Sperzie ( pizza) bodem

De voedseltrends blijven komen en gaan. Sommigen zijn er gekomen om te blijven en worden bijvoorbeeld opgepikt door de voedingsindustrie omdat er wat uit valt te halen. Enige tijd geleden waren daar opeens de vele mogelijkheden om met groente in basis veel te vervangen. Bloemkool bleek de grootste topper, omdat deze zeer veel textuur geeft maar zeer weinig koolhydraten. De pizzabodems van bloemkool liggen inmiddels kant en klaar in de supermarkt.

IMG_5057

Je kunt echter van nog veel meer andere groenten pizzabodems maken. Jaren geleden bedacht ik bijvoorbeeld al een pizzabodem van spruiten.  En een pizzabodem van wortelen.  Deze bodems op basis van groente zijn natuurlijk niet zo knapperig als een echte pizzabodem gemaakt van meel en gluten en nog veel meer meuk, maar het smaakt er absoluut niet minder om. Ze geven een stevige fundering voor al je favoriete toppings. Mijn eigen persoonlijke favoriet is deze sperzie-pizzabodem, gemaakt van sperziebonen. Lekker stevig en licht knapperig. Je kunt er ieder gewenste topping op doen, maar het is ook lekker om zo op te smikkelen! Je maakt het met zeer weinig ingrediënten en met zeer voedzame ingrediënten waardoor de bodem vooral knetter-gezond is.

Dit heb je nodig:

 • 475 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
 • 500 gram sperziebonen, kort gekookt en uitgelekt
 • twee eetlepels MO’S FINEST VEGGIE MIX
 • een eetlepel komijnpoeder
 • een eetlepel paprikapoeder
 • een klein scheutje tamarisaus, of aminos of sojasaus
 • warm water

IMG_5056

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden, en gebruik liefst een platte pizza vorm. Deze kun je kopen in een kook/bakwinkel of via internet bestellen. Heb je geen ronde vorm, kun je ieder gewenste bakvorm gebruiken. Bekleed deze met bakpapier.  Maal in de keukenmachine de sperziebonen met de kruiden tot een gladde massa. Roer de rest van de ingrediënten erdoor en voeg beetjes water tegelijk toe tot er een bal ontstaat, kneed dit handmatig door. Stort op de vorm en druk zo goed mogelijk uit naar buiten, hoe dunner hoe knapperiger. Bak de bodem in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf controleren. Laat afkoelen.

IMG_5061

Als je er een lekker topping op wilt doen, bestrijk dan de boden voordat je hem de oven in schuift met een laagje tomatenpuree en bijvoorbeeld ui-ringetjes, paprika, tomaat, kaas, en tal van andere groente. Bak de bodem ook in ongeveer 45 minuten gaar maar blijf wel goed controleren.

IMG_5060

Zoals eerder gezegd is deze bodem zo lekker dat je hem ook ” kaal en naturel” op kunt smikkelen, het heeft dan wat weg van een licht knapperige hartige koek. Je kunt de boden ook gebruiken ter vervanging voor brood!

IMG_5062

 

4 Reacties op “Sperzie ( pizza) bodem

 1. Knap dat je altijd zoveel recepten weet te verzinnen. Wil dit eens proberen want toch gezonder dan een gebakken bodem van meel/bloem. Kort geleden at ik een pizza met een bodem van spinazie, smaakte ook heel lekker.

 2. Dag Monique,

  Ik vind iets verwarrend aan je recept: je zegt dat je na het aanbrengen van de vulling de pizza ook 45 minuten moet bakken, of is dat niet wat je bedoelt? Ik zou denken: eerst de bodem voorbakken, dan de vulling erop en dan nog eens 10 à 15 minuten bakken. Of…?

  • Het recept is voor het bakken van de bodem. Als je een vulling/ topping wilt gebruiken, kun je dit het beste na het bakken nog 10 minuten ( afhankelijk van de topping) nabakken. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *