Granola ( 100% meukvrij)

Granola heeft de hype overleefd, en is nog steeds erg populair. Logisch, want het is lekker en gemakkelijk. Helaas is het vrijwel altijd niet zo gezond als het lijkt, of fabrikanten ons wil doen laten geloven. Lees er alles over, door hier te klikken. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen hoe kinderlijk eenvoudig het is om zelf granola te maken. Dit lijkt in de regel gezonder, nietwaar? Nou nee. Helaas bestaan de meeste recepten die we op internet kunnen vinden uit andere zogenaamde natuurlijke gezonde suikervervangers, zoals honing, agave, ahormsiroop, dadelstroop en kokosbloesemsuiker. Dat al deze suikers niet echt een gezonde vervanging zijn op gewone suiker, heb ik meerdere keren beschreven in tal van artikelen. Je vindt de artikelen, door hier te klikken.

Ik heb al een aantal recepten ontwikkeld die zijn gemaakt met stevia/ en erythritol. Dit recept heb ik gemaakt met zuivere stevia druppels. Er is ook geen kokosolie, of andere oliën gebruikt wat de granola minder vet maakt. Het resultaat is een zeer knapperige granola, die je overal in/ op/door kunt gebruiken. Ik knabbel ze ook graag tussendoor!

Dit heb je nodig:

  • circa drie/vier volle kopjes zaden, granen, noten en pitten ( bijvoorbeeld havervlokken, boekweitvlokken, gierstvlokken, zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, pecannoten, paranoten, walnoten, cashewnoten, enz)
  • een half kopje kokos schaafsel ( optioneel)
  • 10/15 druppels stevia ( liefst chocoladesmaak)
  • een volle eetlepel ceylon kaneelpoeder
  • 100 ml warm water

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak een papje van de stevia, kaneel en het water. Roer de zaden/noten/pitten/granen erdoor, zorg dat alles goed in het mengsel ligt. Stort de massa uit op de bakplaat en verdeel. Schenk het achtergebleven mengsel uit over de zaden/noten/pitten/granen. Bak de granola knapperig in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten,. blijf tussentijds goed controleren. Laat de plaat enige tijd erg goed afkoelen. Ze worden dan knapperiger.

SAM_5238

 

 

10 Reacties op “Granola ( 100% meukvrij)

  1. Heerlijk lijkt me dit!
    Dit 175 graden… is dat een gewone oven of een hetelucht oven?
    Mijn oven-thermometer geeft altijd zo’n 20 graden hoger aan dan wat ik ingesteld heb (hetelucht oven)

  2. ziet er goed uit, maar waar koop ik havervlokken, boekweitvlokken, gierstvlokken, zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, pecannoten, paranoten, walnoten, cashewnoten, enz
    Ik ben een luie AH-boodschappen-doener en er zijn tegenwoordig niet veel reformzaken meer.
    Ik woon in Den Haag, dus als je een tip hebt waar ik die granen en noten het beste kan halen (hoeft niet glutenvrij of zo, ik kan alles hebben behalve te veel suiker en bier :-))

    • Hai Arnoud!
      Je kunt dit alles gewoon ook kopen bij de AH! Vraag het even anders aan winkelpersoneel. AHheeft tegenwoordig echt alles in huis! Succes!

  3. Beste Monique, dank voor je informatie. Zag het gisteravond ook op Jinek met Teun van der keuken. Had jij dus moeten zitten!
    Ik ben heel lang op zoek geweest op advies van een natuurarts naar een ontbijt met veel vezels en zonder tarwemeel. Eindelijk vond ik dus eat natural en dat smaakte ook nog goed. nu blijkt er dus suiker in te zitten. Maar veel minder dan de normale norm van 90 gram p.p. Is dit dan wel zo erg?
    Bovendien jouw recept ziet er i.d.d. heerlijk uit…maar daar ben je de hele morgen mee bezig! En dan nog – zie ook de opmerking van Arnaud – het inkopen van alle spullen.
    En het dagelijks moeten gebruiken van de oven.
    Is er een makkelijker alternatief of zie ik het te zwaar in.
    Wim van Sleen

    • Ligt er echt aan of je 5 volle koppen per dag wilt mengen/eten met yoghurt oid… zoals je aan het recept kunt zien maak je dit 1x per week voor de gehele week.

      Gezien dierlijke proteïne voor mij ook onder de noemer “meuk” valt, kies ik voor alpro ongezoet.

  4. Hallo, ik heb ergens gelezen dat je walnoten niet mag verwarmen omdat er dan een giftig stofje vrijkomt. Wat is hier van waar?
    Groetjes, Monique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *