Gevulde linzensoep

Ik ben dol op linzen. Als vegetariër bovendien een uitkomst, omdat ze veel eiwitten bevatten en andere belangrijke vitaminen en mineralen. Linzen zijn er letterlijk in tal van kleuren en geuren. Dit maakt linzen ook ontzettend veelzijdig. Bovendien zijn linzen, ook biologisch, relatief goedkoop. Deze stevige, gevulde linzensoep is een ware opkikker voor extra energie, of als opwarmertje op een koude dag! Zet de 400 gram linzen liefst 24 uur tevoren in ruim water te weken. Vaak behoeven linzen niet te worden geweekt, maar het geeft meer smaak, als je dit wel vooraf doet. Je kunt ieder gewenste soort linze gebruiken. Of nog lekkerder: combineer ze!

Dit heb je nodig:

( voor twee flinke volle kommen soep)

  • 400 gram biologische linzen, geweekt en gekookt, afgegoten*
  • een kleine prei, in ringen gesneden
  • 200 gram ijsbergsla, gesneden
  • vijf eetlepels verse gedroogde kruiden ( ik heb verschillende varianten van Jonnie Boer gebruikt)
  • 200 ml water
  • 150 gram gerookte tempeh ( Végetalia, biowinkel) of 200 gram biologische gefermenteerde tofu, in kleine blokjes gesneden

(* Gooi het vocht niet weg! Je kunt daar heerlijke aquafaba van maken! Zie hier voor uitleg)

Zo maak je het:

Bewaar 50 gram van de linzen en een paar ringetjes van de prei. Gooi de rest van de linzen en prei en ijsbergsla in een pan, en breng met het water aan de kook. Zodra de massa kookt, met een staafmixer glad pureren. Voeg de kruiden toe en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook. Zodra de massa kookt, het vuur laag draaien en 5 minuten met deksel op de pan laten pruttelen.

SAM_2315

Voeg de tempeh/tofu blokjes,linzen en prei ringetjes toe en roer door. Laat zeer kort doorkoken. Verdeel de soep uit over de kommen.

 

 

Een reactie op “Gevulde linzensoep

  1. Hallo Monique,

    Wat voor kruiden van Jonnie Boer heb je gebruikt. Ik heb er zelf ook een aantal maar vind ze zo uitgesproken van smaak dat ik niet zou weten welke je goed zou kunnen mengen. Ben benieuwd.

    Gr Harma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *