Vega worst vervangers, hoe smaken ze? En maak zelf vegan filet American!

Eerder schreef ik over de veganistische alternatieven , en dat deze vaker nog ongezonder zijn dan conventionele producten. Met name veganistische kaas en worst kunnen erg veel verzadigde vetten, suiker, zout en andere additieven bevatten. Ik heb IN DIT ARTIKEL een aantal veganistische kaas-alternatieven getest. Deze keer ga ik een aantal vegetarische en veganistische worst- alternatieven testen. En ik vertel je hoe je op een zeer eenvoudige manier zelf veganistische filet American kunt maken. 

STEEDS MEER IN DE SUPERMARKT

Waar we nog geen twee jaar geleden voor veganistische vervangers echt even naar een biologische winkel moesten lopen is het nu in handbereik in vrijwel iedere supermarkt. Bestaande vegetarische merken als Quorn, en AH huismerk Garden Gourmet hebben hun assortiment flink uitgebreid, dankzij de veganistische trend. Om aan de grote vraag te voldoen komen er steeds meer soorten en varianten op  de markt. Van filet tot boterhamworst, van paté tot filet American, het valt tegenwoordig allemaal te kopen in een vegetarisch / veganistisch jasje.
Enerzijds is dit hartstikke tof. Door deze alternatieven op vlees, kaas en vleeswaren aan te bieden aan de consument, kan de vleesconsumptie sterk worden gereduceerd. Anderzijds zijn de meeste van deze alternatieven verre van gezond. KLIK HIER om hier meer over te lezen. Veel wordt in basis vervangen met transvetten. Daarnaast kunnen er erg veel hulpstoffen aan zijn toegevoegd om een smaak, geur en textuur na te bootsen. Zeker als deze producten dagelijks worden geconsumeerd kan dit op langere termijn gezondheidsklachten opleveren.
In kaas-alternatieven zit in regel meer transvetten dan in vleeswaren-alternatieven. Maar in vlees alternatieven vinden we vaak weer wel erg veel hulpstoffen, en smaakmakers zoals zout en suiker. Hieronder bespreek ik een aantal vegan en vega varianten uit de supermarkt. Deze zijn in elk geval verkrijgbaar bij AH. Hoe “ erg” is het betreft de samenstelling en hoe smaakt het?
QUORN VEGETARIAN PEPPERONI
Deze plakjes zijn gemaakt met myco-eiwitten, ook wel schimmel eiwitten genoemd.  Dit zijn proteïnes ( eiwitten) afkomstig van schimmels, gisten of zwammen. Met andere woorden een mycoproteïne is een proteïne van mycologische oorsprong. Schimmels worden vaak geconsumeerd omwille van hun hoge voedingswaarde. Deze organismen produceren dikwijls vrij grote hoeveelheden eiwitten of proteïnen, zelfs wanneer ze op vrij arme substraten (die normaal gezien afval zijn) groeien. De mogelijkheden van schimmels als voedingsbron worden nog niet ten volle benut, omwille van de productie van grote hoeveelheden nucleïnezuren die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij te hoge dosissen. Bovendien bevatten gisten lage concentraties van sommige essentiële aminozuren.
De plakjes peperoni bevatten verder gehydrateerd scharrel-eiwit, palm en koolzaad olie, aroma’s en rook-aroma’s. ijzeroxide voor de kleur, en verder veel conserveermiddelen als verdikkingsmiddelen. Je ziet hier goed, dat er gebruik is gemaakt van smaakversterkers, want er komt geen pepertje in voor. De peperoni smaak wordt verkregen door aroma’s Qua verzadigd vet valt deze vervanger onder de redelijke marges. Het bevat wel weer handig wat suikers, die vermoedelijk ook afkomstig zijn van de aroma’s. 
 
De smaak vind ik in orde. Het geeft een goede peperoni smaak. Wel kun je je afvragen waar al die smaakversterkers uit bestaan. 
 
GARDEN GOURMET KIPFILET
De vegetarische kipfilet van het huismerk van AH Garden Gourmet ( valt trouwens onder Nestlé, maar dat terzijde…) bestaat uit gehydrateerd tarwe eiwit en tarwebloem. Hieraan zijn heel veel hulpstoffen toegevoegd. zoals glucosestroop, zout en gistextract. Daarnaast wordt er flink gestrooid met kleur en geurstoffen. Dit maakt deze worst-vervanger niet erg gezond. 
 
De smaak vond ik ook niet echt geweldig. Zeer zurig met een vieze zoete nasmaak. Blergh. 
 
DE VEGETARISCHE SLAGER BOTERHAMWORST
De vegetarische slager houdt de basis op soja. Deze worst bestaat voor 75% uit soja, de 25% resterende procenten worden opgevuld met meuk. Dextrose, zonnebloemolie, verdikkingsmiddelen, aroma’s……Deze boterhamworst bevat bovendien aardig wat vetten en suikers. Geen erg gezond alternatief. 
 
De smaak komt goed in de buurt van echte boterhamworst. Vriendlief vond deze erg goed smaken. Ik was wat minder enthousiast. Beetje welige smaak in mijn mond. 
 
GARDEN GOURMET VEGETARISCHE SMEERWORST
Ook van het huismerk van AH. Dit is een wel heel erg goedkope samenstelling, wat de worst bestaat voornamelijk uit water. In basis worden tarwe en soja eiwitten gebruikt. Daaraan wordt vervolgens een flinke cocktail aan E nummers toegevoegd, met name verdikkingsmiddelen en smaakversterkers. Deze smeerworst-vervanger bevat vrij veel suikers en verzadigd vet. 
 
De smaak is redelijk. Het komt goed in de buurt van de bekende Saksische smeerleverworst. Ik vond het vrij pittig smaken. De textuur is goed nagebootst.

MAAK HET ZELF!

Het is natuurlijk pure verwennerij voor de veganist en de vegetariër , al deze kant en klaar producten. Maar onthoud dat je ze niet cadeau krijgt. Er worden gigantische bedragen gevraagd voor een beetje onzin. Want in samenstellingen bevatten de meeste alternatieven een zooitje bij elkaar vermengde meuk, die nog geen euro kosten bij elkaar, Het is bovendien dus vaker ongezond dan gezond. Eet je dit voor een keertje, dan zal het de gezondheid niet schaden. Maar het probleem zit hem in de dagelijkse gebruiken van al deze producten. Een pakje worst en kaas is zo op. En ook dat bekertje plantaardige yoghurt. En de vleesvervangers. Bij elkaar genomen kunnen deze producten uiteindelijk gezondheidsklachten opleveren, omdat niet veel consumenten zich bewust zijn van de vele additieven, suikers, zout en vetten in deze producten. 
 
In alle opzichten is het beter om zelf zoveel mogelijk te maken. Hierdoor hou je niet alleen de complete regie van je voeding in handen, ook kost het veel minder geld, is het leuk om te maken, en smaakt het vaak 10 x lekkerder. Veel mensen zien daar juist zo tegenop. Er wordt vaak gedacht, dat iets zelf maken ingewikkeld en tijdrovend is en dat er “ speciale “ ingrediënten moet worden ingekocht. Dit is niet zo. Ik laat dit zien met dit zeer eenvoudige recept om zelf een veganistische filet American te maken. De ingrediënten vind je voor het grootste deel gewoon in de supermarkt. 

 

DIT HEB JE NODIG:

 • 400 gram biologische gepelde tomaten in puur tomatensap
 • een eetlepel biologische erythritol
 • twee flinke eetlepels biologische psyllium
 • een half koffiekopje biologische aardappelzetmeel
 • twee eetlepels johannes broodpitmeel
 • vier eetlepels ras el hanout kruiden
 • een snufje keltisch zeezout
 • een flinke eetlepel zuivere kokosolie
 • een half koffiekopje biologische ( of homemade) groente bouillonpoeder 
 • warm water

ZO MAAK JE HET:

 
Gooi alle ingrediënten in de ( liefst hoge snelheid) blender en voeg om te beginnen een heel klein beetje water toe. Meng het fijn en voeg steeds kleine beetjes water toe tot je de gewenste dikte en smeuïgheid hebt verkregen. Bewaar de filet American op de bovenste plank in de koelkast. Je kunt er zelf nog lekkere kruiden en specerijen aan toevoegen of snipper een lente uitje zo fijn mogelijk en roer dit door de filet American. 
 

Een reactie op “Vega worst vervangers, hoe smaken ze? En maak zelf vegan filet American!

 1. Fijn om te weten , wat er allemaal in de vega vleesvervangers zitten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *