Maak je eigen gezonde feest stol !!! ( vegan, met spijs, zonder spijs en mini-stolletjes )

Ik ben er dol op: de feest stol. Een heerlijk rijk gevuld brood met allerlei vullingen als zuidvruchten, sukade, noten, en amandelspijs. Meestal bestrooid met een dikke laag poedersuiker. Met recht dus een waar feestje. Ze worden meestal rond bepaalde feest-periodes gemaakt, bijvoorbeeld rondom pasen en de kerstdagen. Het is werkelijk bedoeld om onszelf te verwennen op speciale gelegenheden.

Dat zo’n feestlijk brood niet bepaald onder het kopje “ verantwoord en gezond” valt mag voor iedereen duidelijk zijn. Het barst van de suiker, transvetten en zout. Eigenlijk hangt er nauwelijks enkele echte voedingswaarden aan. En nee, natuurlijk gaan we niet meteen dood als we een plak van deze heerlijke feest stollen genieten, maar het probleem zit hem in ons overmatige gebruik. Het blijft vaak nooit bij een plakje per gelegenheid. Zeker na de kerstdagen kan zo’n feeststol nog dagen erna worden geconsumeerd om de resten op te maken. En wordt het dus uiteindelijk wel een ware aanslag op onze gezondheid. De gemiddelde feest stol ( met spijs) bevat zo’n 30 ingrediënten, waarvan veel suiker. Naast dat een gemiddelde feest stol, enorme hoeveelheden suikers bevatten, zijn ze in regel ongeschikt voor veel mensen met bijvoorbeeld bepaalde allergieën en intoleranties, en mensen die bepaalde voedselstromingen naleven ( bijvoorbeeld veganisme ) omdat er wordt gewerkt met melkproducten, glutenhoudende producten en andere dierlijke ingrediënten. Bovendien is al die suiker een zeer slechte invloed voor de bloedsuikerspiegel.

GEZONDE FEEST STOL! 🥳

Gelukkig kan het anders. Door het lekker ZELF te maken hou jij de complete regie over wat erin gaat, waardoor je een echt voedzame en gezonde feest stol kunt maken die NET ZO LEKKER ( ik durf zelfs te zeggen nog lekkerder! 🥴) is als een fabriek-stol, of een stol bij de warme bakker vandaan.
Waar het meest tegenop wordt gezien is het ogenschijnlijk vele werk om het zelf te maken. Maar dat is nu juist de allergrootste misvatting. Het is namelijk een peulenschil om het te maken. Tenminste, de recepten die ik heb bedacht maak je in nog geen 45 minuten. Daarnaast zijn ze bloed-simpel. Geen fratsen. Ik zal in dit zeer uitgebreide recept-artikel jou haarfijn uitleggen hoe je een lekkere en meukvrije feest stol kunt maken in nog geen uurtje. Daarnaast vertel ik je hoe je met nog geen zeven ingrediënten de allerlekkerste mini-stolletjes maakt. Ik geef tevens een recept om een feest stol te maken zonder spijs, omdat niet iedereen daarvan houdt. Alle recepten zijn 100% meukvrij, wat betekent dat:
– het geschikt is voor veganisten
– het geschikt is voor diabetes * ( * er is gebruik gemaakt van verse gepureerde banaan)
– het geschikt is voor mensen met een intolerantie en / of allergie voor gluten
– het geschikt is voor mensen met een intolerantie voor koemelk en caseïne
– er geen kunstmatige en chemische meuk aan te pas komt
– er geen gebruik is gemaakt van zogenaamde gezonde natuurlijke suiker-vervangers als dadels, honing, en kokosbloesem suiker

HOE DAN? 😮😮

Ik kan mij zo voorstellen dat je je afvraagt HOE DAN? Want hoe krijg je anders een nét zo lekkere feest stol als in de winkel en bij de bakker als zowat alle “ crap” wat daarin zit wordt geskipt? Wel, dat is de grote grap. We hebben al die meuk helemaal niet nodig, als we het zelf maken. We hebben dan niets extra’s nodig om alles geconsumeerd en maakbaar voor verkoop te maken, en dat scheelt meestal al de helft aan ingrediënten. Als je echte, pure ingrediënten gebruikt heb je al die kunstmatige hulpstoffen niet nodig. Voor de basis ( het meel) heb ik een mix gebruikt van diverse zaden , noten en pitten, en één pseudo graansoort, namelijk het onbekende gierst. Dit graan is van nature glutenvrij, maar bevat ontiegelijk veel vitaminen en mineralen en eiwitten. Het heeft bovendien een opmerkelijk zoete smaak. Ideaal om te vermengen met noten, zaden en pitten.
De kracht van deze “ superfood-mix” zoals ik hem noem, zit hem in de veelzijdigheid. Omdat er diverse vetten, eiwitten en vezels in zitten, geeft de meel een goede binding, waardoor het in principe niet nodig is om een binder toe te voegen ( eieren) Met wat vocht bindt de meel direct. Het heeft ook betrekkelijk weinig vocht nodig. Het heeft dankzij de noten, zaden, pitten en gierst een enorm hoge voedingswaarde. Er is helemaal niets uit getrokken, wat bijvoorbeeld bij bloem wel het geval is. Qua investering kost het wat maar niet schrikbarend veel omdat ik twee vrij goedkope noot-soorten heb gebruikt. Dit houdt de aanschaf prijs in totaliteit laag. Je kunt de meel (goed afgesloten op een koele donkere plek ) lang bewaren en voor heel veel doeleinden gebruiken. Ok, wat moet je aanschaffen voor deze meel?
Dit maal je apart fijn in de blender. Gooi alles vervolgens in een grote bewaardoos en meng alles door elkaar. Dit meel kun je zowel rauw als om te bakken gebruiken wat voor de RAW FOODIES ook interessant is. Het barst van de voedingswaarden, zoals eiwitten, vitaminen, mineralen , omega vetzuren en vezels. Dit meel is zo stabiel en vast, dat een beetje water toevoegen volstaat om een deegbal te verkrijgen. Daar kun je al meteen de lekkerste knapperige koekjes mee bakken.

DE VULLING

Voor de vulling heb ik voor lekkere zuidvruchten gekozen. Dit keer eens geen krenten en / of rozijnen, want ik wilde er dit keer echt iets unieks van maken. Ik heb daarom gekozen voor blonde moerbeien, gedroogde bosbessen en gedroogde cranberry’s. Helemaal in de stijl van kerst! Je kunt deze bijzondere zuidvruchten in de biowinkel kopen, maar on line kun je ook goed terecht, bij o.a www.puurenfit.nl Uiteraard kun je geheel zelf bepalen wat je in je stol verwerkt. Dus als jij juist wel krenten en rozijnen verkiest, kun je die uiteraard gewoon gebruiken. Dat geldt ook voor alle andere gedroogde ( zuid) vruchten. Het is jouw feestje! 😊 Wat wel belangrijk is, is om de vruchten van tevoren even in ruim heet water te weken. Dit kun je ongeveer 15 minuten laten staan. Laat de vruchten daarna goed uitlekken.

FEEST STOL MET AMANDELSPIJS

Mijn grote favoriet. Ik hou namelijk enorm van amandel spijs. Dan heb ik het uiteraard niet over de vreselijk mierzoete amandelspijs doe we kan en klaar kunnen kopen, maar eigen gemaakte amandelsijs. Mijn moeder gruwelt echt van amandelspijs. Daarom maak ik ieder jaar voor haar een stol zonder spijs. Ook dit recept zal ik verderop met jullie gaan delen. Nu eerst de feest stol met amandelspijs!

WAT HEB JE NODIG?

 • 700 gram superfood-mix meel ( zie toelichting hierboven)
 • Twee volle eetlepels stevia sweet powder
 • twee eetlepels poedersuiker , gemaakt van biologische erythritol, die je tot poeder maalt in de blender
 • 15 gram wijnsteen bakpoeder
 • Een kleine, gepureerde banaan
 • Twee eetlepels ceylon kaneelpoeder
 • Indien nodig: wat warm water
 • Een koffiekopje gedroogde cranberry’s ( zie toelichting)
 • Een koffiekopje blonde moerbeien ( zie toelichting)
 • Een koffiekopje gedroogde bosbessen ( zie toelichting )
VOOR DE AMANDELSPIJS
 • 175 gram amandelmeel
 • Een halve kleine banaan, gepureerd
 • drie eetlepels biologische erythritol

HOE MAAK JE HET?

Verwarm de oven voor ( hete lucht) op 180*C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de stol in een kom stevig door elkaar. Als alles wat te los-korrelig blijft, voeg je 10-15 ml water toe. Stort DRIE KWART van het deeg op de bakplaat en vorm daar een stol van. Maak een amandelspijs door alle ingrediënten samen te kneden. Rol uit en leg dit in het midden van je stol op de bakplaat. Bekleed met de achtergebleven deel deeg de spijs, en vorm er een mooie stol van. Maak met je vingers overdwars de bekende opening. Alhoewel wij hier dus niets hoeven op te rollen in het deeg, krijgt je stol wel op die manier dezelfde uiterlijke kenmerken 😊
Bak de stol in het midden van de oven goudbruin en gaar in ongeveer 45 minuten. Blijf tussentijds controleren.

FEEST STOL ZONDER SPIJS

De feest stol zonder spijs maak je op exact dezelfde manier als de stol met spijs. Uiteraard laat je dan de spijs achterwege. Voor de smaak heb ik de receptuur ook iets aangepast :
DIT HEB JE NODIG:
 • 700 gram superfood-mix meel ( zie toelichting hierboven)
 • drie voel eetlepels biologische erythritol
 • twee eetlepels poedersuiker
 • 15 gram wijnsteen bakpoeder
 • Een kleine, gepureerde banaan
 • Een eetlepel ceylon kaneelpoeder
 • Een eetlepel speculaas kruiden
 • Indien nodig: wat warm water
 • Een koffiekopje gedroogde cranberry’s ( zie toelichting)
 • Een koffiekopje blonde moerbeien ( zie toelichting)
 • Een koffiekopje gedroogde inca bessen ( zie toelichting )
Verder maak je hem op exact dezelfde wijze als met spijs ( zie recept hierboven) Je kunt dit verder 1:1 volgen.

MINI CHOCOLADE STOLLETJES🤪

Hier eet je je vingers bij op! En…in nog geen 30 minuten klaar! Ideaal voor kinderen een gezond alternatief te geven!
DIT HEB JE NODIG:
 • 400 gram havermout
 • Twee eetlepels stevia sweet powder
 • 10 gram wijnsteen bakpoeder
 • Koude, plantaardige melk ( bijvoorbeeld amandelmelk) beginnend met 400 ml
 • Een koffiekopje gedroogde cranberry’s
 • Een koffiekopje Sultana rozijnen
Voor de topping:
 • Vier volle eetlepels biologische magere cacaopoeder
 • Twee eetlepels homemade poedersuiker
 • Plantaardige melk

EN ZO MAAK JE ZE:

Verwarm de oven voor op 185*C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom goed door elkaar tot er een smeuïge massa ontstaat. Maak mini stolletjes op dezelfde manier als hierboven omschreven bij de feest stollen. Bak deze in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten, blijf tussentijds controleren. Maak een stevig glazuur door steeds beetjes melk door de cacaopoeder + stevia te kloppen. Besmeer de mini-stolletjes royaal met het glazuur en laat drogen. Lekker om nog wat met  poedersuiker te bestrooien voordat je ze uit serveert!

VROLIJKE EN GEZONDE FEESTDAGEN!

5 Reacties op “Maak je eigen gezonde feest stol !!! ( vegan, met spijs, zonder spijs en mini-stolletjes )

 1. Hoi Monique,

  Wat een heerlijk recept lijkt me dit. Dank daarvoor!! Ik vraag me af of ik ook de suikervervanger erythritol kan gebruiken ipv de greensweet stevig. Zou dat even lekker zijn en kan het tegen verhitting?

  Alvast bedankt en fijne meukvrije feestdagen 😀
  Hartelijke groet,
  Simone

 2. Enorm bedankt voor de recepten voor de kerststollen. Wel vraag ik me af waarom je hoeveelheden opgedoft van de ingrediënten die zoveel meer zijn dan de benodigde 700 gram? Ik vind het best lastig om nu uit te moeten gaan rekenen hoeveel ik nodig heb van elk apart ingrediënt om tot 700 gram te komen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *