Appeltje voor de dorst..

 

Wij Nederlanders eten als het op fruit aankomt nog altijd het liefst een appeltje. Naast de banaan zijn appels het meest gegeten stukje fruit. En dat is ook best logisch, als je je bedenkt dat je een appel zeer gemakkelijk kunt opeten, waar je ook bent, onderweg of thuis. Het vult lekker en smaakt heerlijk. Ook gebruiken we veel appels om te verwerken in tal van gerechten, appelmoes is bijvoorbeeld nog altijd één van de best verkochte producten uit de supermarkt in Nederland. Appelmoes kan ook dienen als een heerlijke suikervervanger in tal van baksels.

WAT ZIJN APPELS?

We nemen een appel eigenlijk voor lief, maar zo vanzelfsprekend is zo’n appel niet te noemen.
Appels zijn vlezige vruchten bestaand uit drie verschillende lagen. Binnenin zit een klokhuis. Dit wordt een endocarp genoemd. Hierin huizen zich ook de pitten. In het midden zit de vaatbundel die naar het steeltje leidt.

Een appel mag gerust worden beschouwd als superfood, Ze bezitten namelijk nogal wat belangrijke voedingsstoffen. Een normale appel bevat ongeveer 3 gram aan voedingsvezel. Appels bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels .Oplosbare vezels verlagen bijvoorbeeld het LDL cholesterol ( Laat Dat Liggen!) en de onoplosbare vezels zorgen voor een regelmatige stoelgang. Appels zijn tevens rijk aan antioxidanten. Deze gaan lichamelijke veroudering tegen en bevorderen het geheugen.
In appels zit ook pectine. Dit is een stof die giftige metalen uit je lichaam haalt, zoals kwik en lood. Let op, pectine vind je voornamelijk in de schil van de appel. Pectine vind je naast in de schil van appels ook in citrusvruchten. Appels bevatten relatief veel fructose ( natuurlijke vruchtensuikers) Een gemiddelde appel weegt zo’n 150 gram. Daar zit zo’n 15-18 gram fructose in. Als je de appels uitperst hou je enkel deze suikers ( appelsap) over wat erg suikerrijk kan zijn, en minder gezond dan als je de hele appel zou eten. Eet daarom altijd de gehele appel, inclusief schil. Op deze manier blijven de voedingsstoffen in de appel perfect in balans waardoor ook de fruitsuikers gelijkmatiger worden opgenomen. Let ook op het gebit, met het eten van fruit/sappen. Teveel fructose kan het tandglazuur aantasten ( tanderosie veroorzaken)
Appels bevatten ook vitaminen en mineralen. Een lekker en gezond hapje dus! En laten wij nu die hapjes totaal VERKEERD nemen!

apple-1294762_960_720

LESJE APPELS ETEN

Huh? Verkeerd? Ja! Wij eten appels echt totaal verkeerd. We beginnen te happen ergens in het midden en knabbelen door tot er een klokhuis overblijft, die wordt weggegooid. Daarmee gooi je niet alleen veel extra smaak weg, maar ook veel belangrijke voedingsstoffen. Veel mensen schillen de appels ook. Dit in verband met de waslaag die op de appels zijn gespoten ( consumptieappels voor reguliere verkoop) om de appels zonder kneuzen en wormengaatjes op de markt te kunnen brengen. Met het gif betreft valt het gelukkig reuze mee. Goed en zorgvuldig wassen en goed oppoetsen is al voldoende om een appel verder geheel intact gelaten te consumeren. Het meeste ” gif” hoopt zich op in het ” kuiltje” waarin het steeltje vast zit. Je kunt dit stukje er eventueel uit happen of wegsnijden, maar zorgvuldig wassen volstaat ook. Onthou dat een waslaagje er niet meer af kan worden gewassen of gepoetst. Eenmaal bespoten blijft bespoten. Ook speciale azijn-badjes helpen daar niets tegen.
Het blijft daarom het beste om biologische appels te kopen of lekker zelf te gaan plukken bij de boer. Vele telers bieden hun vers geplukte appels ook te koop aan. Deze zijn verder ook onbespoten.
Veel mensen denken ook dat het klokhuis en de pitten niet eetbaar zijn, dit is dus een fabel. Eet dus gewoon lekker het klokhuis mee op!
Om een appel in zijn volledigheid te benutten moeten we niet ergens in het midden de eerste hap aanzetten, maar onderop in het midden. Zo merk je ook helemaal niets van een klokhuis.Wil je echt de pitten niet eten, kun je deze steeds uit de mond nemen of verwijderen. Het steeltje is het enige aan een appel wat niet eetbaar is. Ook het kroontje kun je dus gerust opeten.
Om voortaan op deze manier een appel te eten ben je niet alleen gezonder af, maar ook help je de afvalberg behoorlijk te slinken.
Want wist je dat wij ontzettend veel klokhuizen per jaar weggooien? Volgens de Amerikaanse gezondheidsspecialist James Hamblin gooien we jaarlijks voor maar liefst 13 miljard dollar aan klokhuizen weg!   ZONDE!

Maar…..die pitten, zijn die niet giftig? Dat klopt, de pitten zijn inderdaad giftig, maar niet meteen in paniek raken. De pitten bevatten amigdaline. Dit is een glycoside waar onder andere cyanide ( ook wel blauwzuur) in zit. Dit komt pas vrij nadat je de pitten enkele uren eerder hebt gegeten. De hoeveelheden cyanide in appelpitten is echter zo vreselijk klein, dat je totaal niets merkt als je een paar pitten eet. Het heeft geen schadelijke gevolgen. Om ziek te kunnen worden zou je wel heel erg veel appelpitten moeten eten. Er is één dodelijk geval bekend. Het slachtoffer had maar liefst 250 gram appelpitten opgegeten. In een gemiddelde appel zitten ongeveer zo’n 15 pitten, maar vaak nog minder dan 10 pitten. Een pitje weegt nog geen gram. Het slachtoffer heeft 250 gram opgegeten, wat neerkomt op zo’n 25-30 appels. Dus geen zorgen, als je wat pitten doorslikt.

VELE SOORTEN

Appels….er zijn inmiddels wel duizenden verschillende appelrassen. En as we speak komen er steeds meer bij omdat er continu geëxperimenteerd wordt met verschillende soorten om zo steeds weer nieuwe interessante rassen te ontwikkelen. De ene appel is de andere niet, elk ras heeft zijn specifieke smaak, kleur, vruchtvlees en textuur. Heeft dit enige invloed op de voedingwaarde, oftewel, zitten er verschillen in voedingswaarden per ras? Alhoewel ze soms aardig uiteenlopen in smaak, dichtheid uiterlijk en sappigheid verschillen de voedingswaarde niet tot nauwelijks. Een klein significant verschil zien we wel in rode appelrassen. De stof anthocyaan komt alleen maar in rode appelrassen voor. Deze stof behoort tot de flavonoïden, een stof die beken staat om zijn grote gezonde voordelen. In dat opzicht zijn de rode appels ietsje gezonder.

De meest bekendste soorten in Nederland zijn de Jonagold, Granny Smith, Elstar, Golden Delicious, Cox,  Pink Lady en de goudreinet tijdens de feestdagen, Maar er zijn uiteraard nog veel meer soorten. Een kleine greep:

  • Alkmene
  • Ariwa
  • Braeburn
  • Bramley’s Seedling
  • Choupette
  • Cox’s Orange Pippin
  • Elstar
  • Evelina
  • Fuji
  • Gala
  • Glorie van Holland
  • Gloster
  • Golden Delicious
  • Granny Smith
  • Greenstar
  • Honey Crunch
  • Idared
  • James Grieve
  • Jazz
  • Jonagold
  • Jonagored
  • Jonathan
  • Junami
  • Kanzi
  • Karmijn de Sonnaville
  • Notarisappel
  • Otava
  • Pink Lady
  • Pinova
  • Rambour d’Hiver
  • Red Delicious
  • Rajka
  • Reine des Reinettes
  • Royal Gala
  • Santana

( Bron: info Nu)

Appels hebben zure, zoete of zoet/zure smaken. Er is dus voor iedereen wel een lekkere appel te vinden. Ook het vruchtvlees verschilt van appel tot appel. Net als bij aardappelen heb je melige appels, zure appels en zeer sappige appels. En daar tussenin zweven dan ook nog eens honderdtallen andere appelrassen. Genoeg keuze!

Wat kunnen we met appels?

Natuurlijk eten we met zijn allen flink wat appels uit het vuistje weg, maar er wordt ook ontzettend veel mee gebakken en gekookt. Appels zijn namelijk geweldige gasten in tal van baksels. We kennen allemaal de appeltaart, maar appels worden ook gebruikt in bijvoorbeeld een tarte tatin, appelcake, muffins en cupcakes. Heel veel gebak, taart en koek hebben als basis een appelvulling. Omdat de appel van nature erg veel pectine bevat worden er ook veel broodbeleggingen mee gemaakt zoals stroop, jam en compote. Maar appels hebben nog veel meer in hun mars.

Zo kun je appels gebruiken ter vervanging voor suiker. Ze zijn van nature flink zoet. Als je de gehele appel, dus inclusief schil en klokhuis fijn maalt in de keukenmachine heb je een gezonde suikervervanger om tal van baksels mee te zoeten. Schil de appels niet en gebruik de HELE appel. Wil je liever geen pitten, verwijder deze dan. Met een appelpuree kun je ontzettend veel kanten op. Je kunt het zo eten, of als garnering in toetjes, als vulling in taart, als zoetstof/middel, bij een warme maaltijd, kortom, de mogelijkheden zijn oneindig.

SAM_2958

Een zeer eenvoudig basisrecept: Snij drie appels ( welk ras maakt niets uit) in de schil in stukken en gooi de stukken in de keukenmachine, samen met twee eetlepels ceylon kaneelpoeder ,  en maal zeer fijn. Je hebt nu een lekkere moes/compote die je werkelijk overal op/aan/naast/onder/in kunt gebruiken om iets te zoeten!

SAM_2959

Waar koop je ze het beste?

Appels zijn werkelijk overal verkrijgbaar, en je ziet geen verschil behalve in prijzen. Toch ligt het genuanceerder. Appels vallen helaas onder de meest bespoten fruitsoorten. Eerder vertelde ik a over de waslagen, en dat deze, er eenmaal op gespoten, niet meer af zijn te weken/poetsen/schrobben. Gelukkig is er in Nederland een strenge controle op de toegelaten hoeveelheden aan pesticiden. Houdt een fabrikant/ teler zich hieraan dan heeft het geen directe schadelijke gevolgen voor onze gezondheid. Wel is en blijft het chemische ellende, en je kunt daarin voor jezelf een keuze maken, of je dit liever wel of niet in je lichaam wilt. Biologische appels of appels direct geplukt bij een hobby boer zijn de beste opties. In ieder appelseizoien huden veel streekboeren ” pluk-dagen” waar je een mand vol appels kan komen plukken ( leuk om te doen met de kids!) en voor weinig de appels mee naar huis mag nemen. Dit scheelt voor de boer een hoop werk, en hij is meteen van zijn oogst af. Koop je biologische appels liefst in een biowinkel, daar worden helemaal geen bespoten producten verkocht waardoor ” kruisbesmettingen” niet aan de orde zijn.

4 Reacties op “Appeltje voor de dorst..

  1. Leuk artikel, interessant! Maar hoezo valt het mee met het gif? Heb altijd geleerd dat appels 1 van de meest bespoten fruitsoorten zijn?

  2. Jammer dat de ster appeltjes er niet meer zijn. Dat was mijn favoriete appel vroeger!

  3. Goed geschreven artikel, dank voor de info. Ik ga er iets mee doen, niet meer schillen dus maar eerst goed wassen en dan goed drogen en poetsen.

  4. Het was laagje op de appel wordt er niet opgespoten.
    Als de appel wat ouder wordt of langer aan de boom hangt wordt deze vettig uit zichzelf. En er wordt dus geen waslaag opgespoten.
    Dat appels veel gespoten word en is waar daarom eet ik ook nooit een appel uit de winkel en alleen maar mijn eigen appels.
    Er wordt per seizoen misschien wel 12 keer gespoten met allerlei bende waaronder roundup onder de bomen om het onkruid te doden. Dit komt ook in de appel terecht. Verder kan je bij http://agro.bayer.nl/op de website kijken wat er verder nog gebruikt kan worden op je zogenaamde gezonde appel. De Nederlandse appel is een klein gifbommetje en is zeker niet aan te raden om er veel van te eten. Het gif wordt tegenwoordig verkocht als gewas bescherming maar het blijft gif.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *