Meukvrije oliebollen bakken…..in de airfryer! ( gluten / suiker / lactosevrij/ vegan )

In December is het er meestal de uitgesproken tijd voor: OLIEBOLLEN BAKKEN! Traditioneel gebeurt dat natuurlijk in de frituur, maar anno 2024 zijn de mogelijkheden oneindig. Van oven tot….jawel, de airfryer, die niet meer is weg te denken in de gemiddelde Nederlandse keuken. Oliebollen zijn uiteraard nu niet wat je zegt gezond. Hoe gezond of ongezond ze zijn, dat LEES JE IN DIT ARTIKEL. Maar linksom of rechtsom blijven oliebollen tot onlosmakelijk bij de viering van de jaarwisseling horen.

tegenwoordig hebben we nogal wat noten op onze zang gekregen. Alles moet opeens glutenvrij, lactosevrij, suikervrij, vet-vrij, e-nummervrij, vrij van dit / dat zus en zo. Als je daadwerkelijk een allergie / intolerantie hebt, kunnen oliebollen inderdaad best lastig zijn om gezellig mee te peuzelen op oudejaarsavond. Ik bedacht daarom jaren geleden al talloze meukvrij variaties op zowel oliebollen bakken als de appelbeignet, die ik omtoverde in haverbeignets en razend populair zijn geworden. Airfryer oliebollen en oliebollen uit de oven konden uiteraard ook niet achterblijven.  Ik vond de AF oliebollen echter niet geheel naar mijn wens, en bedacht daarom een nieuw recept!

wat heb je nodig ?

400 gram volkoren biologische boekweitmeel

een zakje biologische droge gist 

vijf volle eetlepels biologische erythritol

een half koffiekopje psyllium

een fijn gepureerde banaan

warm water , circa 450-550 ml

biologische geweekte / uitgelekte Sultana rozijnen

zuivere kokosolie, gesmolten

 

  1. meng de gist / suiker en banaan in een kom.
  2. gooi de meel  / psyllium erbij en voeg het water toe, kneed tot een deegbal. Dek de kom af met een doek en laat 60 minuten op een warme plek rijzen.
  3. bekleed de baklift van de airfryer met een stukje PFAS VRIJ bakpapier
  4. Maak ronde bollen uit het deeg, kneed door enkelen de rozijnen.
  5. roer de bollen royaal door de gesmolten kokosolie en leg in de baklift
  6. zet de temperatuur op 185 graden en bak ongeveer 10-14 minuten, keer ze tussentijds om.

Lekker met erythritol poedersuiker!  Dat maak je zeer eenvoudig, door wat erythritol in de blender tot poeder te vermalen . Let op ; de oliebollen zullen een ietwat andere textuur hebben dan in-vet-gefrituurde ” sponsen ” omdat de airfryer in hete lucht circulerend verhit / gaart. Dit voorkomt dat de oliebol bagger-vet wordt, maar krijgt dankzij het kokosolie-laagje wel een knapperige korst! Een gezond alternatief dus!

LAAT DE KURKEN MAAR KNALLEN! HAPPY NEWYEAR!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *