Sinaasappel dessertsaus

Wie kent het niet? Die mierzoete warme dessertsauzen? Je gebit klappert van zoetigheid aan elkaar vast, maar velen vinden het verrukkelijk. Ook ik vond deze warme dessertsauzen als kind verrukkelijk, het werd op zeer bijzondere gelegenheden ( veelal rond kerstmis) gegeten. Mijn ouders vonden deze mierzoete suiker ellende toen al niet zo’n goed idee om aan hun kids te geven. ( ik praat over eind jaren zeventig)  Het heeft talloze mislukkingen en experimenteren gekost, maar eindelijk is het mij gelukt om de ultieme meukvrije variant te bedenken op deze saus. De voordelen op een rij:

 

  • het is 100% meukvrij. Tevens zeer geschikt voor veganisten.
  • het is overal toepasbaar. Als heerlijke smaakmaker in toetjes en over desserts, maar ook bijvoorbeeld aangelengd met water als heerlijke frisdrank!
  • Het is zowel warm als koud te gebruiken
  • het is ontzettend goedkoop, het bevat in basis maar vier ingrediënten
  • Het is gemaakt binnen 5 minuten.
  • je kunt de saus wekenlang bewaren op een koele plek, of in de koelkast
  • het is knetter gezond. Dus eigenlijk geen traktatie maar een zeer goede aanvulling op je gezonde levensstijl
  • de ultieme zoeter voor je smoothies enz.

 

Ik heb dit basisrecept gemaakt met vers geraspte sinaasappelschil. Dit geeft ontzettend veel smaak en aroma. Je kunt ook voor andere citrusschillen kiezen, zoals mandarijn, grapefruit en uiteraard citroen. Belangrijk is, dat je BIOLOGISCHE varianten kiest. Omdat deze niet zijn bespoten en geen waslaag bevatten kun je dit veilig consumeren.

SAM_4630

Dit heb je nodig:

( voor een klein flesje)

  • 200 ml kokoswater
  • het rasp van een biologische sinaasappelschil
  • een eetlepel stevia  sweet Xtra of enkele stevia druppels ( circa 4-5 druppels )
  • een  flinke volle eetlepel arrowroot + twee/drie eetlepels water

Zo maak je het:

Doe het kokoswater, rasp en stevia in een pannetje en breng al roerend met de garde aan de kook. Maak een papje van de arrowroot met het water. Roer dit papje erbij zodra de massa in de pan flink borrelt en blijf continu roeren tot de gewenste dikte is verkregen. Giet over in een flesje of ander glazen potje en laat afkoelen.

SAM_4634

Je kunt het ook op een andere manier maken. In plaats van kokoswater en arrowroot kun je gewoon water en johannes broodpitmeel gebruiken.Met deze ingrediënten heb ik deze chocolade dessertsaus gemaakt:

SAM_4638

De verhoudingen zijn hetzelfde: gebruik 200 ml water, sinaasappelschil-rasp, stevia en een eetlepel johannesbroodpitmeel, die je na het kookpunt direct kun toevoegen. Als extra ingrediënt heb ik drie eetlepels carob gebruikt, maar je kunt uiteraard ook biologische magere cacaopoeder gebruiken.

Je kunt vele variaties maken. Bijvoorbeeld:

  • het merg uit een vanillepeul, stevia, water en johannesbroodpitmeel
  • twee eetlepels kaneel, stevia, water en johannesbroodpitmeel
  • anderhalve eetlepel speculaaskruiden, water, stevia, johannes broodpitmeel

Kortom: voeg toe wat je maar wilt voor extra smaakjes! Geniet! 😉

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *