Maak je eigen vegan worst!

Afgelopen twee jaar heeft het veganisme een explosieve groei gemaakt en dat merkren we ook in supermarkten. We kunnen in bijna iedere supermarkt een flinke variatie vinden in veganistische worst. Dit lijkt natuurlijk helemaal top, maar er zitten wat nadelen aan vast gekleefd. Naast dat het erg duur is, bestaan de meeste vegan-worstvariaties uit vet. KLIK HIER om daar meer over te lezen.

Worst ( voor op brood) wordt meest gemist als men veganistisch besluit te gaan eten. Daar springt de levensmiddelen industrie graag op in, door met talloze varianten op de markt te komen die de meest populairste worst-soorten als boterhamworst, salami en spek vervangt. Deze worden meestal in basis gemaakt van kokosvet en / of olie. Dit wordt vervolgens gebakken en samen geperst . Aan deze basis kan van alles worden toegevoegd als suiker, smaakversterkers , verdikkingsmiddelen en andere conserveermiddelen. Dit maakt het tot een vrij ongezinde vervanging. Omdat het gaat om een product wat dagelijks wordt geconsumeerd, kan het op langere termijn nadelige gevolgen geven voor de gezondheid. Daarnaast is het ontzettend duur.

Ik ben uiteraard niet voor één gat te vangen, en ik ben daarom wat gaan experimenteren om zelf een veganistische worst te maken. Dat lukte niet in éen keer, zelfs niet in drie of vier keer…..pas mijn vijfde poging bleek de grote knaller. Ik heb tempeh gebruikt als basis, samen met gebakken zoete aardappelen ( uit de oven) Dit pakte verrassend uit. En het leuke is dat het niet moeilijk of ingewikkeld is om te maken, en je een flinke voorraad kunt maken. Je bewaart het wekenlang in de koelkast.

De plakken worst kun je gebruiken ter vervanging voor gewone worst, en eten waarop je maar wenst. Op de boterham, maar ook op crackers, wafels, toast…..verzin het zelf. Ook lekker om te gebruiken als garnering op een pizza of quiche. Je kunt de worst geheel op smaak brengen zoals je wenst. Ik heb mijn eigen kruidenmix gebruikt ( voor recepten KLIK HIER ) maar je kunt uiteraard voor je eigen kruiden en specerijen kiezen.

Wat heb je nodig?

  • 250 gram tempeh in stukjes
  • een flinke scheut Aminos of sojasaus
  • twee grote zoete aardappelen in de schil, in stukjes, voorgebakken in de oven * 
  • drie volle eetlepels MO’S FINEST FRESH HERBS MIX ( wordt in de zomer 2023 verwacht ) of gebruik andere favoriete kruiden en specerijen 

( * oven op 195C, de stukjes over een bakplaat verdelen en ongeveer 20 minuutjes bakken)

…En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 170•C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een stevige, homogene massa. Maak balletjes en druk plat op de bakplaat. Bak de worst in het midden van de oven gaar in ongeveer 15. minuten, haal ze uit de oven en draai ze  voorzichtig om. Bak vervolgens ongeveer 5-8 minuten na in de oven. Laat afkoelen.

Bewaar de worst in een goed afsluitbare box in de koelkast. Dan zijn ze zeker 2-3 weken houdbaar.

 

 

 

2 Reacties op “Maak je eigen vegan worst!

  1. Dank je wel Monique voor de duidelijke uitleg,dit vind je bijna nergens op internet.nog een vraagje:waar kan ik die Mo’FINEST FRESH HERBST MIX kopen?
    Hartelijke groeten en nogmaals bedankt,
    Maria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *