Review rauwe yoghurt Raw Milk Company

Ik ben sinds dat ik mij het kan herinneren gek op zuivel. Van toetjes tot melk, ik dronk het graag. Tot ik last kreeg van mijn maag/ darmen, en uit vele onderzoeken voortkwam dat ik o.a een overgevoeligheid had voor koemelk / lactose. Mijn ouders hebben toen direct al het koemelk uit mijn voedsel gehaald. Ik kwam dus al erg vroeg in aanraking met melkvervangers. Die waren in die tijd lang niet zo hip als nu. Ik vond het ook niet zo lekker waardoor ik het zelden dronk. 

Tijdens mijn studie leerde ik meer over deze intolerantie. Ik ben langzaam maar zeker weer eens af en toe wat zuivel gaan uitproberen, maar dan wel biologisch/dynamisch. En rauw. Er waren bij ons in de omgeving genoeg melkvee bedrijven te vinden waar je rauwe melk kon kopen. En wat bleek…..? Nergens last van. Ik kan nu zelfs als het moet liters biologisch/dynmische zuivel eten/drinken zonder een krampje of pijntje. Waarschijnlijk ben ik er én overheen gegroeid, én heeft biologisch/dynamisch en rauw een betere vertering. Ik ben erg blij dat ik geen last meer ondervind. Ik geniet echt van eerlijke, biologisch/dynamische zuivel. Mijn lijf vraagt vanwege intensieve sport en drukte ook om meer eiwitten, dit kan ik erg goed aanvullen. Ik drink echter nog steeds geen melk. Ik eet enkel yoghurt en kwark. A: omdat het lekker is en B: omdat deze producten zijn gefermenteerd. Ik eet overigens ook erg veel biologisch/dynamische geitenzuivel. 

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe producten in het koelschap van de biowinkel. Ik vind het heerlijk om weer iets spannends te vinden, om uit te proberen. Een poos geleden vond ik in het koelschap van mijn biologische supermarkt een aantal nieuwe producten van fabrikant “ Raw Milk Company”. Een kefirdrank,, een yoghurt en twee soorten hangop, eentje gemaakt van yoghurt, en een van kefir. Allen waren bereid van verse biologische rauwe melk. Mijn hart maakte direct een sprongetje want wat was ik op zoek naar dit soort zuivere producten! Enthousiast kocht ik een literfles yoghurt, en onderging deze aan een grote test! Is het gezond? Lekker? Beter? Een review! 

SAM_0595

WAT IS HET?

Zoals eerder geschreven zijn de producten afkomstig van een melkfabriek wat “ RAW MILK COMPANY” heet. Zij zijn gevestigd in De Lutte. Ze hebben tevens een eigen boerderijwinkel, genaamd “ Milk & Honing”. Op de website kunnen we o.a lezen dat het bedrijf is ontstaan uit een samenwerking met twee biologische melkvee bedrijven. Deze bedrijven waren op zoek naar een bijzondere manier om hun melk te produceren. In 2013 werd het merk “ RauwPower” gelanceerd en leek er vanaf toen geen houden meer aan. De producten worden gemaakt van rauwe, biologische koemelk. Dit werd al direct zeer goed ontvangen en inmiddels worden de producten in steeds meer biowinkels verkocht. 

Toen in 2015 één van de biologische melkveebedrijven hun bedrijf vanwege een aanleg van een snelweg de  staldeuren moesten sluiten, werd er besloten om een nieuw zuivelverwerkingsbedrijf te starten. Dit is RauwPower/ RawMilkCompany geworden. 

De producten worden dus enkel gemaakt uit biologische, rauwe verse melk. RawMilkCompany gaat nog wat stapjes verder. De wijze waarop zij hun vee houden bijvoorbeeld. Dit is van zeer grote invloed op het uiteindelijke product. De koeien krijgen GEEN soja, maïs en tarwe, maar krijgen een hoog aandeel aangeboden in vers gras, klavers en kruiden. Daarnaast krijgen zij zeezout en mineralen bijgevoerd.Dit werkt gezondheid verbeterend voor de koeien en daarmee ook de melk.  De koeien grazen in grote weides. ( seizoensgebonden) In de wintermaanden krijgen zij op stal voorgedroogd gras, rogge, haver, gerst en kruiden bijgevoerd. 

Dit alles leidt o.a tot een gunstige omega 3-6 verhouding. Vers gras verhoogt de hoeveelheid DLA, dit zijn bijzondere ontstekingsremmende vetzuren die ontstaan bij vertering van het gras in de pens. Meer lezen over rauwe melk? Klik hier. 

Er zijn een vijftal producten verkrijgbaar: een kefir drank, een karnemelk, een yoghurt en twee soorten hangop, gemaakt uit kefir en yoghurt. Ik heb de yoghurt getest. Dit zit in een ( jammer….plastic!, maar gelukkig wel een PET fles vrij van BPA en ftalaten) fles en kost per liter 2,45. Wat zit erin? 

VERSE RAUWE BIOLOGISCHE MELK: zie toelichting hierboven

YOGHURTCULTUUR( o.a: lactobacillius Acidophilus, en Bifidobacterium Lactis) : dit zijn probiotische culturen, en valt onder de zogeheten AB-yoghurt.

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN PER 100 ML?

Energie:   290 kj / 70 kcal

Eiwitten   3,7 gram

Koolhydraten  3,4 gram

waarvan suikers  3,4 gram

vet   4,1 gram

zout   0,15 gram

De yoghurt wordt niet verhit, De fermentatie van de melk verhoogt het gehalte tryptofaan. Dit essentiële aminozuur zorgt o.a voor aanmaak van serotonine,beter bekend als het gelukshormoon. Aan de yoghurt wordt verder niets toegevoegd, dus ook geen verdikkingsmiddelen en/of melkpoeder. Dit geeft een wat dunnere textuur waardoor de yoghurt een beetje op een yoghurt-drink lijkt. Alle gezonde eigenschappen van rauwe melk zijn in deze yoghurt intact gebleven. 

SAM_0598

DE TEST

Om te beginnen vind ik het een gemiste kans dat de producten niet duurzamer zijn verpakt. Een glazen fles had ik echt fijner gevonden. Gelukkig is er wel gedacht aan de gezonde aspecten en zijn de verpakkingen BPA vrij.

Raw-Milk-Company[1]

Nog een opvallend en opmerkelijk detail vind ik het logo. Daarop zien we een koe waaronder twee mensen aan de uiers lurken. Ze liggen in een wat vreemde positie, en ik persoonlijk vind het slecht geïllustreerd. Maar ach, dat is enkel mijn mening, niet belangrijk. Het zou wellicht in de toekomst een goed plan wezen om het logo aan te passen. 

SAM_0600

De yoghurt ruikt lekker friszuur. Je moet van tevoren wel even flink goed schudden. Mijn eerste slok vond ik super-heerlijk. Zeer volle, romige smaak met een milde friszure nasmaak. Ik was meteen enthousiast. De kleur is niet spierwit, maar romig wit. Het is inderdaad ontzettend dun. Eigenlijk geen yoghurt te noemen, maar daar heb ik wat op bedacht.

SAM_0602

Ik besloot er hangop van te maken. Dit doe je heel eenvoudig: pak een bak die in de koelkast past. Pak vervolgens een hydrofiele doek of kaasdoek ( hydrofiele doeken verkrijgbaar o.a bij Action en Zeeman) en span deze over de bak, zet vast met twee wasknijpers. Giet de yoghurt in de doek en zet het aan een rand van de bak vast met de wasknijpers. Na vier uur uitlekken heb je een WAANZINNIG LEKKERE kwark! Het schaaltje was bij mij zo leeg gelepeld. 

SAM_0604 SAM_0603

VOOR EN NADELEN?

Nadelen vind ik de nog slechte verkrijgbaarheid ( enkel nog in biowinkels en ook niet overal) en de gemiste kans van glazen flessen. Dit zou zeer zeker ook de kwaliteit bevorderen. Daarnaast is het natuurlijk niet echt yoghurt te noemen, maar meer een yoghurt drink. Maar met het simpele bovenstaande trucje is dat probleem ook verholpen! 

Voor de rest enkel voordeel! Ik ben erg enthousiast en zal het zeer zeker vaker in mijn koelkast gaan zetten!!!!!!!

Verkrijgbaar in verschillende biowinkels in het land. Kijk voor verkoop adressen op de website van RawMilkCompany. Er is naar mijn weten ( nog?) geen Facebook pagina van RMC. 

De literfles yoghurt kostte mij 2,45. 

SAM_0609

Maak dit heerlijke taartje eens met deze bijzondere yoghurt Klik hier om direct naar het recept te gaan. 

8 Reacties op “Review rauwe yoghurt Raw Milk Company

 1. Waar koop jij je yoghurt? Hier in het noorden kost dezelfde fles vrijwel overal 2,99. Ook bij de Ekoplaza.

 2. Hai daar,

  Ik gebruik hun kefir regelmatig. Ben het enorm met je eens dat ik het logo niet OK vind. Op z’n zachtst gezegd misplaatst. Glazen flessen lijkt me ook top!

  Dank voor de review

 3. Hoi Monique,

  Ik vind het wel een goed logo, omdat het meer besef geeft dat het van een koe komt. Het is een ongemakkelijke illustratie, maar eigenlijk wel de realiteit.

 4. Wij gebruiken allang de yoghurt en de hangop yoghurt heel lang toen waren ze nog niet open dat bevalt ons erg goed zeker voor mijn man hij is suiker patient type 1.
  veel betere waarde.
  en ik zelf omdat je ook niet zo honger hebt.
  goed voor je darmen.
  wij vinden het een Super product.
  Annette en Sjaak van der Genugten.

 5. Wat ben ik blij met de ontdekking van bio kefir ,mijn darmen zijn veel rustiger ,
  Wat ik jammer vind is dat de flessen van plastic zijn het geeft een vervelendgevoel dat het geen fles is met statiegeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *