Vegan ” draadjesvlees”

Als je veganistisch leeft, kun je zo het één en ander gaan missen, wat je voor je veganistische bestaan at. Wat algemeen als grootste gemis wordt ervaren is:

 • vlees en vleeswaren
 • kaas en aanverwante producten, zoals zachte kaasjes
 • zuivel
 • honing

Inmiddels zijn erg veel creatievelingen aan het experimenteren geslagen, om met veganistische ingrediënten een vervangend product te ontwikkelen, wat zeer dichtbij komt bij ” the real thing”. Waaronder ikzelf. Nu ben ik een 98% veganist, omdat ik wel dynamisch-biologische kwark en yoghurt geniet, zo nu en dan bio-dynamische roomboter en af en toe een vers eitje van de boer. Dit geeft mij persoonlijk een prettig gevoel, zonder dat ik iets hoef te missen. Er is geen dierenleed en er wordt rekening gehouden met mens, dier en milieu. Wil je meer lezen over biologisch-dynamisch? KLIK HIER

Ik leef al bijna 30 jaar vegetarisch. Vlees is voor mij nooit een gemis geweest, omdat ik als kind het al niet echt lekker vond en mijn ouders de grootste moeite hadden, om bij mij een stukje naar binnen te werken. Ik kom in mijn werk echter ontzettend veel mensen tegen die het alle-sjeezus-moeilijk vinden om hun stukje vlees voortaan te moeten laten staan omdat zij hebben gekozen voortaan als veganist door het leven te stappen. Het is daarom ook niet zelden, dat deze mensen het niet lang volhouden. En daardoor zich falers voelen, losers, en zelfs schuldig. Dat gaat natuurlijk erg ver. Want je moet vooral doen, waar jij je prettig bij voelt. Eten en drinken is één van de belangrijkste dingen in een mensenleven. Het is daarom dan ook zo ontzettend belangrijk, dat je voor jezelf de juiste keuzes probeert te maken. En niet dat je keuzes gaat baseren op oordelen of meningen van anderen in je omgeving.

IMG_1983

Goede vervanging voor vlees

Op gebied van vleesvervangers is inmiddels enorm veel te koop. Ik schreef er eerder ook al over. Klik hier om naar het artikel te gaan. Veel vleesvervangers worden gemaakt op basis van soja, lupine, of groenten. Ook worden er paddenstoelen gebruikt. Paddenstoelen? Jazeker, paddenstoelen. Deze hebben een zeer vlees-achtige bite en structuur. Creatievelingen bedachten, dat je met deze structuur geweldig goed de structuur van rundvlees na kunt bootsen. Ik ben het ook gaan uitproberen, en ik was werkelijk verbluft van het resultaat.

IMG_1984

Je moet wel de bijzondere paddenstoelen gebruiken. Oesterzwammen bijvoorbeeld, of Shi-Take. Deze paddenstoelen hebben een zeer vlezige steel. Het dakje kun je ook door gebruiken. Door met een vork langs de steel te ” schrapen” trek je de vezels uit de steel, wat lijkt op draadjes. Draadjesvlees dus. 😉

IMG_1985

De kapjes kun je ook los schrapen. Deze blijven wel wat stugger in structuur. Ik adviseer je, om biologische paddenstoelen te kiezen. Deze smaken beter en zijn steviger, waardoor ze geschikter zijn om los te schrapen.

IMG_1986

Voor draadjesvlees te maken voor drie personen, heb je ongeveer 600 gram paddenstoelen nodig. Was ze niet, maar poets ze schoon. Als je de paddenstoelen bevochtigt zullen ze als sponsjes gaan werken en dan zijn ze niet meer erg geschikt om er draadjes van te trekken.

IMG_1987

Je krijgt een flinke kom vol met draadjes. Je zult je vast afvragen, of de paddenstoelen-smaak niet overheerst, maar wees gerust. Omdat paddenstoelen zeer goed absorberen, zuigen ze alles wat je eraan toevoegt op als een spons. Als je dus veel lekkere kruiden en specerijen toevoegt, zal de specifieke smaak naar de achtergrond verdwijnen. Naturel lijkt het nog het meest op ” pulled chicken”. Ook de structuur en bite komt bijna overeen!

IMG_1988

Het maakt in principe niets uit waarmee je de draadjes marineert, maar ik adviseer je om tenminste iets van aminos, tamari of sojasaus te gebruiken. Dit drenkt tot in de kern van de draadjes waardoor de smaak beter wordt. Ik hou het gewoon simpel, en voeg wat lekkere vers gedroogde kruiden, specerijen en aminos toe. Wat ik meestal gebruik is kerriepoeder, Italiaanse kruiden, koriander, venkelzaad…..kortom, leef je uit! Voeg de kruiden samen met een flinke scheut aminos, tamari of sojasaus toe en hussel goed. Laat dit ongeveer 35 minuten trekken.

IMG_1992     IMG_1991

En dan is het enkel nog een kwestie van een klontje kokosolie of avocado olie in de pan laten smelten en het draadjesvlees om en om in de pan goudbruin bakken. GENIETEN MAAR!

IMG_1989

Lekker met:

 • homemade brood, klik hier voor het recept
 • over gestoomde zoete aardappelen
 • over gestoomde groente
 • bij gekookte Quinoa, zilvervliesrijst, haver, gierst
 • bij een salade
 • bij patat
 • bij pasta en/of macaroni

Een reactie op “Vegan ” draadjesvlees”

 1. Ha dat is een goede tip! Net begonnen om te proberen oesterzwammen te kweken van een stukje van de steel van de oesterzwam. Hèt lijkt te lukken . Dus hopelijk heb ik over een aantal weken oesterzwammen van mijn eerste broed.
  Wij zijn gek op draadjesvlees maar sinds mijn dochter vegetarisch is eten we een stuk minder vlees. Wie weet vinden wij dit draadjes ‘vlees’ ook lekker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *