Puur, echt en natuurlijk…..de producten van VAN TOEN!

Mijn fans en volgers hebben het vast voorbij zien komen afgelopen December……de grote lancering van ons eigen merk VAN TOEN. We maakten een droomstart, de producten vlogen de deur uit. We kunnen jullie niet uitleggen hoe trots we dan zijn! Velen kunnen niet wachten op de nieuwe VAN TOEN producten die we komende tijd gaan uitbrengen! Hoogste tijd, om jullie het hele verhaal achter VAN TOEN te gaan vertellen!

VAN TOEN …HET BEGON MET EEN ENCYCLOPEDIE!

Het idee ontstond een poos geleden bij Rosa. Zij is net als ik groot fan van al die ECHTE ouderwetse, mooie, pure, ambachtelijke en zuivere producten uit de natuur of zo dicht mogelijk bij de natuur staand. Je kent ze wel, die echte klassiekers uit grootmoeders tijd. Zoals spier balsems, “ tijger” balsem, het potje vet, enzovoort, allen zeer eenvoudige smeersels om onze huid gezond, soepel en veerkrachtig te houden. Ik herinner mij al deze smeersels van vroeger nog, die bij mijn oma op de kaptafel stonden. Zo’n tafel met drie grote spiegeldelen, en een lief krukje ervoor, meestal van pluche.  Daar zat mijn oma iedere morgen haar haren te borstelen en haar huid in te smeren. Als klein meisje zat ik dan op haar schoot terwijl ze ook mijn haartjes kamde en mijn huid insmeerde. Zeer warme herinneringen. Ik herinner mij de lekkere geuren van al die smeersels nog goed. Mijn oma had altijd een lekkere lavendel zalf, die ik zalig vond ruiken. De geur van lavendel roept deze warme herinneringen steeds op.
Ik sport zelf iedere dag fanatiek, en ik vraag dan ook vrij veel van mijn spieren. Ik heb daarom standaard diverse spier en gewricht-balsems in huis, want het komt vrij regelmatig voor dat mijn spieren wat overbelast raken en pijn gaan doen of vervelende stijfheid / kramp geeft. Rosa liep al geruime tijd met het plan rond, om speciaal voor de spieren “ spieren-spul” te gaan ontwikkelen en vertelde mij daar regelmatig over. Het is overigens best een grappig verhaal hoe Rosa werd geïnspireerd. Het begon bij haar met een oude encyclopedie die zij cadeau kreeg van onze formulator, tevens goede vriend van Rosa.  De encyclopedie stond vol met die echte oude recepturen uit grootmoeders tijd. Ja, gewoon in een encyclopedie! Waar tegenwoordig vreselijk geheimzinnig over wordt gedaan als het komt op formuleringen, deden we vroeger nooit moeilijk, en werden de recepturen gewoonweg voor iedereen toegankelijk gemaakt. Dat was destijds dan ook lang niet zo ingewikkeld. Er werd enkel met pure en natuurlijke ingrediënten gewerkt. Vroeger gingen mensen vaak het bos in of het land op om deze ingrediënten te plukken.  Rosa is erin gaan lezen…uren en uren, en raakte zo enorm geïnspireerd om deze prachtige formules van welleer nieuw leven in te blazen.  Ik werd meteen nét zo enthousiast als zij en al snel werd de lijn VAN TOEN geboren. Een lijn waarin we al die toppers van vroeger weer nieuw leven in gaan blazen. Van spier-balsems tot inhaleer-zalven tegen verkoudheid / verstopte neus, van gewricht-balsems tot het ouderwetse potje vet, wat overal goed voor is.  Maar ook bijvoorbeeld echte pure etherische oliën. Alles zoveel mogelijk in de originele, authentieke recepturen, maar dan uiteraard 2.0. 😄 We zorgen uiteraard voor alle benodigde certificeringen, keurmerken ( Natural Cosmetic Standards en Eco Control )  en zorgen voor een meest strenge controle.
We zijn afgelopen maanden druk bezig geweest met het bedenken van formules, dit bij de ontwikkelaar neerleggen, testen, opnieuw testen, weer sleutelen aan recepturen…..tot het perfecte product voor ons goed genoeg was om in productie te gaan nemen. Een proces waar ik onwijs veel van heb gekeurd, wat is dat toch interessant om van dichtbij mee te mogen maken. Van ingrediënt tot verpakking en label. Alles was zo onwijs leerzaam. Hoe een product tot stand komt…..werkelijk fascinerend te noemen.
Een ander aandachtspunt wat zeer belangrijk voor ons was naast de natuurlijkheid en de milieuvriendelijkheid, waren de verkoop prijzen. Er zijn vreselijk veel spier middelen, etherische oliën, smeersels en zalven op de markt, we struikelen erover als we een winkel in stappen. Wat opvalt, is dat de prijzen onderling sterk kunnen verschillen terwijl het in veel gevallen om exact dezelfde inhoud / ingrediënten gaat. Wij willen erg graag met VAN TOEN niet alleen pure en werkzame en milieuvriendelijke producten maken, maar ook erg graag daar een EERLIJKE prijs voor vragen. We waren zeer onder de indruk van sommige verkoopprijzen. 😕 Sommigen vliegen werkelijk door het dak, en voelt het als de consument een pootje lichten. Wij willen met onze lijn ook daarin het verschil gaan maken.

VAN TOEN SPIER & GEWRICHTSBALSEM

Rosa wilde als eerste producten voor onze spieren en gewrichten ontwikkelen. Dit ook, omdat ik zo’n groot verbruiker ben van al dat “ spieren spul “ Mijn kast staat bommetje vol. Zij wilde voor mij speciaal meteen als eerste deze producten gaan ontwikkelen. Want zeg nu eerlijk, een betere proefkonijn dan ik is onvindbaar, toch? En zo geschiedde. De eerste topper waar we razend enthousiast over zijn is de spier & gewrichtsbalsem. Zoals de naam zegt, is deze balsem niet alleen weldadig voor de spieren, het heeft tevens een zeer weldadige werking op onze gewrichten. Het geeft een heerlijke warmte sensatie op de huid en de balsen trekt direct goed in. Het bestaat uit enkel pure oliën en extracten, die bekend staan om hun zeer effectieve werking op spieren en gewrichten, zoals kamfer, cajaputi olie, wonder olie  en eucalyptus. Dit alles wordt gedragen door zeer pure draag-oliën als kokosolie en joboba olie.  Steeds meer mensen hebben last van hun spieren en gewrichten. Dit kan zowel chronisch zijn als periodiek. Linksom of rechtsom, we hebben allemaal wel eens last van pijntjes en krampen en weten dat dit gewoonweg niet prettig is ( zacht uitgedrukt ) Soms kan de pijn zulke ernstige vormen aannemen dat het dagelijkse leven erdoor wordt beïnvloedt. Ik heb meest last van krampen en over-vermoeide spieren. Ik ransel mijn spieren nogal eens af…..🙄 Ik geef ze er regelmatig flink van langs en zij trakteren mij dan heel veel pijn en krampen in return. Op mijn beurt smeer ik ze weer in met de spier & gewrichtsbalsem.  De geur alleen doet je luchtwegen direct prikkelen. Deze balsem is ideaal om standaard in huis te hebben voor eerste hulp bij spier en gewrichtsklachten en onderhoud. Het is ideaal bij :
– de dagelijkse verzorging en onderhoud van spieren, pezen en gewrichten
– gevoelige spieren die vrij snel overbelast raken
– bij oververmoeide of “ te hard aangepakte “ spieren, geeft een directe verlichting en helpt bij herstel
– koude, stramme en stijve spieren, bijvoorbeeld bij het opstaan of lang in een verkeerde houding te hebben gezeten
– ochtend stijfheid, het maakt de spieren direct weer soepel
– verkrampte spieren en gewrichten
– koudeledematen, als voeten en handen
De balsem heeft een zeer pittige sterke geur, wat het meteen ook tot een “ nose-opener” 🤧 maakt als deze is verstopt. Bij mij springt de boel meteen open zodra ik het potje onder mijn neusgaten hou. Heb je echt flinke last van verstopping? Dan helpt een beetje spier & gewrichtsbalsem opgelost in kokend water goed. Hang er met een handdoek over je hoofd boven om alles los te stomen. De balsem komt in een prachtig donker glazen potje, die je na gebruik kunt hergebruiken. De spier & gewrichtsbalsem is geschikt voor veganisten.

VAN TOEN SPIERENSPUL

Dit is een vrij unieke formule. We hebben er veel aan gesleuteld om het tot de meest perfecte spierbalsem te verheffen, en wat ons betreft ( en ook alle proef personen ) is dat méér dan goed gelukt. Ook ik ben over-over-over enthousiast, want dit spul werkt echt als een tierelier. We hebben ons laten inspireren door de ouderwetse formules uit grootmoeders tijd. Daar hebben we ons eigen sausje aan gegeven en dit alles kwam na veel kunst en vliegwerk tot deze waanzinnige formule. Het gaat om een milk, die niet vettig is en direct door de huid wordt opgenomen. Het is een LIFE SAVER voor stijve, stramme, overbelaste, flink aangepakte spieren. De milk geeft een warmte sensatie en een ontspannende uitwerking op de spieren. Het bevordert bovendien de doorbloeding. Deze milk is bijvoorbeeld ook ideaal bij ijs-dagen in de wintermaanden. Door de spieren vooraf licht in te smeren met de milk blijven deze meer soepel en warm. Maar het werkt bijvoorbeeld ook voortreffelijk bij kleinere vervelende pijntjes zoals lage en hogere rugpijn, nekpijn, verrekkingen, versstruiking enzovoort. Door de ontspannende uitwerking op de spieren kan het een vrij directe pijnverlichting bieden.
Net als de spier & gewrichtsbalsem bevat dit spierenspul geen rare / nare / vreemde / stoffen en is het allemaal 100% gecertificeerd, natuurlijk en zijn de verpakkingen 100`% biologisch afbreekbaar en volledig recyclebaar. Waar is het goed voor ?
 • Natuurlijk wrijfmiddel voor soepele spieren, pezen en gewrichten
 • Geschikt voor stramme en stijve spieren
 • Goed te gebruiken voor behandeling voor en na het sporten
 • Voor herstel na fysieke inspanning
 • Stijve spieren na sport, bij het opstaan en dergelijke
 • Vastzittende spieren (na bijv sport)
 • Soepel bewegen/blijven bewegen bij repeterende bewegingen
 • Bij langdurig werken met muis en beeldschermen
 • Bij continu/eentonig werken met computer/muis/beeldschermen
 • Bij continue belasting van handen, polsen, ellebogen, nek en schouderwerk 
 • Bij ochtend stijfheid
 • Bij koude ledematen als handen / voeten
 
De milk voelt direct aangenaam op de huid. Het verkoelt om daarna te verwarmen. Even lichtjes in masseren op de aangedane / pijnlijke plekken, en je voelt de milk meteen zijn werk doen. Het spieren spul is geschikt voor veganisten.

HET GEBRUIK

Ik ben uiteraard het perfecte proefkonijn geweest om het spierenspul en de balsem tot in de puntjes te kunnen testen en beoordelen zodat we er 100% achter kunnen staan. Daar gingen heel wat proefmonsters aan vooraf die door mij werden afgekeurd. Dan was de werking niet optimaal, dan vond ik de textuur niet fijn, ik heb meer dan ooit mijn kritische noten hier veel laten horen. En dat is OKAY. Want het levert nu twee geweldige producten op.
De spier & gewrichtsbalsem en het spierenspul ruiken niet alleen behoorlijk heftig ( ik vind deze geuren zalig ).., ze zijn ook verwarmend. Ik adviseer dan ook altijd om een latexvrij handschoentje te gebruiken om de balsem / milk op te brengen. Het kan nogal lang aan je vingers blijven ruiken. Omdat zowel de balsem als de milk zeer snel in de huid trekt kun je vrij direct na het insmeren je kleding aantrekken. Ik heb zelf twee keren dit getest en er blijven geen vlekken achter op kleding. Wel ruik je het uiteraard in je kleding, maar het is geen vieze geur. Zorg overigens wel, dat je zowel de balsem als de milk goed in je huid hebt gemasseerd. Dit is tevens erg fijn voor de spieren en de andere pijn-punten. Gebruik niet teveel in één keer, dat heeft geen enkele meerwaarde op de werking. Gebruik een kleine hoeveelheid per keer. Smeer de huid liever meerdere keren per dag in, dan teveel in één keer.

Arnica +

Goed. We hebben twee prachtige spier / gewrichtsalsems in-the-house, maar voor de mensen die nét even wat meer zoeken , is er een ARNICA + gel uitgebracht. Een toelichting :

WAT IS ARNICA ?
Je hebt er wellicht al eens van gehoord: ARNICA. En je snapt misschien ook dat het gaat op een plantje. Maar wat is het eigenlijk precies en waarom is het zo heilzaam voor ons ?
Arnica, voluit Arnica montana ( niet te verwarren met de airfryer! 😁) is een valkruid en een meerjarige plant. De plantjes zijn te vinden in veel berggebieden met een grens van 3000 meter, en meest meest vindbaar op het Noordelijk halfrond. Denk aan de Vogezen, Pyreneeën en zuid -Scandinavië. Aangenomen wordt, dat hoe hoger in de bergen de plantjes groeien, hoe heilzamer de werking , dit wordt gelinkt aan het feit dat op hogere hoogten de zon feller schijnt dan in de dalen. De bergplant heeft zijn naam VALKRUID toebedeeld gekregen omdat het genezend zou werken bij kneuzingen, bloeduitstortingen en verstuikingen.
Arnica wordt veel in de homeopathie toegepast.
De meest belangrijkste inhoudstof van valkruid is de groep SESQUITERPEEN-FACTONEN. De bloemetjes van het valkruid bevatten 0,2-0,8%  van deze stoffen. Deze zijn meest werkzaam. Als je Arnica op een juiste manier gebruikt / toepast kan het zeer gunstig werken bij o.a  bloeduitstortingen.
WAT IS SRL GELEI ?
SRL gelei is een wat ingewikkelder ingrediënt om uit te lichten omdat deze bestaat uit verschillende tincturen. Te weten :
– SYMPHYTUM OFFICINATeffectieve werkingen van E TNCTUUR ( smeerwortel tinctuur ) 
– RHUS TOXICODENDRON ( Rhus Tox )  TINCTUUR ( gifsumak tinctuur ) 
– LEDUM PATUSTRE TINCTUUR ( moeras rozemarijn tinctuur ) 
Deze tincturen samen gevoegd lijken een zeer verrassende werking te bieden op onze spieren en gewrichten en lijken ook goed te werken bij kleine ( sport) blessures. Tincturen zijn plantaardige samenstellingen die worden gemaakt van harsen, planten, bladere en bloemen. Van de plantendelen wordt een oplossing gemaakt, en om de houdbaarheid te verlengen en tevens de werking te versterken wordt er in de meeste gevallen een kleine fractie aan alcohol toegevoegd. De werkzame stoffen uit de plantendelen trekken daardoor in de vloeistof. Door dit langere tijd te laten staan worden de werkzame stoffen alleen maar krachtiger. Tot slot wordt de massa gezeefd. Wat overblijft noemen we een tinctuur.
Tincturen vallen onder de zogeheten KRUIDEN-GENEESKUNDE. Alhoewel deze kunde nog altijd naar de “ spirrie-wirrie-wappie” hoek wordt geveegd, zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken beschikbaar over de geneeskrachtige kruiden. Anders gezegd is het een onderbouwde geneesmethode en hoef / moet je daarin niet te“ geloven”.
SRL gelei wordt meest toegepast in homeopathische alternatieven, maar dat wil niet zeggen, dat deze producten vrij zijn van synthetische stoffen. Daarom bedachten wij voor VAN TOEN een super-combinatie. Die niet alleen extra goed werkt, maar ook verder vrij is van meuk. De ARNICA +  is uiteraard  NCS EcoControl gecertificeerd, 100% natuurlijk en geschikt voor veganisten.
VOOR WAT ?
Zoals gezegd gaat het om een extra effectieve spier en gewricht gel, die nét even een stapje verder gaat dan de spier & gewrichtsbalsem. Het kan verlichtend en herstellend werken bij :
– kneuzingen en verstuikingen 
– blauwe plekken / bloeduitstortingen
– spierpijn en overbelasting 
– gewrichtspijn
– stijfheid / ochtend stijfheid
– vermoeide / overbelaste spieren
– lage rugpijn door overbelasting
– zomerse ongemakken
Een fles bevat 100 ml en is 12 maanden na opening houdbaar op een koele donkere droge plaats. Zorg er wel voor, dat je bij ieder gebruik de fles even flink schudt.

Natuurlijke inhalatiezalf

Als je neus om welke reden ook verstopt raakt is dat gelukkig in de meeste gevalen onschuldig, maar wel ontzettend irritant. Zeker als je wilt gaan slapen kan een verstopte neus de nachtrust behoorlijk vestoren. Ook overdag kan een verstopt geraakte neus voor flink wat ongemak zorgen.

De neus behoort tot ons ademhaling-systeem, als deze dus onverhoeds opeens verstopt raakt komen er haperingen in de pijplijn. Snuiten is ons eerste reflex, en in de meeste gevallen ( bij een lichte verstopping ) is dat voldoende om even weer vrij te kunnen ademen. Helaas is het in de meeste gevallen van korte duur. En dan kunnen wat hulptroepen zeer welkom zijn.
Er zijn tegenwoordig heel veel neussprays verkrijgbaar, maar deze zijn niet altijd zo goed en gezond. KLIK HIER om daar alles over te lezen.
ZOMER VERKOUDHEID 
Zodra de verkoudheid-heidjes weer gaan rond zweven, lopen we sneller kans het op te lopen, en zijn we met tissues in de aanval aan het snotteren. Dit gebeurt niet alleen in de herfst / wintermaanden, wat nog vaak wordt gedacht, maar ook in de lente / zomermaanden. Zomer-verkoudheid noemen we dit officieel. 🤧🤧
Ook hooikoorts-patiënten ( KLIK HIER ) kunnen flinke last hebben van een verstopte neus.
Een verstopte neus is in de meeste gevallen onschuldig, maar wel heel erg vervelend. Je kunt er flink vermoeid van worden, omdat het een vreselijk zeurend iets is waar je niet heel erg snel vanaf komt. “ clear the Airways !!! 🤧” is dan het eerste wat in je opkomt om vrijer te kunnen ademen.
Zoals je in mijn ARTIKEL kunt lezen is een neusspray een oplossing, maar niet meteen de meest gezondste. Ook kan er veel weerstand zijn bij bijvoorbeeld kinderen die niet graag van alles in hun neus gestopt willen krijgen. Voor de mensen die liever geen neussprays gebruiken is er inhalatie-zalf, waarvan het potje VICKS de meest beroemdste is.
VICKS in een zalf van meerdere vluchtige oliën en aromatische stoffen wat werkt via inhaleren van de neus. De dampen die vrijkomen via lichaamswarmte of heet water ( damp-bad ) geeft een directe verlichting bij een verstopte neus. De meest werkzame stoffen in VICKS zijn 50 MG/G kampfer, 50 MG / G terpentijn-olie, 27,5 MG/G levomenthol, 15 MG/G eucalyptusolie en 2,5 MG/G thymol. De andere stoffen in Vicks zijn vaseline en cederhout-olie.
Inhalatiezalf mag je niet zomaar op de bonnefooi gebruiken. Zoals je kunt lezen bevat het vrij pittige sterke stoffen waar je mogelijk allergisch op kunt reageren. Ook mag je het niet gebruiken bij kinderen onder de twee jaar. Jonge kinderen kunnen door de menthol stemband-krampen oplopen of zelfs flauwvallen.
Ook mensen met luchtweg-aandoeningen of overgevoeligheden moeten oppassen en eerst medisch advies inwinnen.
Er wordt ook vaak de denkfout gemaakt dat een inhalatiezalf fijn is om je huid mee in te smeren. Zeker als je huid is beschadigd of overgevoelig is, moet je dit echt niet doen. Ook moet je heel erg oppassen dat je de zalf niet in aanraking brengt met de mond, de neus en de ogen.
Sommigen gebruiken inhalatiezalf om sport-blessures mee te behandelen maar daar is deze zalf helemaal niet voor bedoeld en dus gemaakt. Zeker als je een blessure afplakt met de zalf eronder kan de huid in het ergste geval zelfs verbranden. Er wordt daarom ook altijd standaard geadviseerd om de plek waar de zalf wordt aangebracht vrij te houden en niet te bedekken met bijvoorbeeld ( nacht ) kleding of dekens.

PITTIGE STOFFEN

VICKS bevat aardig wat pittige sterke stoffen, en de waarschuwingen en voorschriften zijn dan ook niet om voor lief te nemen. We nemen de belangrijkste stoffen kort door. Te beginnen met terpentijn olie., dit is een product, industrieel bekeken meest op basis van naaldhout-hars, meestal pine-species. Dit wordt gedistilleerd. Verwar terpentijn olie niet met gewone terpentine, dit zijn twee geheel andere producten. Terpentijn wordt uit hars / etherische oliën gemaakt en terpentine uit aardolie, bovendien is terpentijn vettiger.
Naast terpentijn olie wordt er ook aardig wat kampfer gebruikt in VICKS. Dit wordt gedistilleerd uit de bast van de kampfer-boom. Het komt voor in verschillende kleuren zoals geel, wit, blauw en bruin. Alleen de witte variant is geschikt voor de aromatherapie, de andere variant zijn niet veilig voor menselijk gebruik. Kamfer is een vrij irriterende stof. Het is erg irriterend voor de ogen, de huid en de luchtwegen, wat het een beetje dubbelzinnig maakt omdat juist de luchtwegen ook vrijer gemaakt kunnen worden. Kamfer valt onder de etherische oliën waar men wat voorzichtiger mee moet omgaan. Maar eigenlijk geldt dit voor alle etherische oliën. Fabrikanten moeten zich ook aan wettelijk vastgestelde doseringen houden in hun producten.
De VICKS zalf wordt gedragen door vaseline ( KLIK HIER ) Dit kan, zeker voor een huid die het helemaal niet nodig heeft, voor vervelende reacties zorgen. Alle ingrediënten die VICKS gebruikt zijn van industrieel komaf en dus niet zuiver.
Omdat VICKS vrij veel kampfer en terpentijn olie gebruikt in hun formules, is de kans groot dat de huid er op kan reageren, of dat men nare ervaringen ondervindt bij het inhaleren, zoals hoofdpijn of duizeligheid.  In dat geval is het wellicht een beter idee om voor een natuurlijk alternatief te kiezen. Want die zijn er gelukkig ook.

VAN TOEN ADEMVRIJ

VAN TOEN  REMEDIES grijpt terug naar de echte originele formules van vroeger. Deze ADEM VRIJ is daar een resultaat van. Er is lang aan gewerkt om de juiste formule te verkrijgen. De inhalatie zalf bestaat uit :
amandel olie
– castor olie
– menthol
– shea butter
– glyceryl rosinate
– kokos olie
– kampfer olie
– zonnebloem olie
– pepermunt olie
– niet-verzeepbare-fractie olijfolie
– tijmolie
– Japanse was
– sorea robusta olie
– sibirische sparrennaald olie 
– bessen was
Alle ingrediënten zijn 100% natuurlijk en NCS / ECOCONTROL  gecertificeerd.  Dit keurmerk wordt gezien als meest betrouwbaar, vanwege de zeer strenge eisen en controles, maar ook om het feit, dat de controles worden uitgevoerd door geaccrediteerde partijen. Wat dit keurmerk vooral garandeert, is dat er ABSOLUUT GEEN SYNTHESE in de producten aanwezig zijn. Als je dus dit keurmerk tegenkomt op een verpakking, kun je er als consument van uitgaan, dat het product daadwerkelijk 100% natuurlijk is., en niet bijvoorbeeld natuur-identiek of andere trucjes. Ook zijn er zeer strenge eisen gesteld m.b.t verpakkingen . Deze moeten 100% milieuvriendelijk zijn. De ADEM VRIJ zit verpakt in glazen potjes.
ADEM VRIJ bevat dus geen vaseline, waardoor de huid blijft ademen. Je kunt de inhalatiezalf op de borst wrijven. Maar je kunt er ook mee stomen. Echter geldt ook hier dat je deze zalf NIET moet gebruiken bij kinderen onder de twee jaar oud. Ben je echt erg overgevoelig, pas dan ook een beetje op, probeer dan eerst een heel klein beetje uit op je huid om te kijken hoe het reageert. Mijn huid ( ik heb een EXTREEM KWETSBARE EN OVERGEVOELIGE huid ) kan er gelukkig goed tegen. Dit komt  waarschijnlijk omdat het aandeel van de pittige oliën niet overheersend zijn, maar wel werkzaam. Het is een samenspel van pittige oliën , verpakt in een uitgebalanceerde formule.
Gewoonweg een fijn potje om het gehele jaar in huis te hebben!

Plant vaseline

We kennen allemaal vast wel het bekende potje vaseline, ook wel petroleum Jelly KLIK HIER om alles over vaseline te lezen en over de VAN TOEN  plant vaseline!

 

 

Hot balm, het natuurlijke alternatief voor tijgerbalsem

Als ik aan tijgerbalsem denk, komt meteen weer dat ontzettend grappige verhaal bij mij naar boven. 😆  Jaren geleden had mijn toenmalige vriend vaak enorme last van zijn schouders en rug. Een kennis van hem bracht dan altijd wat tijgerbalsem vanuit Thailand, waar diens familie woonde, mee voor hem.

Ik herinner mij het nog zo goed…..Hij had zijn onderrug en schouders er flink mee ingesmeerd, maar…..vergat zijn handen goed af te wassen…..je raadt het vast…na een WC bezoekje had hij moeite met zitten en zei hij dat het daar beneden “ in-de-fik” stond….🤣🤣🤣
Pijnlijk, maar erg grappig foutje, we hebben het er jaren later nog steeds over.
Tijgerbalsem dus, we kennen het denk ik vast allemaal wel. Inmiddels kunnen we de ( meestal kleine ) potjes met afbeeldingen van Chinese tijgers overal kopen, van het kruidvat tot de toko. We gebruiken het voor de spieren, maar ook bij pijntjes , stijfheid en ander kommer en kwel m.b.t onze spieren en gewrichten.
Wat is het eigenlijk, en is het wel goed en verantwoord voor onze huid ??
WAT IS TIJGERBALSEM??
Tijgerbalsem is een merknaam die dankzij de 100% naamsbekendheid als soortnaam wordt gebruikt. Het gaat om een zalf, waaraan pittige stoffen als kampfer en menthol zijn toegevoegd. Deze stoffen worden ook erg veel toegepast in spier en gewrichten-producten, maar bijvoorbeeld ook in inhalatie zalven. In Azië is deze tijgerbalsem een begrip en wordt het gebruikt bij bijvoorbeeld hoofdpijn, insectenbeten en andere spier-ongemakken. De mentor in de tijgerbalsem heeft een licht verdovende werking waardoor bijvoorbeeld insectenbeten minder worden gevoeld.
Tijgerbalsem is al meer dan 100 jaar oud en komt van oorsprong uit Singapore. Het werd in 1870 bedacht door de Chinese kruidendokter Aw Chu Kin. De naam “ tijgerbalsem” is door de zoon van de kruidendokter bedacht.
Er zijn verschillende soorten tijgerbalsem, die meest worden onderscheden in de kleuren WIT en ROOD.  De witte tijgerbalsem wordt gezien als de mildere variant, de rode het sterke .
De meeste tijgerbalsems bestaan in basis uit Petrolatum ( vaseline) Hieraan worden stoffen als menthol , kamfer, en cajaputi olie toegevoegd. Verder worden er hulpstoffen aan toegevoegd als synthetische was, en verschillende alcoholen als benzyl alcohol, en synthetische parfums. Deze hulpstoffen maken de tijgerbalsem niet al te huidvriendelijk. En kan het wel eens voorkomen dat men huid-irritaties krijgt nadat het is opgebracht op de huid.
Ook de werkzame stoffen zelf zijn industrieel geproduceerd. Tijgerbalsem wordt wereldwijd verkocht.
EEN NATUURLIJKE TIJGERBALSEM, BESTAAT DAT?
Nadat je het bovenstaande hebt gelezen kun je de vraag stellen “ bestaat er niet iets wat meukvrtj is ?” 🙁 En natuurlijk is dat antwoord JA. Er zijn talloze varianten op deze beroemde tijgerbalsems op de markt, maar de vraag blijft of deze wel zoveel meer beter / natuurlijker zijn. Veel varianten dragen bijvoorbeeld geen keurmerken, en / of certificeringen waardoor het allemaal wat lastiger wordt om te achterhalen. Bovendien mag er wettelijk bekeken aardig veel worden geclaimd. Wat alle varianten, ook de conventionele gemeen hebben is de strenge wetgeving op veiligheid, wat zeker betreft de pittige stoffen erg belangrijk is. Zo zijn er bepaalde doseringen vastgesteld op de heftige stoffen kamfer en menthol, en is de fabrikant verplicht om voorzorg-maatregelen op het etiket te vermelden. Denk aan het mijden van contact met de ogen, niet aanbrengen op een geïrriteerde huid, niet op wondjes aanbrengen en niet gebruiken bij jonge kinderen.
Als je verstandig omspringt met dit soort pittige goedjes is er vrij weinig kwaad in de zin.
Wil je het graag allemaal natuurlijk, zuiver en milieuvriendelijker, dan zijn er dus vrij veel alternatieven. VAN TOEN REMEDIES brengt een HOT BALM uit, wat je kunt beschouwen als een natuurlijke variant op de witte tijgerbalsem. Het is daarom geschikt voor de alledaagse milde pijntjes en klachten als stijfheid en spierpijn, maar ook gewrichtspijn. Het werkt ontspannend op de spieren waardoor de pijn verlicht.
De HOT BALM bestaat o.a uit :
AMANDELOLIE
CASTOR OLIE
BERGTHEE BLAD OLIE
SHEA BUTTER
ZONNEBLOEM OLIE
KAMFER
OLIJFOLIE
SIBERISCHE SPARRENNAALD OLIE
KAJAPOET OLIE
TOXIDODENDRON WAS
WONDEROLIE WAS
BESSEN WAS
MENTHOL
EUQALYPTUS OLIE
JENEVERBES OLIE
LAVENDEL OLIE
KANEEL OLIE
KRUIDNAGEL OLIE
Allemaal prachtige natuurlijke en meest biologisch gecertificeerde ingrediënten. Zoals je gewend bent van VAN TOEN REMEDIES is de HOT BALM NCS / ECOCONTROL gecertificeerd en verpakt in recycled / recyclebaar glas. De HOT BALM is vrij van parrafines en andere industriële ongein. De pure oliën en extracten doen hun werk en dat is meer dan voldoende. De HOT BALM is geschikt voor veganisten en na opening 12 maanden houdbaar.

…..THAT’S LIP SERVICE!

Als het weer wat wispelturiger is, en steeds verandert, dan kan je daar best last van hebben, in de zin van dat je huid er nogal vervelend op kan reageren. Maar wat dacht je van onze lippen??? 😕 Die kunnen er ook flink van langs krijgen door de gure wind en regen. Een van de ergste pijn vind ik wel gescheurde / gesprongen gebarsten lippen, en pijnlijke mondhoeken. Bij mij zijn het telkens weer die zelfde plekjes waar zo’n barst voor veel pijn kan zorgen. Omdat we in een direct contact staan met voedsel kan zo’n barst of gesprongen deel van je lippen extreem pijnlijk zijn. Of wat dacht je van je tanden poetsen?? AAAUUW AAUUWW! Dat prikt! Sinds het bij VAN TOEN in het assortiment is gekomen, ben ik verknocht aan de LIP SERVICE. Het is een verdomd handig potje om standaard in huis te hebben, het gehele jaar door. Omdat de samenstelling zo extreem werkzaam is, heb je er zeer weinig per smeerbeurt van nodig, waardoor je erg lang doet met een potje van 30 ml. Het potje is van donker glas. De basis van deze lippen balsem is Castor olie, ook wel wonderboom-olie genoemd. Deze olie is een enorme multitasker als het komt op voeden, hydrateren, ondersteunen en herstellen. Wat zit er nog meer in deze lip service ?

– Japanse bessen was
– macadamia olie
– sheabutter
– rosinate glycerine
– olijfolie
– tamanu olie
– Perubalsem
– elemi olie
– niaouliblad olie
Zoals je kunt zien, zijn het geen “ huis / tuin / keuken “ ingrediënten maar zeer unieke en zeer werkzame oliën. Door deze op een zeer unieke manier samen te brengen werken deze oliën zeer nauw met elkaar samen om een zo hoog mogelijk werkzame formule te bereiken. En dat merk je meteen. De lip service biedt DIRECTE verlichting bij pijn, schraalheid, ruwheid, droogte, en helpt hertellen bij gebarsten en gesprongen lippen. Het is voor mij inmiddels onmisbaar, omdat ik s’nachts erg vaak wakker kan worden van droge lippen. Door deze lip service gebeurt mij dat niet meer. Het geeft dus best een langdurige werking. Ik zou iedereen willen toejuichen om standaard zo’n potje in huis te halen, want…..ik smeer het ook op andere droge plekjes zoals mijn ruwe ellebogen of …tenen 😁🦶🏼 Het werkt ook echt voortreffelijk goed bij droge voeten, en de plekken tussen je tenen.  Wil jij de lip service bestellen ? KLIK HIER 

Calendula + natuurlijke balsem

Nu we het dan toch over én goede effectieve huidverzorging hebben, én over Van Toen Remedies, wil ik het ook gaan hebben over calendula, één van de mooiste cadeautjes van moeder natuur aan de mens en daardoor ook mijn zeer grote favoriet. Naast het potje plant vaseline staat er bij mij in mijn kast het potje calendula + van VTR. Dit gebruik ik o.a als ik mijzelf weer eens heb gestoten, of als mijn huid is geïrriteerd. Calendula, ook wel goudsbloem, is daar uitermate geschikt voor. Er heerst nogal verwarring over de naamgeving. Is het nu goudsbloem of calendula? Overigens is het niet zo vreemd, dat we een beetje “ in-de-warrie” raken, omdat veel fabrikanten deze verwarring stimuleren door op de ene verpakking “ goudsbloem” te vermelden en op de ander “ calendula” Officieel heet het calendula Officinals.  Daar zijn vrij  veel theorieën over. De meest aannemelijke is dat calendula “ kleine klok” betekent De bloem sluit zich zodra het donker wordt.  De bloeitijd begint vrijwel altijd aangaande de periode van een nieuwe maan. De mooie goudsbloem is familie van het madeliefje. Het is een éénjarige plant die ongeveer 50 cm hoog kan worden. De bloemen bloeien de hele zomer door, vlinders zijn echt dol op de calendula bloemen. Ze ziet ze dan ook vrij vaak om deze bloemen heen fladderen.
De calendula is een gecultiveerde bloem, die naar alle waarschijnlijkheid van oorsprong uit Azië en Oost-Europa. Tegenwoordig komt het in het wild nauwelijks nog voor. De  wetenschappelijk onderbouwde medicinale eigenschappen van de calendula zijn zeer onderstrepend.  Het bevat om te beginnen een grote verscheidenheid aan fytonutriënten. Deze bio-identieke hormonen zijn zeer gunstig tegen tal van ontstekingen in ons lichaam.  Calendula is ook ruim vertegenwoordigd in:
– flavonoglycosiden / flavonoïden
– carotenoïden als caroteen, lycopeen, calenduline, flavoxantine, en violaxantine
– looistoffen
– slijmstoffen
– sterolen
– bitterstoffen
– organische zuren
 
 
De blaadjes bevatten aardig wat aan vitaminen en mineralen, en de calendula bezit maar liefst 16 verschillende soorten etherische oliën. Zoals je kunt lezen geen ongezond bloemetje. Het heeft dan ook talloze gunstige eigenschappen voor kwalen van binnen uit en van buiten, in het bijzonder de huid. KLIK HIER om meer over calendula te lezen.
DE CALENDULA + BALSEM
VAN TOEN heeft een geweldige balsem ontwikkeld, die zeer geschikt is voor dagelijks gebruik en voor de kleinere ongemakken en ongelukjes in en rondom ons huis. Daarbij kun je denken aan zeer lichte verbrandingen, stoten, blauwe plekken en bulten. Maar ook kalmeert het een aangedane huid. De balsem is niet op basis van water, zoals de meeste balsems, maar op basis van pure biologische zonnebloem olie. Naast de calendula zit er alleen nog maar meer zeer unieke, bijzondere oliën en extracten in als ;
– wonderboom olie
– shea butter
– natuurlijke hars
– olijfolie
– toxicodendron fruit olie
– salboom olie
– bessenwas
– macadamia olie
– tamanu olie
– elemi olie
– rozemarijn olie
Je snapt, dat al deze zeer bijzondere olietjes en extracten elkaar gigantisch versterken in hun werking. Ik heb een kennis die eh…een aardige bos hout voor haar deur heeft liggen ( 😁 big boobs! Tieten, borsten ! ) en zeker in dit soort hogere temperaturen enorm veel last kan hebben van de huid onder haar borsten. Har huid kan dan vreselijk rood, schraal, en geïrriteerd raken, en zelfs kapot gaan. Sinds zij de Calendula + heeft ontdekt, heeft ze nergens last meer van, ze gebruikt het iedere dag. Zomaar een voorbeeld van hoe effectief het kan werkren. Voor mij persoonlijk helpt het enorm bij een rode en geïrriteerde huid en bij lichte schaaf / brandwondjes. Waar ik het in de zomermaanden meest voor gebruik is het insmeren van mijn muggen bulten. De jeuk verdwijnt, de huid wordt niet rood. Ik ontdekte ook afgelopen dagen ( want die krengen kwamen ook opeens weer uit het niets tevoorschijn ..🦟 ) dat de subtiele geur de muggen ook op afstand hielden. Of ik moet het mij verbeelden, ik hou dat in het midden, maar ik merkte dit wel op. De geur is zeer mild en bijna neutraal, wat het ideaal maakt voor mensen die gevoelig zijn voor heftige geuren. De balsem smeert heerlijk uit en trekt snel in de huid. Gebruik niet teveel, want dat is niet nodig. De balsem is zeer goed werkzaam bij zeer geringe hoeveelheden, wat het meteen duurzaam en zuinig in gebruik maakt.

WAAR IS VAN TOEN VERKRIJGBAAR ?

De producten van VAN TOEN zijn voorlopig exclusief verkrijgbaar bij www.puurenfit.nl. Wellicht dat we in de toekomst meerdere verkooppunten gaan selecteren, maar voortloopt willen we onze eigen lijn flink gaan uitbreiden . De planning is om dit jaar ( 2022 ) vrijwel maandelijks nieuwe VAN TOEN producten te gaan lanceren.
KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan voor de VAN TOEN pure etherische oliën
KLIK HIER om de spier & gewrichtsbalsem te bestellen
KLIK HIER om het spierenspul te bestellen
KLIK HIER om de Arnica + te bestellen
KLIK HIER om de Adem Vrij inhalatiezalf te bestellen
KLIK HIER om de plant vaseline te bestellen
KLIK HIER om de lip service te bestellen
HEB JIJ SUGGESTIES?
Alhoewel we erg veel inspiratie halen uit de mooie encyclopedie, willen we ook graag al jullie suggesties en wensen meenemen in onze groei. Heb jij een oud product wat jij echt mist? Herinner jij je nog een bepaald product van vroeger ? Laat het mij graag weten! Je kunt dit hieronder achterlaten bij de comments maar mij ook een mail sturen naar [email protected] Wij gaan dan met al jullie suggesties aan de slag! 

2 Reacties op “Puur, echt en natuurlijk…..de producten van VAN TOEN!

  • het spul is iets meer gericht op de spieren, het verwarmt en ondersteunt bij krampen. De balsem richt zich ook op de gewrichten. Succes en warme groet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *