Margarine zonder palmolie……klopt het?

“ Halvarine? Nou, dan smeer ik liever helemaal geen boter op mijn brood! “ 😫

Dit heb ik erg veel mensen horen zeggen, in de beginperiode van mijn carrière als voedingsdeskundige / gewichtsconsulente. In de jaren 90 was margarine het meest gegeten boter-soort, maar vanwege de vet-boycot kwam de halvarine in opkomst en moesten we opeens aan deze smeerboter, die door heel veel mensen als minder smakelijk dan de vollere margarine-smaak werd ervaren.
Toch zette de halvarine-trend door en smeren we anno 2023 nog altijd het meest halvarine op onze boterhammetjes. De margarine heeft het eigenlijk nooit echt verloren, en is nog steeds verkrijgbaar, maar het zijn de halvarine soorten die de smeer-boter-markt voor het grootste deel in beslag nemen.

HOE ZAT HET OOK ALWEER?

Laten we beginnen met kort uit te leggen, wat nu margarine en halvarine is, en wat de grootste verschillen zijn tussen deze twee smeer-boters. Laten we beginnen met de halvarine. Dit is een kunstboter moet een vetgehalte van ongeveer 40%. Meestal gemaakt uit plantaardige oliën en water, en daarom veel minder vet dan margarine. Halvarine wordt geproduceerd in een votator. Dit is een speciale machine die in staat is in rap tempo verschillende soorten oliën en vetten, water en geur en smaakstoffen te mengen. De emulsie wordt vliegensvlug omgevormd tot halvarine ( of margarine)
Margarine is oorspronkelijk bedoeld geweest om de vettige roomboter te vervangen, maar toch die heerlijke romige smaak te behouden. Margarine is , net als halvarine, een kunstboter. Het is iets geheel anders als roomboter, omdat margarine meestal uit plantaardige ingrediënten bestaat. Er wordt meestal een mix van verschillende plantaardige oliën gebruikt, waarvan zonnebloem / lijnzaad en koolzaadolie de meest gebruikte combinatie is. Andere oliën die worden gebruikt zijn o.a maïsoliën en soja-olie. Deze oliën worden vermengd met hard vet, om de margarine smeerbaar te maken. Verder wordt er, net als bij halvarine, water en vitaminen  ( A + D ) toegevoegd. Verder worden er talloze synthetische hulpstoffen gebruikt om de margarine smeerbaar en houdbaar te maken, zoals emulgatoren, droge melkbestanddelen, conserveermiddelen, kleurstoffen en aroma’s.
Qua vetten bevat margarine bijna net zoveel als roomboter. Het grootste verschil tussen halvarine en margarine zit hem in de vet-percentages. Halvarine mag wettelijk bepaald tot 40% vet bevatten, margarine mag gewoon 100% vet bevatten. Het verschil tussen margarine en roomboter zit hem in de productie: margarine is geen boter, maar een kunstboter op basis van plantaardige oliën, roomboter wordt gemaakt van melk. Hierdoor bestaat roomboter voornamelijk uit verzadigde vetten, en margarine voor het grootste deel uit onverzadigde vetten.  Halvarine bevat voor het grootste deel water, en kan bijvoorbeeld niet worden gebruikt om mee te bakken.
Overigens spreken we dus van een KUNST boter. Dit houdt in, dat het eigenlijk helemaal geen boter genoemd mag worden omdat het geen boter is. Maar net zoals pinda’s onder het kopje ” noot” wordt geschaard terwijl het een peulvrucht is, worden zowel margarines als halvarine ook ” boter” of ” smeerboter” genoemd.

MARGARINE GEZONDER DAN ROOMBOTER?

Er is, ondanks dat de vet boycot allang is achterhaald, nog altijd veel discussie rondom de gezondheid effecten van zowel roomboter als margarine, Daar heb ik eerder al een artikel over geschreven. KLIK HIER om deze te lezen. Wat vast blijft staan, is dat margarine een kunstboter blijft en roomboter een puur natuurproduct.
Naast de discussie of roomboter en margarine nu wel zo gezond zijn, is er ook veel kritiek op de productie van margarine. En dat is niet onterecht. We weten denk ik allemaal wel, dat in de industrie ( zeker de boter-industrie) erg veel wordt gewerkt met palm olie. Om margarine te produceren, worden de oliën zeer zwaar onder handen genomen. Dit zorgt er o.a voor dat er veel voedingswaarden verloren gaan en deze chemisch opnieuw worden toegevoegd. Er kwam o.a zelfs aan het licht, dat het productieproces van margarine een stofje ontwikkelde wat zeer schadelijk is voor onze nieren ( 3-MCPD) Meer lezen? KLIK HIER 

PALMOLIE IN MARGARINE

Naast dat we ons kunnen afvragen hoe gezond gehydrogeneerd palmolie is, kunnen we ons met name grote zorgen maken over de impact op ons milieu. Voor de palmolie te winnen, worden grote natuurgebieden plat gebrand / weg gekapt.  Dit tast niet alleen het milieu aan, maar ook de flora en de fauna. Inmiddels zijn we al, schrik niet, zo’n 60% verloren aan regenwouden in Indonesië en Maleisië. Dit alles gebeurt, om plaats te maken voor oliepalm plantages. Dit heeft enorm grote gevolgen voor de biodiversiteit, mede door de vele bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt.
Afgelopen twee decennia’s is het gebruik van palmolie explosief gestegen. Dit is een stijging van 20 miljoen ton naar 70 miljoen ton.  We komen het bijna in alle producten tegen die we in supermarkten kunnen kopen. De verwachting is, dat het gebruik van palmolie alleen maar zal stijgen. In 2050 wordt deze stijging op 240 miljoen ton geschat, een schrikbeeld.
Het zal niet veranderen, zolang de multinationals deze zeer goedkope weg blijven kiezen. Zij kopen tegen zeer lage kosten palmolie in in Zuid-Oost Azië, wat uiteindelijk al ons regenwoud zal gaan kosten. Ook zullen diersoorten zoals apen uitsterven als hun leefgebied wordt weg genomen.
Wist je bijvoorbeeld, dat van de wereldwijde palmolie-productie EEN HONDERDSTE DEEL wordt gebruikt voor de margarine-industrie?  we hebben het dan over 700.000 ton!

BESTAAT ER EEN DUURZAME PALMOLIE?

Omdat we ons gelukkig steeds bewuster worden van deze problemen in de wereld, mijden we palmolie uit onze voeding of…..kiezen voor een duurzame palmolie. Wat houdt dat koert door de bocht in? Wel, het gaat om een door een organisatie goed gekeurde palmolie die zo wordt gegarandeerd op een duurzame winning. Dit betekent in de meeste gevallen, dat de palmolie niet afkomstig is uit de hierboven genoemde probleem-gebieden, maar uit bijvoorbeeld uit Ghana, of Ecuador. Deze organisatie heet de ROUNDTABLE FOR SUSTAINABLE PALM OIL  ook wel het RSPO. In theorie zou deze organisatie voor duurzame palmolie moeten zorgen, maar…in deze organisatie zitten behalve natuur-organisaties ook de grote palmolie-leveranciers en bedrijven als UNILEVER, die juist de grootste gebruikers zijn van palm-olie. De criteria voor duurzame palmolie zijn erg matig en controles worden door de organisatie zelf uitgevierd. Dit zorgt ervoor dat sancties nauwelijks worden uitgedeeld en de regels nauwelijks of niet worden nageleefd. Anders gezegd geeft een RSPO keurmerk helemaal geen garantie op een duurzame winning van de palmolie in een product. Wat wel enige zekerheid geeft is dat de palmolie niet uit de probleemgebieden afkomstig is ( waar de industrie dus voornamelijk palmolie haalt ) maar dat het uit andere landen afkomstig is, maar het zegt verder niets over hoe alles wordt gewonnen.
Kortom: duurzame palmolie klinkt op papier erg leuk, maar zegt verder niet zoveel. Wat wel een verschil kan maken, is om palmolie in zijn geheel te boycotten.
Margarine is zo’n product waar ontzettend veel palmolie voor wordt gebruikt. Wat je voorkeur ook is ( margarine, halvarine of roomboter) als je mens, dier en milieu een groot plezier wil doen en deze zoveel mogelijk wil sparen, kun je beter niet voor margarine en halvarine kiezen. Deze kunstboters hebben veel palmolie nodig om gemaakt te worden. Wil je deze walgelijke palmolie-industrie niet spekken, koop deze kunstboters dan niet. En hou het op een matig gebruik van echte biologische roomboter. Daar komt geen palm olie aan te pas.

MAAR IK BEN VEGANIST!

Roomboter verkrijgt, als het op palmolie aankomt, dus de voorkeur. Maar ja, dit wordt gemaakt van melk, en dat vinden de veganisten  toch minder leuk. Lange tijd was er geen echt ander goed en meukvrij alternatief voor deze groep mensen, maar sinds Augustus 2019 is er een nieuwe margarine op de markt gezet door een kleine onderneming in Nederland. Dit bedrijfje, genaamd THE FLOWER FARM wilde zich hard maken tegen de palmolie industrie en heeft een plantaardige margarine ontwikkeld waar geen druppel palmolie aan te pas komt, maar ook geen andere synthetische hulpstoffen. Dat klonk erg interessant. Ik ben in een kuipje margarine gedoken.

WAT IS HET?

Het brein achter THE FLOWER FARM heet Marcel van Wing, een gepensioneerde reclameman. Tijdens zijn werkzame tijd in de reclamewereld had hij , o.a via UNILEVER, erg veel te maken met de PR van margarine. Margarine is een vast getimmerd product waar eigenlijk weinig promotie in gestoken hoeft te worden. Het is een dagelijks gebruikt product, waar niet veel concurrentie is. Marcel stuitte op de discussie “ palmolie” wat hem intrigeerde om de consument een andere keuze te bieden in de supermarkt. Ongeveer 40% van margarine bestaat uit palmolie, dit verontruste hem zodanig, dat hij op zoek is gegaan naar andere alternatieven. Dit is uiteindelijk THE FLOWER FARM geworden.
Het gaat om een 100% plantaardige margarine, wat naast vrij van palmolie, ook vrij is van verdere synthetische hulpstoffen. De slogan van TFF luidt “ gemaakt, zoals je het thuis ook kunt maken” wat de verbeelding aanspreekt.  Het wordt onder een private label geproduceerd bij een fabrikant in Friesland. De verkoop prijs ligt vrijwel gelijk aan die van o.a Blue Band. Hoewel Shea butter acht x duurder is dan palmolie, liggen de prijzen vrijwel gelijk aan Becel en Blue Band, omdat TFF niet te maken heeft met torenhoge marges. Marcel vertelt verder, dat hij niet is van de “ softe en romantische” aanpak. Hij heeft het in zijn carrière vaak genoeg zien gebeuren, dat ondernemingen die hun product te mooi willen maken, uiteindelijk sneuvelen. Hij kent de klappen van de zweep in de harde wereld van de voedselindustrie en speelt het spel daarom mee, in plaats van alles te romantiseren. No nonsense, gewoon vertellen wat het is. Hij heeft vrij veel geld geïnvesteerd in flinke reclamecampagnes.  Goed….wat zit er dan allemaal in?
IN WISSELENDE VERHOUDINGEN ZONNEBLOEMOLIE EN SHEA BUTTER
Het aandeel van deze twee vetten in de margarine is 60% . De palmolie is in dt verhaal dus vervangen met sheabutter. Dit is een hard vet wat wordt gewonnen uit de geraapte noten van de karitébomen in Centraal-Afrika. Er komen steeds meer duurzame projecten op gang, om deze noten te rapen en verder te verwerken tot een vervangend vet voor palmolie. Waar ik vraagtekens bij zet, is de zonnebloemolie. Want hoe is deze geproduceerd? Is het verhit of nog erger, via hydrogenatie?  Aangezien dit negens wordt verteld, en de zonnebloemolie niet biologisch is, vermoed ik, dat het om industrieel zonnebloemolie gaat waar ik persoonlijk niet vrolijk van raak. KLIK HIER om daar meer over te lezen.
aanvulling: inmiddels weet ik dat het gaat om inderdaad industrieel zonnebloem olie die volgens THE FLOWER FARM wel is geraffineerd maar niet is gehydrogeneerd..) 
WATER
Komt na de olie voor in deze ingredienten-lijst wat betekent dat deze margarine daadwerkelijk margarine genoemd mag worden, en geen halvarine. Ik vermoed, dat deze margarine voor zo’n 35 % uit water bestaat
WORTELSAP
Dit is toegevoegd voor kleur. Geen kunstmatige kleurstoffen dus, maar puur wortelsap, wat ook niet is geconcentreerd.
ZEEZOUT
Smaakmaker, industrieel zout.
MONO EN DIGLYCERIDEN VAN VETZUREN
Hier zet ik toch mijn vraagtekens bij. Marcel beweert dat er niks kunstmatigs in deze margarine zit. Toch zijn deze Mono en diglyceriden synthetisch verkregen uit glycerine en natuurlijke vetzuren. Wel wordt het vrijwel altijd gemaakt uit plantaardige bronnen. Het kan voorkomen, dat het wordt gemaakt uit dierlijk vet, maar dat komt nauwelijks voor. Chemisch is er geen onderscheid te maken tussen dierlijk en plantaardig gewonnen mono- en-diglyceriden. Het wordt meestal gemaakt uit een mengsel van verschillende producten met deels afgebroken natuurlijk vet. Het wordt aan margarine toegevoegd als emulgator en stabilisator.
CITROENSAP
Ook hier weer applaus, want er is geen geconcentreerde meuk gebruikt, maar puur citroensap
NATUURLIJK AROMA
KLIK HIER voor meer achtergrond informatie
VITAMINES A + D
Ook hier weer mijn vraagtekens. Dit is ook gewoon synthetisch toegevoegd. “ niks kunstmatigs” vind ik daarom niet terecht.
Wat met deze margarine vooral wil worden bereikt, is ( denk ik)  het reduceren van palmolie. Ook vind ik de rest van de ingrediënten t.o.v conventionele margarines méér netjes gekleurd binnen de meukvrije lijntjes, maar echt mega grote verschillen zie ik nu ook niet t.o.v conventionele margarines.  In de beroemde kuip BONA margarine zit vergelijkende ingrediënten, met uiteraard palmolie. Andere verschillen zijn citroenzuur in plaats van citroensap, en zijn er kleurstoffen gebruikt. Ook is Bona niet veganistisch verklaard, wat kan duiden op dierlijke ingrediënten.
Qua voedingswaarde ontlopen ze elkaar ook nauwelijks, al heeft de Flower farm minder verzadigd vet ( 15 gram / 100 gram t.o.v 18 gram bij Bona )
Hoe smaakt ie? Absoluut niet verkeerd. Sterker, ik vind hem smakelijk. Romig. En een noot-achtige nasmaak. De kleur viel ook niet tegen, het doet me in elk geval direct denken aan margarine. Vriendlief heeft hem ook geproefd. Hij is een rasechte roomboter freak, en gruwelt van margarines en halvarine. Maar zelfs hij vond dit ” een prima te doen” margarine.

ZIJN ER NOG ANDERE OPTIES?

Okay, the flower farm is goed bezig. Het is een eerste stap om palmolie-vrije smeerboter toegankelijker te maken naar de consument. Het is het eerste margarine-product die in de supermarkt verkrijgbaar is. Aangezien de consument daar toch het meest komt om zijn / haar boodschappen te doen, is het een fijne eerste stap. Hopelijk volgen er meer fabrikanten. Hoe meer palmolie wordt geboycot, hoe beter.
Ik vroeg mij toch af, waarom er niet eerder fabrikanten op dit geniale idee zijn gekomen…Of heb ik iets over het hoofd gezien? Zijn er wel degelijk andere merken die palmolie-vrije margarine produceren? Ik ben op zoek gegaan. En kwam uiteindelijk terecht in mijn biowinkel. Er zijn een aantal buitenlandse merken die palmolie ook mijden uit hun margarines. Ik kocht twee kuipen in mijn biowinkel, van het Duitse merk LAND KRONE. Zij bekleden een aardige plank in het koelschap van mijn biowinkel. Ik vond daar twee soorten margarines: een veganistische margarine en een palmolie-vrije margarine.
Deze palmolie vrije variant lijkt in basis sterk op de basis van the Flower Farm. Ook hier zien we dat er gebruik is gemaakt van sheabutter om de palmolie te vervangen, maar daarnaast is er ook kokosolie toegevoegd. The flower farm heeft voor twee vetsoorten ( 30% sheabutter en 30% zonnebloemolie ) gekozen, Land Krone kiest er dus voor drie. Wat verder opvalt, is dat Land Krone gebruik maakt van concentraten. Dat doet the flower farm dus een stukje beter. Wat Land Krone weer beter doet is om de meeste ingrediënten van biologische teelt te gebruiken. Dat vind ik bij de flower farm wat dubieus, want welke zonnebloemolie is daar gebruikt? Bij Land Krone wordt vermeld, dat het om een biologische zonnebloemolie gaat, maar ook hier rijst de vraag hoe deze is bewerkt. Verder is deze palmolie vrije biologische margarine vrijwel identiek aan de flower farm.
Ik vond de boter best lekker. Goede smeedbaarheid, romige smaak. Waar ik van schrok was de pittige prijs. Voor 250 gram ( dus dezelfde inhoud als the flower farm) betaal je € 2,25. Dat is toch € 75 eurocent meer dan the flower farm. Zou Marcel van the flower farm zijn prijsvergelijking hier hebben gemaakt?
De andere biologische margarine die ik meenam uit mijn biowinkel is ook van LAND KRONE. Deze boter schijnt zijn licht voornamelijk op het feit dat het geschikt is voor veganisten en dat het gaat om een biologische margarine. Het vet-gehalte ligt op 80%. In basis lijkt de samenstelling ook hier op de vele andere, alleen is hier dus WEL gebruik gemaakt van palmolie.
Het wordt aangegeven als een palmolie van een duurzaam project. Zeer vaag. Er zijn verder geen keurmerken aanwezig, en nergens wordt gerept over WELK duurzaam project dit gaat. Ook hangt er een grote vaagheid rondom de duurzaamheid van palmolie, zoals je eerder hebt kunnen lezen. Voor mij meer dan genoeg reden om deze margarine niet aan te schaffen.
Ik vond hem ook minst lekker van de drie die ik in dit artikel heb besproken. Ik vind de kleur ook niet zo aantrekkelijk. Meest on-aantrekkelijk vond ik de prijs: voor 500 gram € 3,38.

BECEL PURE

Eerlijk? Ik krijg al jeuk bij de naam BECEL. Mag het duidelijk wezen, dat ik niet bepaald gecharmeerd ben van dit merk wat vooral erg aan de positieve kanten van de natuur trekt om hun producten te verkopen. Becel komt ook met een palmolie-vrije variant op de markt, die zich voornamelijk richt op de veganisten. Slim bedacht. Inhoudelijk bestaat deze plantaardige boter uit 70% plantaardige oliën, die zijn gemend. Dit gebeurt in de industrie heel veel. In deze boter zit een mengsel van koolzaadolie , zonnebloemolie, sheabutter, lijnzaad olie en kokosolie. Verder vinden we naast de nodige water zout, emulgatoren ( zonnebloemlecithine, mono en diglyceriden )  azijn, natuurlijk aroma en toegevoegde synthetische vitamine A en D. Opmerkelijk is, dat deze samenstelling weinig afwijkt van andere , hierboven genoemde samenstellingen. Wel kunnen we vraagtekens zetten bij de productie. Dit gebeurt bij Becel niet al te gezond, er wordt gewoon gewerkt met industriele oliën, waarvan het onduidelijk blijft of deze,  of in hoeverre deze zijn gehydrogeneerd. De boter smaakt verrassend lekker. De prijs is pittig: € 2,39 per 225 gram. Vergeleken met de prijs van Flower-farm aanzienlijk  hoger.

Zijn dit goede alternatieven?

Als we het groot bekijken, vind ik zeker dat dit betere keuzes zijn. THE FLOWER FARM  bevat geen palmolie wat op zich al heel veel terrein wint. Maar ik vind het, ondanks de woorden van eigenaar Marcel, erg duur. Een kuip van 225 gram kost € 1,49. Een kuip BONA van 500 gram kost € 1.99. Dit kan een groot struikelblok zijn voor veel mensen.
Het heeft voordelen. Het is geschikt voor veganisten en de ingrediënten zijn minimaal gehouden. Zo zijn er bijvoorbeeld geen wei-poeders en andere conserveermiddelen toegevoegd, wat bij de meeste alternatieven wel het geval is. Dit vind ik zeker genoeg redenen om deze margarine te kiezen.
Maar The Flower Farm is er nog niet. Er valt, naar mijn mening, nog meer dan voldoende te verbeteren voor mens, dier en milieu. Zoals de plastic kuip, een betere / goedkopere prijs, en de synthetische additieven. Voor n ben ik erg positief. Maar of het de echte roomboter-fan zal verleiden? 🤔 Dat weet ik niet.
Betreft de twee biologische varianten vind ik het weer jammer dat er voor concentraten is gekozen, en het erg vaag blijft waar de palmolie vandaan komt.
THE FLOWER FARM is o.a verkrijgbaar bij AH, en kost € 1,49 per 225 gram. De biologische varianten van LAND KRONE kocht ik in de biowinkel, respectievelijk € 2,25 voor 250 gram, en € 3,38 voor 500 gram.
MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?

29 Reacties op “Margarine zonder palmolie……klopt het?

  1. Heel blij dat je dit product gekozen hebt om over te schrijven. Sinds kort gebruik ik het omdat ik geen roomboter meer wil gebruiken en ben echt positief verrast door de smaak. Nu ook gerust gesteld wat betreft het meukvrijgehalte. Bedankt weer

    • Wat fijn dat er via social media zo uitgebreid aandacht wordt gegeven aan de verwoestende palmolieindustrie. Ik verdiep me er al langer in en vermijd het zoveel mogelijk en ga daar ver in. Ik gebruik flower plant op brood en de bakvariatie. Oerang Oetan, Bosolifant, Tijger, en duizenden kleine en grotere dieren worden verjaagd door de mens. Het is walgelijk. Corruptie speelt ook een rol…

  2. Hoi wij gebruiken becel pure. Hier zit ook géén palmolie in. Qua smaak vind ik die de lekkerste.

  3. Sinds een aantal maanden koop ik bij Del Haize van het merk Becel plantaardige margarine, vrij van palmolie. Het zijn donkergroene kuipjes van 225 gram, op het deksel staat het met een vlindertje aangegeven: vrij van palmolie en conserveermiddelen.

  4. Ik gebruik flower farm al een tijdje ik vindt hem best wel goed. Voorheen hadden we becel gold die erg romig is. De becel pure is idd wel de beste die ik dan tot nu toe op heb en geen palm naar mijn weten.

  5. Zowel boter als margarine bevatten 80% vet (dus geen 100) en het is verplicht om aan margarine en halvarine vit A en D toe te voegen. Dit stamt uit de tijd dat margarine de goedkope optie voor boter was, maar het moest wel net zo gezond zijn (dus vit toevoegen).

  6. Wij kopen sinds kort The Flower Farm. Als vegetariër vind ik het belangrijk om geen dierlijke producten te gebruiken en ik ben zeer tegen palmolie. De margarine is zeer lekker en voldoet zeer aan de eisen. Dat ze niet perfect zijn qua toevoegingen, neem ik erbij. Dieren en natuur gaan bij mij voor….

  7. In becel zit zonnebloemolie. Synthetisch? Wat is natuurlijk aroma. Ook xon jeukwoord waar ze alle kanten mee op kunnen. E 472..moet je echt vermijden. In Canada is de Becel gewoon verboden. Dat zegt mij genoeg. Ook is er een becel met kaliumsorbaat . Unilever. Dat zegt genoeg.

  8. Aman prana Cocos-Olive-Palm is een goede vervanger voor halvarine en margarine. Met duurzame palmolie. 1 liter palmolie = 1 regenwoudboom redden!

  9. Producenten die palmolie gebruiken scanderen dat zij hun boeren in de gaten houden wat betreft het platbranden van regenwoud door satellietfoto te bekijken. Volgens mij is dat nog dommer dan het toevoegen van palmolie. Er is zoveel corruptie in de landen waar de palmolie geproduceerd word en wij gaan op afstand geloven dat het op deze wijze het allemaal goed komt. Gewoon stoppen met palmolie! Ook bevat het Verzadigd vet, ook daarom stoppen! De voedingsindustrie is al jaren bezig om ons om te tuin te leiden met vage toevoegingen en het oorspronkelijk product zo te bewerken dat het woord “natuurlijk”allang niet meer in de schappen van de supermarkt te vinden is. Ik zou pleiten voor een kleurcode, een rode stip op elke verpakking waar palmolie in zit. Door al die kleine lettertjes te lezen op de verpakking zou dit een verademing zijn en de keus is snel gemaakt.

    • Alfred Tuinman heeft gelijk,in de supermarkten waar ik woon(Merksem in Belgie) moet je met een vergootglas op zoek gaan naar margarine zonder palmvet.Uitkijken is de boodschap.Als iedereen nu begint met palmvetvrije produkten te kopen gaan de ogen van de producenten misschien(?) open gaan

  10. Hoi Monique

    Ik geniet van je uitleg over van alles en nog wat betreffende ons voedsel.
    Jammer dat als ik je website verlaat er zo’n teleurgesteld gezicht verschijnt, ik stoor me er elke keer weer aan! Steeds wilde ik er al iets van zeggen maar dat doe ik niet zo gauw.
    Nu dus toch maar wel! Met dank voor alle fijne informatie!

  11. Bedankt voor de uitgebreide bespreking. Kokosolie komt ook van palmbomen. Dan kun je m.i. niet praten van palmolie-vrije margarine.

  12. Mijn kinderen willen geen roomboter en daarom ben ik dus aangewezen op kunstmatige alternatieven. Het belangrijkste voordeel van the Flower Farm voor mij is dat er dus geen geharde olie wordt gebruikt, deze is vervangen door Shea butter. De opmerking over mogelijke hydrolyse van zonnebloemolie kan ik dan ook niet plaatsen, dat is namelijk niet iets wat ik thuis ook zou kunnen doen (zoals vermeld op de verpakking) Het grootste nadeel van de Flower Farm is de zonnebloemolie, waarschijnlijk inderdaad de goedkope variant met een hoog linolzuur gehalte, dus veel omega 6. Maar dit compenseer ik wel in de keuken door het gebruik van olijfolie, geklaarde boter, kokosvet en spaarzaam zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte. Conclusie is dat ik blij ben met het enige alternatief (afgezien van reuzel)voor echte boter zonder gehard vet. Alle andere alternatieven zijn voor mij dus geen optie meer.

  13. Fijne info. Onlangs kuipje Flower Farm gekocht. De inhoud was 225 gram (geen 250 gram dus) en het grotere kuipje is maar 375 gram (geen 500 gram zoals gebruikelijk). Als ik het dus goed zie, klopt de prijsvergelijking met Landkrone die in het stuk gemaakt wordt niet.

    Ik zal je zeggen 225 gram is wel heel snel leeg. Dus qua plastic gebruik springt Flower Farm er dus slecht uit.

  14. Ik zag er vandaag bij de Boni liggen en na dit gelezen te hebben gaan we het zeker proberen.

  15. Mevr W
    Als we allemaal Flower Farm gaan smeren dan blijft er niets over voor de bevolking die leeft van de Kariténoten. De Karitéboom waar sheaboter van gemaakt wordt groeit heel langzaam en is niet te kweken. Dus lijkt mij ook niet zo’n goed alternatief.
    Blijft lastig waar je nu goed aan doet.

  16. Hoi Monique, in de uitzending van de keuringsdienst van waarde over roomboter, wordt ook aandacht besteed aan palmolie. Je ziet dat palmolie zelfs aan de koeien worden gevoerd, om zo nog vettere melk te kunnen produceren. Niet alle roomboter is dus palmolie vrij!

  17. AH heeft in z’n smeerbare assortiment ” olijfolie margarine” ben ik heel tevreden over, maar niet goedkoop dacht ik.

  18. Wij gebruiken ook de flower farm op brood, hij is erg lekker. De vloeibare en de pakjes boter vind ik persoonlijk niet prettig werken.

    Wat betreft de prijs, als je een beetje oplet, flower farm is regelmatig in de aanbieding, vaak 1+1 gratis. Dan valt het weer mee.

  19. Wij hebben een tijdje geleden bij AH met een 1+1 actie margarine van the flower farm geprobeerd. We vinden het heerlijk. Helaas is de normale prijs voor ons toch reden geweest om verder te kijken. Een vriendin wees me op een palmolievrij alternatief bij Coop: Sense. Deze heeft verschillende varianten en de prijs is een stuk beter te doen. De ingrediënten zijn wel minder natuurlijk. Ik vind die van the flower farm lekkerder.

  20. Mijn probleem met dit product ligt in Sheaboter.

    Sheaboter wordt wereldwijd gebruikt in cosmetica en huid- en haarproducten.

    Het is eetbaar, maar de voedselveiligheid is niet of niet voldoende onderzocht. Er zitten onverzeepbare vetten in sheaboter, dit betekend dat niet alle vetzuren noodzakelijk gebonden kunnen worden. Ook kunnen de lange vetzuurketens die niet normaal voorkomen in ons voedselpatroon problemen opleveren doordat vertering niet goed verloopt, dit is mogelijk bij mensen met gevoelige darmen en afwijkingen bij de galproductie of opslag hiervan. Onderzoek naar de medische gevolgen is beschikbaar voor cutaan gebruik ( gebruik op de huid/ in het haar), maar niet of nauwelijks voor intern gebruik (bij consumptie).

    De trend om Sheaboter toe te voegen aan voedingsmiddelen bestaat al langer. M&Ms waren een eerder product. Ik kan sinds de wijziging van de receptuur geen M&Ms meer eten, en ik wijk uit naar de goedkope versies. Voor mij een win win, ik wordt niet meer misselijk en betaal minder.

    Ik vind de keus om palmolie in te wisselen voor een alternatief lovenswaardig, maar beschouw sheaboter als een matig als niet slechter alternatief.

    Sheaboter wordt gewonnen uit een boom in Afrika, de subsahara gebieden. en deze boom is bedreigd. Zelfs daar gaat het merendeel van het product op als cosmetisch product.

    De voedingswaarde is potentieel hoog, maar blijkbaar is het geen alternatief. Waarom wordt het dan als wondermiddel aangedragen in Nederland? Waarschijnlijk is dit een prijskaartje wat de doorslag geeft

    Wellicht geeft dit minder oerwoud ontbossing, maar het onttrekken van een dubieuze grondstof aan Afrikaanse bodem en is wellicht even een ongewenst.

  21. Ha e i n d e l i j k ! Naast de zeer bekende *** eat plants no palm please*** heb ik met grote verbazing SENSE ontdekt. Hier wordt –heel jammer- geen reclame over gemaakt. De regenwouden kunnen gewoon blijven bestaan, als we niet alles neermaaien voor absurde olie palm akkers omdat het zo goedkoop is ! Goedkoop is duur koop. Wat denkt men daar, ontbossen is goedkoop ? NEE ! Het gaat hier om de longen van de Aarde. Zuurstof ! Onze gezondheid. Regenwouden , zoals o a de Amazone , en ook in Aziatische landen worden deze waarde volle en broodnodige zuurstofwouden plat gezaagd , met de grond gelijkgemaakt voor wat goedkope palmolie , en ook soja. Het is crimineel om zuurstof te verminderen ! Daarnaast hebben we totaal geen zicht op de overdosissen pesticiden die we er “gratis bijkrijgen ” Ik zag een documentaire over de enorme plantages, en de arme mensen daar kregen allemaal kanker ! Iedere dag kleine vliegtuigen met pesticiden gaan er over heen. Zelfs de duurste merken halvarine en margarine zitten er vol mee. Palmolie, ontneemt ons de waardevolle zuurstof, verjaagt de lokale prachtige Inheemse bevolking , en ALLE dier en plantensoorten gaan naar de haaien voor die misdadige oliepalmakkers . En de soja geven we HIER AAN T VEE< ALS VEEVOER ! En aan de de soja fanatiekelingen. En ik ontdekte SENSE ! Een betaalbare grote bak zeer verantwoorde smeerboter voor op je brood, ZONDER palmolie !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *