zin:
* witte, rode of blauwe handen en voeten
* tintelende handen en voeten / tenen
* ijskoude handen en voeten
* gevoelloze tenen
* zwelling
* jeuk en pijn aan de zwellende delen
* soms blaren
* wanneer blaren barsten, overgaand in zweren
Heb je eenmaal last van winterhanden en voeten, dan wordt je er ieder jaar wel mee geconfronteerd. Net als bij mij heb je er het ene jaar meer last van dan de ander. Het is vooral onwijs lastig  ( kan ik je vertellen) en soms erg pijnlijk. Toevallig had ik er gisteren weer heel erg last van. Mijn tenen zwelden op en werden rood en pijnlijk. Vandaag lijkt het gelukkig een stuk te zijn verminderd, maar het kan ieder moment van de dag zomaar oplaaien. Ook s’nachts. Het is vooral erg vervelend en pijnlijk. Winterhanden en -voeten zijn hinderlijk maar kunnen geen kwaad. Meestal verdwijnen de symptomen na enkele weken vanzelf en is er geen verdere behandeling nodig. Bij ernstige jeuk of huidbeschadigingen, kan een verzachtende zalf of crème helpen. Er zijn een aantal behandelingen bekend, maar voor de meeste van deze behandelingen ontbreekt het wetenschappelijke bewijs. Behandelingen zijn o.a:
 • Warmtesmeermiddelen zoals capsicum crème (Midalgan) kunnen soms helpen.Echter bevatten deze smeersels vrij veel agressieve stoffen
 • Vaatverwijdende geneesmiddelen, zoals calciumantagonisten worden soms toegepast. De resultaten zijn teleurstellend.
 • Sommige mensen hebben baat bij extra vitamine D.
 • Wisselbaden, afwisselend 30 seconden in koud water en 2 tot 3 minuten in warm water, eindigen met warm. Eventueel in combinatie met lichte massage. Dit bevordert de bloedsomloop maar voor sommige mensen werkt het averechts en nemen de klachten juist toe.

WAT KUN JE ER ZELF TEGEN DOEN?

Wat helpt nu wel een beetje/? Wel, dat is voor iedereen verschillend. Wat je sowieso wel kunt doen, zijn voorzorgsmaatregelen nemen. Door deze maatregelen te nemen kunnen winterhanden en voeten voor een zeer groot deel worden voorkomen:
 • Voorkom afkoeling in de kou door het dragen van warme en voldoende ruime kleding. Zorg voor warme en goed passende handschoenen, sokken en schoenen. Blijf niet rondlopen in natte kleren. 
 • Zorg voor een aangename en gelijkmatige temperatuur in huis.
 • Voorkom lang stilstaan of -zitten in koude omstandigheden. Lichaamsbeweging bevordert de bloedsomloop.
 • Overleg met je arts wanneer je beta-blokkers gebruikt.
 • Rook niet of stop met roken.
 • Draag geen knellende schoenen
 • Vermijd extreme warmte. Ga dus niet dicht bij de kachel zitten met je handen en voeten om deze op te warmen. 
 • Soms wordt massage geadviseerd, maar daar moet je een beetje mee oppassen. Het kan inderdaad de pijn en de jeuk verlichten, maar juist ook verergeren. De huid is zeer gevoelig en wil eigenlijk het liefst met rust worden gelaten. 
 • Ga niet krabben. Hoe verleidelijk dit ook is bij jeuk. Dit kan wonden veroorzaken waardoor je nog verder van huis bent. 

* Gebruik alleen pure en natuurlijke smeersels, zoals DE HELPENDE HAND van VAN TOEN REMEDIES. Bij mij werkt dit voortreffelijk goed. Het gaat om een zeer klein potje van 30 ml. Want je hebt niet veel van deze balsem nodig om meteen resultaat te boeken. Er bestaan duizenden klovenbalsems, maar veel bevatten nogal agressieve stofjes wat de huid zowel voor als tegen kan werken. VAN TOEN bedacht daarom om de echte zuivere natuurlijke klovenbalsem van welleer weer “ uit het vet “ te trekken en opnieuw op de markt te brengen.
Wat deze balsem al meteen best bijzonder maakt tegenover andere ( ook natuurlijke ) klovenbalsems is dat het niet uit water bestaat. De helpende hand van VAN TOEN REMEDIES ( VTR ) bestaat uit sheabutter, wat zeer bekend staat om zijn herstellende en verzachtende werking op de gehavende en aangedane huid. Naast deze sheabutter zijn er unieke en zeer werkzame oliën en extracten toegevoegd zoals macadamiaolie, mirre, frankinscence, tamanu olie, elemi olie, Majorana olie en nog veel meer van dit soort zeer unieke, maar zeer werkzame oliën. Samengebracht zorgt het voor een potje vol POWER om je huid direct te verzachten, te kalmeren, te herstellen en weer soepel te maken.De klovenbalsem is tevens zeer geschikt voor de extreem droge huid. Het wordt bijvoorbeeld ook ontzettend veel verkocht aan pedicure’s die de balsem gebruiken voor de voeten. Extreem uitgedroogde voetzolen worden weer soepel en zacht. Maar het is ook voor vele andere gortdroge delen van het lichaam geschikt, denk aan ruwe ellebogen, of een zeer schrale huid tussen de benen als er schuurvorming plaatsvindt. Ook wordt het wel eens onder de borsten gesmeerd om de huid daaronder te verzorgen. De geur is neutraal, met een zeer lichte subtiele zweem van frisheid. Uiteraard is ook deze klovenbalsem, net als alle producten van VTR, NCS/ EcoControl gecertificeerd, 100% ECHT plantaardig en volledig meukvrij.
Je kunt deze klovenbalsem overigens ook goed gebruiken als de huid droog is of aangedaan door de zon / droogte / hitte. Omdat je er echt heel erg weinig van nodig hebt, doe je lang met een potje, het potje is bovendien prettig om mee te vervoeren in een tas of zak. Ook fijn, om droge lippen mee in te vetten. KLIK HIER om te bestellen

OMA WEET RAAD?

Op internet vond ik erg veel remedies. Onder de term “ oma weet raad en oma weet het beter” kun je talloze oplossingen vinden tegen winterhanden en voeten. Ik noem er een paar:
– Sokken aan in bed. ????
– Deppen met kampfer-spiritus …..( …?  ☹️ )
– Je eigen ochtend urine over de pijnlijke delen gieten ( jakkes! ???? )
– Je voeten met vaseline insmeren en dan wollen sokken aan…( Yieks!!! ???? )
– Insmeren met tijgerbalsem ????
– Hete Surinaamse sambal op je tenen smeren ????
– Verse paardenmest verwarmen en dat op de pijnlijke plekken smeren….????
– Insmeren met rauwe aardappel ☺️
Ik pas voor al deze remedies……???? Maar het toont hoe zeer het probleem speelt.

WAT KUN JE HET BESTE ETEN?

Uiteraard speelt voeding ( energie) ook een zeer grote rol. Het zorgt immers voor de nodige energie om alle functies in hert lichaam goed te laten verlopen, dus ook de bloedsomloop. Je lichaam heeft vetten, eiwitten, suikers, mineralen en vitamines nodig om te kunnen blijven functioneren, dat is geen nieuws. Wat niet iedereen weet is dat als deze voedingsstoffen niet door je bloedvaten stelsel naar de juiste plek gebracht worden, je dan tal van klachten kunt krijgen die je gezondheid in gevaar brengen.Het bloed stroomt via de aderen en heeft echt een transportfunctie van onder meer:
 • Voedingsstoffen (vetten, eiwitten, suikers etc.)
 • Afvalstoffen
 • Boodschapperstoffen (hormonen)
 • Zuurstof
 • Koolzuurgas
Werkt dit niet optimaal, dan kunnen de weefsels onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen en ook blijven zitten met een teveel aan koolzuurgas en afvalstoffen. Een van de meest voorkomende klachten van een slechte bloedsomloop is….juist, winterhanden en voeten. Bij veel mensen in het westen is de doorbloeding erg slecht, doordat we eigenlijk veelal zittend leven. Het menselijk lichaam is gebouwd om te bewegen. Tijdens het bewegen stromen lichaamsvocht, bloed en lymfe door het lichaam waardoor alle weefsels van vers bloed worden voorzien. Je bloedcirculatie heeft een aantal hulpsystemen die zorgen voor een optimale doorstroming van het bloed zoals de spierpomp, aderpomp en de adempomp. De hulppompsystemen kunnen alleen werken bij voldoende beweging.
Voeding speelt ook een erg belangrijke rol in deze schakels. Als je niet gezond en gevarieerd eet, kunnen deze schakels worden verstoord met alle gevolgen van dien. Het is dan ook net zo belangrijk om gezond en volwaardig en gevarieerd te eten dan het bewegen. Daarnaast kunnen deze tips helpen:
Drink gemberthee. Maak dit van verse geraspte gemberwortel. Kook wat geraspte wortel in water en zeef deze. 
– Eet regelmatig verse rauwe knoflook, of kies voor zwarte knoflook als je de knoflookgeur niet waardeert
– Gebruik verse gedroogde pepers als cayennepeper, zwarte peper en chilipepers
– Drink voldoende warme dranken, zoals gember en groene theeen
– Hou je schildklier in optimale conditie door jodiumrijk voedsel te consumeren, zoals zeewieren
– Slik ( natuurlijke) supplementen als vitamine B en C, algenolie en magnesium
– Slik natuurlijke supplementen met ginseng, en ginkgo biloba, bijvoorbeeld de supplementen van Royal Green
– Wees matig met verzadigd ( trans ) vet. Het eten van te veel verzadigde vetten leidt tot hoge cholesterolwaarden. Het zijn deze hoge waarden die je bloedvaten beschadigen en de elasticiteit ervan verminderen, waardoor de doorstroming van het bloed door de aderen niet meer optimaal verloopt, met als gevolg het ontstaan van verschillende soorten aandoeningen van de bloedsomloop. – Eet regelmatig bloeddrukverlagende voedingsmiddelen zoals spinazie, selderij, bananen, zonnebloempitten, aardappelen, avocado, verse vette vis, en fruit ( citrusvruchten in het bijzonder) 
– Zet iedere dag veel verse groente op het menu.
 

SMEREN?

Als je last hebt van wintervoeten en handen, is de huid extra teer en gevoelig. Je kunt daarom het beste niets op de pijnlijke plaatsen smeren, maar soms werkt het juist wel heel verlichtend.  Bij deze nog wat tips, die bij mij werken:
 
– Hou je voeten en handen warm. Klinkt een beetje als een open deur, maar het is wel echt effectief. Investeer in goede, warme sloffen en draag deze ook. Hou je handen ook warme. Warm ze bijvoorbeeld regelmatig even aan een warme mok thee of draag handschoenen zonder vingertoppen. Dit houdt de handpalm warm, terwijl je nog gewoon dingen vast kunt pakken. 
– Beweeg! Weer zo’n inkoper, maar het is echt super belangrijk. Zit zo weinig mogelijk, doe alles lopend of met de fiets, ga sporten, maak iedere dag wandelingetjes van tenminste 30 minuten in de buitenlucht. 
– Zorg voor zo weinig mogelijk schommelingen tussen koud en warm. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd aangenaam warme voeten behoud door op tijd je pantoffels aan te trekken. 
– Droog je handen en voeten na een douche of bad goed af. Smeer ze daarna in met een fijne olie wat de bloedsomloop stimuleert. 
– Hou je nagels en nagelriemen soepel door ze regelmatig in te smeren met een fijne olie, bijvoorbeeld amandelolie. 

12 Reacties op “Winterhanden en voeten….wat is het en hoe kom je ervan af?

 1. Dank je voor je mooi interssant artikel ! Ikzelf heb veeeel last van winterhanden ! Mijn zoontje heeft al ieder jaar een blaar Op zijn tenen gehad , echter heeft hij ook zweetvoeten .
  Voor mezelf heb ik nu verwarmde handschoenen gekocht voor als ik op de veldlopen van mijn dochter ben .
  Zelfs ik huis voelen mijn handen koud en soms pijnlijk aan .

 2. Ik heb oplaadbare warmtezolen in mijn schoenen als ik in de winter naar buiten ga. Blijven mijn voeten redelijk op temperatuur.

 3. Ik heb dit vroeger wel eens gehad. Toen kreeg ik van de dokter een injectie met vitamine D (?) en heb het daarna nooit meer gekregen. Misschien een idee voor diegenen die veel last hebben.

 4. En ginko biloba? Ik weet van mensen met het syndroom van Raynaud, die daar baat bij hebben.Dat is natuurlijk wel iets anders,maar wie weet.

 5. Jaren geleden had ik last van wintertenen. Omdat mijn zuur/base balans niet goed was (door een iriscopist vastgesteld ) met een dieet begonnen om om de dag vlees te eten, geen koffie dus vooral die producten niet meer te eten die de balans verstoorde. In die tijd heb ik een keer voetreflex ondergaan ik kreeg als commentaar :”ik voel veel kristallen”. Na een jaar waren mijn wintertenen verdwenen en ik had ook minder kristallen .
  Mijn advies is dus test je urine op zuur/base ( test strookjes via internet te bestellen) en ga een meer plantaardige dieet volgen. Heus het helpt echt ik heb tenminste geen last meer van winter tenen

 6. Mijn kleine winterteentjes vertonen de eerste kuren in Januari/Februari.
  Ik smeer ze in voor ik naar bed ga met kamferspiritus. In mijn bed heb ik een elektrische onderdeken liggen. Zodra ik in bed ben gaat deze uit. Je slaapt zonder jeuk in, dus krab je niet. Morgens weer insmeren en zorgen dat je warme voeten houd. Ook heb ik het wel als ik onder de douche wegkom en mijn voeten afdroog. Ze worden dan direct rood. Dan is het belangrijk niet te krabben maar direct in te smeren met kamferspiritus. Dit bevordert de doorbloeding. Een ander zeer oud probaat middel is Calamineschudsel van Fagron (rood voor de aangedane huid). Te verkrijgen bij de Apotheek. De jeuk verdwijnt DIRECT ! Er blijft alleen een wit poederlaagje op de huid achter. Deze eerst met olie verwijderen voordat je een nieuwe laag opbrengt. Deze lotion help ook goed bij jeuk door insectenbeten en verbrandingen. Wens jullie veel succes.

 7. Ik had voorheen ook veel last van wintertenen. Ik kreeg van mijn TCM artse juist het advies te stoppen met verhittende voeding ,vooral hete specerijen (pepers,kaneel,knoflook) omdat de koude erger wordt door teveel verhittend én afkoelend eten. Toen ik alle hete en koude (tropische) dingen ,de extremiteiten zeg maar, wegliet verdwenen de wintertenen en tot op heden bijna niet meer terug gekomen. Ik eet van de ui-familie alleen nog ui en dan alleen goed geel gebakken (nooit rauw) of nishime (gekookt met snufje zout tot romig) Té afkoelend (in ons klimaat) zijn alle citrusvruchten (alle tropische fruit) en bananen (rauw uit het vuistje) e.d. ,in “het midden” eten met producten en kruiden van ons klimaat is de beste steun voor de doorbloeding merk ik steeds. en meer, sinds ik geen citrusfruit en banaan meer neem ben ik ook niet meer verkouden.

 8. Als het dan echt zo’n twijfelachtig zalfje is, wel een beetje bizar om de resterende sudocrème dan maar te slijten aan een vriendin die net een baby heeft gekregen…🤔

 9. Hoe gebruik jij het kattenvet precies? Pas bij klachten of
  ook te voorkoming van? hoevaak smeer je het?
  Ben heel benieuwd, heb meteen een pot besteld…

  Wat bij mij ook goed meehelpt is acupunctuur. Helaas is ze nu afwezig tot eind december, ben meteen de pineut….dus moet nu even iets anders uitvinden

  Annemarieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *