Kapucijners

Ik vind ze verrukkelijk…….kapucijners! Maar dan heb ik het wel over echte verse kapucijners die ik zelf uit de peul haal. Of gedroogde ( biologische) kapucijners, daar kan ik ook prima mee leven. 😁 Zodra er weer verse kapucijners verkrijgbaar zijn in mijn biowinkel maak ik een klein vreugde sprongetje, want oh-oh-oh! Wat zij deze lekker! Ik kan er intens van genieten. Buiten het seizoen gebruik ik biologische gedroogde kapucijners, ook lekke, maar nothing-beats-the fresh thing! 🤪
WAT ZIJN KAPUCIJNERS?

Gezond?
Kapucijners zijn ” gezonde knikkers”. Ze zijn, net als andere peulvruchten, erg rijk aan waardevolle vitaminen en mineralen, maar hebben vooral een zeer hoog vezelgehalte. Daarnaast zijn ze erg rijk aan eiwitten. Kapucijners zijn dus ook ideaal voor een dagje zonder vlees!
Kopen, bewaren, gebruiken
Als je verse kapucijners koopt, nog in de peul, kies dan voor bolronde, gave peulen. Koop ze het liefst gedroogd. In blik/pot zijn ze naast reeds voorgekookt, ook vaak extra bewerkt en bevatten vele varianten erg veel suiker en zout. Gedroogd zijn ze niet alleen lekkerder, maar ook voedzamer. Gedroogde kapucijners kun je niet rauw eten. Ze hebben een weektijd vooraf nodig van 8-12 uren. En dan moeten ze minstens 60-100 minuten worden gekookt. Dit zorgt ervoor dat alle natuurlijke giftige stoffen onwerkzaam worden. De varianten in potten en blikken zijn al reeds gekookt en kun je dus wel ” koud en rauw” eten. Let er bij de gedroogde varianten en pot/blik varianten op dat deze goed op datum zijn. Je kunt ze dan lang bewaren. Verse peulen hou je in een groentelade in de koelkast ongeveer 4 dagen houdbaar. Op een koele plek kan ook, rond de 14 graden zijn ze twee dagen houdbaar. Je kunt de verse kapucijners ook kort blancheren ( 4 minuten) en na afkoeling in de vriezer bewaren. Ze zijn dan een jaar houdbaar. Koop je kapucijners in pot, bewaar deze dan op een donkere plek.Kapucijners zijn gevoelig voor licht en kleuren zwart bij teveel daglicht. Geopende potten en blikken blijven in de koelkast ongeveer 2 dagen houdbaar. Gedroogde zakken kapucijners hou je minstens een jaar goed op een koele donkere ,vochtvrije plaats. Verse kapucijners haal je voorzichtig uit de peul, en kook ze vervolgens gaar in circa 15-20 minuten. Van een kilo peulen hou je rond de 300-400 gram kapucijners over.
Het hele jaar
Kapucijners worden nog erg vaak geassocieerd met ” herfst/winter/kou” en stamppotten. Kapucijners worden dan veel gegeten met uitgebakken spekjes. Dat is best jammer want eigenlijk zouden we ze gewoon, net als bloemkool en broccoli, het gehele jaar door moeten eten. Kapucijners hechten zich nog steeds een beetje vast aan de bruine bonen en hun imago. En bruine bonen eten we ook vooral in de koudere periodes van het jaar. Met kapucijners kun je oneindig variëren. Heerlijk in bijvoorbeeld zomerse salades,in ovenschotels, als dagelijks portie groente bij de echte Hollandse maaltijd ( het prakkie ) en smaken heerlijk bij zoetzure gerechten ( met augurk, zilverui, piccalilly) Kapucijners smaken ook heerlijk in combinatie met appel ( gebakken appel uit de oven, appelmoes) Kortom: zet deze gezonde knikkertjes regelmatig op je menu!
Dag Monique,
onlangs moest ik jureren bij ‘hersengymnastiek’ waarbij een vraag was welke kleur een kapucijner krijgt als je hem kookt. Het antwoord was ‘blauw’. Aangezien we het niet met zekerheid wisten, moest uiteindelijk de vraag geschrapt worden, tot onvrede van enkele deelnemers. Kun jij uitsluitsel geven? Wordt hij inderdaad blauw…of toch bruin…of groen?
alvast bedankt,
Herman
Blauw worden ze in geen geval. Bruinig, of misschien groen ook.
Blauwe bonen zijn een spotnaam voor kogels en hebben dus totaal niets met groente of een gewas te maken. Als iemand een blauwe boon op je afvuurt, is het niet best: misschien dat je het beste dan kunt bukken of wegwezen.