Perzik/kwarktaart

Ik maak er geen geheim van, dat ik dol ben op biologische/dynamische kwark. Ik ben gezegend met darmen die koemelk kunnen verteren en daar ben ik echt ontzettend blij mee en dankbaar voor, want ik zou mijn dagelijkse porties kwark niet willen en kunnen missen. Ik kan de extra eiwitten ook erg goed gebruiken omdat ik een zeer actief leven leid en daarin veel sport. Ik kies echter alleen voor biologisch dynamische kwark en yoghurt ( yomio) en biologische geitenkwark en kaas. Verdere zuivel consumeer ik liever plantaardig.

SAM_1686

Ik werk koemelk/lactosevrij. Soms vind ik dat erg jammer omdat je met zuivel ongelooflijk lekker en veelzijdig kunt bakken. Daarom maak ik soms een uitstapje om ook de grote groep mensen die net als ik wel biologische zuivel genieten, of af en toe zuivel genieten, tegemoet te komen en eerlijk = eerlijk, ook mezelf een beertje natuurlijk !!!  😉 Je kunt kiezen uit veel biologisch/dynamische kwark of geitenkwark voor dit recept. Zowel vol, halfvol, of mager, als diverse merken. Je kunt ook voor biologische kwark kiezen of Griekse yoghurt. Wil je liever geen lactose/koemelk? Dan kun je ook zuivelvrije kwark maken.Klik hier om naar het recept te gaan. Een andere optie is kokosmelk die 24 uur in de koelkast heeft gestaan, maar dit bevat extreem veel vetten, waar ik niet zo’n voorstander van ben.

SAM_1685

Deze kwarktaart krijgt een bijzondere smaak dankzij de gekaramelliseerde stukken perzik in de kwarktopping. Dit maak je vooraf. Daarbij heb je nodig:

  • vier rijpe perziken, gewassen en in de schil gelaten, in stukken gesneden
  • een flink scheutje yakonsiroop 

Verwarm de oven voor op 185 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Hussel de yakonsiroop in een kom goed door de stukken perzik. Verdeel de perzik over de bakplaat en bak deze in ongeveer 30 minuten gaar. Laat afkoelen.

Je hoeft dit uiteraard niet toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld ook voor wat verse aardbeien kiezen of ander zacht vers zomerfruit. Gebruik liever geen kiwi en ananas, deze gedijen niet zo goed in een ” kwark-rijke” omgeving 😉 Laten we de taart gaan maken!

Dit heb je nodig:

( voor de bodem)

  • 225 gram havermout ( droog)
  • drie bananen, gepureerd
  • 100 gram chufameel of amandelmeel
  • 170 gram zonnebloempitten
  • een eetlepel greensweet-stevia sweet Xtra
  • 250 ml warm water

Voor de topping:

  • 500 gram biologisch/dynamische magere kwark ( of een andere optie, zie toelichting hierboven)
  • 15 gram Greensweet-stevia geleisuiker
  • de gekaramelliseerde perziken

SAM_1689

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ronde bakvorm ( 20 cm) in met avocado olie of kokosolie en bekleed met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de bodem in een kom goed door elkaar ( liever niet in de keukenmachines! ) en stort de massa in de vorm. Tik enkele malen op het aanrecht. Roer de perziken en geleisuiker door de kwark, en stort de massa op de bodem. Verdeel gelijkmatig. Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat enige tijd goed afkoelen.

SAM_1684SAM_1688

 

 

 

2 Reacties op “Perzik/kwarktaart

  1. Hoi Monique, ik ben een beetje in de war. Ik heb net je artikel over yakonsiroop gelezen en daar zeg je dat je het niet moet verhitten omdat dan de goede stoffen verloren gaan.
    Nu staat er in het recept dat het een half uur op 185 graden in de oven moet.
    Heb ik iets verkeerd begrepen?

    • Dag Tiny,
      Nee, dat heb je correct begrepen. Echter heb je, om iets te karamelliseren een zoetstof nodig die dit kan. Dan is yakonsiroop de beste, en meest gezondste optie. Vandaar ik voor yakonsiroop heb gekozen in dit recept om de perziken te karamelisseren. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *