Zelf stemgember maken, zo gefikst!

Zo rond bepaalde feestdagen als pasen, kerst en sinterklaas zien we het weer opduiken in winkels : stemgember, ook wel geconfijte gember genoemd. Om gekonfijte stemgember te kunnen maken heb je jonge gemberwortels nodig, ook wel de stemgember genoemd. Jonge gember bevat namelijk geen vezels. Dit is essentieel om goede kwaliteit gekonfijte gember te kunnen produceren. Hoe ouder de gemberwortel hoe meer vezels deze bevat. Wanneer de geoogste gember bij de fabrieken door de boeren wordt aangeboden, worden deze streng gecontroleerd op vezels. Dit weten de boeren, want zij hebben ook een belang bij zoveel mogelijk opbrengst.

Stemgember op siroop wordt ook wel bakgember genoemd. De gember is in een zoete siroop ingemaakt. Het wordt bakgember genoemd, omdat het vaak in oosterse wokgerechten, zoete bakwaren en toetjes wordt gebruikt. De siroop is stroperig en erg zoet. De scherpe smaak van verse gember is helemaal verdwenen. Het wordt veel gebruikt in gebak en Oosterse (wok)gerechten. Ook lekker: een pannenkoek met kaas en stemgember of stukjes stemgember door een fruitsalade of ijs.

Stemgember / gekonfijte gember wordt normaliter gemaakt met jonge gemberwortel en suiker. Je kunt dit ook gezonder maken door erythritol te gebruiken. Hierdoor verkrijg je een net zo lekkere smaak, maar skip je de suikers.

Je maakt het erg eenvoudig. Wat je nodig hebt is een vers jong stuk gemberwortel, liefst biologisch. Schil de gember, dit gaat het beste door het velletje met een lepel er af te schrapen. Snijd de gember in kleine stukjes, houd er wel rekening met dat ze nog wat gaan krimpen tijdens het koken. Doe de gemberstukjes in een pannetje en zet ze onder water. Breng het aan de kook en laat 10 min. zachtjes pruttelen. Giet af en herhaal nogmaals het kookproces tot ze echt zacht zijn geworden. Laat uitlekken en afkoelen.

Bestrooi de gemberblokjes rijkelijk met erythritol suiker, hussel goed, laat opnieuw even een uur staan om te trekken. Gooi over in een glazen pot en schud goed met het deksel erop. Zet 24 uur in de koelkast.

Na deze 24 uur zijn de blokjes klaar voor gebruik. LET OP: ze zijn heel heftig, dus gebruik nooit meer dan een blokje per recept en snij het blokje goed fijn. Hoe langer je de geconfijte gember bewaart in de koelkast, hoe lekkerder de blokjes worden.

 

Wil je meer lezen over gember?

klik hier

 

4 Reacties op “Zelf stemgember maken, zo gefikst!

  1. Hoe kom je aan jonge gemberwortel of hoe zie je dat het een jonge gemberwortel is? Ik heb hen nog nooit zien liggen in winkels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *