” Gezonde” frisdrank, bestaat dat?

Alhoewel we denk ik allemaal stiekempjes heel erg goed weten, hoeveel suiker er omgaat in frisdranken, lijken we er maar geen genoeg van te krijgen. We blijven ze massaal inkopen, en de markt lijkt onverzadigbaar. Vrijwel iedere week zie ik wel weer een nieuwe variant in het schap. Het één nog gezonder verklaard dan het ander. We lijken het allemaal maar wat graag te geloven want tja….frisdrank is gewoonweg ontzettend lekker. Bovendien kant en klaar en dus super-handig. Dat frisdrank altijd lekker is, komt door de suiker. Frisdranken bestaan voor het grootste deel uit water, waaraan extreme hoeveelheden suiker wordt toegevoegd om het water op smaak te brengen. Daaraan worden tenslotte nog wat verplichte conserveringsmiddelen aan toegevoegd en een zeer goedkoop in elkaar gedraaid drankje kan zorgen voor mega-omzetten.  Lees verder

Deze 10 voedingsmiddelen geven je meer energie!

Ik denk dat iedereen van tijd tot tijd zich wel eens moe, futloos, en uitgeput voelt. Als dit eens in de zoveel tijd eens een dagje voorkomt, is dat niet erg. Soms verbruiken we dagelijks meer energie dan de andere dag, spannen we ons meer in, of zijn we meer gespannen en gestrest. Het kan wel een probleem worden, als de vermoeidheid en gebrek aan energie langer dan een dag of twee aanhoudt Het kan zo ernstig worden, dat je dagelijkse leven wordt beïnvloedt en je uiteindelijk totaal opgebrand in bed belandt. Veel mensen wijten gebrek aan energie vaak aan “ te druk bezig zijn/zijn geweest” of “ …het zal aan het weer liggen”. Er wordt meestal totaal geen verband gelegd met voeding. Terwijl dit juist de meest belangrijkste schakel is voor meer en voldoende energie.  Of, bij verkeerd voedsel, het gebrek aan energie.  Lees verder

Vegan ” draadjesvlees”

Als je veganistisch leeft, kun je zo het één en ander gaan missen, wat je voor je veganistische bestaan at. Wat algemeen als grootste gemis wordt ervaren is:

  • vlees en vleeswaren
  • kaas en aanverwante producten, zoals zachte kaasjes
  • zuivel
  • honing

Inmiddels zijn erg veel creatievelingen aan het experimenteren geslagen, om met veganistische ingrediënten een vervangend product te ontwikkelen, wat zeer dichtbij komt bij ” the real thing”. Waaronder ikzelf. Nu ben ik een 98% veganist, omdat ik wel dynamisch-biologische kwark en yoghurt geniet, zo nu en dan bio-dynamische roomboter en af en toe een vers eitje van de boer. Dit geeft mij persoonlijk een prettig gevoel, zonder dat ik iets hoef te missen. Er is geen dierenleed en er wordt rekening gehouden met mens, dier en milieu. Wil je meer lezen over biologisch-dynamisch? KLIK HIER

Ik leef al bijna 30 jaar vegetarisch. Vlees is voor mij nooit een gemis geweest, omdat ik als kind het al niet echt lekker vond en mijn ouders de grootste moeite hadden, om bij mij een stukje naar binnen te werken. Ik kom in mijn werk echter ontzettend veel mensen tegen die het alle-sjeezus-moeilijk vinden om hun stukje vlees voortaan te moeten laten staan omdat zij hebben gekozen voortaan als veganist door het leven te stappen. Het is daarom ook niet zelden, dat deze mensen het niet lang volhouden. En daardoor zich falers voelen, losers, en zelfs schuldig. Dat gaat natuurlijk erg ver. Want je moet vooral doen, waar jij je prettig bij voelt. Eten en drinken is één van de belangrijkste dingen in een mensenleven. Het is daarom dan ook zo ontzettend belangrijk, dat je voor jezelf de juiste keuzes probeert te maken. En niet dat je keuzes gaat baseren op oordelen of meningen van anderen in je omgeving.

IMG_1983

Goede vervanging voor vlees

Op gebied van vleesvervangers is inmiddels enorm veel te koop. Ik schreef er eerder ook al over. Klik hier om naar het artikel te gaan. Veel vleesvervangers worden gemaakt op basis van soja, lupine, of groenten. Ook worden er paddenstoelen gebruikt. Paddenstoelen? Jazeker, paddenstoelen. Deze hebben een zeer vlees-achtige bite en structuur. Creatievelingen bedachten, dat je met deze structuur geweldig goed de structuur van rundvlees na kunt bootsen. Ik ben het ook gaan uitproberen, en ik was werkelijk verbluft van het resultaat.

IMG_1984

Je moet wel de bijzondere paddenstoelen gebruiken. Oesterzwammen bijvoorbeeld, of Shi-Take. Deze paddenstoelen hebben een zeer vlezige steel. Het dakje kun je ook door gebruiken. Door met een vork langs de steel te ” schrapen” trek je de vezels uit de steel, wat lijkt op draadjes. Draadjesvlees dus. 😉

IMG_1985

De kapjes kun je ook los schrapen. Deze blijven wel wat stugger in structuur. Ik adviseer je, om biologische paddenstoelen te kiezen. Deze smaken beter en zijn steviger, waardoor ze geschikter zijn om los te schrapen.

IMG_1986

Voor draadjesvlees te maken voor drie personen, heb je ongeveer 600 gram paddenstoelen nodig. Was ze niet, maar poets ze schoon. Als je de paddenstoelen bevochtigt zullen ze als sponsjes gaan werken en dan zijn ze niet meer erg geschikt om er draadjes van te trekken.

IMG_1987

Je krijgt een flinke kom vol met draadjes. Je zult je vast afvragen, of de paddenstoelen-smaak niet overheerst, maar wees gerust. Omdat paddenstoelen zeer goed absorberen, zuigen ze alles wat je eraan toevoegt op als een spons. Als je dus veel lekkere kruiden en specerijen toevoegt, zal de specifieke smaak naar de achtergrond verdwijnen. Naturel lijkt het nog het meest op ” pulled chicken”. Ook de structuur en bite komt bijna overeen!

IMG_1988

Het maakt in principe niets uit waarmee je de draadjes marineert, maar ik adviseer je om tenminste iets van aminos, tamari of sojasaus te gebruiken. Dit drenkt tot in de kern van de draadjes waardoor de smaak beter wordt. Ik hou het gewoon simpel, en voeg wat lekkere vers gedroogde kruiden, specerijen en aminos toe. Wat ik meestal gebruik is kerriepoeder, Italiaanse kruiden, koriander, venkelzaad…..kortom, leef je uit! Voeg de kruiden samen met een flinke scheut aminos, tamari of sojasaus toe en hussel goed. Laat dit ongeveer 35 minuten trekken.

IMG_1992     IMG_1991

En dan is het enkel nog een kwestie van een klontje kokosolie of avocado olie in de pan laten smelten en het draadjesvlees om en om in de pan goudbruin bakken. GENIETEN MAAR!

IMG_1989

Lekker met:

  • homemade brood, klik hier voor het recept
  • over gestoomde zoete aardappelen
  • over gestoomde groente
  • bij gekookte Quinoa, zilvervliesrijst, haver, gierst
  • bij een salade
  • bij patat
  • bij pasta en/of macaroni

Review MisterKitchen V-spread

Op gebied van broodbeleg breiden de schappen in de supermarkten zich breder uit. Het gaat allang niet meer om vlokken, hagelslag,  fruithagel, pindakaas en chocopasta, inmiddels kunnen we volop kiezen uit talloze varianten en nieuwe soorten om op onze boterhammetjes te smeren. Een aantal jaar geleden werd de Sandwichspread geïntroduceerd, een potje vol met suiker, olie en wat groente. Dit werd een gigantische hit en niet lang daarna volgden er varianten en andere soorten. Heel even leek sandwichspread zijn beste jaren te hebben gehad en zagen we steeds meer varianten verdwijnen. Maar toen was daar opeens de gezonde trend. En wat is er nu gezonder dan groente en fruit? Dit moeten enorm veel fabrikanten hebben gedacht toen zij nieuwe producten voor op brood bedachten. Inmiddels lopen de schappen weer vol.  Lees verder

Maak van je homemade pindakaas supersnelle pindasaus!

Niets is lekkerder dan zelf je pindakaas maken. En aangezien dit ook helemaal niet moeilijk is en veel gezonder is lijkt het mij niet meer dan logisch om dit ook gewoon zelf te maken. Zie in mijn filmpje, hoe eenvoudig dit is:

 

Je kunt het zelf zo gek maken als je wenst. Door er bijvoorbeeld stevia karamel druppels aan toe te voegen en een flinke theelepel keltisch zeezout verkrijg je salted caramel pindakaas. Of voeg er wat cacaopoeder en stevia aan toe om een heerlijke chocolade-variant te verkrijgen.Met je pindakaas kun je zoveel meer doen dan enkel op de boterham smeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van pindasaus? Dt is met je eigen lekkere pindakaas als hoofdbestanddeel zo gepiept! Ook hier kun je zelf toevoegen of weglaten wat je wenst. Ik geef hier een zeer simpel, supersnel en kinderlijk eenvoudig basisrecept om in nog geen 5-10 minuten een volle pan heerlijk geurende pindasaus te maken!

 

IMG_1961

Dit heb je nodig;

  • 500 gram homemade pindakaas of 100% pindakaas ( = pindakaas gemaakt met alleen pinda’s)
  • drie grote volle eetlepels gedroogde bieslook
  • drie eetlepels kerrie masala
  • een theelepel piment
  • een theelepel komijnpoeder
  • een snufje Keltisch zeezout, en een snufje zwarte peper
  • 10 druppels stevia naturel  of drie grote eetlepels biologische erythritol
  • warm water, ongeveer een liter

Zo maak je het:

IMG_1949

Vul een middelgrote pan met dikke bodem met alle ingrediënten .  Zet dit op hoog vuur terwijl je zeer regelmatig blijft roeren.

IMG_1950

Roer steeds goed, zodat de pindakaas langzaam maar zeker vloeibaar wordt en wordt opgenomen in het water.

IMG_1952

De massa dikt vanzelf in. Zodra de saus op goede dikte is, de pan van het vuur halen. PAS OP; de massa kan wat ” ploppen” en dit kan de pan uit springen en op je handen terecht komen. Even opletten.

IMG_1955

Laat alles afkoelen. Klaar is je heerlijke saus!

IMG_1960

Help! het blijft waterig en dun!

Sta je je een slag in de rondte te roeren maar wordt het maar niet dikker? Waarschijnlijk heb je dan teveel water gebruikt. Maar geen nood. Voeg snel twee tot drie eetlepels meel, tapiocameel, of havermoutmeel toe, en toer dit zeer goed door de saus. De saus dikt dan vanzelf in. Is de saus juist te dik ? Voeg dan nog wat extra water toe.

IMG_1959