Goulash
Goulash of goelasj (Hongaars: Gulyás, Kroatisch: Gulaš, Roemeens: Gulaş, Pools: Gulasz, Tsjechisch: Guláš, Duits: Gulasch) is de Hongaarse nationale schotel en is een soep. De sterk ingedikte variant is een vleesstoofpot (in het Hongaars Pörkölt genaamd – dit is wat meestal goulash genoemd wordt). Er zijn talloze varianten, mijn variant is 100% veganistisch en meukvrij! Goed voor vier personen. Je kunt goulash met van alles eten. Er wordt veel rijst bij gegeten, maar ook peulvruchten. Ik vind het erg lekker met kikkererwten!
Dit heb je nodig:
- 400 gram geweekte/gekookte kikkererwten, uitgelekt
- 400 gram lupine ( biowinkel) in reepjes gesneden, gemarineerd in een scheutje ketjap manis of tamarisaus
- een grote ui, gesnipperd
- een grote teen verse rauwe knoflook, gesnipperd
- een rode paprika, in stukjes gesneden
- een kleine prei, in ringen
- 400 gram ( liefst roma) tomaten
- een theelepel paprikapoeder
- een theelepel koriander
- een theelepel komijn poeder
- een halve theelepel kruidnagelpoeder
- 450 ml water
- twee eetlepels arrowroot ( biologische maïzena kan ook) + drie eetlepels water
- een snuf keltisch zeezout
- een snuf peper
Zo maak je het:
Gebruik liefst een gietijzeren pan. Vul de pan met het water en kook de tomaten, tot het vel loslaat. Haal de tomaten uit de pan en trek het vel eraf, gooi de ontvelde tomaten weer terug in de pan. Voeg alle ingrediënten, behalve de arrowroot, één voor één toe terwijl je alles doorroert. Zet het vuur laag en laat alles met deksel op de pan 30 minuten zachtjes koken, onder regelmatig doorroeren. Maak een papje van de arrowroot met water. Voeg deze toe aan de goulash en blijf inkoken tot de massa op de gewenste dikte is. Serveren met de kikkererwten.