Gulrot kake ( Noorse wortelcake)

Ik ben altijd op zoek naar bijzondere en traditionele recepten. Deze probeer ik dan in een meukvrij jasje te steken. Onlangs kwam ik op een Noorse site de ” Gulrot kake” tegen. Dit is in Noorwegen schijnbaar ontzettend populair want ik kreeg erg veel hits op mijn google search. Het is een wortelcake met cacao, en op de cake wordt een laagje kaasspread gesmeerd. Dit geeft de cake een bijzondere smaak. Ik bedacht een 100% meukvrije variant. Ik heb in plaats van melkzuivel geitenzuivel gekozen. Deze geitenkaas spread kun je vinden in de biowinkel. In de supermarkt zijn ze ook verkrijgbaar( o.a bij Lidl) maar deze zijn industriëel bewerkt waar ik persoonlijk geen fan van ben. Ik kies liever voor biologisch/dynamische geitenzuivel. Daarmee doe ik ook nog eens een goede daad omdat deze zuivel erg vaak wordt gemaakt op speciale zorgboerderijen waar verstandelijk gehandicapten deze nog op traditionele wijze produceren. Prachtig, hoe mooie dingen samen kunnen komen en dat ondersteun ik met heel mijn hart en ziel.

SAM_0332

Het mooie van deze gulrot kakk is, dat hij in wezen niet erg veel kost. De ingrediënten die ik heb gebruikt zijn over het algemeen niet duur en goed verkrijgbaar. Wel heb ik vanille bourbon toegevoegd wat uiteraard erg prijzig is, maar dit kun je optioneel toevoegen ( het hoeft dus niet, maar het maakt de cake ietsje lekkerder) Ik heb ook altijd verse munt in huis. Dat pluk ik en laat dit enkele dagen drogen. De gedroogde blaadjes kun je prima door verwerken in baksels. Verse munt is lekker goedkoop en overal verkrijgbaar. 13041302_1154387787926683_1237614182608017494_o

Deze spread kun je kopen in de biowinkel. Als je niets tegen koemelk hebt en gewone kaas lekkerder vind, kun je uiteraard deze ook gebruiken!

Dit heb je nodig:

 • 900 gram wortelen, schoon geschrapt en in stukjes gesneden
 • drie verse eieren
 • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
 • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
 • een eetlepel ceylon kaneelpoeder
 • een theelepeltje vanille bourbon ( optioneel, wel lekkerder)
 • 425 ml haver of andere melkvervanging
 • 250 gram havermout ( droog)
 • 40 gram biologische magere cacaopoeder
 • enkele blaadjes gedroogde munt

Voor de topping:

 • 250 gram geitenkaas spread ( zie toelichting hierboven)

SAM_0330

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een vierkante ovenschaal of brownievorm met bakpapier. Maal eerst de wortels met de munt en de helft van de melk in de keukenmachine goed fijn. Voeg daarna één voor één de rest van de ingrediënten toe zodat alles goed in elkaar wordt opgenomen en de wortel zeer fijn wordt.

SAM_0334

Stoer de massa in de vorm en verdeel. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-60 minuten, blijf tussentijds steeds goed controleren. De cake kan langer of korter baktijden nodig hebben. Zodra de cake uit de oven komt, meteen de geitenkaas erop smeren en verdelen. Laat de cake ongeveer vier uur afkoelen. De cake is op zijn lekkerst, als je hen 24 uur laat drogen.  Snij de cake in vierkante blokken.

SAM_0333

 

 

 

 

2 Reacties op “Gulrot kake ( Noorse wortelcake)

 1. Heb je ook een gluten vrijdag variant. Wat kan ik ipv de haver mouth gebruiken?

  • ik gebruik alleen 100% glutenvrije havermout. Deze kun je tegenwoordig ook al gewoon bij de AH kopen of bij lisa’s choice ( ff googlen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *