Avocado…pitten!

Dat avocado’s knettergezond zijn, dat weten we inmiddels allemaal. In zeer korte tijd heeft de avocado een grote comeback gemaakt, dankzij de gezonde trends. Terecht, want avocado heeft nogal wat onder zijn velletje zitten aan krachtige voedingsstoffen die zeer heilzaam werken voor de mens. Meer over avocado kun je lezen door hier te klikken.

Ik moet bekennen dat ik er niet dol op ben. Ik vind ze naturel niet lekker. En als ik ze eet, dan zoet ik ze met diverse zoetmiddelen uit de natuur, zoals stevia, kaneel of vanille-merg. Wel gebruik ik ze erg veel om mee te bakken, ze laten zich ideaal verwerken in tal van baksels. Wat ik altijd al heb gevonden, is dat de pitten van de avocado werkelijk prachtig zijn om te zien. Ik heb ze ooit eens bewaard, en in de grond gestopt. Helaas kwam daar niets uit voort ( waarschijnlijk omdat ik geen groene vingers heb) Ook bewaar ik ze soms, en leg ze ter decoratie neer, want oei oei, wat zijn sommige pitten qua structuur prachtig om te zien!
Al eerder las ik hier en daar dat avocadopitten ook prima eetbaar zijn, en zijn te verwerken in tal van smoothies.
Onlangs werd mijn lieve moeder getroffen door een lichte beroerte. Goddank is de schade beperkt gebleven en waren we er op tijd bij. Ze heeft er wat spraakstoornissen en schrift-problemen aan overgehouden, wat inmiddels weer op de goede weg naar herstel toewandelt. Na de grootste schrik, ben ik wat meer gaan lezen over beroertes. Ik wilde graag weten wat mijn moeder nu precies was overkomen. Ik kwam veel tegen, en kwam ook erg veel tegen op gebied van voeding, Om preventief te consumeren. Veel wist ik al, maar er kwam ook iets zeer opmerkelijks naar boven in mijn speurtocht: avocadopitten.


DE GEZONDE VOORDELEN VAN EEN AVOCADOPIT

Avocadopitten kunnen volgens vrij recente studies bijdragen aan het voorkomen van cardio-vasculaire ziektes en beroertes. Ook kunnen ze enorm goed bijdragen ter voorkoming van “ plak” in de aders. Ze kunnen tevens ons cholesterolniveau verlagen.
In Maart 2012 is er een studie gepubliceerd in “ Plants, foods in human nutrition” waarin bovenstaand staat af te lezen. Onderzoekers schrijven dit toe aan het hoge gehalte aan vezels in de pitten, welk de cholesterolniveaus verlagen door het binden van cholesterol in het spijsverteringskanaal en hierdoor opname van cholesterol voorkomen.
De zaden ( pitten) bevatten veel fenol-componenten welke bacteriële en virale ziekten, als ook ontstekingen aan het darmkanaal kunnen voorkomen.
In Zuid-Amerika worden avocadopitten al jaren gebruikt bij behandeling van dysenterie en andere spijsverteringskanaal-aandoeningen en problemen.
Avocadopitten zijn grote kleine antioxidanten bommetjes. De antioxidante werking van de pitten lijken ook cardiovasculaire ziekten te kunnen voorkomen, door oxidatie van vet, een proces wat kan lijden tot “ plak” in de aderen.
De pitten bevatten een scala aan antioxidante fytochemicaliën, waaronder flavonoïden en proanthocyanidinen. Deze twee belangrijke antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen welke gelinkt worden aan veroudering en ziekte. In een studie uit 2003 kwam voort dat de pitten van een avocado maar liefst 70% meer antioxidanten bezit dan het vruchtvlees van de avocado.
Avocadopitten hebben ook een natuurlijk antibiotisch en anti-schimmel effect. Volgens meerdere studies remt avocadopit-extract meerdere soorten pathogenen in hun groei, waaronder Candida, en de tropische ziekte knokkel-koorts welke door een mug verspreid wordt.
Van avocadopitten wordt al geruime tijd olie gemaakt. De pitten bestaan voor 25% uit olie. Uit de pitten wordt avocado-olie gewonnen. In avocado-oile zit vooral erg veel vitamine A. Verder bevat het de volgende vetzuren:

* Linolzuur 16%
* Oliezuur 50%
* Palmitinezuur 20%
* Stearinezuur 4,0 %

Avocado-olie wordt vooral veel uitwendig gebruikt. Dit vanwege de zeer goede effecten op de huid, en haren.

MET VERSTAND CONSUMEREN

Zoals je hebt kunnen lezen, worden erg veel grote voordelen voorgeschreven aan avocadopitten. Echter wil ik wel vermelden dat ik niets wetenschappelijk onderbouwd kon terugvinden.. Overdrijf dan ook niet met het consumeren van de pitten. Dagelijks een afgestreken eetlepel is een goede richtlijn. Op internet kon ik terugvinden, dat een teveel aan avocadopitten ( poeder of stukjes) eten kan leiden tot verstopping door het tannine-gehalte. Ook zijn avocadopitten giftig voor honden, dus pas daar ook mee op.


Ook wil ik vermelden, dat avocadopitten ook geen wondermiddelen zijn om te genezen. Het kan MOGELIJK  bijdragen aan een goede gezondheid, maar is geen geneesmiddel, of wetenschappelijk onderbouwd heilzaam. Pas ook op met overgevoeligheden, allergieën en intoleranties. Er zijn nog geen gevallen bekend dat het eten van avocadopitten schadelijk is voor de gezondheid Toch wil ik liever “ safe than sorry” zijn en “ waarschuwen” voor overconsumptie. Het is en blijft een natuur-product. Gebruik je gezonde verstand, en gebruik nooit grote hoeveelheden tegelijk. Zolang niets wetenschappelijk is onderbouwd is enige voorzichtigheid geboden.

 

HOE GEBRUIK JE AVOCADOPITTEN?

Goed, aan weggooien van de pitten doen we nu niet meer 😉
Maar hoe kraak je ze? En hoe kun je ze toepassen? Om te beginnen maak je de pitten schoon en droog, liefst met een vel keukenpapier. Je kunt ze vervolgens op verschillende manieren verwerken:

MALEN TOT POEDER:
Als je de pitten wilt vermalen, heb je een zeer krachtige keukenmachine/blender nodig. Probeer het alsjeblieft NIET met een minder krachtige “ huis/tuin/keuken” machine, blender of staafmixer, want dat kost je je apparaat. De pitten zijn knetter-hard. Een machine met een minder krachtige motor kan zo direct beschadigen. Zorg ook, dat je machine goede scherpe messen bezit.
Je kunt de pitten ook laten drogen. Leg ze enkele dagen te drogen, en wikkel ze daarna in een theedoek. Sla ze met een hamer stuk.

ROOSTEREN:
Je kunt de pitten ook roosteren. Maal ze kort, zodat er kleine stukjes ontstaan, en rooster deze kort in de pan. Dit kun je als garnering gebruiken in salades, soepen, stoofpotjes, rijstmaaltijden, pasta’s ect.

EEN AFTREKSEL:

Laat de pit 10 minuten in ongeveer 500 ml water koken. Laat 5 minuten afkoelen. Het “ pit-water” kun je over de gehele dag verspreid drinken.
Er kleeft wel een nadeel aan de smaak van de pitten: deze is extreem bitter. Daarom is vermengen met andere ingrediënten een absolute must. Eet het niet puur, want je krijgt ongetwijfeld een “ wegtrekker” waar je kaken zeer van doen 😉
Een erg goede manier om het poeder te consumeren is door smoothies, liefst gecombineerde smoothies met groente en fruit. Of verwerk het door baksels. Gebruik het niet overdreven, bijvoorbeeld als meel. Dit kan voor een fikse overconsumptie zorgen. Gebruik het bijvoorbeeld voor een bittere smaaknoot in baksels, of roer door pasta’s ect, maar gebruik niet teveel. Het baksel wordt dan echt oneetbaar. Het werkt zo’n beetje hetzelfde als zuivere stevia. Een teveel slaat al direct bitter uit. Hou het dus maximaal bij een afgestreken eetlepel, ook in een baksel. Ik ben op dit moment nog volop aan het experimenteren met de vermalen poeder. Zodra een recept door mij is goed gekeurd, zal ik deze hieronder aanvullen.

 

 

PEER/PERZIK/CHIASMOOTHIE

Door een smoothie is een half theelepeltje avocadopit-poeder ruim voldoende!

DIT HEB JE NODIG:

( voor twee volle glazen)

 • twee ( wilde) perziken, in stukjes ( pitten verwijderen)
 • twee handperen, gewassen en in de schil, in stukken ( harde kernen verwijderen)
 • een afgestreken eetlepel chiazaad
 • een halve theelepel avocadopitten-poeder
 • een eetlepel ceylon kaneelpoeder

ZO MAAK JE HET:

Gooi alle ingrediënten in een blender, en pureer tot een gladde massa. Schenk uit over de glazen.

SAM_2210

 

 

 

56 Reacties op “Avocado…pitten!

 1. Goed initiatief van je Monique! Heb altijd al het gevoel gehad dat die avocado-pitten behoorlijk veel goede stoffen bevatten, zoals wel in meerdere soorten pitten en zaden.
  Dankjewel en ik volg je 😉

  • Ik kook de pitten altijd en haal dan heel makkelijk het velletje eraf, Dan kun je ze ook meteen makkelijk vermalen en je mengt het door het eten heen. Dit doe ik misschien een keer per week ,maar wel al jaren en ik voel me prima. dus het zal wel oke zijn.

 2. Oehh leuk weetje. Ik durf ze toch niet in mijn magimix te gooien. Met wel apparaat maal jij ze fijn?

  • Ik maal ze fijn in de Bianco Puro ( zie review bij reviews)
   Succes!

  • De pit bestaat uit 2 helften.
   Ik doe 1 helft raspen, de andere helft bewaar ik voor de volgende keer.

  • IK schaaf de avocado rauw met de schaaf en doe het door de sla heen wel eerst het buiten velletje er af halen met een aardappelschil mes . weet u of je ze rauw kunt eten ?

  • Ik rasp deze gewoon met een keukenrasp….dit gaat heel gemakkelijk als je het bruine vellehje eraf hebt

 3. Mijn moeder die uit Mexico komt maakte een aftreksel van olie met de advocado pit en smeerde dit op haar reuma polsen na een paar maanden verdween de reuma als sneeuw voor de zon. En als je een plantje wilt kweken dan doe je de advocado in een laagje water in een glas, duurt lang voor hij kiemt. Dit deed mijn moeder ook altijd. Na kiemen planten in aarde.

  • Naar dat olie mengsel ben ik benieuwd naar. Gewoon de pit in olie laten trekken. Of er stukken van maken en dan in de olie.

  • Hoe maak je dan juist dat aftreksel? Hele pit in olie of eerst vermalen? Eender welke olie? (Olijfolie, zoete amandelolie, … ?) Heb een hele resem pitten klaarliggen om te gebruiken en wil graag voor schoonmoeder een oliemaceraat maken voor haar polsen…

  • Maar de pit heeft om te ontkiemen wel warmte nodig, is mijn ervaring. Per slot van rekening is het een tropische plant en zal in dit klimaat niet naar buiten kunnen. Het duurde twee maanden voor hij ontkiemde en stond op de vensterbank boven de verwarming. Inmiddels is hij zeventig centimeter hoog en staat in een terracottapot (houdt het vocht langer vast) op een schoteltje op de radiator. De plant heeft inmiddels tien bladeren, maar stagneert een beetje in de groei. Vermoedelijk omdat het te koud is.

   • Mijn plant heeft meer dan 60 bladeren en al 4 zijtakken. Dat is gebeurd sinds ik de plant nogmaals verpot heb, daarbij mestkorrels gedaan heb en wekelijks pokon geef. Wellicht een tip?! Succes.

  • Hoe maak je zo’n aftreksel?
   Heb wel avocado olie in huis. Maar dat is geen aftreksel.

  • Hoe maak je de olie?
   Moet ik de pitten gewoon erin laten trekken?

   Groetjes
   Zainab

 4. Gebruik je dan de hele pit? of zit er in de grote pit nog een kleinere pit, zoals bv bij perziken?

 5. net een pit in stukjes gesneden.. had een dag in de koelkast gelegen met een halve avocado er nog omheen. Toen die er uit was afgespoeld en even later probeerde ik er in te snijden en dat lukte gewoon. Toen in stukjes en vermalen met mn Bamix. Wilde net berichten.. dat dat van mijn heell lichtroze is maar t is inmiddels dezelfde kleur als bij jou.
  Nu thee van aan het trekken en net wat door smoothie perzik banaan gedaan.
  Benieuwd naar t rode pitwater… of kan dat zo niet?

 6. Ik heb de pit in kleine stukjes gesneden. Met een scherp schillenmesje gaat dat heel gemakkelijk. Daarna in de keukenmachine gemalen. Ging prima.
  Het meel verkleurde toen heel snel (binnen een halve minuut) van licht geel tot licht oranje tot diep oranje/terra.
  Dat maakte me niet gerust. Ik had het gevoel dat het wellicht giftig is. Ik heb er een klein mespuntje van geproefd. Het smaakte erg bitter. Ik heb geleerd dat giftige planten ons waarschuwen door geur en een bittere smaak.
  Dus houd ik het vooralsnog bij het vruchtvlees van de avocado en laat de pit links liggen. Of kweek er een nieuwe plant van.
  Jammer dat in artikelen zoals deze nooit aan bronvermelding wordt gedaan. Er wordt in dit artikel wel ” Plants, foods in human nutrition” genoemd, maar daar kom je niet echt verder mee. Helaas wordt op het internet veel geknipt en geplakt en is het lastig te beoordelen in hoeverre de informatie betrouwbaar is.

 7. Je schrijft dat avocadopitten het cholesterol verlagen.
  Onlangs was ik op een congres waar door een schotse arts verteld werd dat wij cholesterol nodig hebben, en dan bedoel ik, onze hersenen! Die bestaan nl voor 60% uit vet (waarvan 50% verzadigd vet). We willen juist niet ons cholesterol verlagen. Met name de ouderen hebben cholesterol juist meer nodig dan jongeren. Dus ouderen moeten leker goede vetten eten; veel avocado (maar GEEN avocadopitten!), echte boter en volle, verse, rauwe melk van grasgrazende koeien.
  Dus beste mensen, laten we geen producten eten die ons cholesterol verlaagd want onze hersenen hebben ’t hard nodig. Het als laatste: er betsaat niet zoiets als ‘ slecht’ cholesterol ! Dus stoppen met het nemen van het medicijn: Statine !!!

  • Hallo Carrie, er zijn verschillende soorten cholesterol. Dus je kunt niet spreken van dat we alle cholesterol nodig hebben. Er is maar een soort cholesterol die kwalijk kan zijn als je die in verhouding teveel in je bloed hebt of aanmaakt. Dus alle soorten cholesterol zijn nodig. Als ze in harmonie qua verhouding zijn is er niks aan de hand. Dus niet alleen het gehalte van de slechte is bepalend, de combinatie daar gaat het om.

 8. Ik heb net een avocadopit geraspt, en een gedeelte door de soep gedaan en door een smoothie. Wat over is zou ik willen bewaren in een klein luchtdicht bakje, voor een andere dag. Weet iemand hoe lang je het poeder kan bewaren? Bij mij is het overigens niet echt poeder te noemen, zo droog en klein is het niet.

 9. Ik zag van de week een filmpje langskomen waar een avocadopit, na goed gewassen te hebben, 2 uur in de over op 120 gr. ging. De buitenschil ging toen vanzelf eraf en het werd in kleine stukjes gesneden. Dat ging als een mes door zachte boter. Daarna werdt het vermalen tot een poeder dat je als condiment over jje eten of in een smoothie kun strooien.

 10. Dank voor de info. Ik heb geleerd dat het gezond is iedere dag wat bitter te eten dus dit wordt er 1 van.

  • Mijn moeder leerde mij dat al: bitter in de mond, maakt het hart gezond! Het is waar, bittere groenten zijn heel heilzaam.

   • ja, zo ben ik ook opgegroeid, bitter in de mond, maakt het hart gezond! Het is waar, bittere groenten zijn heel heilzaam. Dus mensen doe hier je voordeel bij

 11. Ik rasp de avocadopitten gewoon met een fijne rasp. Dat is te doen hoor.

  • Ik had graag geweten wat je moet doen met de geraspte pitten. Moet je dit laten drogen en droog en koel in het donker bewaren ?

   • Hallo, ik leg de pit eerst een weekje te drogen op het aanrecht. Dan is het schilletje er makkelijk af te halen. Daarna raspen en een paar dagen uitgespreid laten drogen op een snijplankje of zo. Daarna door de vijzel en je hebt een mooi droog poeder. Kan je overal doorheen gooien.

  • Al jaren eet ik avocado pitten die ik een week of 2 laat drogen . Dan vrijf ik het bruine velletje eraf of gemakkelijk met een mesje. Dan snij ik het in kleinestukjes en vermaal het dan in de kleine kom van de bamix. Daarna spreid ik het uit op een keukenpapier en in 3 of 4 dagen verspreid ik het regelmatig om en dan is het goed droog en kun je het in een potje bewaren. Ik doe het bij mijn muesli smorgens een flinke theelepel

 12. Avocadopit (of meerdere)gewoon in een pot met wat vochtige grond zetten en na redelijk lange tijd komt er een plantje uit .
  daarna verpotten hoe groter de pot hoe groter de plant .
  plant is altijd erg dorstig dus geef het veel water .
  plant kan niet tegen vorst !!

 13. Heb de pit geschild en 10 min. gekookt. Mooi rood water en (of misschien ‘maar’)
  totaal geen bittere smaak. Doe ik iets fout?
  Ik word altijd vrolijk van zo’n tip.
  Gezond en goedkoop, leuk!

  Bedankt alvast, Malou.

 14. De pit van een kleine avocado bleek helemaal niet hard, hij leek op een walnoot en ik kon hem zo opeten. Erg bitter maar dat heb ik er wel voor over als het zo gezond is.

 15. Voor Diabeten, is de pit van zeer groot belang! Ivm een te hoge cholesterol gehalte! Heb er ervaring mee, mijn cholesterol gehalte is drastish verlaagd! Zelf mijn huis Arts keek er vanop.

 16. Is het gezond om iedere de dag 1 verse pit te eten of 3x per week te eten? Of iedere dag een halve pit?
  Want te veel is ook niet goed lees ik. Jullie schrijven over poeder 1 theelepel per dag. Maar ik heb geen poeder maar pitten.dus vandaar mijn vraag.

 17. De bittere smaak komt dus van t pitschilletje. En is vast gezond! maar ook gemakkelijk te verwijderen door de pit n paar dagen in water te leggen, dan laat ze los.

  • Hallo lieve mensen,
   Hoe en hoelang kan ik de pitten bewaren?
   Raspen gaat prima
   Zo ook na koken in 500 ml water( rood) …goed te drinken
   Kan de pit nou kwaad of niet?
   Vandaag mee begonnen
   Groetjes Sipkje

 18. Gezond of niet,ik vind ze heel vies, bah dat het is ja net crème met een zalf echt brrrr!!!!!! Misschien een gezichtsmasker of zo! Maar die smaak!!!!!!!!gever! !
  Ben benieuwd of er nog iemand is die dat ook vind!

 19. He, interessant om te lezen , ik zoek naar info omdat de pit slechts licht bitter smaakt en was benieuwd of er schadelijke stoffen inzitten.
  Zo te horen niet?

  verder , als je 1 avocado vrucht met 1of 2 bananen en een paar scheppen cacao en wat rijstmelk of andere melk mixed in je blender krijg je een heerlijk mousse toetje ( Uit Richard De Leth boek Oersterk koken).

  • daar is inderdaad tot op heden niets over bekend, toch zou ik wel voorzichtig blijven. Warme groet!

 20. Niet alle bittere groenten zijn heilzaam. Ik heb laatst een bittere courgette gegeten (bitter in de mond maakt het hart gezond). Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen en het bijna met de dood moeten bekopen. Een waarschuwing voor iedereen.

  Avocadopittenmeel. Ik maak er met olie een heerlijk srub van.

  Majuh

   • ik heb de avocadopit 1.5 minuut in de magnetron gelegd. Toen door midden gesneden en de bruine schil viel er toen gemakjelijk van af. de blanke pitten in stukjes in de hakker gedaan. wordt niet roze blijft wit. vraag me af wat ik er mu mee moet doen. Roosteren? en doir de salade of de yogurt?

 21. Hoe je de avocadopit ook heerlijk kan bereiden is door deze te koken in een mengsel van water en zoute sojasaus (dus niet de zoete versie). Met een scherp keukenmes kan die best met de hand gesneden worden, dat doe ik toch steeds. De stukjes gekookte avocadopit worden dan heerlijk in een slaatje.
  Mijn lieverlingsgerecht is een slaatje van gebakken avocado, gebakken champignons, gebakken buikspek, de gesneden en gekookte pitten in de sojasaus.
  Het bakken doe je het best in een goeie scheut olijfolie en kruiden met zout en peper. Als alles gebakken is, nog eens goed overstrooien met lookpoeder en dan de gekookte pit erdoor mengen. Is trouwens een super koolhydraatvrij gerecht. Zowel warm als koud heel lekker,

  • Op internet vond ik een recept. In de oven drogen en dan uitpersen met een olie pers. Ik weet niet of het lukt. Ik heb zelf ( nog) geen pers.

 22. Ik heb zelf iets uitgeprobeerd met de pit sinds ik wist van de voordelen . Lekker telt voor mij wel! maar niet als het voor de gezondheid is. Gebruik hem dagelijks nu ik weet dat het goed is ben al op leeftijd en wil oud worden zonder veel problemen . Vandaar ik de pit afspoel paar dagen op de fruit schaal drogen en dan met de grove rasp en in een glas met wat honing erdoor heen mmm een lekker delicatesse voor mij althans In de koelkast bewaren en iedere dag zo een theelepeltje ,en maar hopen dat ik gezond oud mag worden.
  cornee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *