Middelen tegen spier en gewrichtspijn…..weet jij wat daar echt allemaal in zit ?

Ik vraag iedere dag nogal wat van mijn lichaam, met name mijn spieren. Ik sport iedere dag ( veelal duursport) waarbij ik veel op mijn beenspieren vertrouw. Soms kan ik wat te fanatiek sporten, waardoor mijn spieren gaan protesteren. Dan is een EHBS ( eerste hulp bij spierklachten ) erg prettig om in huis te hebben. Ik heb inmiddels een aardige verzameling aan smeersels , oliën en gels. Uiteraard allemaal natuurlijk en meukvrij.

Niet alleen mijn “ sport-spieren” worden iedere dag aan het werk gezet, ook mijn andere spieren, pezen en gewrichten kunnen gaan klagen in de vorm van stijfheid, pijn en irritatie. Ik werk veel, en gebruik ook dan vrij veel spiergroepen, als mijn arm / schouder en nekspieren. Als ik te lang achter de computer bezig ben ( wat nogal eens gebeurt …🙈 ) kan ik een behoorlijk pijnlijke nek en schouderpartij krijgen.  Ook dan ren ik snel naar mijn EHBS kast. De producten verzachten de boel en kunnen het zelfs soms de pijn doen laten verdwijnen.  Nee…ik kan niet buiten mijn EHBS kastje.
Onlangs ben ik mij eens gaan afvragen, wat de verschillen nu zijn tussen bijvoorbeeld homeopathische spiermiddelen, en de meest gangbare. Zoals tijgerbalsem, of de VSM spiergelei. Ik heb mij daar niet erg in verdiept. Uiteraard weet ik de verschillen tussen zuivere, pure en natuurlijke alternatieven, maar wat er nu precies in al die conventionele producten zit? Daar weet ik het fijne niet van. Hoogste tijd dus, om mij daarin eens vast te gaan bijten.

WAAROM GEEN GANGBARE SPIERMIDDELEN?

Ik ben op research gegaan en kwam al snel in een jungle van producten terecht. Wat is er VEEL op de markt! Daar schrok ik best een beetje van. Hoe kun je als consument hierin nu een juiste keuze maken? Ik heb gekeken naar de meest bekende merken. Zoals VSM, Midalgan, tijgerbalsem, Tantum  en Biofreeze. Met name de VSM en de Biofreeze hebben een “ gezond imago” omdat ze pretenderen homeopathisch te zijn, en dus een natuurlijk tintje hebben. Maar inhoudelijk kom je van een koude kermis thuis.
Zo heeft tijgerbalsem een erg “ gezond” imago. We lezen inderdaad dat het uit veel natuurlijke stoffen bestaat, als kamfer, menthol en cajuput olie. Maar er wordt niet bij verteld, dat de balsem in basis bestaat uit paraffine en petroleum. Dit zijn geen lieverdjes voor de huid. Terwijl veel mensen denken dat ze uitslag krijgen van de kracht van tijgerbalsem, ligt dit meer in de hoek van de paraffine en petroleum.
VSM heeft ook zo’n natuurlijk imago. Terwijl deze producten zowat bestaan uit paraffine en alcoholen ( harde) .
Wat ze allemaal zo’n beetje gemeen hebben zijn de vervelende synthetische stofjes. Ik kwam in vrijwel ALLE conventionele producten parabenen ( methylparabenen ) propyleen glycolen, triethanolamine en kleurstoffen tegen. Vele producten hadden als basis een harde alcohol  ( isopropanol ) wat de huid super heftig kan irriteren en uitdrogen. Ik neem de meest voorkomende ingrediënten kort met je door:
PARABENEN
Parabenen zijn een grote groep conserveermiddelen, die in heel veel verzorgingsproducten, cosmetica en medicijnen worden gebruikt. Sommige parabenen mogen niet te pas en te onpas worden gebruikt, bijvoorbeeld voor kinderen onder de drie jaar. Het gaat dan meestal om producten die je niet afspoelt ( crèmes en lotions )
Parabenen zijn afgelopen jaren in een slecht daglicht geplaatst. Een aantal parabenen worden verdacht hormoonverstorend ( EDC ) te zijn. Fabrikanten zijn ze daarom steeds meer uit hun producten gaan mijden. Maar ze komen nog altijd veelvuldig voor. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat parabenen een allergische reactie op de huid teweeg kunnen brengen. Voor mij meer dan genoeg reden om deze stoffen te mijden.
ISOPROPANOL / ISOPROPYL ALCOHOL
Dit ingrediënt verbaasde mij een beetje . Ik verwacht niet zo snel deze giftige oplosmiddelen tegen te komen in spiermiddelen. Maar wat blijkt, wordt dit juist als basisgrondstof in heel veel middelen gebruikt. Het wordt gemaakt van een derivaat van petroleum en s een bijproduct van petroleum en benzineindustrie. Het heeft neiging zich in het menselijk lichaam op te stapelen mede door de giftigheid van het eigen oxidatieproduct ( het produceert acetone in het lichaam ) Zowel inwendig als uitwendig geen lieverdje, des te vreemder is het om het in ontzettend veel producten tegen te komen. Zelfs in medicijnen.
DIETHANOLAMINE ( DEA) 
Dit is afkomstig van een ethyl alcohol en amine.Ze zijn toegestaan, maar in zeer kleinere hoeveelheden, omdat het bekend staat de huid gigantisch te irriteren. De stof kan ook reageren met nitrosamines, wat mogelijk kankerverwekkend kan zijn.
PROPYLEEN GLYCOL
Een cosmetische vorm van minerale olie. Het wordt veelal gebruikt als een goedkoop alternatief op glycerine. De huid kan hier een flinke optater van krijgen. Het kan mogelijk zorgen voor uitdrogen, en irritaties. Het wordt voornamelijk synthetisch geproduceerd. In verzorging en cosmeticaproducten wordt het gebruikt als vochtbinder en oplosmiddel. Van alle glycolen is propyleenglycol één van de allerkleinste. Hoe kleiner de stof, hoe gemakkelijker deze in onze huid binnendringt. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat de stof niet gevaarlijk is, maar wel schadelijk kan zijn in grotere hoeveelheden.
PARAFFINE ( PARAFFINIUM LIQUIDUM )
Vreemd genoeg kwam ik deze als hoofdbestanddeel tegen in de VSM ( homeopathisch) spiergel. Paraffine is een vetsoort wat wordt gemaakt van aardolie, en heeft de eigenschap de huid volledig af te sluiten. Door de vele talloze bewerkingen voorafgaand wordt paraffine meestal, net als bijvoorbeeld een zak suiker, beschouwd als iets natuurlijks. Terwijl dit het helemaal niet is, het is niets meer of minder dan een vrij goedkope kleurloze en geurloze stof, wat het zeer aantrekkelijk maakt voor de cosmeticawereld om toe te passen in producten. Praffine wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om kaarsen van te maken. En dat smeren wij dus ook op onze huid…..🙈
Paraffine wordt ook wel gezien als een beetje een engel, maar grotendeels de duivel. Een engel omdat het onze huid direct kan verzachten en weer soepel kan maken, de duivel omdat het de huid compleet afsluit ( talgklieren) Binnen in deze talgklieren veroorzaakt paraffine een chemische reactie, waardoor irritatie ontstaat ( de verhoorning van de talg wordt gestimuleerd ) De talg kan niets meer goed afvoeren met alle gevolgen van dien.
METHYL NICOTINAAT
Een ester van methyl alcohol, een harde alcohol die zeer irriterend werkt op de huid. Het is niet zo raar dat dit chemische stofje in veel spiermiddelen wordt gebruikt omdat het pijn verlichtend werkt. Het komt voor op de lijst van stoffen die we het beste kunnen mijden. Ik kwam deze stof ook weer tegen in de VSM spiergel….
CARBOMER
Ook wel poly-acrylzuur. Het is een synthetisch polymeer van acrylzuur. Het wordt in cosmetica ( bijvoorbeeld in tandpasta ) gebruikt als een synthetisch zwelmiddel. Het staat bekend de ogen zeer hevig te irriteren.
Kortom: zoals je kunt lezen genoeg reden om al deze producten te mijden. Je komt dan al snel in het circuit “ natuurlijke alternatieven” terecht. Nu is dit circuit ook niet zo “ squeeky clean” als het doet lijken. Dit heb je eerder kunnen lezen betreft de homeopatische VSM en de tijgerbalsem, beiden hebben deze varianten een zeer gezond en natuurlijk imago. Als je de ingrediënten lijstjes er eens op na leest valt dat imago meteen van zijn sokkel in duizenden stukjes. ☹️ Zucht, ook hier is niets wat het lijkt.
Gelukkig zijn er wel degelijk echt gezonde alternatieven, maar die kom je meestal niet in winkels tegen. Het gaat meestal om speciale en bijzondere merken, die alleen een webwinkel hebben, of hun verkooppunten zorgvuldig uitzoeken. Eigenlijk kunnen we best stellen, dat we in de winkels geen meukvrije spiermiddelen kunnen kopen. De gang naar internet is dan de enige optie.

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN CONVENTIONEEL EN NATUURLIJK?

Goed, overstappen dus naar puur en natuurlijk. Maar wat zijn dan de verschillen? Logisch gedacht natuurlijk, dat ze bestaan uit pure en natuurlijke ingrediënten. En dat klopt. Veel ingrediënten uit de natuur worden overigens ook ingezet in conventionele spiermiddelen vanwege de krachtige werking. Denk daarbij aan kamfer, menthol, steranijs, tijm, en citroengras. Het grootste verschil zit hem in de extra kruiden en pure oliën die in natuurlijke alternatieven worden gebruikt. Zo worden alleen pure parfums gebruikt in de vorm van essentiële oliën, en oliën op basis van kruiden. Er worden geen chemische / synthetische stoffen gebruikt. Zo is de alcohol wat in de meeste alternatieven wordt toegepast, op basis van kruiden, en gaat het om een zachte alcohol die zeer vriendelijk is voor de huid. Dit alles maakt het tot een veel gezondere en meer huidvriendelijk alternatief om de spieren te vertroetelen.
Ook wordt er veel meer rekening gehouden met het milieu. Naast de pure, natuurlijke grondstoffen is er meestal ook gelet op de verpakkingen. En zijn ze vrij van plastic deeltjes ( acrylaten ), iets wat we ook veelvuldig tegenkomen in conventionele alternatieven.
Nu wil een natuurlijk alternatief niet meteen zeggen dat je hier geen irritaties en/ of uitslag van kunt krijgen. Sommige mensen kunnen namelijk net zo allergisch reageren op de natuurlijke parfums in deze spiermiddelen. Maar gelukkig weet je dat zelf meestal, en kun je daarop letten bij de aanschaf.

WELKE NATUURLIJKE ALTERNATIEVEN?

Omdat ik al jaren veel van mijn spieren vraag, heb ik inmiddels aardig wat ervaringen met de natuurlijke alternatieven. Sommige heb ik eens gereviewd. Sommigen deden niets, sommigen gaven mij rode vlekken, en sommigen stonken zo er dat ik het vanwege de stank niet gebruikte. Omdat ik over de jaren een aardige bak vol ervaring heb verzameld, heb ik besloten om mijn grootste favoriete natuurlijke alternatieven te bespreken. Hopelijk heb jij daar ook wat aan en kun je er wat mee. Al deze besproken natuurlijke spiermiddelen staan in mijn EHBS kast.
VAN DER PIGGE LINIMENT
Dit is mijn absolute topper op dit moment. KLIK HIER om er alles over te lezen. Deze lotion-achtige spiercreme geeft vrijwel direct verlichting op mijn aangedane spieren. Het werkt ook uitmuntend op mijn pijnlijke nek-en-schouderpartij.  Het ruikt zeer sterk, ik gebruik daarom altijd een latex-vrij handschoentje om de aangedane plekken in te smeren. Het trekt super-snel in, waardoor je na het incasseren je kleding gewoon aan kunt trekken. Ik heb standaard een fles in huis, en deze staat bij mijn computer. Ik smeer ook mijn soms pijnlijke polsen en vingers in, wat de boel direct verlicht. Ik heb deze nu ongeveer een jaar intensief in gebruik. En eerlijk? Ik ben geen andere spiermiddelen tegen gekomen die echt nét zo goed, snel en effectief werken. Daarom is deze fles voor mij onmisbaar. ( KLIK HIER om te bestellen )
PIROCHE SPORT RESTORING SPRAY
Een goede tweede is de heerlijke spray van PIROCHE. Deze heb ik ontdekt via de JOUW BOX van collega Ralph Moorman. Het merk PIROCHE overigens ook, ik maakte via de JouwBox eerder al eens kennis met de heerlijke gezichtscréme uit deze lijn. De restoring spray is vooral erg makkelijk in gebruik. KLIK HIER om er meer over te lezen. Het ruikt overigens geweldig. Lekker fris met een paar zachte tintjes. Dit maakt het gebruik zeker aangenamer en loop je er niet bij als een wandelend potje Vicks 😁 Dit lijkt zelfs een beetje op een parfum. De werkzaamheid is echt uitstekend. Zeker als je de spray gebruikt en de aangedane plekken warm houdt met bv een sjaal. Het gaat dan lekker “ branden” wat de pijn meteen verlicht. Ik gebruik de spray vooral na mijn sporten. De warme spieren vinden dit heerlijk. En ik ook. Ook deze spray heb ik voortaan standaard in huis. Als soort van EHBS “ rapido” 😄 Het is meteen op te sprayen. ( KLIK HIER om te bestellen)
HARMONIE SPIERGEL
Deze gel vind ik vooral fijn omdat het erg verfrissend aanvoelt op de huid. De werking is iets minder dan bijvoorbeeld de liniment en de restoring spray, maar zeker bij lichte klachten is deze gel verrukkelijk en weldadig. Het ruikt heerlijk kruidig. Wat bezegel vooral doet is de boel kalmeren en verzachten en het verzorgt de huid erg goed. Ik gebruik hem veel voor de kleine kwaaltjes, zoals wat lichte kramp en spier en gewrichtspijnen rondom de knieën en mijn handen. Ideaal. ( KLIK HIER om te bestellen )
VAN DER PIGGE SPIER EN GEWRICHTSBALSEM
Jaja, ook hier floreert VAN DER PIGGE weer, ze hebben nu eenmaal geweldige spiermiddelen in huis, waaronder deze spier en gewrichtsbalsem. Deze balsem is nét even een tikkeltje beter in zijn werking dan de eerder besproken balsem van de hoop die toch meer weg heeft van VICKS. We vinden in deze balsem bijvoorbeeld heel veel werkzame ingrediënten, zoals cajaput-olie, en wonder olie. Ik gebruik deze balsem voornamelijk als ik mijn spieren heb overbelast. Een likje erop en de pijn verdwijnt zo goed als helemaal. Ook hier aan te raden om een latexvrije handschoen te gebruiken, omdat de geur zeer sterk is. Er zitten bijzonder veel kruiden kin deze balsem wat het uitmuntend geschikt maakt voor pijnlijke gewrichten. ( KLIK HIER om meer te lezen en KLIK HIER om te bestellen.

WAAR MOET JE OP LETTEN?

Tot zover de inhoud van mijn EHBS kast. Uiteraard zijn er nog honderden andere natuurlijke alternatieven op de markt. Mijn EHBS kastje is uiteraard gevuld met alleen maar zuivere, pure en natuurlijke alternatieven. Met heel veel andere “ so-called-natuurlijke” alternatieven kan dit anders zijn. Zo kunnen ze niet natuurlijke hulpstoffen bevatten die wel gewoon door de EU zijn goedgekeurd en mogen worden gebruikt in natuurlijke alternatieven. Het is daarom zeer verstandig om niet op leuke verpakkingen vol met klets-koek af te gaan, maar direct op je doel: de ingrediënten. Lees deze zorgvuldig uit. Woorden waar je nog nooit eerder van hebt gehoord zijn de moeite waard om na te trekken.
Wat natuurlijk ook erg belangrijk is, is de werking. Ik heb ontzettend veel natuurlijke spiermiddelen gehad die totaal niets deden. Dat risico is groter, met natuurlijke alternatieven. Het is maar net waarop jij goed of helemaal niet reageert. En dat kan best even een zoektocht zijn. Mijn EHBS kast is ook niet binnen twee maanden gevuld geweest, daar zijn jaren lange zoektochten aan vooraf gegaan. Maar heb je dan eenmaal je producten gevonden kun je er jaren mee vooruit.

6 Reacties op “Middelen tegen spier en gewrichtspijn…..weet jij wat daar echt allemaal in zit ?

  1. Dankjewel, echt heel veel werk om het alllemaal uit tezoeken. Ik zelf baal dan van het geld wat ik dan heb uitgegeven voor middelen die niet werken en niet zuiver zijn, blij dat jij dit zo uitzoekt, je bent nog net geen goeroe, maar ik gebruik je advies. Top!!

    • Geweldig om te weten wat soort schadelijke producten er overal in gebruikt worden… hiermee ben ik reeds vele stappen vooruit! Ik reageer op vele dingen nu weet ik ook waarom. Thx vd info!

  2. Waarom heb je niet gekeken naar arnica massageolie van Weleda? De allerbeste massage olie de échte natuurlijke basis die ik ken voor spier- en gewrichtspijn?

  3. Hoi Monique. Is er ook een van jouw favoriete oliën of balsems die goed werkt als je een slijmbeursontsteking hebt in een schouder? Ik heb daar al een half jaar last van en ik wil niet weer naar de dokter gaan voor een cortisonen injectie. A.Vogel verkoopt Atrosan spier- en gewrichtsgel maar ik weet niet of ik daarop kan vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *