Red velvet cake ( vegan)

Uit Amerika overgewaaid, en momenteel DE trend: red velvet cake. Deze cake wordt gemaakt met rode kleurstof, cacao, en karnemelk. en uiteraard veel suiker, HEEL VEEL suiker. Ik bedacht een 100% meukvrije variant die verrassend lekker is! De taart is 100% meukvrij, bevat enkel natuurlijke fruitsuikers uit banaan en stevia. Daarnaast heb ik verse biologische lactosevrije slagroom gebruikt.

lactosevrije slagroom potje

Deze kun je kopen in de meeste biowinkels. Je kunt ook zelf slagroom maken, lees hier hoe je dit doet. Ik adviseer echter om de lactosevrije slagroom te gebruiken. Deze wordt iets steviger. Vegans gebruiken uiteraard de homemade slagroom, of gebruiken haverroom of amandelroom. Beiden verkrijgbaar in de biowinkel.

Dit heb je nodig:

Voor de taart:

  • 450 gram gekookte rode bieten, uitgelekt
  • 250 gram volkoren boekweitmeel
  • 200 gram cashewnoten
  • 100 gram havermout ( droog)
  • 35 gram biologische magere cacaopoeder
  • 10 gram psyllium
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • twee eetlepels avocado olie of gesmolten kokosolie
  • een grote banaan
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • een theelepel vanille bourbon
  • 350 ml haver of andere melkvervanging

Voor de topping:

  • 400 gram lactosevrije biologische verse slagroom ( zie toelichting hierboven )
  • anderhalve eetlepel johannes broodpitmeel
  • twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • kokosrasp
  • gojibessen

SAM_0316

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een ronde vorm ( 22 cm) in met avocado olie of kokosolie en bekleed met bakpapier. Maal in de keukenmachine eerst de bieten fijn. Voeg de rest van de ingrediënten toe en pureer tot een homogene massa. Stort de massa in de vorm en verdeel. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-50 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat enige tijd goed afkoelen.

SAM_0314

Klop de slagroom met de johannesbroodpitmeel en suiker stijf, en zet kort in de koelkast. Snij de taart door midden, en besmeer de onderste laag met slagroom. Druk de bovenste helft er voorzichtig op. Besmeer de rest van de slagroom op en over de cake en garneer verder af met kokosrasp en gojibessen.

SAM_0317

 

Een reactie op “Red velvet cake ( vegan)

  1. Hoi Monique, dank je wel voor het recept, maar deze cake is niet vegan. Er zit nog steeds slagroom in…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *