Review MisterKitchen V-spread

Op gebied van broodbeleg breiden de schappen in de supermarkten zich breder uit. Het gaat allang niet meer om vlokken, hagelslag,  fruithagel, pindakaas en chocopasta, inmiddels kunnen we volop kiezen uit talloze varianten en nieuwe soorten om op onze boterhammetjes te smeren. Een aantal jaar geleden werd de Sandwichspread geïntroduceerd, een potje vol met suiker, olie en wat groente. Dit werd een gigantische hit en niet lang daarna volgden er varianten en andere soorten. Heel even leek sandwichspread zijn beste jaren te hebben gehad en zagen we steeds meer varianten verdwijnen. Maar toen was daar opeens de gezonde trend. En wat is er nu gezonder dan groente en fruit? Dit moeten enorm veel fabrikanten hebben gedacht toen zij nieuwe producten voor op brood bedachten. Inmiddels lopen de schappen weer vol. 

Eerder reviewde ik al een nieuw soort groentespread, van een wel heel opmerkelijke fabrikant: het boter-merk BlueBand. Toch niet echt en merk, die je zou verwachten in een schap vol zoetigheden. Maar het is inmiddels niet de enige vreemde eend in de bijt. Ook supermarkten zelf introduceren hun huismerken. Alles maakt, dat het schap voor broodbeleg is verlengd naar een half gangpad, in plaats van drie planken onder elkaar. Iedere week lijkt daar wel weer wat bij te komen. Soms komt er iets, wat de consument oppikt en mij benadert om te te vragen “ of het wat is…”. Zoals deze nieuwe groentespread van MR KITCHEN.
IMG_1772

WAT IS HET?

Het betreft een nieuwe groentespread, die op basis van groente en peulvruchten is gemaakt. De fabrikant is MisterKitchen. Dit is een culinaire communicatie die tevens producten ontwikkelt. Mister Kitchen ( MK) vertelt op hun website dat zij ( de mannen Maarten, Igor en Daan) recepten maken voor zowel voedselbedrijven als op eigen initiatief.Inmiddels kunnen we vrij veel producten in de supermarkt terugvinden. Eerder heb ik al eens een jam en pindakaas gereviewd. Ze richten zich duidelijk op broodbeleg. Er zijn bijvoorbeeld ontzettend veel varianten ( smaakjes) pindakaas verkrijgbaar.
IMG_1776
Ze gaan het dit jaar ( Februari 2018) eens proberen met een serie van drie varianten groentespreads, die zijn gemaakt met groente en peulvruchten. De meeste groentespreads zijn volgens MK ( MisterKitchen) gemaakt van olie en/of mayonaise. en zijn zeer saai en smakeloos. Zij vonden het de hoogste tijd worden, dat er een gezonde variant kwam op de populaire groentespreads. Dit staat af te lezen op het etiket. Verder vertellen zij, dat ieder potje uit tenminste 65% groente en peulvruchten bestaat. Er zijn drie smaken verkrijgbaar:
– Tomaat & Courgette ( mediterraan)
–  Chili & Paprika ( pikant)
– Kikkererwten & Citroen ( fris)
De potjes bevatten 270 gram, en kosten 2,99. Ze worden “ V-spread” genoemd, de V staat waarschijnlijk voor VEGAN. De spread is dus geschikt voor veganisten, zeer slim ingespeeld op de huidige trend. Dit staat echter nergens echt goed aangegeven op de potjes, wel vond ik een ” soort keurmerk” waarin we kunnen aflezen dat de spread ‘ vegan & verrukkelijk” is. Lijkt mij geen waardevol en officieel keurmerk, maar de gedachte erachter is leuk zullen we maar zeggen 😉
Schermafbeelding 2018-02-17 om 03.05.30
Wat zijn de ingrediënten? Ik beoordeel de Tomaat & Courgette:
WITTE BONEN: Deze spread bestaat voor het grootste deel uit witte bonen.
RODE PAPRIKA: Goede tweede. Dit zien we ook terug in de kleur van de spread.
TOMAAT: Rijkelijk aanwezig.
UI: Geeft de boel wat pit.
COURGETTE: Jammer, dat de procenten niet worden weergeven zodat de verhoudingen vrij onduidelijk blijven.
SOJAYOGHURT ( water, sojabonen, yoghurtculturen) : Opmerkelijke keuze, maar geen echte verkeerde als je er een vegan-spread van wilt maken. De soja is alleen wel genetisch gemanipuleerd en bewerkt, maar het is altijd weer een betere keuze dan mayonaise.
RAAPZAADOLIE: Dit vind ik toch wel een vreemde eend in de bijt, als er groots op het potje wordt getoeterd dat er GEEN OLIE wordt gebruikt.  Ook zet ik mijn vraagtekens bij de keuze van de olie. Raapzaadolie is een geraffineerde en gehydrogeneerde veelgebruikte olie in de voedselindustrie en wordt vrijwel altijd vermengd met andere oliën. Hydrogenering wordt ook wel “ harden” genoemd. Het is een chemisch proces waarbij een onverzadigde binding wordt omgezet in een verzadigde binding door additie van waterstofgas. Transvet. Gekeken naar de plek in deze ingrediëntenlijst  ( zevende ingrediënt) zit er een aardige hoeveelheid door verwerkt.
WORTEL: Geen opmerking
WIJNAZIJN: Wordt gemaakt uit wijn. De alcohol in de wijn wordt omgezet in azijnzuur. De reactie is vaak niet geheel volledig, waardoor er nog wel sporen van alcohol achter kunnen blijven.
ZONGEDROOGDE TOMAAT IN OLIJFOLIE E223: En ook hier vinden we olie terug……
KAPPERTJES: Geen opmerking.
PREI: Geen opmerking.
AGAVESIROOP:…..? Wat doet dit nu in een groentespread? Zeker ook geen gezonde keuze om iets aan te zoeten. Jammer.
SPECERIJEN: ( venkelzaad, zwarte peper, tijm) : Geen opmerking.
ZOUT: Conservering en smaakmaker.
GUAR: Verdikkingsmiddel
XANTAAN GOM: Verdikkingsmiddel, klik hier voor meer informatie.
Als we gaan kijken naar de voedingswaarden, ziet het er niet erg slecht uit:
Schermafbeelding 2018-02-17 om 03.32.59
Wel jammer, dat de suikers onnodig zijn verhoogd door de agavesiroop. Maar verder, zeker vergeleken met andere spreads, geen verkeerde keuze, Toch vind ik het enigszins misleidend, omdat er wel olie is gebruikt terwijl staat vermeld dat dt niet het geval is. De mayonaise is prima vervangen met sojayoghurt, maar de olie is nog rijkelijk aanwezig. En dan ook is er gekozen voor het goedkopere raapzaadolie. Jammer.
Ik vind het erg prijzig. Drie euro voor nog geen 300 gram is erg duur betaald voor een potje met goedkope groente, peulvruchten en wat additieven. Dit kun je ook zelf zeer eenvoudig namaken. Een beetje creatieveling bespaart zo zeker veel euro’s uit. Ik heb ook voor de fun een simpel recept bedacht voor een soortgelijke spread. Alles wat ik heb gedaan is wat “ left over” groente en peulvruchten bij elkaar geflanst, daar wat dingetjes aan toegevoegd en ik had een megapot met heerlijke spread.Recept vind je hieronder.
Ik wil hiermee laten zien dat dit eigenlijk een potje vol luxe onzin is, en het niet meer of minder is dan groente, peulvruchten en wat lief-lafjes eraan toegevoegd voor de smaak. Het is een veel gebruikt trucje door fabrikanten. Waar de consument DIEP voor in de buidel moet tasten.
Resumerend: absoluut geen slechte spreads, maar wel vreselijk duur betaald. Daarnaast bevatten ze ook gewoon olie en zijn ze niet biologisch. En sommige varianten bevatten agavesiroop…..
 IMG_1977

KIKKERERWTEN/ BIETEN GROENTE V-SPREAD

Zelf een heerlijke “ V-spread” maken? Voor een megapot vol:
– twee bietjes, in stukken
– een kleine prei, in stukjes
– twee flinke handjes spinazie ( blad)
– 250 gram kikkererwten ( geweekt en gekookt, uitgelekt)
– een theelepel venkelzaad
– een theelepel kerriepoeder
– een theelepel bieslook
– een theelepel koriander
– een snufje zwarte peper, een snufje keltisch zeezout
– een flinke scheut olijfolie of avocado olie
– water
Maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een smeuïge massa, voeg onder het draaien steeds beetjes water toe. Bewaren in de koelkast in een goed afsluitbare pot.
IMG_1976

4 Reacties op “Review MisterKitchen V-spread

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *