Kashamelk

Ik ben gek op noten, maar helaas kan ik ze niet zo goed verdragen. Daarom kan ik ze niet teveel eten. Dat vind ik soms jammer, want ik hou van alle noten-smaken. Tijdens mijn experimenten op vele varianten melk maken, ontdekte ik per toeval, dat je met kasha korrels een verrukkelijke melk kunt maken met een zeer uitgesproken noten-smaak! Dit is dus ideaal voor mensen met een noten-allergie of die net als ik intolerant zijn. Kasha korrels zijn geroosterde boekweitkorrels. Ze krijgen hierdoor een lekkere noot-achtige smaak. Kashamelk maak je echt in een handomdraai. Wil je het nog gemakkelijker, gebruik dan de chufamix!  Kasha korrels kun je vinden in de biowinkel. Meestal worden ze verkocht onder het merk ” De nieuwe band”. Nog een leuk voordeel: het is niet duur. Het is enorm dorstlessend in de zomermaanden, en lekker verwarmend in de winter! Officieel mijn nieuwste verslaving, deze kashamelk! Het is tevens een lekker kinder-drankje!

Zet de kasha korrels liefst 24 uur in ruim water te weken, samen met twee eetlepels stevia kristal sweet Xtra. Je kunt de weektijd ook zeer kort houden, zo’n uur voor gebruik, maar zet de korrels dan wel in heet water. Ik zet altijd meteen 500 gram ( de inhoud van een zak) in water te weken en maal alles in de keukenmachine tot een zeer fijne massa. Ik bewaar de gemalen pulp in een goed afgesloten bak in de koelkast. Steeds als ik dan verse melk wil maken, pureer ik een beetje van de pulp met water in de keukenmachine en druk dit in de chufamix tot melk. Dit is meest ideaal om steeds weer verse kashamelk te maken! Het is dus ook nog eens ontzettend voordelig! En knettergezond!  Heb je geen chufamix? Gebruik dan gewoon de zeef. Voordeel daarvan is ook dat de melk wat romiger wordt en sterker van smaak.

Dit heb je nodig:

( voor een liter melk)

  • 200 gram geweekte en vermalen kasha ( lees hierboven)
  • stevia druppels karamel( echt de lekkerste smaak voor deze melk! )

Zo maak je het:

Doe het kasha-pulp in de keukenmachine en laat draaien, terwijl je een klein beetje water toevoegt. Zet een kom en zeef klaar en doe de pulp in de zeef. Druk met een stevige spatel de pulp door de zeef. Voeg kleine beetjes water toe aan de pulp in de zeef en draai de massa en druk de massa continu zodat er melk vrijkomt. Herhaal dit tot je een flinke kom vol hebt.

kashamelk op fles

Voeg ongeveer 10 stevia druppels toe en roer door de melk. Proef de melk: zoet genoeg? Zo niet, roer er dan nog enkele druppels door. Giet de melk over in een glazen fles.

IMG_8292

De kasha zakt vrijwel direct naar de bodem. Schud dus steeds even flink voor gebruik. Je kunt de melk zeker anderhalve week lekker houden in de koelkast.

 

Je kunt deze verrukkelijke drank ook maken met een goede blender, bijvoorbeeld de Nutribullet. Dit is stukken eenvoudiger, Doe voor een halve liter kashamelk ongeveer twee flinke eetlepels droge kashakorrels in de mengbeker, voeg hieraan ongeveer 10 druppels stevia ( ik heb de karamelsmaak gebruikt, de amandelsmaak is ook zeer geschikt voor deze melk) toe en 500 ml water. Laat dit lang draaien tot er een witte melk ontstaat. Giet de melk over in een goed afsluitbare fles, of jar. Schud de melk voor gebruik steeds even stevig door.

SAM_6006

 

 

 

4 Reacties op “Kashamelk

  1. Die ga ik eens proberen, ik heb nog gewone boekweitkorrels staan, roosteren in een droge pan geeft dan automatisch die Kashakorrels? Ik denk ik nu te simpel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *