Sesamzaad

Sesamzaad is één van de oudste zaden die door de mens wordt gebruikt/gegeten. Sesamzaad wordt meest verbouwd Centraal-Amerika en Azië. Het mooie is dat het oogsten nog steeds op traditionele wijze gebeurt. De zaaddozen worden gedroogd waardoor ze open springen en dan komt er nog heel wat handwerk bij kijken zodat er geen zaden verloren kunnen gaan. Na het oogsten worden de zaden gereinigd en gepeld. Helaas is dit proces tegenwoordig wel geheel machinaal. Sesamzaad wordt veelal gepeld verkocht.

Er zijn verschillende soorten sesamzaad: natuurlijk sesamzaad, water-gepeld sesamzaad, geroosterd (natuurlijk) sesamzaad en mechanisch gepeld sesamzaad. Deze laatste kunnen we vrijwel overal kopen. Het sesamzaad wat we kunnen kopen is “rauw”. Staat er in een recept “geroosterd sesamzaad” zul je dit nog even zelf wat aan moeten roosteren in de pan. Er zijn tegenwoordig ook kant en klare geroosterde sesamzaadjes verkrijgbaar.

Belangrijk detail: sesamzaad is ontzettend gezond! Sesamzaad is een zaad die grotendeels bestaat uit sesamolie en eiwitten. Ze werken cholesterolverlagend en hebben een zeer goed en positief effect op het leveren van zuurstof aan onze lichaamscellen. Tel daarbij de zeer hoge aanwezigheid op van mineralen en je kunt spreken van een zeer gezond zaadje. Een theelepel sesamzaad volstaat om van de gezondheidsvoordelen te profiteren.

Een reactie op “Sesamzaad

  1. Kun je ongeroosterd sesamzaad goed eten?
    – voor behoud van de stoffen
    – onstaan van bepaalde reactie dmv het bakken?
    -…?
    Of is het beter om even kort te bakken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *