Puur, echt en natuurlijk…..de producten van VAN TOEN!

Mijn fans en volgers hebben het vast voorbij zien komen afgelopen December……de grote lancering van ons eigen merk VAN TOEN. We maakten een droomstart, de producten vlogen de deur uit. We kunnen jullie niet uitleggen hoe trots we dan zijn! Velen kunnen niet wachten op de nieuwe VAN TOEN producten die we komende tijd gaan uitbrengen! Hoogste tijd, om jullie het hele verhaal achter VAN TOEN te gaan vertellen!

VAN TOEN …HET BEGON MET EEN ENCYCLOPEDIE!

Het idee ontstond een poos geleden bij Rosa. Zij is net als ik groot fan van al die ECHTE ouderwetse, mooie, pure, ambachtelijke en zuivere producten uit de natuur of zo dicht mogelijk bij de natuur staand. Je kent ze wel, die echte klassiekers uit grootmoeders tijd. Zoals spier balsems, “ tijger” balsem, het potje vet, enzovoort, allen zeer eenvoudige smeersels om onze huid gezond, soepel en veerkrachtig te houden. Ik herinner mij al deze smeersels van vroeger nog, die bij mijn oma op de kaptafel stonden. Zo’n tafel met drie grote spiegeldelen, en een lief krukje ervoor, meestal van pluche.  Daar zat mijn oma iedere morgen haar haren te borstelen en haar huid in te smeren. Als klein meisje zat ik dan op haar schoot terwijl ze ook mijn haartjes kamde en mijn huid insmeerde. Zeer warme herinneringen. Ik herinner mij de lekkere geuren van al die smeersels nog goed. Mijn oma had altijd een lekkere lavendel zalf, die ik zalig vond ruiken. De geur van lavendel roept deze warme herinneringen steeds op.
Ik sport zelf iedere dag fanatiek, en ik vraag dan ook vrij veel van mijn spieren. Ik heb daarom standaard diverse spier en gewricht-balsems in huis, want het komt vrij regelmatig voor dat mijn spieren wat overbelast raken en pijn gaan doen of vervelende stijfheid / kramp geeft. Rosa liep al geruime tijd met het plan rond, om speciaal voor de spieren “ spieren-spul” te gaan ontwikkelen en vertelde mij daar regelmatig over. Het is overigens best een grappig verhaal hoe Rosa werd geïnspireerd. Het begon bij haar met een oude encyclopedie die zij cadeau kreeg van onze formulator, tevens goede vriend van Rosa.  De encyclopedie stond vol met die echte oude recepturen uit grootmoeders tijd. Ja, gewoon in een encyclopedie! Waar tegenwoordig vreselijk geheimzinnig over wordt gedaan als het komt op formuleringen, deden we vroeger nooit moeilijk, en werden de recepturen gewoonweg voor iedereen toegankelijk gemaakt. Dat was destijds dan ook lang niet zo ingewikkeld. Er werd enkel met pure en natuurlijke ingrediënten gewerkt. Vroeger gingen mensen vaak het bos in of het land op om deze ingrediënten te plukken.  Rosa is erin gaan lezen…uren en uren, en raakte zo enorm geïnspireerd om deze prachtige formules van welleer nieuw leven in te blazen.  Ik werd meteen nét zo enthousiast als zij en al snel werd de lijn VAN TOEN geboren. Een lijn waarin we al die toppers van vroeger weer nieuw leven in gaan blazen. Van spier-balsems tot inhaleer-zalven tegen verkoudheid / verstopte neus, van gewricht-balsems tot het ouderwetse potje vet, wat overal goed voor is.  Maar ook bijvoorbeeld echte pure etherische oliën. Alles zoveel mogelijk in de originele, authentieke recepturen, maar dan uiteraard 2.0. 😄 We zorgen uiteraard voor alle benodigde certificeringen, keurmerken ( Natural Cosmetic Standards en Eco Control )  en zorgen voor een meest strenge controle.
We zijn afgelopen maanden druk bezig geweest met het bedenken van formules, dit bij de ontwikkelaar neerleggen, testen, opnieuw testen, weer sleutelen aan recepturen…..tot het perfecte product voor ons goed genoeg was om in productie te gaan nemen. Een proces waar ik onwijs veel van heb gekeurd, wat is dat toch interessant om van dichtbij mee te mogen maken. Van ingrediënt tot verpakking en label. Alles was zo onwijs leerzaam. Hoe een product tot stand komt…..werkelijk fascinerend te noemen.
Een ander aandachtspunt wat zeer belangrijk voor ons was naast de natuurlijkheid en de milieuvriendelijkheid, waren de verkoop prijzen. Er zijn vreselijk veel spier middelen, etherische oliën, smeersels en zalven op de markt, we struikelen erover als we een winkel in stappen. Wat opvalt, is dat de prijzen onderling sterk kunnen verschillen terwijl het in veel gevallen om exact dezelfde inhoud / ingrediënten gaat. Wij willen erg graag met VAN TOEN niet alleen pure en werkzame en milieuvriendelijke producten maken, maar ook erg graag daar een EERLIJKE prijs voor vragen. We waren zeer onder de indruk van sommige verkoopprijzen. 😕 Sommigen vliegen werkelijk door het dak, en voelt het als de consument een pootje lichten. Wij willen met onze lijn ook daarin het verschil gaan maken.

VAN TOEN SPIER & GEWRICHTSBALSEM

Rosa wilde als eerste producten voor onze spieren en gewrichten ontwikkelen. Dit ook, omdat ik zo’n groot verbruiker ben van al dat “ spieren spul “ Mijn kast staat bommetje vol. Zij wilde voor mij speciaal meteen als eerste deze producten gaan ontwikkelen. Want zeg nu eerlijk, een betere proefkonijn dan ik is onvindbaar, toch? En zo geschiedde. De eerste topper waar we razend enthousiast over zijn is de spier & gewrichtsbalsem. Zoals de naam zegt, is deze balsem niet alleen weldadig voor de spieren, het heeft tevens een zeer weldadige werking op onze gewrichten. Het geeft een heerlijke warmte sensatie op de huid en de balsen trekt direct goed in. Het bestaat uit enkel pure oliën en extracten, die bekend staan om hun zeer effectieve werking op spieren en gewrichten, zoals kamfer, cajaputi olie, wonder olie  en eucalyptus. Dit alles wordt gedragen door zeer pure draag-oliën als kokosolie en joboba olie.  Steeds meer mensen hebben last van hun spieren en gewrichten. Dit kan zowel chronisch zijn als periodiek. Linksom of rechtsom, we hebben allemaal wel eens last van pijntjes en krampen en weten dat dit gewoonweg niet prettig is ( zacht uitgedrukt ) Soms kan de pijn zulke ernstige vormen aannemen dat het dagelijkse leven erdoor wordt beïnvloedt. Ik heb meest last van krampen en over-vermoeide spieren. Ik ransel mijn spieren nogal eens af…..🙄 Ik geef ze er regelmatig flink van langs en zij trakteren mij dan heel veel pijn en krampen in return. Op mijn beurt smeer ik ze weer in met de spier & gewrichtsbalsem.  De geur alleen doet je luchtwegen direct prikkelen. Deze balsem is ideaal om standaard in huis te hebben voor eerste hulp bij spier en gewrichtsklachten en onderhoud. Het is ideaal bij :
– de dagelijkse verzorging en onderhoud van spieren, pezen en gewrichten
– gevoelige spieren die vrij snel overbelast raken
– bij oververmoeide of “ te hard aangepakte “ spieren, geeft een directe verlichting en helpt bij herstel
– koude, stramme en stijve spieren, bijvoorbeeld bij het opstaan of lang in een verkeerde houding te hebben gezeten
– ochtend stijfheid, het maakt de spieren direct weer soepel
– verkrampte spieren en gewrichten
– koudeledematen, als voeten en handen
De balsem heeft een zeer pittige sterke geur, wat het meteen ook tot een “ nose-opener” 🤧 maakt als deze is verstopt. Bij mij springt de boel meteen open zodra ik het potje onder mijn neusgaten hou. Heb je echt flinke last van verstopping? Dan helpt een beetje spier & gewrichtsbalsem opgelost in kokend water goed. Hang er met een handdoek over je hoofd boven om alles los te stomen. De balsem komt in een prachtig donker glazen potje, die je na gebruik kunt hergebruiken. De spier & gewrichtsbalsem is geschikt voor veganisten.

VAN TOEN SPIERENSPUL

Dit is een vrij unieke formule. We hebben er veel aan gesleuteld om het tot de meest perfecte spierbalsem te verheffen, en wat ons betreft ( en ook alle proef personen ) is dat méér dan goed gelukt. Ook ik ben over-over-over enthousiast, want dit spul werkt echt als een tierelier. We hebben ons laten inspireren door de ouderwetse formules uit grootmoeders tijd. Daar hebben we ons eigen sausje aan gegeven en dit alles kwam na veel kunst en vliegwerk tot deze waanzinnige formule. Het gaat om een milk, die niet vettig is en direct door de huid wordt opgenomen. Het is een LIFE SAVER voor stijve, stramme, overbelaste, flink aangepakte spieren. De milk geeft een warmte sensatie en een ontspannende uitwerking op de spieren. Het bevordert bovendien de doorbloeding. Deze milk is bijvoorbeeld ook ideaal bij ijs-dagen in de wintermaanden. Door de spieren vooraf licht in te smeren met de milk blijven deze meer soepel en warm. Maar het werkt bijvoorbeeld ook voortreffelijk bij kleinere vervelende pijntjes zoals lage en hogere rugpijn, nekpijn, verrekkingen, versstruiking enzovoort. Door de ontspannende uitwerking op de spieren kan het een vrij directe pijnverlichting bieden.
Net als de spier & gewrichtsbalsem bevat dit spierenspul geen rare / nare / vreemde / stoffen en is het allemaal 100% gecertificeerd, natuurlijk en zijn de verpakkingen 100`% biologisch afbreekbaar en volledig recyclebaar. Waar is het goed voor ?
 • Natuurlijk wrijfmiddel voor soepele spieren, pezen en gewrichten
 • Geschikt voor stramme en stijve spieren
 • Goed te gebruiken voor behandeling voor en na het sporten
 • Voor herstel na fysieke inspanning
 • Stijve spieren na sport, bij het opstaan en dergelijke
 • Vastzittende spieren (na bijv sport)
 • Soepel bewegen/blijven bewegen bij repeterende bewegingen
 • Bij langdurig werken met muis en beeldschermen
 • Bij continu/eentonig werken met computer/muis/beeldschermen
 • Bij continue belasting van handen, polsen, ellebogen, nek en schouderwerk 
 • Bij ochtend stijfheid
 • Bij koude ledematen als handen / voeten
 
De milk voelt direct aangenaam op de huid. Het verkoelt om daarna te verwarmen. Even lichtjes in masseren op de aangedane / pijnlijke plekken, en je voelt de milk meteen zijn werk doen. Het spieren spul is geschikt voor veganisten.

HET GEBRUIK

Ik ben uiteraard het perfecte proefkonijn geweest om het spierenspul en de balsem tot in de puntjes te kunnen testen en beoordelen zodat we er 100% achter kunnen staan. Daar gingen heel wat proefmonsters aan vooraf die door mij werden afgekeurd. Dan was de werking niet optimaal, dan vond ik de textuur niet fijn, ik heb meer dan ooit mijn kritische noten hier veel laten horen. En dat is OKAY. Want het levert nu twee geweldige producten op.
De spier & gewrichtsbalsem en het spierenspul ruiken niet alleen behoorlijk heftig ( ik vind deze geuren zalig ).., ze zijn ook verwarmend. Ik adviseer dan ook altijd om een latexvrij handschoentje te gebruiken om de balsem / milk op te brengen. Het kan nogal lang aan je vingers blijven ruiken. Omdat zowel de balsem als de milk zeer snel in de huid trekt kun je vrij direct na het insmeren je kleding aantrekken. Ik heb zelf twee keren dit getest en er blijven geen vlekken achter op kleding. Wel ruik je het uiteraard in je kleding, maar het is geen vieze geur. Zorg overigens wel, dat je zowel de balsem als de milk goed in je huid hebt gemasseerd. Dit is tevens erg fijn voor de spieren en de andere pijn-punten. Gebruik niet teveel in één keer, dat heeft geen enkele meerwaarde op de werking. Gebruik een kleine hoeveelheid per keer. Smeer de huid liever meerdere keren per dag in, dan teveel in één keer.

Arnica +

Goed. We hebben twee prachtige spier / gewrichtsalsems in-the-house, maar voor de mensen die nét even wat meer zoeken , is er een ARNICA + gel uitgebracht. Een toelichting :

WAT IS ARNICA ?
Je hebt er wellicht al eens van gehoord: ARNICA. En je snapt misschien ook dat het gaat op een plantje. Maar wat is het eigenlijk precies en waarom is het zo heilzaam voor ons ?
Arnica, voluit Arnica montana ( niet te verwarren met de airfryer! 😁) is een valkruid en een meerjarige plant. De plantjes zijn te vinden in veel berggebieden met een grens van 3000 meter, en meest meest vindbaar op het Noordelijk halfrond. Denk aan de Vogezen, Pyreneeën en zuid -Scandinavië. Aangenomen wordt, dat hoe hoger in de bergen de plantjes groeien, hoe heilzamer de werking , dit wordt gelinkt aan het feit dat op hogere hoogten de zon feller schijnt dan in de dalen. De bergplant heeft zijn naam VALKRUID toebedeeld gekregen omdat het genezend zou werken bij kneuzingen, bloeduitstortingen en verstuikingen.
Arnica wordt veel in de homeopathie toegepast.
De meest belangrijkste inhoudstof van valkruid is de groep SESQUITERPEEN-FACTONEN. De bloemetjes van het valkruid bevatten 0,2-0,8%  van deze stoffen. Deze zijn meest werkzaam. Als je Arnica op een juiste manier gebruikt / toepast kan het zeer gunstig werken bij o.a  bloeduitstortingen.
WAT IS SRL GELEI ?
SRL gelei is een wat ingewikkelder ingrediënt om uit te lichten omdat deze bestaat uit verschillende tincturen. Te weten :
– SYMPHYTUM OFFICINATeffectieve werkingen van E TNCTUUR ( smeerwortel tinctuur ) 
– RHUS TOXICODENDRON ( Rhus Tox )  TINCTUUR ( gifsumak tinctuur ) 
– LEDUM PATUSTRE TINCTUUR ( moeras rozemarijn tinctuur ) 
Deze tincturen samen gevoegd lijken een zeer verrassende werking te bieden op onze spieren en gewrichten en lijken ook goed te werken bij kleine ( sport) blessures. Tincturen zijn plantaardige samenstellingen die worden gemaakt van harsen, planten, bladere en bloemen. Van de plantendelen wordt een oplossing gemaakt, en om de houdbaarheid te verlengen en tevens de werking te versterken wordt er in de meeste gevallen een kleine fractie aan alcohol toegevoegd. De werkzame stoffen uit de plantendelen trekken daardoor in de vloeistof. Door dit langere tijd te laten staan worden de werkzame stoffen alleen maar krachtiger. Tot slot wordt de massa gezeefd. Wat overblijft noemen we een tinctuur.
Tincturen vallen onder de zogeheten KRUIDEN-GENEESKUNDE. Alhoewel deze kunde nog altijd naar de “ spirrie-wirrie-wappie” hoek wordt geveegd, zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken beschikbaar over de geneeskrachtige kruiden. Anders gezegd is het een onderbouwde geneesmethode en hoef / moet je daarin niet te“ geloven”.
SRL gelei wordt meest toegepast in homeopathische alternatieven, maar dat wil niet zeggen, dat deze producten vrij zijn van synthetische stoffen. Daarom bedachten wij voor VAN TOEN een super-combinatie. Die niet alleen extra goed werkt, maar ook verder vrij is van meuk. De ARNICA +  is uiteraard  NCS EcoControl gecertificeerd, 100% natuurlijk en geschikt voor veganisten.
VOOR WAT ?
Zoals gezegd gaat het om een extra effectieve spier en gewricht gel, die nét even een stapje verder gaat dan de spier & gewrichtsbalsem. Het kan verlichtend en herstellend werken bij :
– kneuzingen en verstuikingen 
– blauwe plekken / bloeduitstortingen
– spierpijn en overbelasting 
– gewrichtspijn
– stijfheid / ochtend stijfheid
– vermoeide / overbelaste spieren
– lage rugpijn door overbelasting
– zomerse ongemakken
Een fles bevat 100 ml en is 12 maanden na opening houdbaar op een koele donkere droge plaats. Zorg er wel voor, dat je bij ieder gebruik de fles even flink schudt.

WAAR IS VAN TOEN VERKRIJGBAAR ?

De producten van VAN TOEN zijn voorlopig exclusief verkrijgbaar bij www.puurenfit.nl. Wellicht dat we in de toekomst meerdere verkooppunten gaan selecteren, maar voortloopt willen we onze eigen lijn flink gaan uitbreiden . De planning is om dit jaar ( 2022 ) vrijwel maandelijks nieuwe VAN TOEN producten te gaan lanceren.
KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan voor de VAN TOEN pure etherische oliën
KLIK HIER om de spier & gewrichtsbalsem te bestellen
KLIK HIER om het spierenspul te bestellen
KLIK HIER om de Arnica + te bestellen
HEB JIJ SUGGESTIES?
Alhoewel we erg veel inspiratie halen uit de mooie encyclopedie, willen we ook graag al jullie suggesties en wensen meenemen in onze groei. Heb jij een oud product wat jij echt mist? Herinner jij je nog een bepaald product van vroeger ? Laat het mij graag weten! Je kunt dit hieronder achterlaten bij de comments maar mij ook een mail sturen naar [email protected] Wij gaan dan met al jullie suggesties aan de slag! 

2 Reacties op “Puur, echt en natuurlijk…..de producten van VAN TOEN!

  • het spul is iets meer gericht op de spieren, het verwarmt en ondersteunt bij krampen. De balsem richt zich ook op de gewrichten. Succes en warme groet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *