Proteïne brood? Dat maak je toch zeker gewoon zelf?

Een paar maanden geleden vond ik plots bij de LIDL een ” eiwitrijk-brood”.( KLIK HIER ) Ook de laatste tijd zie ik steeds ,meer van deze verrijkte broden op de markt verschijnen. Er lijkt veel animo voor te zijn.

Als we inhoudelijk naar het eiwitrijke LIDL brood kijken, zien we apart van de extra eiwit-toevoegingen niet erg veel verschil met het gemiddelde brood-recept. We zien per sneetje brood ( 42 gram) dat het inderdaad aardig wat eiwitten bevat t.o.v gewoon brood. Een sneetje gewoon volkoren brood met zaden en pitten levert per 35 gram gemiddeld zo’n 3 gram eiwitten op, terwijl je met een sneetje eiwitbrood bijna 10 gram eiwitten binnen harkt. Deze eiwitten komen niet uit dierlijke bronnen zoals eieren of melk. Hierin zit een groot verschil betreft de opname van eiwitten. Om te beginnen verschilt het aminozuurprofiel tussen plantaardige en dierlijke eiwitten. Mijn collega Juglen Zwaan schreef hier eerder een zeer duidelijk artikel over. KLIK HIERom naar zijn artikel te gaan. Ook hij verklaart in zijn artikel, net als ik veel verkondig, dat dierlijke eiwitten van meest hoogst haalbare kwaliteit zijn en dat plantaardige bronnen tenminste één of meerdere aminozuren missen waardoor het lastiger wordt om de juiste essentiële aminozuren binnen te harken die het lichaam echt nodig heeft. Omdat plantaardige bronnen van eiwitten niet volledig zijn, moeten veganisten en vegetariërs bijvoorbeeld opletten de juiste en de nodige aminozuren binnen te krijgen. Teruggekoppeld naar dit eiwitbrood: het levert inderdaad méér eiwitten, maar van plantaardige bron. Het brood vervangt dus geen eiwitten uit ons voedsel, maar kan zeker dienen als een welkome aanvulling.
Ik vind tevens, dat het suikergebruik in dit brood vrij hoog ligt. 1,5 gram per sneetje is vrij pittig. Ook vind ik dat er vrij gul met de zoutpot is gestrooid. Twee sneetjes brood levert meteen een suikerklontje mee en een flinke schep zout. Is dit een gezond brood? Als we er inhoudelijk naar kijken, even afgezonderd van het eiwitgehalte, dan vind ik het geen gezond brood,  maar ook niet direct een ongezonde variant op brood. Er zijn veel meer broden die je echt ongezond kunt noemen, in dit daglicht geplaatst kunnen we van een betere optie spreken.  Maar echt gezond? Nou, nee, dat zeg ik ook niet. Ik vond het brood wel smakelijk. Omdat ik geen zout gewend ben, vond ik het wel een beetje zout, maar dit moet je bij mij met een “ korreltje zout” nemen omdat ik dus helemaal geen zout consumeer, en het aardig binnenkomt als ik iets zoutig eet. Waar ik mijn vraagtekens bij zet is de prijs. Ik betaalde € 1,89 voor 11 dunne sneetjes brood. ( 500 gram)  Inhoudelijk zien we hier één zelfde trucje als bij de kurkuma instant drank. Ik schat, dat de fabrikant bij elkaar aan grondstoffen nog geen € 75 eurocent kwijt is. Het is dus best winstgevend. Onthoud ook, dat je door gewoon verse peulvruchten te eten, ook aan je plantaardige eiwitten komt. Dit is goedkoper, en bovendien krijg je ook nog eens extra vezels en vitaminen en mineralen binnen. Tot slot: dat er alleen plantaardige ingrediënten lijken te zijn gebruikt in dit brood , wil dit niets zeggen of het brood ook veganistisch is. Dit zul je na moeten vragen bij LIDL

Veel onnodige toevoegingen

Het verrijkte brood wordt niet alleen maar verrijkt met eiwitten ( uit zowel dierlijke als plantaardige bronnen ) maar ook met veel hulpstoffen om het brood maakbaar en verkoopbaar ( lees: beter en langer houdbaar) te maken. Deze hulpstoffen zijn niet echt wat je zegt een verrijking voor onze gezondheid. Veel zout, broodverbeteraars en suikers in de vorm van dextrose. En zoals ik eerder vertelde moet je er flink diep voor in je beurs tasten. Ik vond het daarom de hoogste tijd worden om zelf eens iets te bedenken. 😉

…en dat is aardig goed gelukt, al zeg ik het zelf . Ik heb gezocht naar de beste eiwitbronnen die ook meest opneembaar zijn voor de mens. Zowel plantaardig , als uit dierlijke bronnen dus ik kan je alvast verklappen, dat dit recept niet geschikt is voor veganisten. Ik heb namelijk gebruik gemaakt van verse eitjes die ik bij de boer heb geraapt en….wei. WATTEH? Ja, je leest het goed. WEI.

Omdat ik zelf dagelijks hangop maak van yoghurt heb ik iedere dag een bak vol wei over.

Wei ( in het Engels Whey) is de vloeistof wat overblijft van melk van wat voor dier ook na kaasbereiding. Kaas wordt gemaakt door de melk te laten klonteren ( stremmen) Na het klonteren wordt de vloeistof gescheiden van de wrongel. Deze vloeistof heet wei. Het bevat ongeveer 50% van de lactose uit de melk evenals eiwitten, vitaminen en mineralen. De eiwitten uit wei worden vaak gezuiverd en verkocht als wei-eiwitten.Ook worden deze wei-eiwitten gedroogd en wordt dit industrieel erg veel gebruikt in producten als ” weipoeder”.  Er bestaat ook ” zoete wei”. Dit wordt gemaakt van het restproduct van harde/half harde/zachte kazen. Het wordt ook wel stremselcaseïne genoemd. Deze zoete wei bevat een PH waarde van 4.3-4.6. Het wei-eiwit blijft gewoon opgelost in de wei, maar als we het gaan verhitten wordt het gerecupereerd. Als de ( kaas) wei wordt verhit tot 80-90 graden Celcius komen de eiwitten als vlokjes bovendrijven. Door deze vlokken uit te scheppen en uit te laten lekken verkrijgt men ricotta.Winning van mineraal-zuur-geprecipiteerd caseïne levert een zure wei. Dit bevat een PH waarde van 4.3-4.6.

GEZOND?

Wei is erg gezond. Het bevat o.a erg veel calcium, potassium en proteïne. Ondanks dat wei veel waardevolle nutriënten bevat, zijn er pas recent processen ontwikkeld voor producties van hoge kwaliteit wei-producten. Denk hieraan aan eiwitten en vitaminen. ( kaas) wei eiwit heeft de hoogste biologische waarde ( BV) van alle gekende eiwitten. Zelfs hoger dan het eiwit uit een ei. Het eiwit uit een ei wordt beschouwd als het meest makkelijk opneembare eiwit en hierdoor een referentiestandaard BV ( biologische waarde) heeft van 100. Deze biologische waarde verwijst naar hoe efficiënt een stof wordt verteerd en geabsorbeerd via de darmvlokken in de dunne darm tot in de bloedstroom zonder zijn originele vorm te verliezen. Een BV geeft dus aan, hoeveel geabsorbeerd eiwit van een bepaald voedingsmiddel wordt opgenomen in de eiwitten van het menselijk lichaam. Wei-eiwitconcentraat heeft een BV van 104. Andere voorbeelden van een BV waarde in voedingsmiddelen:

  • soja: een BV van 74
  • koemelk: een BV van 92
  • caseïne: een BV van 77
  • rundvlees: een BV van 82
  • tarwegluten: een BV van 63

Tot voor kort werd kaaswei voornamelijk verwerkt door veevoeder, of gebruikt als meststof. Dit lijkt nu te gaan veranderen. Wei-eiwit is een compleet, zeer hoog kwalitatief eiwit met een zeer rijk aminozuur profiel, Het bezit het volledige spectrum aan aminozuren, inclusief de essentiële aminozuren en vertakte aminozuren. deze zijn essentieel voor weefsel-opbouw en herstel.

Ik verwerk de wei dagelijks door tal van dingen, bijvoorbeeld:

  • Door smoothies/shakes
  • Een bouillon trekken met groenten
  • Wei toevoegen in plaats van zout bij fermenteren, dit proces verloopt dan sneller
  • Cocktails maken. Dit verhoogt de smaak.
  • ” rauw” opdrinken, al is lekker anders ;(
  • door de pannenkoekenbeslag roeren
  • als vocht in plaats van water door baksels

Wei is ook een perfecte voeding voor je moestuin. De zuurgraad in wei verhoogt het PH level in het blad, waardoor de meeldauw wordt ontmoedigt. Je kunt er ook heerlijk in baden. Wei is namelijk ontzettend goed voor de huid. Het werkt effectief tegen tal van huidproblemen, zoals acé en huiduitslag. Je kunt wei lang in de koelkast bewaren. Roer het af en toe even door. Je kunt het ook invriezen.

Ik heb de wei gebruikt in dit broodrecept. Door er nog een aantal aan-eiwit-rijke ingrediënten aan toe te voegen verkrijg je een zeer smakelijk brood die zeer rijk is aan eiwitten en je dit kunt eten als je extra eiwitten nodig hebt ( bijvoorbeeld sporters, of behoeftigen ) Door de heerlijke textuur is dit brood verrukkelijk. Zo smakelijk, dat je er helemaal niets op hoeft . Het brood is van zichzelf al een ware smaak-explosie in je mond. Je kunt het brood ongeveer 4-5 dagen in een zak in de broodtrommel bewaren, maar omdat het geen hulpstoffen bevat, adviseer ik je om het zo snel mogelijk te consumeren. Of vries het in.

Hoe maak ik wei?

Nu hoef je helemaal geen wei toe te voegen, maar voor het eiwitgehalte is de wei wel een grote speler. Maar je kunt ook kiezen voor water of plantaardige melk. Je vraagt je vast af, hoe je die wei dan maakt? Dat is echt ontzettend simpel. KLIK HIER om naar mijn uitleg te gaan . Als ” bonus” hou je een kom heerlijk dikke hangop over, die je , terwijl je brood in de oven staat, lekker op kunt smullen.

 

DIT HEB JE NODIG:

  • 400 gram havermout
  • 250 gram zonnebloempitten en wat zonnebloempitten om te bestrooien
  • 15 gram wijnsteen bakpoeder
  • twee eetlepels biologische erythritol
  • 400-450 ml wei ( of water, of plantaardige melk )
  • drie verse eieren

Om te garneren:

  • hennepzaad
  • sesamzaad
  • zonnebloempitten die je achter hebt gehouden

…EN ZO MAAK JE HET:

verwarm de oven voor op 180 C. Gebruik een middelgroot, vierkant brood-bakblik. Bekleed deze met bakpapier. Maal in de blender de havermout en de zonnebloempitten tot meel. Roer de rest van de ingrediënten erdoor. Stort het beslag in het blik. Bestrooi het beslag royaal met de sesamzaad, zonnebloempitten en hennepzaad. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-60 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat het brood afkoelen op een rooster.

8 Reacties op “Proteïne brood? Dat maak je toch zeker gewoon zelf?

    • dat heb ik niet geprobeerd, ik werk niet met broodmachines…succes!

    • Ja, heb ik wel gedaan, zelf alles gemengd, de bakmachine op gelijk bakken gezet

    • Ja dat kan prima hoor ,het water vervangen door wei en je krijgt een smakelijk brood,doe het wekelijks

  1. Ha Monique, dit ga ik zeker maken. Ik vraag me af wat het effect is als ik i.p.v. yoghurt met Kyr werk, dus die laat uitlekken? Daarvan wordt ook gezegd dat het heel veel eiwitten van zichzelf bevat?

  2. Beste Monique,

    Kun je de wijnsteenbakpoeder ook laten vervangen door gewone bakpoeder? In welke verhouding kan dat?

    Als je water of plantaardig melk zoals bv sojamelk gebruikt ipv wei dan is er toch weinig sprake van proteïnebrood?

  3. De yoghurt lek nu uit. Dus morgen een broodje bakken . Over het brood: kan ik ipv stevia ook erythritol gebruiken?

  4. Staat nu in de oven 🙂 Ik heb ipv wei van yoghurt de wei van mijn kefir gemaakt. Hopelijk zit daar dan geen lactose meer in (ik laat de kefir altijd 48u staan), want daar kan ik niet tegen. heb ik dan wel de eiwitten? Ik zal nog ff laten weten hoe de smaak was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *