Review BUMI veganistische kant en klare vleesvervangers

Als ik boodschappen doe, of dat nu in een supermarkt is of in de biowinkel, heb ik altijd mijn radertjes aanstaan. 😁 Ik doe nét even anders boodschappen dan de gemiddelde consument. Ik scan winkels / schappen door op zoek naar nieuwe producten die mogelijk interessant kunnen zijn voor de meukvrije doelgroep en Puur & Fit. Ook ( of juist ) in biowinkels ben ik extra op zoek naar die leuke unieke kersen op de taart. Het is gelukkig niet altijd kommer en kwel. Soms vind ik echt wel iets leuks waar ik oprecht zeer enthousiast van wordt. Aangezien mij dit niet vaak overkomt zijn de momenten dat het mij wel overkomt extra bijzonder. Ik ben niet erg snel onder de indruk, maar overkomt het mij, dan ben ik een lyrische clown 🤪 die maar wat graag wil vertellen over een product.

Ik ben, zacht uitgedrukt, geen fan van de misleidende veganistische alternatieven. Net als melkvervangers stellen vrijwel alle vega en vegan alternatieven inhoudelijk niet veel voor en is het in de meeste gevallen zelfs stukken ongezonder dan conventionele alternatieven. Vleesvervangers zijn hier een goed voorbeeld van.
Deze zijn vaak kant en klaar ( voorbewerkt ) en zijn op basis van een plantaardige bron als soja, en kokosvet. Daarnaast worden er erg veel additieven in gestopt om iets smaak, kleur en textuur te geven. Zo’n veganistische hamburger kan dan behoorlijk veel verzadigde vetten bevatten, maar ook zout en suikers. Ik maak al jaren zelf mijn vleesvervangers from scratch, op basis van bijvoorbeeld seitan, tempeh en tofu. Maar ook peulvruchten en noten. Ik vul dit zelf aan met vitaminen en mineralen in natuurlijke vorm, in de meeste vleesvervangers worden synthetische vitaminen en mineralen toegevoegd.
Ik loop normaliter dan ook de koelschappen in zowel supermarkten als biowinkels voorbij waar deze producten liggen. Ik heb daar niets te zoeken apart van de lupine, tempeh, seitan en tofu die ik nodig heb om zelf vleesvervanging te maken. Vorige week viel mijn oog op een paar nieuwe opvallende verpakkingen in het koelschap van mijn biowinkel ( GIMSEL te Rotterdam ) die allen de naam BUMI dragen. Het zag er aantrekkelijk uit maar zien alle producten er niet aantrekkelijk uit van de buitenkant? Ik begon de ingrediënten en informatie vluchtig door te lezen, waardoor ik meteen werd geprikkeld om twee verpakkingen mee naar huis te nemen om te gaan uitproberen.

WAT IS HET ?

Eenmaal thuis ben ik de verpakkingen met mijn bril op gaan bestuderen 🤓en daar werd ik eigenlijk alleen maar vrolijk van. Want wat blijkt…….deze producten worden in Amsterdam geproduceerd door twee oer-Hollandse mannen. Het verhaal op de website leest als de bekende verhaallijn. Twee mannen ( Florian en Daan ) die als gezonde consument veel in supermarkten miste en het heft in eigen handen is gaan nemen om zelf iets moois te gaan produceren. Dat is BUMI geworden. BUMI betekent AARDE in het Indonesisch en daarop wilden de twee vrienden uit Amsterdam hun producten voornamelijk op baseren. Het moest lekker en snel klaar te maken zijn maar vooral erg vriendelijk voor mens, dier en milieu . Hun producten zijn 100% veganistisch gecertificeerd en ook 100% biologisch gecertificeerd wat ik erg knap vind. Ze maken geen gebruik van soja en de producten zijn zeer rijk aan eiwitten en voedingsvezels. De verpakkingen zijn gemaakt uit gerecyclede materialen en is opnieuw te recyclen. De tray kun je bij het plastic afval gooien, de wikkel bij het oud papier. Er wordt gewerkt aan een plasticvrije verpakking maar dat is lang niet zo makkelijk, weten we. Wel is de wikkel gemaakt van 100% boomvrije landbouw-reststromen.  Op de website vond ik zeven verschillende soorten vlees-vervangers, vier op basis van seitan, en drie op basis van tempeh. Wil je meer lezen over seitan? KLIK DAN HIER. Wil je meer lezen over tempeh? KLIK DAN HIER. Er zijn verschillende smaken met ieder een landelijk tintje:
– ASIAN PULLED SEITAN
– INDIAN PULLED SEITAN
– GYROS STYLE PULLED SEITAN
– NATURAL PULLED SEITAN
– ASIAN TEMPEH
– INDIAN TEMPEH
– MEXICAN TEMPEH
Ik kocht de Mexican tempeh en de Gyros style pulled seitan. Ik betaalde bij GIMSEL € 3,99 voor 175 gram wat best een pittig prijsje is. De producten zijn vooralsnog verkrijgbaar bij diverse biowinkels en bio-supermarkten als EKO Plaza, Gimsel en Bio Planet. Ik denk dat het in de nabije toekomst op meerdere plekken verkrijgbaar zal zijn.
Ik was meest nieuwsgierig naar de Mexicaanse tempeh. Die zag er door de verpakking erg smakelijk uit. Er is bijvoorbeeld gerookte paprika aan toegevoegd  ( mijn favoriet) wat het een rokerig smaakje zal geven. De BUMI producten zijn READY TO EAT wat wil zeggen dat je de vervangers niet meer hoeft te bereiden. Je kunt het bijvoorbeeld door salades verwerken, of koud bij een warme maaltijd uitserveren. Of je wrapt ze in een wrap. Je kunt ze kort even verwarmen zonder enig bakproduct in de koekenpan of even kort in de oven verwarmen. Het is dus vooral een makkelijk product. En we houden van makkelijk . Daar is goed over nagedacht maar hoe is er nagedacht over de rest? Want zijn ze meukvrij?
Nou….DAAR was ik dus best van onder de indruk. In de zin dat het indrukwekkend is voor een vleesvervanger. Zoals ik eerder al aangaf drijven de meeste vleesvervangers in een zwembad vol vet en bevatten ze erg veel ongezonde toevoegingen. Dit is bij deze producten zeer karig gehouden waardoor de echte pure smaken die er zijn gebruikt meer naar voren komen, en de voedingswaarden ook zeer netjes binnen de lijntjes gekleurd blijven. Er wordt niets overbodigs aan toegevoegd. En omdat je feitelijk zelf niets meer hoeft te doen qua bereiding ( bakken) scheelt je dit ook nog eens heel wat verzadigde vetten.
Zoals je kunt zien, bevatten de producten weinig maar zeer krachtige natuurlijke ingrediënten. Geen opsmuk of een lange lijst aan E nummers, maar gewoon de meest krachtigste kruiden, specerijen en koud geperste oliën uit de natuur. De samenstellingen wisselen uiteraard per soort, maar geen enkele komt hoog uit in verzadigde vetten , suikers en zout. Dit maakt het zeker interessant als je veganistisch eet en vrij veel veganistische alternatieven nuttigt. Het is opmerkelijk rijk in de zaken die je als vegetariër en veganist extra nodig hebt. Zoals eiwitten, en voedingsvezels. BUMI voegt geen synthetische vitaminen en mineralen toe, waardoor niet alle soorten even volwaardige vervangers zijn, maar zeker voor 2 x per week even geen vlees zijn deze super. Als veganist kun je de ontbrekende vitaminen en mineralen bij suppleren . Ik vind de keuze om geen synthetische meuk erin te proppen echt geweldig. Niet gaan voor de grote massa waar het geld zit, maar echt staan waarvoor je pleit. Dat siert iedereen vind ik. En zeker deze BUMI.

HOE SMAAKT HET?

Ik heb zowel de seitan als de tempeh in éen maaltijd getest. De porties zijn goed voor één tot twee personen. Ik heb beiden zowel koud als even voor verwarmd in de oven getest. Koud vind ik het lekkerder dan warm, maar dat kan ook een persoonlijke voorkeur zijn, ik hou echt van koude voeding. Maar vriendlief vond het warm bij zijn maaltje echt verrukkelijk en vroeg wat voor vlees het was wat ik had gebruikt!!!!!! 😁 Ik moet ook echt zeggen dat de “ bite” en de textuur verbluffend lijkt op die van vlees. En de krachtige kruiden en specerijen maken het geheel echt af. Vooral de Mexicaanse tempeh vond ik verrukkelijk. Die zal ik zeker vaker gaan kopen. Ik hou erg van seitan, maar dan origineel aan en stuk. Ik eet dat dan koud, dat vind ik echt heel erg lekker . Deze “ pulled” seitan was lekker gekruid, maar ik vond de textuur iets minder fijn. Ook dat zal een persoonlijke voorkeur zijn want vriendlief vond dat juist wel lekker. Kortom/; twee zeer geslaagde smakelijke nieuwe producten waar we oprecht blij mee mogen zijn!

NADELEN?

Nadelen zijn er, in de zin van dat het A: best pittig is geprijsd en B: nog maar mondjes-maat op de markt verkrijgbaar is. Wat niet gek is want de twee heren zijn nog maar net begonnen. Ik zou echter graag de verkoopprijzen iets lager zien, dat vind ik echt een beetje te hoog voor wat het inhoudelijk waard is. Maar verder ben ik één en al lof!
BUMI is verkrijgbaar in sommige biologische winkels en bio-supermarkten, en kost € 3,99 per pakje van 175 gram.

3 Reacties op “Review BUMI veganistische kant en klare vleesvervangers

  1. Mijn vriendin en ik gebruiken deze min of meer gezonde ‘vleesvanger’ al een tijdje. We vinden ze heerlijk smaken en inderdaad zit er niet teveel ‘brol’ (zeggen ze bij ons) in. Ze zijn inderdaad nog wat prijzig maar wij geven dan liever iets meer uit aan een gezonder product dan al die geraffineerde/bewerkte vleesvervangers vol van E-nummers, suiker, zout, soja, …. Wij kopen ze momenteel in de Bioplanet. Lekker bij quinoa en groenten. Wij warmen ze eerst altijd wel even op, maar dit is geen must. Besluit: Heel tevreden over dit product!

  2. Maar niet glutenvrij toch? Glutenvrije en meukvrije vleesvervangers zijn haast niet verkrijgbaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *