Alles over…prei!

Bij mij staat er iedere dag eentje op het menu. Ik stoom het kort mee met al mijn andere verse groente. Het is heerlijk, gezond en veelzijdig. Prei heeft erg veel voordelen voor mens, dier en milieu. Het bevat erg veel vitaminen en mineralen., en de klimaatbelasting van prei is zeer laag. Alles over een ondergewaardeerde en als vanzelfsprekend genomen groente !!! Lees verder

Maak kennis met…..havergrutten!!!!!!

Haver is niet meer weg te denken. Het heeft ongeveer drie jaar geleden een waanzinnige comeback gemaakt en is nu populairder dan ooit. Dankzij de gezonde trends heeft haver eindelijk erkenning gekregen. Haver stikt van de gezonde voordelen voor de mens. En dat terwijl het één van de goedkoopste granen ter wereld beschouwd mag worden. De voedselindustrie heeft er inmiddels een lucratief handeltje van weten te maken, met gigantisch dure producten op de markt. Haver is niet duur, dat moeten we onthouden. In biowinkels kun je biologische haver al kopen voor nog geen 1,50 per zak van 500 gram. Trap niet in hele mooie verhalen op verpakkingen, luxe verpakkingen, of haver met tal van frutsels en fratsen eraan toegevoegd. Daar betaal je alleen maar extra voor.  Haver is gezond, voedzaam en goedkoop, waardoor haver juist een zeer toegankelijk basisvoedsel is voor vele lagen van de samenleving. Want het is ook nog eens ontzettend veelzijdig.   Lees verder

Waarom kwark eigenlijk geen kwark zou mogen heten….

Kwark….maak me gek! Ik ben van kinds-af al stapeldol op kwark.. Ik eet het altijd naturel, dus zonder poespas. En ik eet alleen nog maar biologisch dynamische kwark. Ik ben 98% veganistisch, en het geeft mij een fijn gevoel, om alleen voor bio-dynamische kwark te kiezen, omdat ik weet dat de koeien met respect en liefde worden behandeld.  Eerder heb ik al eens een zeer uitgebreid artikel geschreven over kwark. KLIK HIER OM NAAR HET ARTIKEL TE GAAN. Hierin vertelde ik hoe kwark wordt gemaakt en over de gezonde aspecten. Ook over het feit, dat kwark uit de supermarkt enorm in prijs kan verschillen, maar in basis allemaal op hetzelfde neerkomen: snel geproduceerde kwark wat eigenlijk NIETS te maken heeft met echte zachte, verse kaas, zoals kwark ook wel genoemd wordt. Onlangs zond “ Keuringsdienst van waarde” een programma uit over de wereld achter kwark, want ook zij vroegen zich het e.e.a af,…. Lees verder

Ghee en kokosolie: de perfecte combinatie! Proef het in deze koekjes!

Ik gebruik het al jaren: zuivere kokosolie en ghee. Alles over kokosolie kun je hier lezen, alles over ghee kun je hier lezen. Naast dat het meest gezond is, is het ook nog eens superlekker. Ik werd daarom niet blijer, toen ik erachter kwam, dat sommige fabrikanten deze geweldige combinatie samen in een potje zijn gaan stoppen om te verkopen. Wat een uitvinding! Dit smaakt samen niet alleen lekker, het is ook nog eens een zeer gezond alternatief voor bakproducten.

IMG_1240-768x1152

Ik maak mijn ghee altijd zelf. Dit is namelijk helemaal niet zo moeilijk, maar toch….het blijft even een werkje. Ik ben daarom best happy met een zeer goed alternatief op de markt.

IMG_2159

Royal Green, één van de merken die de meest zuiverste kokosolie op de markt heeft gebracht, heeft ook een variant ” coconut-ghee”. Ik steek niet onder stoelen en banken dat ik een zeer groot fan ben van dit merk. Royal Green is één van de zeer weinigen, die 100% zuiver, puur en zo dichtbij mogelijk de natuur zelf werkt. Daarnaast durft deze fabrikant 100% garant te staan voor zijn biologisch gecertificeerde kwaliteit. Dat durven niet veel fabrikanten. En dit toont lef en 100% vertrouwen in zijn product. Daar kan ik bewondering voor hebben. Veel fabrikanten hebben meer dan genoeg te verbergen. Royal Green is één van de weinigen die geen geheimen heeft en alles valt te traceren. Ik kan daarom garanderen, dat zowel de kokosolie als ghee van dit merk 100% puur, zuiver, en biologisch gecertificeerd zijn.

Je kunt deze ghee/coconut natuurlijk ook zelf maken door een deel kokosolie en een deel ghee te mengen. Maar wil je gaan voor gemak, dan zijn deze kant-en-klaar potten een geweldig alternatief. Je kunt ze kopen in vele biowinkels, gezondheidswinkels en via internet .

IMG_2163

Deze verrukkelijke hazelnoot koekjes zijn heerlijk zacht en smeuïg en krijgen dankzij de ghee/coconut een zeer bijzondere smaaknoot. Ze zijn erg eenvoudig om te maken.

Dit heb je nodig:

  • 50 gram ghee/coconut ( zacht)
  • 200 gram hazelnootmeel of amandelmeel
  • 50 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • twee volle eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • een theelepel vanille bourbon ( optioneel)
  • warm water

Voor de garnering:

  • gemengde noten
  • vanille bourbon*

(* vind je bourbon te duur? Dan kun je ook ceylon kaneelpoeder gebruiken)

IMG_2165

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar en voeg kleine beetjes warm water toe tot de massa smeuïg maar nog goed opschep-baar blijft. Schep met een lepel bergjes op de bakplaat. Garneer met de noten en vanille. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat goed afkoelen.

IMG_2164

 

 

Alles over….bijenpollen!

Laat ik eerlijk wezen: ik ben niet zo ontvankelijk voor het woord SUPERFOOD. Dit woord geeft mij vaak een beetje jeuk. Ik zie voeding niet in hokjes, ik zie ieder gezond voedingsmiddel als superfood. Voor mij is een simpele stronk broccoli net zo “ superfoodisch” als een schaaltje gojibessen. Ik zie het woord SUPERFOOD vooral als marketing.  En bekijk een voedingsmiddel liever inhoudelijker dan volgens een naamgeving. Laten we eerlijk zijn, tegenwoordig heet alles superfood. Alle voedingsmiddelen die de stempel SUPERFOOD dragen, bekijk ik vaak wat met kritische blik. In bepaalde seizoenen ontvang ik veel vragen over kwalen, die gerelateerd zijn aan een seizoen. Zoals hooikoorts in de lente en zomermaanden, of weerstand verhogende voedingsmiddelen in de herfst en wintermaanden. Daarbij zitten altijd wel vragen over bijenpollen. Omdat de vraag dit jaar opnieuw vrij groot was, ben ik mij gaan verdiepen in bijenpollen. Een verhelderend artikel. Lees verder