Heerlijk , snel klaar: pumpkin spice drink-yoghurt!

Er wordt nogal veel verzonnen door de industrie om ons in de verleiding te brengen om te kopen. Meestal ( of nou ja, meestal…eigenlijk altijd…) gaat het om ongezonde tot zeer ongezonde zaken. Het is en blijft bewerkt tot ultra bewerkt voedsel wat we totaal niet nodig hebben. Dranken zijn er bijvoorbeeld inmiddels in zoveel soorten en vormen, dat ze ontelbaar zijn geworden. Een zeer populaire drank zijn de zogenoemde DRINK YOGHURTS. Dit zijn, inderdaad zoals de naam zegt, drankjes die in basis worden gemaakt van yoghurt waaraan smaakmakers worden toegevoegd als suiker, vruchten / vruchtensappen en concentraten. Er worden allerlei fantasie smaken bedacht, zeker in een bepaald seizoen. In de herfst periode zien we bijvoorbeeld erg veel drankjes met kruidige smaken als gember / kaneel / kruidnagel enzovoort voorbijkomen. Eén dranksoort wat afgelopen vijf jaar een extreme populariteit heeft gekregen is PUMPKIN SPICE. Er zijn rond de herfst / winterperiode talloze koffie ketens ( ja, Starbucks ) die met een limited Edition komen. Maar ook de levensmiddelen industrie maakt er graag gebruik van.

WAT IS PUMPKIN SPICE NU PRECIES ?

Je hebt er vast al eens van gehoord, van pumpkin pie spices, ook wel pompoentaart-kruiden. Dit kruidenmengsel is min of meer overgewaaid vanuit Amerika, waar het mengsel inderdaad zoals de naam zegt, wordt gebruikt  als ingrediënt door pompoen-taarten. Het is sterk afgeleid van de MIXED SPICE ( ook wel pudding—spice ) wat wordt gezien als de Britse variant. Er zijn inmiddels talloze varianten op pumpkin spice, maar in grote lijnen komt het neer op een mix van kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, , kruidnagelpoeder en piment. De basis is kaneel, daarvan wordt het meest gebruikt. 

Veel mensen denken, dat in een pumpkin spice mengsel iets van ( gedroogde) pompoen verwerkt zit, omdat de naam daar naar neigt, maar dat is niet zo. De naam is enkel afgeleid van het feit dat dit kruidenmengsel in Amerika enorm veel als standaard ingrediënt wordt toegepast in pompoen taart en / of brood.  Het heeft verder niets te maken met pompoen.
Zoals eerder geschreven zijn er heel erg veel verschillende samenstellingen. Er worden bijvoorbeeld meerdere kruiden & specerijen aan het basisrecept toegevoegd, of er worden kruiden & specerijen vervangen voor andere. Het lekkerste blijft uiteraard het origineel. En dat kun je zelf in nog geen twee minuten maken. Er zijn erg veel kant en klare varianten verkrijgbaar, maar het beste en meest lekkerste blijft om het zelf te mengen met losse biologische kruiden & specerijen. Dit geeft meteen een eigen regie, zodat je bijvoorbeeld voor de juiste ceylon kaneelpoeder kunt kiezen, en bestrijdingsmiddelen mijdt door de kruiden biologisch in te kopen. Biologische kruiden & specerijen zijn gelukkig niet duur en verkrijgbaar in iedere biowinkel of biologische supermarkt.
Je kunt pumpkin spie super snel en eenvoudig zelf maken. KLIK HIER om naar het recept te gaan. 

Gemaakt ?

Mooi! 😃

Want dan kun je in nog geen 5 minuten zelf een heerlijke pumpkin spice drinkyoghurt maken! Ik gebruik daar zelf meestal de biologische Drentse Yogarde voor, die kun je kopen in de biowinkel. Deze yogarde is afkomstig van een traditionele biologische kaasboerderij “ Karwij”. Deze zit gevestigd in het Drentse Rolde. Deze kaasboerderij wordt gerund door de familie de Boer. ( nee, dat verzin ik niet 😉 ) Onder de productnaam “ Aa biologische zuivel” produceren ze niet alleen kaas, maar ook erg veel aanverwante producten als room, melk, yoghurt, Griekse Yoghurt en boter. Er wordt jaarlijks zo’n 300.000 liter melk verwerkt. Even ter vergelijking: dit aantal liters verwerkt een multi-onderneming als Campina in één ochtend.
De familie wil echter niet groter groeien, want dat zou uitbreiding betekenen en ze willen zeker niet in de grote massa worden meegesleurd. Zij willen dat hun producten echt en puur blijven. Ze runnen een winkel in Rolde, Hun vee ( koeien) grazen vrij en vrolijk in het stroomgebied van de Drentse Aa, op zeer variërend grasland. Dit proef je terug in de melk.
Als één van de zeer weinigen, maken deze mensen een standyoghurt die nog echt traditionele op de pot wordt gerijpt. Dankzij de tijd die het krijgt om te rijpen, verkrijg je een echte stevige standyoghurt. De melk wordt aangezuurd met echte ( rechtsdraaiende)  melkzuur-bacteriën. Dit zijn de volgende bacteriën:
– L.Acidopehilus
– B.bifidus
– Sc. Thermophilus
 
Aa zuivel werkt zo duurzaam mogelijk. De biologische melk wordt alleen uit de streek gehaald. Vrijwel al hun producten worden in glas verpakt. Daarnaast drukken zij hun tekst op de fles met milieuvriendelijke inkt, zodat er geen etiketten worden gebruikt wat de afvalberg ook doet slinken. De glazen potten kun je weer inleveren, er zit een statiegeld op van € 45 eurocent. Door ze te recyclen besparen we enorm veel op ons milieu. Kortom: mijn ab-so-lute aanrader.
Deze yogarde heeft een zeer lekkere milde smaak en een geweldig fijne textuur. Uiteraard kun je ook gewoon voor biologische ( liefst dynamische ) magere yoghurt kiezen. Kies wel voor een magere variant. Waarom ? Omdat magere yoghurt meest geschikt is om er een drink-yoghurt van te maken. En geen zorgen, mijn recept geeft een lobbige, romige yoghurtdrank. Goed, dan het recept. Dit recept geeft een volle literfles. Gebruik liefst een glazen, goed afsluitbare fles of her-gebruik de glazen pot waarin de Drentse Yogarde komt.

NODIG :

Een liter biologisch / dynamische yoghurt of dus de Drentse Yogarde ( mager )

Vier eetlepels pumpkin spice kruiden

Vier-vijf druppels stevia ( smaak naar keuze, ik vind de chocolade smaak erg lekker )

Ongeveer 450 -500 gram gekookte pompoen in de schil

EN ZO MAAK JE HET :

1) gooi alle ingrediënten in de blender en blend tot de pompoen volledig is opgelost.

2) schenk uit in een fles

3) bewaren in de koelkast en zo snel mogelijk consumeren

4) steeds even schudden voor gebruik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *